NP Kornati: Više od plovidbe

4 MINUTES READ

Kornati su jednostavno magični – to možete doživjeti na brojne načine, a jedan od njih vam donosi i tekst našega dugogodišnjeg suradnika, koji je ploveći kroz nacionalni park pronašao pravi odmor i mir

Varijacija za brzu ‘đitu’ kroz Kornate ima gotovo bezbroj. Mi smo se odlučili za jednu od najčešćih, ali istodobno i najljepših, u sklopu koje smo magičnim arhipelagom prošli u oba smjera. Kornati restorani – Na svojoj ruti prošli smo neke od najboljih kornatskih restorana, po kojima je plovidba nacionalnim parkom gotovo jednako poznata kao i samo otočje. Prvo mjesto na našoj kornatskoj ruti je uvala Opat, na istočnom kraju otoka Kornata, u kojoj je i istoimena konoba, pravi primjer onoga što Kornati mogu pružiti: malo privezište odmah ispred restorana, kupanje u kristalno čistomu moru i vrhunska gastronomija Ante Božikova, poznatijeg kao Dupin.

Restorani na Kornatima

Kako biste bili sigurni da će vas dočekati vez, unaprijed ga rezervirajte, a preporučili bismo vam da rezervirate i mjesto u restoranu, što vrijedi i za većinu ostalih restorana na Kornatima. Dobro bi bilo da na Kornate doplovite punih tankova goriva i vode jer ćete tamo teško nadopuniti zalihe. Slično je i s električnom energijom, koja se na kornatskim otocima uglavnom dobiva pomoću solarnih panela i generatora. Gastronomija je na ovoj strani Jadrana u zadnjem desetljeću vrlo napredovala. U početku su restorani na Kornatima imali skroman i vrlo jednostavan jelovnik, koji se uglavnom sastojao od svježe ribe pečene na gradelama ili čuvene kornatske janjetine.

Kornati restorani
Kornati restorani – Uvala Opat, na istočnom kraju otoka Kornata, u kojoj je i istoimena konoba, pravi je primjer onoga što Kornati mogu pružiti

Iako su riba, plodovi mora i jastozi i dalje ostali temeljni sastojci, priprema jela više nije toliko jednostavna i tradicionalna. Tako na Opatu sada možete kušati izvrstan carpaccio od kovača s tartufima, tartar od tune, ribu pečenu ispod soli i ostale morske delicije spremljene na jedan sasvim nov način. Dok su večere uglavnom rezervirane za boravak u restoranu uz raznorazne delicije, jutra na Opatu su čarobna, pogotovo ako se malo potrudite i popnete na brdo istočno od restorana, s kojeg se pruža prekrasan pogled na okolne otoke. Nakon doručka i kave, plovidbu nastavljamo prema otoku Lavsi i Piškeri i uživamo u plovidbi, krajoliku i kupanju. Sljedeća destinacija bila je uvala Vruje, ponovno na velikom Kornatu.

U toj uvali možete vidjeti nekoliko tradicionalnih dalmatinskih kamenih kuća i među njima konobu Robinson, u kojoj se nude brojna maštovita predjela, pa je vrlo teško dogurati do glavnog jela gladan. Noć smo ipak odlučili provesti u susjednom parku prirode Telašćica i istoimenoj uvali, koja je najveća prirodna luka na Jadranu, a nalazi se na Dugom otoku, na izlazu iz Nacionalnog parka Kornati sa zapadne strane. Telašćicu bi bilo šteta ne posjetiti ako već plovite ovim akvatorijem. Posjet strmim klifovima koji se dižu 200 metara iznad morske površine i spuštaju na dubinu od 90 metara i slanom jezeru s ljekovitim svojstvima, bolje je ostaviti za ranojutarnje i kasnopopodnevne sate.

NP Kornati Zirje, Kornati archipelago
Za sigurnu plovidbu Kornatima treba prethodno proučiti karte jer među brojnim otocima ima pličina i hridi na koje treba paziti

U središnjem dijelu dana, izletnički brodovi dovode brojne posjetitelje s kopna pa su gužve neizbježne. Dobra je stvar da privatna inicijativa domišljato zamjenjuje suhoparnu ponudu. Tako se s malih barki nudi svježe voće i povrće, sokovi, vino i pivo – pravi mali ploveći supermarket. Sljedeća prednost uvale Telašćica su plutače koje služe za siguran vez i osiguravaju miran san. Povratak prema Splitu, koji je bio i naša polazna luka, vodi ponovno kroz nacionalni park.

Bilo bi lijepo pri povratku vidjeti i sjevernu stranu Kornata i Žut, ali to bi značilo i nešto dužu rutu. Plovimo sve do otoka Vele Smokvice koji se nalazi na istočnoj strani Kornata. U dnu duboke uvale s istočne strane otoka nekoliko je kuća i dvije konobe – Piccolo i Smokvica.

Piccolo se nalazi na kraju same uvale, a mi se odlučujemo za Smokvicu. Ispred obiju konoba su privezišta, tako da iz restorana možete vidjeti svoj brod. Prijašnja konoba Mare sada je promijenila vlasnika i ime u Smokvica. Nova postava se stvarno potrudila da naš gastronomski užitak bude potpun. Carpaccio od sipe i tune s wasabijem i sezamom samo su neki od ukusnih predjela. Ribu smo izabrali sami, te nam je ona spremljena u krušnoj peći. Tu smo dobro jeli i dobro spavali. Jutarnja plovidba uz bonacu omogućila nam je da još ‘bacimo oko’ na otok Kurbu Velu, a za kupanje i večer smo se odlučili za otok Žirje.

