Kamo za vikend: Ideje za uživanje u prirodi8 min
00:04:45
00:04:45

Kontinentalni dio Hrvatske idealan je za avanturu aktivnog odmora uz obilje prirodnih ljepota, gurmanskih priča i kulturne baštine

Svima nam se često nametne pitanje: ‘Kamo za vikend?’ jer jednodnevni ili vikend izleti uvijek su pravi izbor za odmoriti glavu od svakodnevice i često postanu nezaboravan doživljaj za cijelu obitelj. S dolaskom jeseni, za koju se nadamo da će biti sunčana i topla, bez puno kišnih i tmurnih dana, vrijeme je da se s mora vratimo na kontinent koji nudi pregršt lokacija za istraživanje, šetnje u prirodi i aktivni odmor. Naše prijedloge za izlete po Hrvatskoj izdvojili smo u nastavku, a na vama je odabrati destinaciju i isplanirati svoj idući izlet.

Vikend u Istri

lov na tartufe sa psima

Iskusite pravu gurmansku priču i obilje hedonizma u istarskom ambijentu i prirodnom staništu tartufa na sajmu ‘Dani Zigante tartufa’. Jedinstvena je to manifestacija koja svake godine tijekom jeseni, u trajanju od 1. do 30. listopada, okuplja brojne goste koji pristižu iz svih dijelova svijeta kako bi degustirali ovaj vrhunski gurmanski specijalitet i ostale iznimne okuse istarskih delicija.

Dani tartufa

Sajam u Livadama nudi bogatu ponudu bijelih i crnih tartufa sakupljenih u svom prirodnom staništu – Motovunskoj šumi, a ujedno predstavlja i najveću hrvatsku i regionalnu izložbu tartufa. Bogat program uključuje sajam tartufa, međunarodnu izložbu vina i ostalih autohtonih istarskih proizvoda (poput istarskog pršuta, kobasica, sira, meda, maslinovih ulja, rakija…), kulinarske radionice, demonstracije traženja tartufa u šumi, te razne degustacije gdje vrhunski chefovi pred samim gostima pripremaju specijalitete na bazi svježeg tartufa.

dani zigante tartufa pas za lov na tartufe

U sklopu sajma organizira se tartufarski vlakić koji posjetitelje vozi direktno u Motovunsku šumu, u lov na tartufe, a održat će se i susret oldtajmer automobila, kao i međunarodna utakmica lova na bijeli tartuf, gdje će internacionalni kandidati sa svojim psima sudjelovati u utakmici sa svrhom da u što kraćem roku pronađu što veći broj bijelih tartufa prethodno zakopanih u zemlju.

Iza Zigante dana tartufa stoji obitelj Zigante, koja je svoje poslovanje posvetila komercijalizaciji istarskog tartufa s ciljem postizanja njegove prepoznatljivosti i konkurentnosti na europskom tržištu. Posjet sajmu jedinstvena je prilika za šetnju okolicom diveći se ljepoti područja, kušati vrhunske lokalne proizvode i prisustvovati uzbudljivom trenutku pronalaska tartufa.

Vikend u Zagorju

Muzej krapinskih neandertalaca slovi kao jedan od najmodernijih muzeja na svijetu, gdje posjetitelji mogu uživati u rekonstrukciji kozmičke evolucije i bar na tren osjetiti snagu prapočetka. Muzej je smješten uz samo nalazište krapinskih neandertalaca Hušnjakovo brdo, koje je zaštićeno kao prvi paleontološki spomenik prirode u Hrvatskoj, a pripada i među najznačajnije paleoantropološke lokalitete na svijetu.

Muzej krapinskih neandertalaca

nalazište krapinskih neandertalaca
Svaki prostor unutar krapinskog muzeja osmišljen je kako bi se uključila sva osjetila posjetitelja

muzej krapinskih neandertalaca

Cijela građevina, utopljena u okolni pejzaž između dva brežuljka, izgrađena je od betonske konstrukcije u obliku pećine, dok je čitavo područje zamišljeno kao park koji se sastoji od muzeja, termalnog lječilišta i pratećih objekata smještenih uz samo nalazište. Stalni postav muzeja koncipiran je u 18 tematskih cjelina koje posjetitelje vode daleko u prošlost, od najstarije prošlosti Zemlje do početka civilizacije i modernoga doba, s posebnim naglaskom na znamenito otkriće u Krapini i važnost zbirke krapinskih neandertalaca. Muzej je obogaćen mnoštvom multimedijskih sadržaja, 3D projekcijama, virtualnim šetnjama, glazbom, specijalnom rasvjetom, raznolikim vizualnim i audioefektima koji oduševljavaju posjetitelje.

