Zelena Istra

6 MINUTES READ

Oaza prirode na Jadranu

Blaga mediteranska klima Istru čini idealnom destinacijom za boravak i odmor tijekom cijele godine, a najljepša je vjerojatno baš u proljeće, kada se priroda probudi i ogrne je svojim fascinantnim bojama

Čim prođete mitsku Učku, koja kao neka prirodna brana štiti Istru od ostatka svijeta, obuzet će vas osjećaj da ste prodrli u jedan potpuno novi mikrokozmos, bajkovit potkontinent u kojem će vas zadiviti svaki njegov detalj; od pitomih, blagih brežuljaka prekrivenih voćkama i nasadima vinove loze, drevnih, stoljetnih šuma ispresijecanih potocima i krivudavim cesticama, do bajkovitih gradića na uzvisinama sa svojim srednjovjekovnim kamenim uličicama, kortama, voltima i baladurima. U srednjem vijeku gradići u unutrašnjosti Istre najčešće su bili smješteni na vrhovima brežuljaka koji su im pružali prirodnu zaštitu, a dodatno su se, zbog čestih upada susjednih feudalaca ili Venecije, osiguravali gradskim zidinama s nizom kula i tornjeva, te često i pokretnim mostom. Dok izvana izgleda kao tvrđava, srednjovjekovni je istarski grad iznutra isprepleten uskim krivudavim ulicama koje prate kružni tok zidina, a centar gradskog života su crkva i trg. Gradske lože javljaju se krajem srednjeg vijeka, jačanjem urbane kulture. Upravo su ti mali srednjovjekovni gradići, svaki na svojemu brežuljku, postali zaštitni znak Istre, a uokolo njih razasuta su mala seoska domaćinstva, s izvrsnom ponudom autohtone hrane i, naravno, opjevanog i nadaleko poznatog lokalnog vina. U ugodnoj atmosferi autentičnih seoskih domaćinstava, tradicionalnih domaćih jela, romantičnih ognjišta i mirisnih vinskih podruma, otkrit ćete sve čari Istre, a uživajući u plemenitim kapima i domaćoj hrani, moći ćete okusiti svu njenu blagost i ljepotu življenja tamošnjih ljudi. Buđenje uz pjev ptica u toploj postelji tradicionalne istarske kuće činit će vam se spokojno, kao da vrijeme tu sporije teče. Pogled kroz prozor otkriva njive, vinograde, maslinike i vrtove, sve same pitome prizore djela plemenitih ruku. Još su Feničani i Grci donijeli vinovu lozu u Istru. Ondašnji starosjedioci, Histri, uspješno su svladali vještinu uzgoja te plemenite biljke kao i proizvodnju vina. Brežuljkasti tereni s blagim padinama, kojima Istra obiluje, pogoduju uzgoju vinove loze, a od mnogobrojnih sorti što ih tu nalazimo najvažnija je malvazija istarska bijela. Ima je svugdje u Istri i neodvojivi je dio identiteta podneblja. Vino je slamnatožute boje, ugodnog mirisa na bagremov cvijet, harmonično, umjerene svježine i potrebne strukture. Isto je toliko u Istri tipičan i teran, vino ljubičaste do rubincrvene boje, živahnih voćnih mirisa, izrazito svježe i krhko, manje strukturirano. Istra je inače ove godine uvrštena među Top 10 svjetskih vinskih destinacija po izboru čuvenog Wine Enthusiasta, a krstarenje njenim bezbrojnim vinskim cestama i cesticama jedinstven je doživljaj.

