Zelena Istra: Oaza prirode na Jadranu



6 min

Blaga mediteranska klima Istru čini idealnom destinacijom za boravak i odmor tijekom cijele godine, a najljepša je vjerojatno baš u proljeće, kada se priroda probudi i ogrne je svojim fascinantnim bojama

Čim prođete mitsku Učku, koja kao neka prirodna brana štiti Istru od ostatka svijeta, obuzet će vas osjećaj da ste prodrli u jedan potpuno novi mikrokozmos, bajkovit potkontinent u kojem će vas zadiviti svaki njegov detalj; od pitomih, blagih brežuljaka prekrivenih voćkama i nasadima vinove loze, drevnih, stoljetnih šuma ispresijecanih potocima i krivudavim cesticama, do bajkovitih gradića na uzvisinama sa svojim srednjovjekovnim kamenim uličicama, kortama, voltima i baladurima. U srednjem vijeku gradići u unutrašnjosti Istre najčešće su bili smješteni na vrhovima brežuljaka koji su im pružali prirodnu zaštitu, a dodatno su se, zbog čestih upada susjednih feudalaca ili Venecije, osiguravali gradskim zidinama s nizom kula i tornjeva, te često i pokretnim mostom. Dok izvana izgleda kao tvrđava, srednjovjekovni je istarski grad iznutra isprepleten uskim krivudavim ulicama koje prate kružni tok zidina, a centar gradskog života su crkva i trg. Gradske lože javljaju se krajem srednjeg vijeka, jačanjem urbane kulture. Upravo su ti mali srednjovjekovni gradići, svaki na svojemu brežuljku, postali zaštitni znak Istre, a uokolo njih razasuta su mala seoska domaćinstva, s izvrsnom ponudom autohtone hrane i, naravno, opjevanog i nadaleko poznatog lokalnog vina. U ugodnoj atmosferi autentičnih seoskih domaćinstava, tradicionalnih domaćih jela, romantičnih ognjišta i mirisnih vinskih podruma, otkrit ćete sve čari Istre, a uživajući u plemenitim kapima i domaćoj hrani, moći ćete okusiti svu njenu blagost i ljepotu življenja tamošnjih ljudi. Buđenje uz pjev ptica u toploj postelji tradicionalne istarske kuće činit će vam se spokojno, kao da vrijeme tu sporije teče. Pogled kroz prozor otkriva njive, vinograde, maslinike i vrtove, sve same pitome prizore djela plemenitih ruku. Još su Feničani i Grci donijeli vinovu lozu u Istru. Ondašnji starosjedioci, Histri, uspješno su svladali vještinu uzgoja te plemenite biljke kao i proizvodnju vina. Brežuljkasti tereni s blagim padinama, kojima Istra obiluje, pogoduju uzgoju vinove loze, a od mnogobrojnih sorti što ih tu nalazimo najvažnija je malvazija istarska bijela. Ima je svugdje u Istri i neodvojivi je dio identiteta podneblja. Vino je slamnatožute boje, ugodnog mirisa na bagremov cvijet, harmonično, umjerene svježine i potrebne strukture. Isto je toliko u Istri tipičan i teran, vino ljubičaste do rubincrvene boje, živahnih voćnih mirisa, izrazito svježe i krhko, manje strukturirano. Istra je inače ove godine uvrštena među Top 10 svjetskih vinskih destinacija po izboru čuvenog Wine Enthusiasta, a krstarenje njenim bezbrojnim vinskim cestama i cesticama jedinstven je doživljaj.

Istarska arhitektura
Istarska arhitektura

U doba proljetnog buđenja Istra naprosto pršti od brojnih gastronomskih, kulturnih i sportskih manifestacija koje su dodatan razlog da posjetite tu doista osebujnu hrvatsku regiju. Do početka travnja širom Istre održava se tako gastronomska manifestacija ‘Istra Gourmet Tour’, u sklopu koje se dvaput mjesečno priređuju večere po promotivnim cijenama u konobi Milena u Višnjanu, konobi Valter-Kolinasi u Roču, te u pulskom restoranu Karlo. Tijekom ožujka i travnja diljem zapadne obale Istre nižu se, pak, teniski mečevi Istarske rivijere: turniri Croatia F4 Futures započinju u Umagu, nastavljaju se u Poreču, a potom igraju u Puli, Rovinju i Vrsaru. U Umagu, Novigradu, Bujama i Brtonigli od kraja ožujka do sredine svibnja na rasporedu su Dani istarskih šparoga. Šparoga je jedna od najcjenjenijih samoniklih kultura koje uspijevaju na području Istre, a bere se od sredine ožujka do konca travnja. Istarski ‘šparogurmani’ spravljaju tu maštovite, ukusne i mirisne kreacije na bazi šparoge, od čuvene i svima znane fritaje, preko juha, domaćih tjestenina i rižota, do kombinacija s mesom i ribom. Tijekom nekoliko proljetnih dana krajem ožujka Pazin, grad u samom središtu Istre, postaje kulisa jedne vrlo neuobičajene manifestacije – Istrakona – konvencije znanstvene fantastike. Nakon što je prvi put održana 2000. godine, prerasla je u pravi festival graničnih znanosti, SF literature i filmova, uz šarolik popratni program predavanja, kompjutorskih igraonica, kartaških turnira i radionica kreativnog pisanja. Iz Pazina se potom valja zaputiti u Žminj, gdje se 28. ožujka priređuje gastronomska manifestacija posvećena pinci, tradicijskom istarskom uskrsnom kolaču. Običaj pečenja pince imao je u prošlosti veliku važnost prigodom slavljenja Uskrsa u Istri, a iako je još uvijek neizostavan dio uskrsnog objeda, sve su rjeđa domaćinstva u kojima se peče prava domaća pinca. Vrijedne domaćice iz cijele Istre pokazat će kako se nekad mijesila i pekla pinca, a svi posjetitelji ukusne će delicije u Žminju, naravno, moći i degustirati. Smotra vina središnje Istre održat će se tradicionalno na Uskrsni ponedjeljak, i to u Gradišću. Na dan kada se ulice srednjovjekovnoga Gračišća pretvaraju u veliku oštariju na otvorenom, posjetitelji će moći u starogradskoj jezgri degustirati vina u 18 konoba od 11 sati, kada se službeno otvara smotra, do 19 sati kada se zatvaraju konobe. Gastro-proljeće južne Istre manifestacija je koja se u razdoblju od 9. do 19. travnja održava u Vodnjanu, Fažani, Puli i Ližnjanu, a ‘zvijezde’ iste su šparoge i sipe. Kada pomislimo na sipe, prvo što nam pada na pamet su crni rižot ili slasna salata, pripremljena u raznim varijacijama, bilo s krumpirom, maslinama, rokulom, rajčicama ili jednostavno – s nekoliko kapi vrhunskog istarskog ekstra djevičanskog maslinova ulja. To morsko blago koje se izlovljava u proljeće, kada temperatura mora prijeđe 14°C, među kuharima je vrlo omiljeno jer se može spravljati na bezbroj načina, pa i sa šparogama, drugom namirnicom vladaricom Istre u proljetnim danima.

