Kamo za vikend: Ideje za uživanje u prirodi11 min

Mnogi će se složiti da je jesen najpogodnije godišnje doba za povratak u prirodu, koja nas dočekuje u prekrasnim nijansama. Naše prijedloge izdvojili smo u nastavku, a na vama je odabrati destinaciju i isplanirati svoj idući izlet

Svima nam se često nametne pitanje: ‘Kamo za vikend?’. Jednodnevni ili vikend izleti uvijek su pravi izbor za odmoriti glavu od svakodnevice i često postanu nezaboravan doživljaj za cijelu obitelj. Bez obzira na to jeste li zaljubljenik u planinarenje, vožnju bicikla, kampiranje ili šetnje po šumi, izleti u prirodu prilika su za bijeg od gradske vreve i doživljaj čiste prirodne ljepote.

Stoga, bez obzira na to gdje se nalazite svaki dio Hrvatske krije pregršt lokacija za istraživanje, šetnje ili pak aktivni odmor uz obilje prirodnih vizura, gurmanskih priča i kulturne baštine. Naše prijedloge za izlete u Hrvatskoj i jedan neodoljiv tik uz granicu Hrvatske i Slovenije, izdvojili smo u nastavku, a na vama je odabrati destinaciju i isplanirati svoj idući izlet.

Crveno i Modro jezero

Crveno i Modro jezero dva su spektakularna prirodna fenomena smještena u blizini grada Imotskog. Ova jezera su često opisana kao prava prirodna čuda zbog svojih nevjerojatnih boja i okoline.

Crveno jezero je podzemno kraško jezero koje se nalazi u ogromnoj jami dubokoj oko 280 metara. Poznato i kao ‘Crveno blato’ ili ‘Crveno imotsko jezero’, svoje je ime dobilo zbog crvenkaste boje stijena koje ga okružuju. Međutim, boja vode u jezeru varira o godišnjem dobu i količini oborina pa je važno znati da će vaš doživljaj ovisiti o trenutnim uvjetima. Najčešće se voda jezera pojavljuje u zelenoj ili plavo-zelenoj nijansi, što stvara kontrast s crvenim stijenama.

Crveno jezero pokraj Imotskog
Crveno jezero

Iako je nešto manje poznato od Crvenog jezera, Modro jezero ime je dobilo zbog svog intenzivno plavog i azurnog izgleda. Boja vode ovdje je obično vrlo svijetla i jasno se razlikuje od boje Crvenog jezera. Boja varira ovisno o svjetlu i vremenskim uvjetima. Posjetitelji često uživaju u šetnji stijenovitim amfiteatarom oko jezera koji stvara spektakularan krajolik. Posjet Crvenom i Modrom jezeru jedinstveno je iskustvo za one koji cijene prirodnu ljepotu i žele istražiti nevjerojatne kraške pojave u Hrvatskoj.

Posjet Sokol gradu u mjestu Dunavama u Konavlima

Ako ste ljubitelj povijesti, kulture i prekrasnih pogleda, posjet Sokol gradu u Konavlima, između Dubrovnika i Cavtata, svakako je vrijedna aktivnost ukoliko se odlučite na izet po jugu Hrvatske. Sokol grad ili, kako se također naziva, Sokol kula datira iz 14. stoljeća kada je služila kao obrambena kula protiv osmanskih napada te je jedna od najznačajnijih povijesnih građevina u Konavlima.

kula sokol grad konavli

Smještena na visokom brdu ova kula ima tipičnu dalmatinsku obrambenu arhitekturu s debelim zidovima i kulama, a tijekom povijesti prolazila je kroz različite faze obnove i renovacije. Danas je Sokol grad obnovljen i služi kao muzejska zbirka gdje posjetitelji mogu istražiti kulturnu i povijesnu baštinu Konavala i naučiti o životu u tom području kroz različite periode. Jedna od najimpresivnijih stvari kod posjeta Sokol gradu jest panoramski pogledi s vrha kule s kojeg se pruža panoramski pogled na Konavle i obalu Jadranskog mora.