Istarska arhitektura
Istarska arhitektura

U doba proljetnog buđenja Istra naprosto pršti od brojnih gastronomskih, kulturnih i sportskih manifestacija koje su dodatan razlog da posjetite tu doista osebujnu hrvatsku regiju. Do početka travnja širom Istre održava se tako gastronomska manifestacija ‘Istra Gourmet Tour’, u sklopu koje se dvaput mjesečno priređuju večere po promotivnim cijenama u konobi Milena u Višnjanu, konobi Valter-Kolinasi u Roču, te u pulskom restoranu Karlo. Tijekom ožujka i travnja diljem zapadne obale Istre nižu se, pak, teniski mečevi Istarske rivijere: turniri Croatia F4 Futures započinju u Umagu, nastavljaju se u Poreču, a potom igraju u Puli, Rovinju i Vrsaru. U Umagu, Novigradu, Bujama i Brtonigli od kraja ožujka do sredine svibnja na rasporedu su Dani istarskih šparoga. Šparoga je jedna od najcjenjenijih samoniklih kultura koje uspijevaju na području Istre, a bere se od sredine ožujka do konca travnja. Istarski ‘šparogurmani’ spravljaju tu maštovite, ukusne i mirisne kreacije na bazi šparoge, od čuvene i svima znane fritaje, preko juha, domaćih tjestenina i rižota, do kombinacija s mesom i ribom. Tijekom nekoliko proljetnih dana krajem ožujka Pazin, grad u samom središtu Istre, postaje kulisa jedne vrlo neuobičajene manifestacije – Istrakona – konvencije znanstvene fantastike. Nakon što je prvi put održana 2000. godine, prerasla je u pravi festival graničnih znanosti, SF literature i filmova, uz šarolik popratni program predavanja, kompjutorskih igraonica, kartaških turnira i radionica kreativnog pisanja. Iz Pazina se potom valja zaputiti u Žminj, gdje se 28. ožujka priređuje gastronomska manifestacija posvećena pinci, tradicijskom istarskom uskrsnom kolaču. Običaj pečenja pince imao je u prošlosti veliku važnost prigodom slavljenja Uskrsa u Istri, a iako je još uvijek neizostavan dio uskrsnog objeda, sve su rjeđa domaćinstva u kojima se peče prava domaća pinca. Vrijedne domaćice iz cijele Istre pokazat će kako se nekad mijesila i pekla pinca, a svi posjetitelji ukusne će delicije u Žminju, naravno, moći i degustirati. Smotra vina središnje Istre održat će se tradicionalno na Uskrsni ponedjeljak, i to u Gradišću. Na dan kada se ulice srednjovjekovnoga Gračišća pretvaraju u veliku oštariju na otvorenom, posjetitelji će moći u starogradskoj jezgri degustirati vina u 18 konoba od 11 sati, kada se službeno otvara smotra, do 19 sati kada se zatvaraju konobe. Gastro-proljeće južne Istre manifestacija je koja se u razdoblju od 9. do 19. travnja održava u Vodnjanu, Fažani, Puli i Ližnjanu, a ‘zvijezde’ iste su šparoge i sipe. Kada pomislimo na sipe, prvo što nam pada na pamet su crni rižot ili slasna salata, pripremljena u raznim varijacijama, bilo s krumpirom, maslinama, rokulom, rajčicama ili jednostavno – s nekoliko kapi vrhunskog istarskog ekstra djevičanskog maslinova ulja. To morsko blago koje se izlovljava u proljeće, kada temperatura mora prijeđe 14°C, među kuharima je vrlo omiljeno jer se može spravljati na bezbroj načina, pa i sa šparogama, drugom namirnicom vladaricom Istre u proljetnim danima.

Šparoge
Šparoge

Vrijedni kuhari južne Istre pokazat će vam kako pripremati sipe i šparoge tijekom Gastronomskog proljeća, kada će birani restorani, konobe pa i pizzerije na području Pule, Fažane, Vodnjana, Marčane i Ližnjana ponuditi promotivne cijene za tri slijeda na bazi tih vrijednih namirnica. Šparoge se u proljeće slave i u Kaštelu, odnosno u Bujama, gdje se od 10. do 12. travnja priređuje već tradicionalna Šparogada, na kojoj ćete i ove godine moći okušati sreću u potrazi za najdužom šparogom, koja osvaja nagradu. Ljubitelji prirode moći će sudjelovati u biciklističkim i pješačkim pohodima, a gurmani će osobito doći na svoje degustirajući najrazličitija jela od ove izuzetno zdrave samonikle namirnice. Područje Medulina i njegova zadivljujuća priroda, kao i brojne mogućnosti raznovrsnih outdoor aktivnosti, čine ga atraktivnom cjelogodišnjom destinacijom za sportski turizam, a 11. i 12. travnja u Premanturi, odnosno na Kamenjaku, održava se biciklistička utrka Kamenjak Rocky Trail. Voze se dvije verzije – za rekreativce (40 km) i vrhunske natjecatelje (60 km), a na dijelu iste staze održava se i trail utrka. Kvarnersko-istarske treking avanture, ili popularno KITA, već šestu sezonu u istom razdoblju okupljaju u Sutivancu zaljubljenike u trčanje, trčkaranje ili samo hodanje makadamskim, planinarskim ili neoznačenim stazama. Nešto kasnije, od 17. do 19. travnja, u Umagu su na programu Međunarodni dani gljiva, manifestacija na kojoj se okupljaju gljivari i ljubitelji prirode iz Hrvatske, Slovenije, Italije, BiH, Srbije i Austrije. Uz tradicionalnu ‘Smrčkijadu’, nedjeljom se održava i natjecanje u spremanju jela od gljiva –’Gljivarski kotlić’. A volite li prirodu, zaintrigirat će vas i 6. festival samoniklog bilja, koji se 25. travnja održava u Kršanu. Kroz zanimljiva predavanja i radionice posjetitelji će imati priliku upoznati se s namjenom i načinom upotrebe samoniklih biljaka u gastronomiji i fitoterapiji. Različiti edukativni i stručni programi pružit će vam nova saznanja o kulinarskoj upotrebi jestivog samoniklog bilja, njegovoj hranjivoj vrijednosti i ljekovitim svojstvima, a djelić svega prenijet će se i na prigodan gastronomski stol s pravim istarskim delicijama, sve uz domaće vino i glazbene sadržaje. Valja preporučiti i Boscarin fondo – jedinstvenu biciklističko-gastronomsku manifestaciju koja se od 1. do 3. svibnja održava u Rojnićima. Događaj nosi ime boškarina, autohtonog istarskog goveda, simbola snage i izdržljivosti, a te osobine zasigurno će posjedovati i biciklistički entuzijasti koji se odvaže na sudjelovanje u ovom događaju. Jednodnevni program Boscarin Fondo Singolo održat će se 2. svibnja kada sudionici mogu birati, ovisno o gastronomskim preferencijama i fizičkim mogućnostima, dvije rute. Corso Bello je 60 kilometara duga ruta tijekom koje će biciklisti napuniti baterije na obiteljskom gospodarstvu obitelji Milohanić i uživati u domaćim specijalitetima. Druga ruta, Corso Grande, dugačka 120 kilometara, sudionike će provesti najljepšim biciklističkim cestama Istre s gastro-vinskim završetkom u poznatoj vinariji Kabola. Za one koji se u potpunosti žele posvetiti biciklizmu za vikend 1.-3. svibnja, organizatori nude trodnevni paket – Boscarin Fondo Completo koji, među ostalim, uključuje smještaj u luksuznim autohtonim istarskim vilama.