Šparoge
Šparoge

Vrijedni kuhari južne Istre pokazat će vam kako pripremati sipe i šparoge tijekom Gastronomskog proljeća, kada će birani restorani, konobe pa i pizzerije na području Pule, Fažane, Vodnjana, Marčane i Ližnjana ponuditi promotivne cijene za tri slijeda na bazi tih vrijednih namirnica. Šparoge se u proljeće slave i u Kaštelu, odnosno u Bujama, gdje se od 10. do 12. travnja priređuje već tradicionalna Šparogada, na kojoj ćete i ove godine moći okušati sreću u potrazi za najdužom šparogom, koja osvaja nagradu. Ljubitelji prirode moći će sudjelovati u biciklističkim i pješačkim pohodima, a gurmani će osobito doći na svoje degustirajući najrazličitija jela od ove izuzetno zdrave samonikle namirnice. Područje Medulina i njegova zadivljujuća priroda, kao i brojne mogućnosti raznovrsnih outdoor aktivnosti, čine ga atraktivnom cjelogodišnjom destinacijom za sportski turizam, a 11. i 12. travnja u Premanturi, odnosno na Kamenjaku, održava se biciklistička utrka Kamenjak Rocky Trail. Voze se dvije verzije – za rekreativce (40 km) i vrhunske natjecatelje (60 km), a na dijelu iste staze održava se i trail utrka. Kvarnersko-istarske treking avanture, ili popularno KITA, već šestu sezonu u istom razdoblju okupljaju u Sutivancu zaljubljenike u trčanje, trčkaranje ili samo hodanje makadamskim, planinarskim ili neoznačenim stazama. Nešto kasnije, od 17. do 19. travnja, u Umagu su na programu Međunarodni dani gljiva, manifestacija na kojoj se okupljaju gljivari i ljubitelji prirode iz Hrvatske, Slovenije, Italije, BiH, Srbije i Austrije. Uz tradicionalnu ‘Smrčkijadu’, nedjeljom se održava i natjecanje u spremanju jela od gljiva –’Gljivarski kotlić’. A volite li prirodu, zaintrigirat će vas i 6. festival samoniklog bilja, koji se 25. travnja održava u Kršanu. Kroz zanimljiva predavanja i radionice posjetitelji će imati priliku upoznati se s namjenom i načinom upotrebe samoniklih biljaka u gastronomiji i fitoterapiji. Različiti edukativni i stručni programi pružit će vam nova saznanja o kulinarskoj upotrebi jestivog samoniklog bilja, njegovoj hranjivoj vrijednosti i ljekovitim svojstvima, a djelić svega prenijet će se i na prigodan gastronomski stol s pravim istarskim delicijama, sve uz domaće vino i glazbene sadržaje. Valja preporučiti i Boscarin fondo – jedinstvenu biciklističko-gastronomsku manifestaciju koja se od 1. do 3. svibnja održava u Rojnićima. Događaj nosi ime boškarina, autohtonog istarskog goveda, simbola snage i izdržljivosti, a te osobine zasigurno će posjedovati i biciklistički entuzijasti koji se odvaže na sudjelovanje u ovom događaju. Jednodnevni program Boscarin Fondo Singolo održat će se 2. svibnja kada sudionici mogu birati, ovisno o gastronomskim preferencijama i fizičkim mogućnostima, dvije rute. Corso Bello je 60 kilometara duga ruta tijekom koje će biciklisti napuniti baterije na obiteljskom gospodarstvu obitelji Milohanić i uživati u domaćim specijalitetima. Druga ruta, Corso Grande, dugačka 120 kilometara, sudionike će provesti najljepšim biciklističkim cestama Istre s gastro-vinskim završetkom u poznatoj vinariji Kabola. Za one koji se u potpunosti žele posvetiti biciklizmu za vikend 1.-3. svibnja, organizatori nude trodnevni paket – Boscarin Fondo Completo koji, među ostalim, uključuje smještaj u luksuznim autohtonim istarskim vilama.

Istarski krajolik
Istarski krajolik

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above