Vikend u Lici

Velebit Jeep Safari

Velebit Jeep Safari izvanredno je iskustvo za one koji vole avanturističke aktivnosti i divlju prirodu. Velebit je planina koja se proteže duž jadranske obale Hrvatske i poznata je po svojoj divljini, bogatom biljnom i životinjskom svijetu, te spektakularnim krajolicima. Prilika je to za off-road avanturu kroz Park prirode Velebit, vožnju Majstorskom cestom, posjet lokacijama sa snimanja filmova o Winnetou, uživanje u veličanstvenom pogledu na kanjon rijeke Zrmanje te za sve zainteresirane uspon na 1000 metara visok vrh Tulove grede.

Ovo je fotografija ledine na planini Velebit Ovo je fotografija jeep safari Velebit

Velebit nudi nevjerojatne panoramske poglede na obalu i otoke Jadranskog mora. Tijekom safaria, imat ćete priliku dublje istražiti divlju prirodu planine, a vozač će vas odvesti na najbolje vidikovce s kojih možete uživati u spektakularnim pejzažima. Osim prirodne ljepote, Velebit također ima bogato kulturno naslijeđe. Tijekom safaria možete posjetiti tradicionalne seoske kuće, vidjeti stare vjetrenjače, spoznati lokalnu kulturu ili pak sresti medvjede, vukove i rijetke ptice kojima je planina dom.

Prije nego se odlučite za Velebit Jeep Safari, svakako provjerite različite ponude kako biste pronašli onu koja najbolje odgovara vašim interesima i željama ili pak odaberite onu kao i mi i Velebit Jeep Safari doživite u srcu južnog Velebita.

Ranch Terra

Ranch Terra, obiteljsko imanje u malom mjestu Irinovac, u blizini Nacionalnog parka Plitvička jezera, nudi jedinstvene avanture jahanja u malim grupama po prirodnim stazama spektakularnog hrvatskog krajolika. Topla, osobna i profesionalna usluga, dobro dresirani konji i visokokvalitetna oprema za jahanje garancija su za nezaboravno iskustvo jahanja. Hodom, kasom ili galopom prekrasnim zelenim livadama prilika je da prirodu doživite na jedan poseban način.

izleti u hrvatskoj ranch terra izleti u hrvatskoj ranch terra

U ponudi imaju različite duljine tura od početničkih do naprednih, za djecu i odrasle, a organiziraju i škole jahanja za polaznike koji borave duže u području ranča ili one koji imaju mogućnost višednevnog dolaska. Prilika je to za otkriti ljepote Plitvičkih dolina, u blizini su Nacionalnog parka Plitvička jezera, Baraćevih špilja, Rastoka, a oni željni ‘akcije’ tu su još i razne aktvinosti kao kupanja, bicikliranja, adrenalinski parkovi…

Nacionalni park Plitvička jezera

Razloga za posjet Plitvičkim jezerima je bezbroj, a svi ćemo se složiti da svojom specifičnom ljepotom i netaknutom prirodom, Plitvička jezera predstavljaju pravi biser neprocjenjive vrijednosti, kojeg treba osjetiti, doživjeti – ali i čuvati. Prirodni fenomen stvoren taloženjem kalcijeva karbonata u gustoj vodenoj vegetaciji, algama i mahovini, već je više od stotinu godina najpoznatija turistička atrakcija kontinentalne Hrvatske; osim nedirnute divljine, Plitvice nude i cjelovit gastronomski i etno-kulturni doživljaj po mjeri suvremenih zaljubljenika u neponovljiva čuda majke prirode.

izleti u hrvatskoj plitvička jezera izleti u hrvatskoj plitvička jezera

Na području Plitvičkih jezera prevladavaju primorska i kopnena klima, pa su ljeta sunčana i ugodna. Proljeća su izrazito hladna i kišovita, a jesen je vrlo kratka; međutim, ta su godišnja doba najpogodnija za šetnje i aktivan odmor. S obzirom da se Park proteže na više od 29.000 hektara, posjetitelji mogu uživati u netaknutoj prirodi šetajući kilometrima, a za obilazak središnjeg dijela Parka treba nekoliko dana i posjetiteljima se nude različite rute.

Biciklističke rute su obilježene, pa ljubitelji biciklizma mogu posjetiti one dijelove Nacionalnog parka koji su teže dostupni pješacima. Planinarska staza Medveđak vrlo je atraktivna, idealna za rekreaciju, ali i edukativna, jer omogućuje upoznavanje s biološkom raznolikošću ovoga kraja.