Istarski krajolik
Istarski krajolik
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Jesenski broj Yachtsa Jahting

‘Epidemija’ novih jahti u jesenskom broju Yachtsa

Na kioscima je jesenski broj Yachtsa Croatia koji, uz uobičajene zanimljive teme, donosi i prilog o novim plovilima za nadolazeću nautičku sezonu Jahte se danas …

Yachts Croatia 62 Cover Mockup Jahting

Novi broj u prodaji: Prekrasni Pershing 8X, gastro Baskija i vodič kroz Krk

Od 12. ožujka u prodaji je proljetno izdanje našeg luksuznog jahting magazina br. 62. Otvaramo sezonu s pet testova S proljetnim izdanjem na neki način …

Valentino Porto Montenegro Marine

Dan Zaljubljenih na obali Porto Montenegra

Dan zaljubljenih na obali Porto Montenegra bit će obilježen atraktivnom dinamičnom programom u hotelu Regent i tivatskom nautičkom naselju od 14. do 16. veljače – …

bahami-03 Putovanja

Coco Cay: Ronilački raj u carstvu koraljnih grebena

Coco Cay na Bahamima izgleda kao na razglednicama. Tirkizno more, bijeli pijesak i savršeni podvodni svijet. Čini mi se da ovdje ljudi jedino mogu umrijeti …

Pet resorta Putovanja

Pet resorta u spektakularnim prirodnim krajolicima

Jedinstvene luksuzne destinacije nude iskustvo života u divljini, a opet imaju sve potrebno za ekskluzivan odmor od civilizacije. Predstavljamo pet resorta koji su smješteni u …

Zadarski otoci Plovidba

Zadarski otoci: Vodimo vas na đitu na kojoj možete upoznati tri Sestrice i Zmajevo oko

Zadarski otoci Idula, Sestrice, Tun Veli, Vrtlac, Bršćak, Mrtovnjak samo su dio ‘razreda’ od stotinjak otoka i otočića koji su se stisnuli između Pašmana i …

Ovo je fotografija bazen Villa Nai 3.3 Hoteli

Villa Nai 3.3: Arhitektonski dragulj

Villa Nai 3.3 može se promatrati kao jedna rezidencija s osam soba ili kao butik hotel s osam soba i suiteva s pogledom na more, …

ovo je fotografija mjesta Rab Destinacije

Otok Rab: Carstvo smaragdnih uvala i pješčanih plaža

Premda ga okolni otoci nadmašuju u površini, otok Rab svoju veličinu vješto nadomješta brojnim smaragdnim uvalama, prebogatom kulturnom baštinom i geološkim diverzitetom te zanimljivim otočnim …

Ovo je fotografija fine dining restoran bowa Gastronomija

Fine dining na dalmatinski način: Bowa, LD i Pelegrini

Predstavljamo tri restorana u Dalmaciji za fine dining koji su popularni među nautičarim LD Restaurant – otok Korčula Chef Marko Gajski dobitnik je nagrade Gault …

Ovo je fotografija maleza modna kuća Moda

Upoznajte slow fashion boutique modne kuće Maleza

Snaga. Moć. Strast. Ženstvenost. Neustrašivost. Hrabrost. Sve su ovo karakteristike žena koja nose Maleza modele Maleza je boutique modna kuća osnovana u vrijeme početka pandemije …

This is photo of a Bloc Outdoor, furniture design Luksuz

Savršena definicija kulture života na otvorenom

Svaki komad Bloc Outdoor brenda krasi sofisticirani dizajn u nekoliko linija, koje zadovoljavaju najviši standard luksuznog životnog stila, vrhunska kvaliteta posebno tretiranog afričkog iroko drva …

ovo je fotografija električna dska za surfanje lampuga Jahting

Vodene igračke 21. stoljeća: Sedam električnih daski za surfanje

Električna daska za surfanje je zabavna, sigurna i moćna. Predstavljamo modele kod kojih je dovoljno samo upaliti motor i uživati u vožnji JETSURF Rođen za …

Scroll to Top