Izlet u dvorac Trakošćan

Smješten u izvornom ambijentu Zagorja koji je u suglasju s očuvanim parkom, Trakošćan pruža jedinstven i cjelovit doživljaj, što ga izdvaja od ostalih njemu sličnih destinacija. Današnjem izgledu dvorca Trakošćan prethodile su brojne pregradnje, te se smatra kako najstariji slojevi dvorca sežu u 13. stoljeće. U drugoj polovici 16. st. dolazi u posjed obitelji Drašković, koja će ga zadržati sve do 1945. godine. Od 1954. godine sačuvana vrijedna muzejska građa smještena u dvorcu dostupna je posjetiteljima, kojima je kroz ugodnu šetnju približen način života hrvatskog plemstva. Posebno se ističu Viteška i Lovačka dvorana, glazbeni salon, blagovaonica te slikarski atelje Julijane Erdödy Drašković.

Muzejski predmeti datiraju iz razdoblja od 15. do 19. stoljeća i razmješteni su u prostorijama koje čine sačuvane originalne cjeline. Oko dvorca se prostire park-šuma, snažan šumovit okvir i zaštićen dio prirodne površine. Jedna je od najljepše formiranih cjelina bogate vegetacije, zanimljivih vizura i panorama te pruža jedinstvene doživljaje netaknute prirode.

Dvorac Trakošćan zagorski je biser koji priča priču duge i izrazito bogate povijesti

Prepoznatljivo obilježje Trakošćanu daje i jezero koje od samog nastanka ima dvojaku funkciju – gospodarsku, kao ribnjak, te estetsku, kao dekorativni element uobičajen u romantičarskoj parkovnoj arhitekturi. Poučna staza oko trakošćanskog jezera, Put vila, duga je oko pet kilometara i uz laganu šetnju može se razgledati za dva sata. Započinje u podnožju dvorca te obuhvaća dvadeset informativno-edukativnih točaka o prirodnim vrijednostima i zanimljivostima područja.

Vikend u Gorskom kotaru

Neodoljive su mogućnosti kojima Gorski kotar oduševljava i mami posjetitelje u istraživanje prirodnih ljepota i avanturu aktivnog odmora, iz čije bogate ponude izdvajamo posjet kanjonu Kamačnik, Vražjem prolazu i Zelenom viru. Pripremite se na uživanje u prirodnom okruženju kanjona Kamačnik – brzacima i slapićima, mirnom toku i čistoj vodi, šumama, flori i fauni.

izleti hrvatska poučne staze gorski kotar

Vodeni tok iznimne ljepote koji je usjekao kanjon u jurskim vapnencima dug je 3,2 kilometra te je svaki metar vodenog toka drukčiji od prethodnoga. Nakon tri kilometra ugodnog pješačenja dolazi se do izvora, malog jezerca plavozelene boje. Prilika je to i za uživanje u dvjema poučnim stazama, botaničkoj i Panovoj s postavljenim glazbalima kao što su gong, potočne orgulje, jelenov rog i slično. Druga atrakcija je 800 metara dugačak kanjon Vražji prolaz.

Hodanje, planinarenje ili bicikliranje u prirodi, osobito ujesen, jedinstven je užitak i ideja kako provest vikend izlet u Hrvatskoj

Kroz usku guduru-sutjesku, široku oko dva metra, među stijenama visokim stotinjak metara, probija se gorski potok Jasle. Voda je milenijima izjedala kamen da bi prokrčila ovaj prolaz koji zapanjuje snagom vodene stihije i divljinom vrletnih stijena. Na kraju Vražjeg prolaza nalazi se još jedna posebnost ovog atraktivnog izletišta – špilja nazvana Muževa hižica. Staza koja vodi iz Skrada za Zeleni vir i Vražji prolaz kružna je i zahtjevna.

izleti hrvatska kanjon kamačnik izleti hrvatska zeleni vir gorski kotar

Na istoj trasi nalaze se i dvije poučne staze: geološka – koja posjetitelje upoznaje s geološkim procesima i fenomenima u kanjonu, te botanička – koja donosi pregled biljnih vrsta čija staništa pripadaju ovom području. Zeleni vir je snažan izvor na dnu plitke, prostrane špilje nad čijim su se ulazom nadvile okomite stijene visoke 70 metara, niz koje se ruši živopisan slap stvarajući blistavu vodenu zavjesu.

