Mali biseri na sjevernoj obali otoka Brača

6 MINUTES READ

Premda se otok Brač nalazi u neposrednoj blizini Splita, njegove sjeverne obale većini su nautičara nepoznate, a među njima se nalazi nekoliko bisera koji bi vas mogli navesti da im se svake godine vraćate. Mala otočna mjesta smještena u najboljim lukama daju plovidbi dugoj dvadesetak milja poseban šarm

Vijest da se u Sutivanu na otoku Braču gradi lukobran koji će od zapadnih vjetrova zakloniti ovu malu luku primili smo s radošću jer će obližnje luke, u prvom redu Stomorska i Milna, dobiti zdravu konkurenciju u odabiru prvog ili zadnjeg čarter noćenja ako vam je baza Split. Ali to je bio i znak da realiziramo davno planiranu reportažu o plovidbi sjeveroistočnom obalom Brača, od Povlja na istoku do Sutivana na zapadu.

Otok Brač pruža sve ono što današnji nautičari traže

Ovo je fotografija stare kamene kućice na otoku Braču

Ovo je fotografija starih kamenih kućica Brač
Otok Brač nudi vizure Dalmacije kakva je nekada bila, i uz more i u unutrašnjosti otoka

U neposrednoj blizini Splita nalazi se obala koja pruža sve ono što današnji nautičari traže. Istodobno, to je jedan od nautički najslabije posjećenih dijelova Dalmacije, koji čeka da bude otkriven. Mali otočni gradići zidani od kamena pružaju dojam čarobne prošlosti otoka ‘kakav je nekada bio’, nenaseljene uvale pružaju lijepe mogućnosti za provođenje vremena obilježenog morskim radostima, a unutrašnjost otoka nudi jako puno za one koji će tražiti više od plovidbe.

Uvala Luke zapadno od Povlja najzaklonjenija je uvala na sjevernoj obali Brača, s priveznim bovama i dva odlična restorana uz more

Ali, sjeverne obale Brača imaju i snažnog neprijatelja koji se zove bura, vjetar koji će se ravno s poznate Vruje sručiti na otok svom svojom silinom, pa posjet odredištima koje opisujemo savjetujemo samo za stabilna vremena. Inače, na Braču, kao kolijevci kamenoklesarstva na ovim prostorima, umjesto uzrečice ‘šlag za kraj’, vrijedi ona ‘kamen za početak i kraj’ što potvrđuju mnogobrojni kamenolomi razasuti po ovom dijelu obale, a koje ćete najbolje osjetiti u Pučišćima, mjestu sa svjetski poznatom kamenoklesarskom školom.

Naša bračka ruta kreće iz Povlje

Ovo je fotografija mjesta Povlja
Mjesto Povlja je nastalo još u antičko doba kada je Povaljski zaljev bio važno sidrište rimskih brodova

Naš obilazak ćemo početi u susjednim Povljima, u kojima je moguće pronaći tek desetak vezova za nautičare. Ovo mjesto poznato je po Povaljskoj listini, koja je najstariji dokument pisan hrvatskom ćirilicom, a čiju repliku je moguće razgledati u župnoj crkvi. Zapadni dio ovog razgranatog zaljeva zove se Luka te predstavlja omiljeno odredište nautičara.

Osim što njegovi sjeverni krakovi pružaju zaštitu i od najjačih refula bure, tu su se smjestile i dvije gastronomske meke koje osiguravaju i vezove, kao i bove koje se nalaze u uvali.

Pučišća: Mjesto gdje se kamen pretvara u poeziju

Ovo je fotografija Pučišća iz zraka, kamenolom
Otok Brač i Pučišća od davnina su poznati po klesarstvu o čemu svjedoče i brojni kamenolomi

Od Povlja prema istoku slijede Pučišća, kao kruna ovog dijela otoka Brača. Mjesto koje se svilo u dnu duboko uvučene uvale svoju ljepotu prvenstveno zahvaljuje bračkom kamenu i ljudima koji su tom kamenu ‘podarili dušu’. Čitavo mjesto nalikuje otvorenom muzeju sazdanom od kula i palača koje se skladno nižu te istodobno ‘hipnotiziraju’ svojom bjelinom. Istočni krak, Stipanska, pogodan je za ljubitelje sidrenja, dok se u onom zapadnom – Pučiškom dolcu – smjestilo samo srce mjesta, kao i gotovo svi vezovi za nautičare.