Let balonom za vikend

U posljednjih 25 godina ekipa Balon kluba Zagreb izmamila je osmijehe stotinama avanturista, parova, obitelji, grupa prijatelja ili poslovnih partnera zahvaljujući jedinstvenom iskustvu koje se mnogima od nas nalazi na listi stvari koje bismo voljeli doživjeti.

izleti u hrvatskoj let balonom let balonom na vrući zrak izleti u hrvatskoj

Naime, riječ je o avanturi leta balonom na vrući zrak koja započinje na uzletištu u blizini grada Zagreba, gdje vas jedan od najiskusnijih timova balonaša u Europi, uz kratak i zabavan brifing prije leta, uvodi u taj čaroban svijet. Nježno lebdeći nebom, uživat ćete u fantastičnim pogledima na čudesne brege zagorskoga kraja, prošarane povijesnim dvorcima, vinogradima i tradicionalnim selima.

Nakon jednosatnog leta, postoji li bolji način za dobrodošlicu natrag na zemlju od čaše pjenušca, uz tradicionalni zagorski doručak ili zakusku. Čak ćete dobiti i personaliziranu potvrdu leta balonom i vašu osobnu balonašku barunsku titulu. U ovom izletu u trajanju od četiri do šest sati, steći ćete uspomene za cijeli život i saznati zašto Hrvatsko zagorje zovu bajkom na dlanu.

Jelenov greben

Skrivenu duboko u zelenom prostranstvu, nedaleko od Olimskog samostana, pronaći ćete Jelenov greben, dom stotinjak jelena i muflona, kojeg vodi obitelj Ježovnik već 30 godina. Njihova obiteljska priču započela je u malom selu Olimje, kada su prve jelene doveli s Brijuna za pašnju okolnih područja.

Uskoro su postali glavna atrakcija te njihov zaštitni znak. S obzirom da slobodno šeću prirodom, posjetitelji su u direktnom kontaktu sa životinjama te ih mogu i hraniti, što će posebno oduševiti najmlađe. Da iskustvo bude upotpunjenije izgradili su turistički centar, gdje možete viditi proizvodni proces njihovih domaćih proizvoda, a u njihovoj trgovini možete kupiti i domaće proizvode koje rade sami: salame, pršute, džemove, razne kolače, rakije, likere te ostale proizvode.

Vikend u Zagorju

Muzej krapinskih neandertalaca slovi kao jedan od najmodernijih muzeja na svijetu, gdje posjetitelji mogu uživati u rekonstrukciji kozmičke evolucije i bar na tren osjetiti snagu prapočetka. Muzej je smješten uz samo nalazište krapinskih neandertalaca Hušnjakovo brdo, koje je zaštićeno kao prvi paleontološki spomenik prirode u Hrvatskoj, a pripada i među najznačajnije paleoantropološke lokalitete na svijetu.

Muzej krapinskih neandertalaca

nalazište krapinskih neandertalaca
Svaki prostor unutar krapinskog muzeja osmišljen je kako bi se uključila sva osjetila posjetitelja

muzej krapinskih neandertalaca

Cijela građevina, utopljena u okolni pejzaž između dva brežuljka, izgrađena je od betonske konstrukcije u obliku pećine, dok je čitavo područje zamišljeno kao park koji se sastoji od muzeja, termalnog lječilišta i pratećih objekata smještenih uz samo nalazište. Stalni postav muzeja koncipiran je u 18 tematskih cjelina koje posjetitelje vode daleko u prošlost, od najstarije prošlosti Zemlje do početka civilizacije i modernoga doba, s posebnim naglaskom na znamenito otkriće u Krapini i važnost zbirke krapinskih neandertalaca. Muzej je obogaćen mnoštvom multimedijskih sadržaja, 3D projekcijama, virtualnim šetnjama, glazbom, specijalnom rasvjetom, raznolikim vizualnim i audioefektima koji oduševljavaju posjetitelje.

Izlet u dvorac Trakošćan

Smješten u izvornom ambijentu Zagorja koji je u suglasju s očuvanim parkom, Trakošćan pruža jedinstven i cjelovit doživljaj, što ga izdvaja od ostalih njemu sličnih destinacija. Današnjem izgledu dvorca Trakošćan prethodile su brojne pregradnje, te se smatra kako najstariji slojevi dvorca sežu u 13. stoljeće.

