Pješčana bajka

by Yachts Croatia

‘The’ archipelago

Iako smo dnevnim izletom samo zagrebali površinu tog područja, posjet otocima sjeverozapadnog zadarskog arhipelaga pokazao nam je predivne pješčane uvale, lijepa otočna mjesta i neodoljivi šarm tog dijela Jadrana

Za otok Olib kažu da ima najljepše pješčane plaže na Jadranu. Na našem su moru plaže puno rjeđe od lijepih uvala, a veliku većinu čine one šljunčane, s morem zaglađenim oblucima koji su simbol ljepote naše obale. Pješčane su plaže puno rjeđe, pa smo se sa zadovoljstvom otišli uvjeriti u ljepotu pješčanih plaža i uvala Oliba. Taj otok zadarskog arhipelaga nalazi se 25 nautičkih milja zapadno od Zadra i okružen je lijepim malim otocima koji skrivaju brojne uvale i pružaju siguran zaklon po svim vjetrovima. Za posjet Olibu iskoristili smo gostoprimstvo tvrtke Zadar Archipelago koja od ove godine nudi usluge transfera i izleta iz Zadra s tri nova gumenjaka Lolivul 9. Ukrcali smo se u dva gumenjaka i krenuli u istraživanje Oliba i susjednih otočića. Za sat vremena vožnje stigli smo u, po mnogima najljepšu, uvalu Slatinica, kojoj je pristup moguć i šetnjom kroz šumu od mjesta Oliba. Slatinica je izrazito plitka uvala i pravi netaknuti prirodni raj. Obala je kombinacija pijeska i kamena, a morsko dno je potpuno pješčano. U Slatinici se satima možete odmarati u plićini, a dovoljno je velika da posjetitelji jedan drugom ne narušavaju mir. Ispijte hladno piće i osvježite se sezonskim voćem s pogledom na Pag i veličanstveni Velebit. Pličine Slatinice idealne su za zaigrati popularnu igru Jadrana – picigin, ili koji drugi morski sport. U neposrednoj blizini nalazi se još jedna pješčana uvala, a s južne strane otoka još nekoliko manjih uvala, također s pješčanim dnom, koje su dovoljno male da ih možete ‘privatizirati’ ako se tamo prvi usidrite. Mi smo proveli pola dana istražujući koja je uvala najljepša, a ljepota pješčanog dna i tirkiznih boja nas je potpuno opčinila. Na jako malom području nalaze se biseri koje je šteta ne posjetiti, bilo u dnevnom izletu ili kao ‘pit-stop’ na vašem krstarenju. Inače, mjesto Olib nalazi se na jugoistočnoj strani otoka, te je mirno i spokojno zimi. Život lokalnih stanovnika u potpunosti je posvećen prirodi: bave se poljoprivredom, stočarstvom i maslinarstvom, a pomalo i ribarstvom. No, ribolov i pomorstvo je dominantnija djelatnost na susjednoj Silbi. Ljeti broj posjetitelja raste, a među njima i dijaspora koju se lako prepozna po vozilima za golf-terene koje su odabrali kao pogodno prometno sredstvo u mjestu. Osim nekoliko takvih i radnika na motokultivatorima, pokojeg quada i poštara Denisa na skuteru, prometa na otoku nema. Olib je pravi izbor za ljubitelje prirode koji se žele odmoriti od bučne svakodnevice i nauživati kristalno čistog mora i sunca.

Olib

S mnogo dugih pješčanih laguna, Olib je jedan od najljepših otoka na ovom dijelu Jadrana

Preko puta Oliba smjestio se maleni otočić Škarda koji je i priča o ljepoti Hrvatske i umiranju jednog otoka. U mjestu je svega 16 kuća, za koje se priča kako su napuštene sa svim uspomenama u ormarima. I zbilja, u kućama su pronađene fotografije, odjeća, zimnica, prava mala povijest obitelji koje su ih naglo napustile. Zimi na Škardi nema nikog, a ljeti ovdje borave zaljubljenici u osamu. Tako osamljena, Škarda je savršena za robinzonski turizam. Od mjesta s nekoliko kuća na sjeverozapadnoj strani otoka do uvale Gripanca i kaštela (dvorca) u privatnom vlasništvu s druge strane vodi širok održavani put. O robinzonskom životu svjedoči Zlatko Jakuš, autor novčanice privremene nacionalne valute – hrvatskog dinara, koji je 15 godina proveo kao jedini stanovnik otoka Škarda, na kojem je živio u renoviranom kaštelu bez vodovoda, a struju je dobivao iz sunčeve energije. Danas se u uvali skrivenoj od bure može usidriti ili privezati na bovama i posjetiti dvorac u kojem će vas dočekati i njegovi održavatelji. U blizini Škarde nalazi se otok Ist, a istoj skupini sjeverozapadnih otoka zadarskog arhipelaga pripadaju Premuda, Silba i Olib. Mi smo posjetili Ist kojeg nazivaju leptirom zadarskog arhipelaga, zbog oblika koji podsjeća na tog lijepog kukca. Ist je dugi niz godina odredište nautičara, ronilaca i ribolovaca. Prilikom posjeta Istu gostoljubivi domaćini pobrinut će se da prepoznate prirodne ljepote i bogatu povijest otoka. Lokalnih stanovnika je oko 160, ali broj posjetitelja naraste ljeti kad se na Istu osjeća dinamika i pozitivna vibra. Posljednje subote u srpnju svake godine održava se košarkaški turnir popraćen feštom, kada je Ist ‘centar svita’. Crkva na otoku posvećena je sv. Nikoli, zaštitniku ribara i pomoraca. Prilikom posjeta dopustite da vas ponese adrenalin i malo se zadišite pješačenjem do vrha Ista. Najviši vrh otoka je Straža na kojem se nalazi crkvica Gospe od Zdravlja i mjesto je s kojeg možete uočiti specifični izgled otoka u obliku dvije spojene potkove prošarane prekrasnim pješčanim uvalama. S ovog mjesta pruža se jedinstveni pogled na zadarski arhipelag u svakom smjeru: prema jugu pogled na Dugi otok seže čak do Kornata, dok se prema sjeveru vide Olib i Silba, Škarda, Premuda i otočići i hridi. Na istoku se prostire Velebit, dok je zapad rezerviran za otvoreno more.

Olib

Posebno je lijep pogled s mora na stari dvorac u uvali Gripanca na otoku Škardi

Baš na otvorenom moru smo završili naš dan u zadarskom arhipelagu posjetivši hrid Funestrala, prema preporuci skipera Zadar Archipelaga. Kada poželite potpuno privatne momente i osvježenje otvorenog mora s pogledom na horizont, otisnite se od Ista jugozapadno prema toj hridi. Ona svojim izgledom podsjeća na frizuru engleskog pudlice, a istovremeno je bogato stanište riba i rakova, stoga često domaće stanovništvo možete čuti da kažu ‘vidimo se na pudlici’. Teško je u jednoj rečenici opisati duboko plavetnilo kristalno čistog mora, plažicu od oblutka i taj neprocjenjiv mir koji možete pronaći na ovoj hridi. Nama je to bila ‘točka na i’ savršenog dana punog lijepih i pamtljivih trenutaka, a zahvaljujući lakom i udobnom prebacivanju s otoka na otok brzim gumenjacima, doživjeli smo stvarno puno toga. Ako vas ovo ljeto odvede u Zadar – posjet Olibu i susjednim otocima nemojte preskočiti u svom itineraru.

Olib

Izlet smo završili posjetivši hrid Funestrala

 

Jabuka, Svetac & Brusnik
Lošinjski arhipelag