Najoriginalniji slow food na Jadranu

7 MINUTES READ

Originalan put kroz gastronomiju Brača kroz šest sljedova u šest restorana još je jedno bračko čudo kojim se ovaj otok svrstava na kartu gostiju željnih autentičnog doživljaja i okusa Dalmacije

Otok koji nema svoj istoimeni grad, otok na kojem se nalazi najviši vrh svih jadranskih otoka, najpoznatija plaža koja konstantno mijenja svoj oblik, gomile neobrađenog kamena koje, prema nekim saznanjima, sadrže jednaku količinu kamena kao i egipatske piramide, otok na kojem se mladići nisu smjeli oženiti ako nisu mogli dokazati da su posadili stotinu stabala maslina, kamen od kojeg je Dioklecijan izgradio svoju palaču, ali i Amerikanci Bijelu kuću, otok s više od stotinjak crkava, antičkim znamenitostima, otok s jedinom klesarskom školom u ovom dijelu Europe, otok čiju je buru opjevao Tin Ujević, ili vicevi o famoznoj (nikad dokazanoj) škrtosti… sve je to Brač.

Stoga nas ne čudi da se na tom otoku rodila jedna nova lijepa i zanimljiva gastronomska priča. Ne čudi nas ni odakle je potekla ideja za najoriginalniji slow food na Sredozemlju, te smo ponosni što je objavljujemo na našim stranicama.

Ivo Ljubetić Šteka vlasnik je turističke agencije u Sutivanu s dvadeset godina rada iza sebe, bio je ‘spiritus movens’ festivala avanturističkih sportova Vanka regule, organizator niza biciklističkih i penjačkih događanja, idejni začetnik svjetskog prvenstava u branju maslina i ugledni turistički djelatnik.

Iskustvo doživljaja otoka Brača kroz spajanje originalnih jela u jedinstvenu gastronomsku priču na šest lokacija osmislio je Ivo Ljubetić Šteka

Njegov nepresušni entuzijazam uporište pronalazi u ljubavi prema svom otoku i životu uopće, a vodeći elitne goste po otoku Braču, rodila se ideja o jednoj drukčijoj priči o hrani, za koju će kazati: ‘Jedan lijepi projekt, zamišljen kao gastronomski doživljaj otoka Brača, zaživio je ovoga ljeta, vođen entuzijastima, znalcima i dobrim poznavateljima otoka i njegove povijesti. Svi putnici namjernici mogu uživati i blagovati za restoranskim trpezama koje imaju neki samo svoj dalmatinski štih, a Bračani se vole pohvaliti svojom poviješću, svojim vinom, maslinovim uljem i hranom koja se na otoku konzumira u nekom gotovo meditativnom miru kojeg danas na jadranskim otocima nedostaje. Kulturno–povijesna gastronomska ruta obilaska otoka u trajanju od pet sati ima za cilj samo jedno, a to je uživanje u mitovima i legendama iz romantične povijesti, dok istodobno uživate u hrani i vinu koje je iznjedrila zemlja u vječitoj borbi s kamenom koji svaku muku bračkog težaka čini još težom.’

otok brač sutivan
Bračka gastronomska bajka počinje u šarmantnom Sutivanu

Nije im nužno približiti se visokim standardima svjetskih, nagradama ovjenčanih restorana, već se na Braču, uz pomoć mladih i kreativnih chefova, grade neki posebni standardi izrasli iz tradicija, baštine i dubokog poštovanja prema tom komadiću raja na Jadranu. Sutivan, Supetar, Donji Humac, Škrip, Eko-etno selo Dol s ponosom vam predstavljaju svoj otok nudeći najbolje od sebe i onoga što su naučili u suživotu s prirodom i spoznajama o ljepoti svoga kraja.

Iz svakog od šest restorana izabrali smo po jedan poseban slijed, a prvi dodir s nepcima počinje u Sutivanu, u restoranu hotela Lemongarden i Bokuncinu. Oni su takozvani prvi i drugi ‘pijat’. Treći, u srcu Supetra, u restoranu Kala, u unutrašnjosti otoka u Donjem Humcu, čeka četvrti ‘pijat’ koji serviraju u konobi Kopačina. Za peti doživljaj zaduženi su u najstarijem mjestu na Braču, Škripu, gdje se nalazi muzej maslinova ulja, a za ‘najbračkiji’ desert su se pobrinuli u Dolu.

restorani brač lemongarden kamenice
Lemongarden u Sutivanu ‘starta’ spektakularnim kamenicama Ante Udovičića

Restoran Lemongarden, Sutivan

1. Slijed – kamenice
Chef Ante Udovičić vodi restoran u hotelu Lemongarden, u Sutivanu, i svoju filozofiju vođenja kuhinje bazira na mediteransko-hrvatskoj fuziji. Tako se u sljedovima mogu naći francuske kamenice topirane s perlama aceta balsamica, pileća rolada pečena na Yakitoriju, japanskom roštilju, i servirana uz emulziju celera i demi-glasa od piletine i emulzije od rajčice i tabasca, čips od pileće kožice, pak choi i šarena baby mrkva.