Kornati restorani Vela Smokvica
Kornati restorani – U dnu duboke uvale otoka Vela Smokvica s istočne strane nekoliko je kuća i dvije konobe – Piccolo i Smokvica

Na istočnoj strani otoka, u dubokoj uvali Stupica Vela, postavljene su plutače za privez. Uspjeli smo naći jednu slobodnu i tako sebi omogućili spokojno napuštanje broda i bezbrižan posjet konobi Stupica. Ova konoba se razlikuje od prethodnih koje smo posjetili. Prvenstveno smo bili razočarani vidjevši televizor u vanjskom dijelu konobe gdje su postavljeni stolovi, na kojem se uz preglasan zvuk emitirao neki glazbeni program koji nikako nije odgovarao ambijentu. Ovo je bio predznak da se vraćamo u civilizaciju iz koje smo pobjegli u mir kornatskih otoka. Piće je bilo toplo i jelovnik oskudan. Sva sreća da je tuna bila svježa, tako da nismo otišli potpuno nezadovoljni.

Možda smo pogodili neki njima loš dan, ali nama to nije moglo pokvariti raspoloženje jer smo istinski uživali u ovom akvatoriju koji je kao stvoren za uživanje u netaknutoj prirodi, miru, tišini i vrhunskoj gastronomiji. Nakon kupanja uslijedio je povratak u Split. Na kraju ove mini đite zaključili smo da bismo vrlo rado ponovno zaplovili prema Kornatima.

Tekst Mario Jelavić
Fotografije Mario Jelavić i Boris Kačan

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija Teo Ivanišević i Luka Miletić, projekt Croeat Intervjui

Teo Ivanišević & Luka Miletić: Croeat jahtama nudi samo najbolje hrvatske proizvode

Prvoklasan izbor hrvatskih namirnica, vrhunska usluga i zarazni entuzijazam odlike su novog servisa za opskrbu jahti koji su pokrenuli Teo Ivanišević i Luka Miletić Teo …

Ovo je fotografija Budikovac, otok Vis Plovidba

Otok Vis: Hrvatski nautički Mt. Everest

Kao jedno od najprivlačnijih odredišta za nautičare, otok Vis posjetiteljima nudi različita lica protkana nespornom ljepotom prirode. Pokušat ćemo vam dočarati kako taj otok izgleda …

Ovo je fotografija mjesta Vela Luka Destinacije

Vela Luka: Mjesto umjetnika i dobrih vibracija

Gotovo desetkilometarski zaljev u dnu kojeg se smjestila Vela Luka, nekad jedno od najrazvijenijih mjesta na Jadranu, danas je pomalo uspavan gradić koji se s …

Ovo je fotografija grad Zadar Destinacije

Grad Zadar: Oscar za zalazak sunca

Grad Zadar je usprkos svemu zadržao identitet gradskog i urbanog središta, pa vas, za razliku od drugih obalnih gradova, šetnjom kroz labirint drevnih ulica, ne …

Ovo je fotografija Croeat dostave Jahting

Croeat: Najbolji dio svake plovidbe

Croeat je profesionalni dobavljač hrane i jamac za izvrsnu hranu i piće, kao i za svakodnevne potrepštine, koji djeluje duž hrvatske obale Tvrtka nudi usluge …

Ovo je fotografija pidoče i čaše rose vina Hrvatska

Taste Like Dalmatia Šibenik zavodi okusima šibenskog kraja

Neka vas od 3. do 6. lipnja zavedu okusi šibenskoga kraja. Doživite vina, maslinova ulja, rakije i craft piva kroz manifestacije ‘Dani otvorenih kušaonica’ te …

Ovo je fotografija bundeva, jesenske delicije Gastronomija

Bundeva je gastronomska kraljica jeseni

Bundeva je jednostavna i nezahtjevna namirnica, nekad zanemarena, danas se na velika vrata vraća u restorane i kuhinje urbanih domaćinstava Cucurbita pepo ili u narodu …

Ovo je fotografija pogled odozgo na otok Silbu Destinacije

Otok Silba: Skriveni kutak Dalmacije

Premda je površinom malen otok, Silba obiluje pješčanim i šljunčanim plažama i uvalicama, područjima obraslim crnikom, te nesvakidašnjim znamenitostima Svaka usporedba otoka Silbe odnosno njegovih …

Hoteli

Ekskluzivni Spalato Spa je ozbiljan razlog da ove zime na wellness vikend odete u Split!

Nakon dobivanja pete zvjezdice ovoga ljeta i nedavnog završetka renovacije spa & wellness centra u sklopu hotela, više od 250.000 putnika diljem svijeta svojim glasovima …

Ovo je fotografija Tanya Houppermans, krokodil Umjetnost

Ocean Photography Awards: Priroda je najvještiji umjetnik

Ocean Photography Awards ima jednostavnu misiju: osvijetliti ljepotu našeg prekrasnog plavog planeta i istaknuti mnoge nedaće s kojima se suočava morski svijet Nedavno su proglašeni …

Ovo je fotografija Natali Dizdar Intervjui

Natali Dizdar: Punim jedrima u nove izazove

U svom profesionalnom životu Natali Dizdar spojila je tri zanimanja: skiperica, pop-pjevačica i psihoterapeutkinja, a svaki je brod, kaže, poput pjesme ili čovjeka – priča …

Ovo je fotografija novog broja u prodaji YC69 Jahting

Novi broj u prodaji: Rapsodija novih jahti

U našem listopadskom broju donosimo vam pregled sajma u Cannesu s dvadeset stranica premijerno prikazanih jahti. Jahting industrija doživljava svoje zvjezdane trenutke, a proizvođači se, …

Scroll to Top