Turistička zajednica Gorskog kotara za sve je posjetitelje pripremila i jedan iznimno jednostavan i originalan prikaz pješačko-planinarskih staza koje će vas oduševiti. Nije bitno koja vam je kondicija i krećete li u avanturu aktivnog odmora od nule, bitno je postaviti godišnji cilj svaki tjedan staza jedna. TZ projekt ‘Gorski kotar HIKE’ jasno prezentira čak 42 pješačko-planinarske staze, a dok obiđete sve bit će staza koliko je i tjedana u godini. Sve su staze prezentirane uz, između ostaloga, jasan opis, detaljan pregled rute s iskazanom dužinom staze, vremenskim trajanjem, zahtjevnošću iste, visinskim profilom, jesu li ili nisu kružnog ili jednosmjernog karaktera i dr.

izleti hrvatska planinarske staze gorski kotar

U prvu fazu uključene su staze od oko jednog kilometra pa sve do višekilometarskih, kao i onih koje su namijenjene za ugodnu šetnju pa sve do onih kojima je zahtjevnost veća. Time se osigurava mogućnost da se osobe i bez kondicije mogu odvažiti na aktivan odmor koji će pospješiti njihov psihofizički zdravstveni profil kao i kondiciju. Spomenimo kako Gorski kotar ima i iznimno atraktivan pregled biciklističkih staza, gdje ljubitelji putovanja na dva kotača na raspolaganju imaju više od 400 kilometara jedinstvenog užitka.

Izlet u Kopački rit

Jedno od najočuvanijih poplavnih područja velikih rijeka u Europi – Park prirode Kopački rit, karakterizira iznimna ljepota krajobraza i bogata biološka raznolikost koja posjetitelju svakim drugim posjetom nosi novi uvid u prirodu. Smješten je u kutu što ga čini rijeka Dunav sa svojim pritokom Dravom, koji ovisno o vodostaju neprestano oblikuju i mijenjaju izgled Rita, stvarajući prekrasan mozaik jezera, kanala, bara i greda, poplavnih šuma, tršćaka i vlažnih livada.

izleti hrvatska kopački rit

izleti hrvatska park prirode kopački rit

Područje Kopačkoga rita pruža optimalne životne uvjete i omogućuje opstanak mnogobrojnim biološkim vrstama, gdje je dosad zabilježeno više od 2700 vrsta, od kojih su mnoge ugrožene na europskoj, ali i svjetskoj razini. Vrijednost Kopačkog rita je i u tome što se krajobraz neprestano mijenja izmjenom godišnjih doba, dok dinamika kretanja vode uvjetuje rasprostranjenost životinjskih vrsta.

Park prirode Kopački rit idealno je mjesto za jesenski izlet s obitelji

U sjevernom dijelu parka smješten je novi Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš – jedinstveni multimedijski i interaktivni postav koji posjetiteljima približava sve najvažnije osobine i prirodne fenomene Kopačkog rita. Ovo je prostor za istraživanje i učenje, ali i prostor za otkrivanje svih tajni parka i upoznavanje bogate kulturno-povijesne baštine uz pomoć najmodernije tehnologije.

Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš

Kopački rit mjesto je za odmor, rekreaciju, atrakciju i svjetski poznato mjesto za promatranje ptica, a na posjetitelju je da odabere hoće li se odvažiti na veslanje u kanuu uz pratnju stručnih vodiča parka, bicikliranje kroz Kopački rit, vožnju turističkim vlakom u obilazak kopnenih staza parka ili, pak, na rekreativni ribolov. Zbog svega navedenog, sigurni smo da ćete jednostavno uživati za vrijeme posjeta ovom čudesnom kraju te da ćete sa sobom ponijeti nezaboravne uspomene i vrijedno iskustvo.

Let balonom za vikend

U posljednjih 25 godina ekipa Balon kluba Zagreb izmamila je osmijehe stotinama avanturista, parova, obitelji, grupa prijatelja ili poslovnih partnera zahvaljujući jedinstvenom iskustvu koje se mnogima od nas nalazi na listi stvari koje bismo voljeli doživjeti.

izleti hrvatska let balonom let balonom na vrući zrak hrvatska

Naime, riječ je o avanturi leta balonom na vrući zrak koja započinje na uzletištu u blizini grada Zagreba, gdje vas jedan od najiskusnijih timova balonaša u Europi, uz kratak i zabavan brifing prije leta, uvodi u taj čaroban svijet. Nježno lebdeći nebom, uživat ćete u fantastičnim pogledima na čudesne brege zagorskoga kraja, prošarane povijesnim dvorcima, vinogradima i tradicionalnim selima.

Let balonom čudesno je iskustvo koje zasigurno nikada nećete zaboraviti

Nakon jednosatnog leta, postoji li bolji način za dobrodošlicu natrag na zemlju od čaše pjenušca, uz tradicionalni zagorski doručak ili zakusku. Čak ćete dobiti i personaliziranu potvrdu leta balonom i vašu osobnu balonašku barunsku titulu. U ovom izletu u trajanju od četiri do šest sati, steći ćete uspomene za cijeli život i saznati zašto Hrvatsko zagorje zovu bajkom na dlanu.

Fotografije TZ Gorski kotar / Višnja Bof, Zigante, TZ Krapinsko-zagorska, HTZ / Ivo Biočina, Balon klub Zagreb, PP Kopački rit & Natfilm Hungary Video Dvorac Trakošćan

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above