ante udovičić lemongarden

lemongarden sutivan

Drugi tanjur nudi tartar od tune, poslužen uz toplu focacciu i kockice jadranske tune, svježu kamenicu i umak od celera, kokosova mlijeka i kamenice. Na trećem su otkošteni janjeći kotleti s ružmarinom i češnjakom, listići krumpira i umak od zelenih šparoga te dugo iskuhavana i prešana dunja. Slijedi jadranski divlji brancin i raviol punjen mesom brancina, umak holandez i blanširani koromač. Desert je naravno inspiriran limunom i izgleda kao limun, a sastoji se od domaće, sutivanske skute s insertom od tri vrsta agruma… Ovdje Brač na prvu pokazuje jedno drugo lice. Svjetsko.

restorani brač bokuncin
Drugi slijed u Bokuncinu nudi ‘bombu od tjestenine’, domaće raviole s rakovicom

Konoba Bokuncin, Sutivan

2. Slijed – ravioli s rakovicom
Svoj ugostiteljski obrt, konobu Bokuncin, u Sutivanu, Ela Vrsalović i Matea Tonšić učinile su vrhunskim predstavnikom domaće paste, koju svakodnevno ručno rade i pune ili sljubljuju s raznim nadjevima koje zasnivaju na domaćim proizvodima s otoka. Vole svojim gostima ponuditi samo ono što je izvorno, napravljeno ili ubrano na licu mjesta i tako im pružiti autentični Brač.

konoba bokuncin

Ekskluzivu čini jako reducirani menu koji se upravo zbog toga, vrlo često, gotovo na dnevnoj bazi, mijenja i prilagođuje. Focaccia od kiselog tijesta radi se svakodnevno i mogla bi biti zaštitni znak ove konobe. Mogao bi to biti i raviol punjen škampima, grancigulama i kozicama serviran na brodetu od domaće ribe, uz mali štih svježine i citrusne arome koju daje limun. U svakom slučaju, Bokuncin je sutivanski zaštitni znak kad je bračka gastronomija u pitanju.

Maštovita interpretacija jela od lignje dočekat će vas kao treći slijed u poletnoj Kali

Restoran Kala, Supetar

3. Slijed – ‘Sve od lignje’
Mladi i kreativni chef Dino Šeparović pretvorio je restoran Kala u Supetru u restoran vođen svjetskim standardima i modernim pristupom, zasnovanim na htijenju da svoj otok kroz pažljivo osmišljeni menu predstavi i najzahtjevnijem gurmanu. Sve na tanjuru je s Brača i sve je bračko. ‘Chef experience menu’, od sedam sljedova, predstavlja ogledalo otočne gastroponude. Započinje ga skuta i riblja pašteta spravljena na brodet ili buzaru, uglavnom od gofa i brancina iz bračkog akvatorija. Slijedi ‘More i lozje’, koje spaja domaći vermut, šipak s Brača i kamenice.

restorani brač kala supetar

Nakon toga lignje od kojih se iskoristilo baš sve što se može spraviti u kuhinji (konfitirana lignja, tartar, umak od iznutrica, krakovi s domaćim kaparima). ‘Morska esencija’ je juha od kamenica, dagnji, vongola s morskim šparogama i motarom. Hobotnica je predstavljena u obliku ragua, kraka i ‘arancina’ (nešto poput rižota). Slijedi škamp aromatiziran bračkim biljem, umotan u blitvu i na kraju desert nazvan ‘Otok’, zasnovan na skuti, bijeloj čokoladi i bademima.

Ima li nešto poznatije na Braču od janjetine? Kao četvrti slijed, Kopačina je sigurno najbolje mjesto da je probate

Konoba Kopačina, Donji Humac

4. Slijed – sous vide janjeća koljenica
Ivan Jugović, u svojoj konobi Kopačina, u Donjem Humcu, nastavlja obiteljsku tradiciju i s ponosom predstavlja svoju janjetinu na ‘sto’ načina. Brački vitalac je zaštićeno bračko autohtono jelo koje se mora jesti čim se skine s ražnja i mora se probati upravo u ovoj konobi. Naravno, tu je neizostavna janjetina ispod peke, kao i janjetina s ražnja, ali ne cijela već u manjim komadima, čime se postiže finija tekstura mesa.

restorani brač konoba kopačina

Janjeći ragu s bračkim varenikom (reducirani mošt, kao prirodni zaslađivač), tripice s nogicama, parfe od janjećeg mozga… Kad u Kopačini naručujete janjetinu, dobro poslušajte u kakvim se sve varijantama nudi i odaberite po ‘guštu’, pa se vratite po ono što niste uspjeli probati.