U drugoj polovici 16. st. dolazi u posjed obitelji Drašković, koja će ga zadržati sve do 1945. godine. Od 1954. godine sačuvana vrijedna muzejska građa smještena u dvorcu dostupna je posjetiteljima, kojima je kroz ugodnu šetnju približen način života hrvatskog plemstva. Posebno se ističu Viteška i Lovačka dvorana, glazbeni salon, blagovaonica te slikarski atelje Julijane Erdödy Drašković.

Muzejski predmeti datiraju iz razdoblja od 15. do 19. stoljeća i razmješteni su u prostorijama koje čine sačuvane originalne cjeline. Oko dvorca se prostire park-šuma, snažan šumovit okvir i zaštićen dio prirodne površine. Jedna je od najljepše formiranih cjelina bogate vegetacije, zanimljivih vizura i panorama te pruža jedinstvene doživljaje netaknute prirode.

Dvorac Trakošćan zagorski je biser koji priča priču duge i izrazito bogate povijesti

Prepoznatljivo obilježje Trakošćanu daje i jezero koje od samog nastanka ima dvojaku funkciju – gospodarsku, kao ribnjak, te estetsku, kao dekorativni element uobičajen u romantičarskoj parkovnoj arhitekturi. Poučna staza oko trakošćanskog jezera, Put vila, duga je oko pet kilometara i uz laganu šetnju može se razgledati za dva sata. Započinje u podnožju dvorca te obuhvaća dvadeset informativno-edukativnih točaka o prirodnim vrijednostima i zanimljivostima područja.

Vikend u Gorskom kotaru

Neodoljive su mogućnosti kojima Gorski kotar oduševljava i mami posjetitelje u istraživanje prirodnih ljepota i avanturu aktivnog odmora, iz čije bogate ponude izdvajamo posjet kanjonu Kamačnik, Vražjem prolazu i Zelenom viru. Pripremite se na uživanje u prirodnom okruženju kanjona Kamačnik – brzacima i slapićima, mirnom toku i čistoj vodi, šumama, flori i fauni.

izleti u hrvatskoj poučne staze gorski kotar

Vodeni tok iznimne ljepote koji je usjekao kanjon u jurskim vapnencima dug je 3,2 kilometra te je svaki metar vodenog toka drukčiji od prethodnoga. Nakon tri kilometra ugodnog pješačenja dolazi se do izvora, malog jezerca plavozelene boje. Prilika je to i za uživanje u dvjema poučnim stazama, botaničkoj i Panovoj s postavljenim glazbalima kao što su gong, potočne orgulje, jelenov rog i slično. Druga atrakcija je 800 metara dugačak kanjon Vražji prolaz.

Kroz usku guduru-sutjesku, široku oko dva metra, među stijenama visokim stotinjak metara, probija se gorski potok Jasle. Voda je milenijima izjedala kamen da bi prokrčila ovaj prolaz koji zapanjuje snagom vodene stihije i divljinom vrletnih stijena. Na kraju Vražjeg prolaza nalazi se još jedna posebnost ovog atraktivnog izletišta – špilja nazvana Muževa hižica. Staza koja vodi iz Skrada za Zeleni vir i Vražji prolaz kružna je i zahtjevna.

izleti hrvatska kanjon kamačnik izleti hrvatska zeleni vir gorski kotar

Na istoj trasi nalaze se i dvije poučne staze: geološka – koja posjetitelje upoznaje s geološkim procesima i fenomenima u kanjonu, te botanička – koja donosi pregled biljnih vrsta čija staništa pripadaju ovom području. Zeleni vir je snažan izvor na dnu plitke, prostrane špilje nad čijim su se ulazom nadvile okomite stijene visoke 70 metara, niz koje se ruši živopisan slap stvarajući blistavu vodenu zavjesu.

Turistička zajednica Gorskog kotara za sve je posjetitelje pripremila i jedan iznimno jednostavan i originalan prikaz pješačko-planinarskih staza koje će vas oduševiti. Nije bitno koja vam je kondicija i krećete li u avanturu aktivnog odmora od nule, bitno je postaviti godišnji cilj svaki tjedan staza jedna.

izleti hrvatska planinarske staze gorski kotar

TZ projekt ‘Gorski kotar HIKE’ jasno prezentira čak 42 pješačko-planinarske staze, a dok obiđete sve bit će staza koliko je i tjedana u godini. Sve su staze prezentirane uz, između ostaloga, jasan opis, detaljan pregled rute s iskazanom dužinom staze, vremenskim trajanjem, zahtjevnošću iste, visinskim profilom, jesu li ili nisu kružnog ili jednosmjernog karaktera i dr.

