Otkrijte Poreč: Grad mozaika4 min

Turizam u Poreču započeo je dolaskom austrijskih plemića, a danas jedna od omiljenih istarskih destinacija osvaja goste Eufrazijevom bazilikom, očuvanim starim gradom te bogatom ponudom lokalne hrane i zanimljivih manifestacija

Da parafraziramo velikog Tolstoja, svaki istarski grad na obali sretan je na svoj način. Dok će vas Rovinj oduševiti romantikom, Poreč će vam se pod kožu uvući kombinacijom antičke povijesti i plaža koje su stvorene za obiteljski odmor. Smješten je na zapadnom dijelu istarskog poluotoka kao dio razvedene morske obale duge 37 kilometara, koja se proteže od ušća rijeke Mirne do gradića Funtana, a kao nekadašnji glavni grad Istre spada među najposjećenije na obali Jadrana.

Riva u Poreču

Stari grad koji se nalazi na poluotoku i poput kamenog broda pluta morem bio je vjerojatno naseljen još u neolitu, no njegov današnji oblik osmislili su Rimljani, prije dva tisućljeća. Najprije je bio vojni logor, zatim utvrđen grad, da bi prerastao u značajan upravni i gospodarski centar.

Antički raspored uglavnom je sačuvan do danas, a najduža uzdužna i poprečna ulica i dalje nose rimske nazive – Decumanus i Cardo maximus.

Eufraziijeva bazilika

Dragulj Poreča svakako je Eufrazijeva bazilika, uvrštena na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, koja se smatra jednim od najljepših očuvanih spomenika ranobizantske umjetnosti na Sredozemlju. U središnjoj gradskoj ulici, Decumanusu, nalazi se gotička palača, izgrađena 1473. godine, u stilu cvjetne gotike.

Jedan od bisera grada je i Istarska sabornica, koja izvorno predstavlja gotičku franjevačku crkvu, a nalazi se između Parka Jurja Dobrile i Laginjine obale. Uređena je u baroknom stilu i naročito je posjećena zbog stropa na kojem su štukature s freskama smještenim u medaljonima.

Eufrazijeva bazilika

Svratite i do Trga Marafor, nekadašnjeg središnjeg trga, foruma, u čijoj se blizini nalaze ostaci hrama za koji se vjeruje da je bio posvećen Neptunu.

Poreč je, prema nekim izvorima, nekoć imao čak 11 kula, od kojih su dobro očuvane tri: Sjeverna, Južna i Peterokutna, koje su izgrađene u 15. stoljeću kao dodatno osiguranje pred mogućom najezdom Turaka.

Ulica u Poreču

U Peterokutnoj kuli danas se nalazi restoran, a u prizemljima građevina staroga grada kriju se prave male gastronomske senzacije u obliku vinskih barova, fusion restorančića, ribljih konoba i street food lokala koji oživljavaju vječne kamene kulise povijesne jezgre.

Turistička povijest ovog istarskog gradića počinje 1844., kada je Austrijsko parobrodsko društvo Lloyd iz Trsta otvorilo rutu na kojoj je bio i Poreč. Već je 1845. tiskan prvi turistički vodič s opisom i slikama grada, a prvi gosti bili su austrijski plemići.

Stari dio grada Poreca

Zanimljiv je podatak kako je Poreč svoju prvu veliku promociju imao kroz jahting, kada je na jahti Phantasy u luku uplovila nadvojvotkinja Stephanie. To je privuklo mnoge poznate osobe iz tog razdoblja, poput Marije Terezije, Karla Stjepana i Karla Ludwiga. Ubrzo je osnovan konzorcij, koji je 1895. godine, na otoku Sv. Nikola izgradio prvo kupalište.

Kasnije je donesen i pravilnik o posjedovanju cjenika za jela, pića i sobe, pa se 1910. godine otvara i prvi veliki hotel – Riviera, zaštitni znak povijesti porečkog turizma, a kompleksi nastali u 20. stoljeću postali su osnova za budući razvoj grada.

Spomenik u Poreču

Prije nekoliko godina novouređena riva u Poreču postala je pravi dnevni boravak grada. Originalne linije koje se po danu ističu tamnijom bojom, a noću svijetle indirektnom rasvjetom, postale su njezin prepoznatljiv detalj, a istodobno pričaju priču o povijesti Poreča i sve zainteresirane pozivaju na istraživanje starogradske jezgre.

Poreč se pridružio i lancu europskih gradova biodinamičke prehrane, odnosno biodinamičke proizvodnje hrane. Turisti sve više traže zdravu ponudu, lokalnu i onu koja prati trendove, a zanimljive manifestacije, kao što su ‘Mediteranski ljetni tango festival’ i ‘Lanterna Summer Nights’, goste privlače gotovo kao i kulturno-povijesne znamenitosti.

Poreč uz more Za nautičare će biti vrijedna informacija kako se u Poreču i okolici nalaze tri marine. Dvije, marina Červar-Porat i Parentium, smještene su nekoliko kilometara od samog grada, a ako želite uživati u šušuru i atmosferi Poreča, onda je marina Poreč pravi izbor za vas. Piće na provi s pogledom na starogradsku jezgru i porečki škoj, otočić Sveti Nikola, poseban je gušt uz zalazak sunca.

Tekst Jasmina Stošić

Fotografije Đorđe Stošić, Swan-Lein Stošić, Ivo Pervan & Hrvatska turistička zajednica / Julien Duval, Ivan Šardi, Ivo Biočina, Damir Kvajo

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above