Top 10 pješčanih plaža u Hrvatskoj5 min

Zahvaljujući ovom velikom putovanju po plažama, BeachRex donosi listu najljepših i najzanimljivijih pješčanih plaža u Hrvatskoj

Crni Molo, Crikvenica

Plaža Crni Molo u Crikvenici i nije sasvim pješčana, jer ovdje možete pronaći i šljunak i koji komad ‘sike’. Duljina plaže je 500 metara, a širina je do 25 metara. Neposredno uz plažu nalaze se stabla koja pružaju dovoljno hlada u vrućim ljetnim danima. Plaža je pogodna za obitelji i za starije osobe. Infrastruktura na plaži je na najvišoj razini, parkiralište se plaća, a u blizini je i marina.

Plaža Molo
Plaža Crni Molo

Plaža Duće, Duće

Plaža Duće vjerojatno je jedna od najslikovitijih plaža srednje Dalmacije. Duga je 300 metara, ali vrlo uska, svega pet metara, a kombinacija pijeska, sjena, plave tirkizne vode i planina u pozadini stvara poseban ugođaj. Pogodna je za obitelji, ali ne i za one s malom djecom, jer dubina mora prebrzo raste. Turistička infrastruktura je na dovoljno visokoj razini pa vam ovdje neće ništa nedostajati.

Plaža Duće
Plaža Duće

Grabov rat, otok Brač

Otok Brač poznat je po prekrasnim plažama, a posebno po Zlatnom ratu u Bolu. Iako su plaže ovdje stvarno lijepe, vrlo malo ih je pješčanih. No, to se ne odnosi na plažu Grabov rat, također blizu grada Bola. Plaža nije za svakoga jer je teško dostupna, tako da je preporučujemo onima s više avanturističke duše. Parkirališta su samo u privatnom vlasništvu, ali kada ih nađete, do plaže morate šetati stotinjak metara uz more. Dugačka je 500 metara, široka pet metara, a zaplivati možete već nakon tri metra. Ovdje možda nema infrastrukture kao na drugim plažama, ali ima mnogo manje gužve nego bilo gdje drugdje na otoku.

Plaža Grabov
Plaža Grabov rat

Istruga, otok Korčula

Na otoku Korčuli nema puno pješčanih plaža, ali ima dvije koje vrijedi posjetiti. Ako ste u blizini Brna, toplo vam savjetujemo kupanje na plaži Istruga. Karakterizira je hlad i pijesak, u blizini je parkiralište, ima tuševe, toalete i restorane, a posebno ako imate malu djecu, ova je plaža savršena za vas. Turista ima, ali ne previše, jer je plažu malo teže pronaći.

Plaža Istruga
Plaža Istruga

Prapratno, Pelješac

Ako ste na poluotoku Pelješcu, savjetujemo vam da posjetite plažu Prapratno. Dovoljno je dugačka, 200 metara, i široka, pet metara, da može primiti dovoljno kupača željnih pijeska. Infrastruktura je stvarno na visokoj razini, a ako putujete kamperom ili s prikolicom, možete spavati u obližnjem kampu. Sve što trebate je blizu, lako dostupno i logično smješteno.

Plaža Prapratno
Plaža Prapratno

Pirka, otok Pag

U blizini grada Paga smjestila se plaža Pirka, duga 75 metara i široka desetak. Do plaže se lako dolazi, ali ćete zato teško naći parking. Ako ste još uvijek mali geolog, moći ćete proučavati zanimljive kamene strukture u zidinama plaže, koje sežu do nekoliko metara visine. Nažalost, na plaži nema restorana ni druge infrastrukture, ali postoje apartmani i sobe u blizini.

Plaža Pirka
Plaža Pirka

Kraljičina, Nin

Nin je poznat po prekrasnim pješčanim plažama, a najljepša među njima svakako je Kraljičina plaža. Proteže se na više od jedan kilometar duljine i širinom doseže dvadesetak metara. Dovoljno je parkirališta koja su besplatna i u neposrednoj blizini. Plaža je posebno pogodna za obitelji i starije osobe zbog plitkog mora. S obzirom na česte i vrlo jake vjetrove, vole je i surferi i kajteri. Od infrastrukture ima dovoljno svega da se osjećate kao kod kuće, ali i bolje – jer doma vjerojatno nemate takav prekrasan pogled.

Plaza Kraljicina
Plaža Kraljičina

Sovinje, otok Pašman

Hrvatske plaže su također poznate po svojoj ljubaznosti prema FKK turistima, ali istina je da ima malo takvih plaža koje su pješčane prirode. Ovo se ne odnosi na kamping Sovinje i istoimenu plažu, smještenu u neposrednoj blizini grada Tkona. Plaža je doista posebna. Duga je 150 metara i iako je široka svega pet metara, okružena je zidom od nekoliko metra visine, koji poslijepodne nudi prilično pristojnu hladovinu. Pristup plaži je jednostavan, nema puno parkirnih mjesta, ali zbog blizine kampa ovdje je dovoljno infrastrukture za sve vaše potrebe.

Plaža Sovinje
Plaža Sovinje

Sturić, otok Rab

Ako postoji koji otočić s pješčanim karakterom, to je svakako otok Rab. Na otoku ima gotovo 50 plaža, a od toga je više od pola pješčanih plaža – od širokih i dugih, uskih i kratkih, za obitelji i istraživače, s kampom u blizini, restoranom i, naravno, onih bez ikakve infrastrukture. Plaža Sturić je vrlo posebna. Pristup do nje nije najlakši, potrebno je hodati oko 500 metara, a nema baš nikakvu infrastrukturu. Ali na ovoj plaži ćete sigurno uživati. Sa svojih 750 metara duljine i 20 metara širine, savršena je za malu djecu jer se more spušta vrlo sporo i morat ćete prijeći više od 100 metara mora da biste zaplivali.

Plaža Sturić
Plaža Sturić

Vela Pržina, otok Korčula

Pješčane plaže često nisu samo pješčane, a ako vam se sviđa kombinacija pijeska i stijena, svakako posjetite Velu Pržinu u Lumbardi na otoku Korčuli. Idealna je za obitelji, a s duljinom od 400 metara i širinom od 15 metara te vrlo sporim rastom dubine, također je sigurna za malu djecu. U blizini je veliki parking, kao i apartmani i sobe, a turistička infrastruktura je također na visokoj razini. Međutim, ne zaboravite uzeti suncobran jer ovdje nema prirodne sjene.

Plaža Pržina
Plaža Vela Pržina

Fotografije BeachRex

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above