U prvu fazu uključene su staze od oko jednog kilometra pa sve do višekilometarskih, kao i onih koje su namijenjene za ugodnu šetnju pa sve do onih kojima je zahtjevnost veća. Time se osigurava mogućnost da se osobe i bez kondicije mogu odvažiti na aktivan odmor koji će pospješiti njihov psihofizički zdravstveni profil kao i kondiciju. Spomenimo kako Gorski kotar ima i iznimno atraktivan pregled biciklističkih staza, gdje ljubitelji putovanja na dva kotača na raspolaganju imaju više od 400 kilometara jedinstvenog užitka.

Izlet u Kopački rit

Jedno od najočuvanijih poplavnih područja velikih rijeka u Europi – Park prirode Kopački rit, karakterizira iznimna ljepota krajobraza i bogata biološka raznolikost koja posjetitelju svakim drugim posjetom nosi novi uvid u prirodu. Smješten je u kutu što ga čini rijeka Dunav sa svojim pritokom Dravom, koji ovisno o vodostaju neprestano oblikuju i mijenjaju izgled Rita, stvarajući prekrasan mozaik jezera, kanala, bara i greda, poplavnih šuma, tršćaka i vlažnih livada.

izleti hrvatska kopački rit

Područje Kopačkoga rita pruža optimalne životne uvjete i omogućuje opstanak mnogobrojnim biološkim vrstama, gdje je dosad zabilježeno više od 2700 vrsta, od kojih su mnoge ugrožene na europskoj, ali i svjetskoj razini. Vrijednost Kopačkog rita je i u tome što se krajobraz neprestano mijenja izmjenom godišnjih doba, dok dinamika kretanja vode uvjetuje rasprostranjenost životinjskih vrsta.

Park prirode Kopački rit idealno je mjesto za izlet s obitelji

U sjevernom dijelu parka smješten je novi Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš – jedinstveni multimedijski i interaktivni postav koji posjetiteljima približava sve najvažnije osobine i prirodne fenomene Kopačkog rita. Ovo je prostor za istraživanje i učenje, ali i prostor za otkrivanje svih tajni parka i upoznavanje bogate kulturno-povijesne baštine uz pomoć najmodernije tehnologije.

Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš

Kopački rit mjesto je za odmor, rekreaciju, atrakciju i svjetski poznato mjesto za promatranje ptica, a na posjetitelju je da odabere hoće li se odvažiti na veslanje u kanuu uz pratnju stručnih vodiča parka, bicikliranje kroz Kopački rit, vožnju turističkim vlakom u obilazak kopnenih staza parka ili, pak, na rekreativni ribolov. Zbog svega navedenog, sigurni smo da ćete jednostavno uživati za vrijeme posjeta ovom čudesnom kraju te da ćete sa sobom ponijeti nezaboravne uspomene i vrijedno iskustvo.

Otkrijte Podčetrtek: Zelena bajka tik uz granicu Hrvatske i Slovenije

Divna zelena priroda, prekrasne vizure, bogata kulturna, turistička i gastronomska ponuda…. Pitoreskni gradić Podčetrtek nalazi se u srcu Savinjske regije uz rijeku Sutlu i mjesto je koje svakako trebate posjetiti ovoga proljeća. Jedan od zaštitnih znakova ovog kraja je Olimski samostan franjevaca konventualac, a nalazi se u podnožju planine Rudnice, u malom mjestu Olimje.

Samostan krije neprocjenjivo umjetničko blago – drevnu samostansku ljekarnu oslikanu freskama koja je među najstarijima u Europi, a u sklopu veličanstvenog dvorca nalazi se i crkva Uznesenja, jedna od najljepših baroknih građevina u Sloveniji.

Fotografije TZ Gorski kotar / Višnja Bof, Ranch Terra, Dolina Jelena, Unsplash, Terme Olimia, TZ Krapinsko-zagorska, HTZ / Ivo Biočina & Zoran Jelača, Balon klub Zagreb, PP Kopački rit & Natfilm Hungary Video Dvorac Trakošćan

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above