Muzej maslinova ulja nudi predah od teške hrane i otkrivanje magičnog Škripa

Muzej uja, Škrip

5. Slijed – namazi od maslina i sirevi (relax i kušanje ulja)
U Škripu se nalazi stara uljara pretvorena u muzej, zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. Najinteresantniji dio njihove ponude je prezentacija starinskog načina proizvodnje ulja i, naravno, degustacija. Osim ulja, degustirati se mogu i same masline (crne masline u soli se rade na tradicionalan način, bez termičke obrade, uz sol koja im izvlači vodu i gorčinu), zeleni namaz s dodatkom badema, crni namaz s dodatkom inćuna, češnjaka i parmezana uz kapare i motar, te domaći sirevi i sušeni pomidori.

muzej uja škrip otok brač

Nadgradnju cijeloj priči daje ‘varenik’, odnosno reducirani mošt od određenih vrsta grožđa. Voditeljica Katja Cukrov svoju kušaonicu vodi poput dobro pripremljenog kustosa otočnog muzeja.

Umjesto šlaga, za kraj se nudi hrapoćuša u etnoselu Dolu

Udruga Hrapoćuša, Dol

6. Slijed – hrapoćuša
Za tipičan brački kolač pobrinuli su se iz Udruge Hrapoćuša, koju vodi Jerko Gospodnetić, pa slatki Brač predstavlja kolač hrapoćuša koji se radi samo u mjestu Dolu, na otoku Braču. Vjerojatno se radio i prije tristotinjak godina, a recept i priče o njemu prenosile su se s koljena na koljeno.

selo dol otok brač

Čine ga domaći orah, jaja, domaća pšenica za tijesto i korice naranče i limuna. Kao vrlo kalorična varijanta, radila se samo za posebne prigode. 2012. godine torta hrapoćuša postaje zaštićeno nematerijalno kulturno dobro, u čije ime se gradi interpretativni centar u kojem će biti prezentirana njezina izrada.

Tekst Jasmina Stošić
Fotografije Đorđe Stošić

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Hoteli

Prijeko Palace: Dodir renesanse

U srcu grada Dubrovnika, hotel Prijeko Palace i restoran Stara Loza savršeno skladno spajaju prošlost i sadašnjost Ako tražite nezaboravno i drukčije mjesto za odmor …

Plovidba

Najpopularnija ruta od Splita do Dubrovnika

Plovidba od Splita do Dubrovnika sazdana je od stotinjak očaravajućih nautičkih milja i kao takva idealna je za sedmodnevno krstarenje Jedrenje od Splita do Dubrovnika …

Luksuz

Najbolja chefica svijeta 2022. dolazi u Hrvatsku

Leonor Espinosa stiže na poziv festivala Taste the Mediterranean i inicijative Mediterranean Women Chefs ‘S veseljem prihvaćam ovu nagradu jer sada će se moj glas …

grad split iz zraka Destinacije

Split: Početak i kraj svih nautičkih đita

Grad Split krasi fascinantna povijest koja vam se ‘plete pod nogama’ dok se šetate njegovim ulicama, a istodobno možete uživati u svim blagodatima modernog turizma …

park prirode lastovsko otočje Plovidba

Lastovo: Otok usidren pod zvijezdama

Najjužniji hrvatski naseljeni otok Lastovo je pravi mali zasebni kontinent, koji zajedno s 46 otočića i hridi čini Park prirode Lastovsko otočje Lastovo je pučinski …

Jahting

Ljetni broj revije Yachts Croatia u prodaji

Ljetni broj naše revije vrvi temama posvećenima najopuštenijem dobu godine Izbor najboljih hotela i klubova na obali, selekcija luksuznih satova, nakita i automobila, te sjajne …

Putovanja

Blue Kotor Bay Premium Spa Resort: Moć mora

Dignite sidro i uputite se prema marini Blue Kotor Bay i Retreatu De’MAR u čijem je središtu filozofija wellbeinga Vrhunsko spa odmaralište Blue Kotor Bay …

Automobili

Porsche 911 GT3 RS ultimativni je cestovni bolid

Novi Porsche 911 GT3 RS službeno je predstavljen kao ultimativni sportski cestovni automobil, koji je, s 518 konjskih snaga najsnažniji serijski Porsche s atmosferskim motorom …

Franz Schillinger Jahting

Franz Schillinger: Ispunjavanje snova

Austrijski poduzetnik za naš magazin govori o usponu brenda Sanlorenzo u regiji, poslovnoj filozofiji, Frauscherovim brodovima i Hrvatskoj kao ekskluzivnoj destinaciji Sanlorenzo Adria pokazuje znakove …

Hoteli

Prijeko Palace: Dodir renesanse

U srcu grada Dubrovnika, hotel Prijeko Palace i restoran Stara Loza savršeno skladno spajaju prošlost i sadašnjost Ako tražite nezaboravno i drukčije mjesto za odmor …

Cranchi E26 Rider u plovidbi Testovi

Cranchi E26 Rider na testu: Talijanski žigolo

Klasične gliserske linije i prekrasna tamnoplava boja s efektom, koju je Christian Grande savršeno spario s tamno crvenim kožnim tapecirungom, čine Cranchi E26 Rider modernim …

Putovanja

Nikki Beach: Nova destinacija za jahtaše

Doživite ljetnu idilu kompleksa Nikki Beach Montenegro uz nezaboravan spoj zabave, uživanja i gastro–avanture Nikki Beach Montenegro, dio svjetskog lanca luksuznih odmarališta, je restoran i …

Scroll to Top