Pučišća nalikuju kamenom muzeju sazdanom od kula i palača

Simboli Pučišća, koje svakako treba posjetiti, jesu Kamenoklesarska škola, luksuzni hotel Puteus Palace (ex Palača Dešković) kao zaštićeni spomenik kulture, šest sačuvanih kaštela od kojih se kao najljepši izdvaja kaštel Cicarelli, te kamenolom prikladnog imena ‘Veselje’, koji se nalazi na samom ulazu u luku.

Otok Brač idealna je gurmanska destinacija

Ovo je fotografija hotela Puteus Palace u mjestu Pučišća, Brač
Puteus Palace Heritage Hotel

Gurmani neizostavno trebaju degustirati bračke ‘težačke specijalitete’ od kojih se ističe vrsna janjetina i kozletina, odnosno čuveni vitalac, za što je najbolje zaći u unutrašnjost otoka te posjetiti konobe smještene u okviru pastirskog naselja Gornji Humac.

Pročitajte: Brač: Otok kulturnog avanturizma

Pročitajte: Biševo: Jadranski otok nad otocima

Pročitajte: Milna: Omiljena bračka luka za nautičare

Kada se zaputite prema sljedećem otočnom mjestu – Postirama, možete pronaći lijepe uvale za sidrenje, poput duboko uvučene uvala Konopjikova, ukrašene borovinom, bijelim žalom te slikovitim vinogradima, a kao zaklon mogu poslužiti i uvala Težišće, odnosno Česminova u kojima su još vidljivi ostaci kamenoloma.

Lovrečina je jedna od najljepših bračkih uvala

Ovo je fotografija uvale Lovrečina, Brač
Uvala Lovrečina smjestila se između Postira i Pučišća

Najpoznatija od njih je Lovrečina, koja je jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta na otoku, ali i jedina pješčana plaža otoka Brača pa je kao takvu rado posjećuju nautičari i izletnički brodovi, a ako znate tu igru, ona je idealna postaja za picigin. Postira su najribarskije mjesto na otoku, čiji je zaštitni znak tvornica ribljih konzervi, a najupečatljiviji simbol ‘Mala noćna regata’.

Mozart u Postirama

Ovu osebujnu regatu, koja se održava sredinom kolovoza, ‘pokreće’ lokalni noćni vjetar gažul, dok sveukupni doživljaj upotpunjuje Mozartova ‘Mala noćna muzika’ koja se čuje iz pozadine.

Ovo je fotografija mjesta Postira iz zraka, Brač
Postira posebno oživi tijekom kolovoza kada se jedri jedinstvena ‘Mala noćna regata’

Za nautičare je u Postirama uređeno dvadesetak novih vezova, a planira se i daljnje povećanje tog broja. Postira su nastala kao luka obližnjeg Dola, mjesta osim što osvaja svojim autentičnim izgledom predstavlja pravi raj za gurmane i vinoljupce. Mi bismo nautičarima preporučili da posjete Dol, kao jedno od najljepših otočnih naselja koja nisu izgubila štih prošlih vremena.

Pročitajte: Zašto je otok Šolta poput zaboravljenog kraljevstva?

Pročitajte: Upoznajte zlatni trokut Jadrana

Pročitajte: Pakleni otoci: Vodič za bajkovitu oazu morskog hedonizma

Pročitajte: Elafiti: Arhipelag s potpisom dubrovačkih gospara

Sljedeća perla ove skladne bračke ogrlice je Splitska, čiji posjet se svakako preporučuje nautičarima. Siguran vez može se pronaći u samoj luci ovog skladnog mjestašca koje krase kamene kuće i bujna borova šuma, a za sjevernih vjetrova sidrenje u susjednoj uvali Zastup poslužit će kao odlična alternativa. Tu se nalazi i obiteljski dvorac koji je zaslužan što se Splitska obranila od napada gusara s mora.

Posjetite bajkoviti Škrip

Splitsku samo dva kilometra dijele od bajkovitog Škripa, koje se zavuklo u unutrašnjost otoka. To je najstarije i najautentičnije mjesto na otoku Braču, u kojem se nalazi i jedan od osebujnijih hrvatskih muzeja – Muzej otoka Brača.

This is a photography of Island of Brač museum
Muzej otoka Brača smješten je u Škripu, najstarijem naselju na otoku
Ovo je fotografija mjesta Supetar, Brač
Supetar je najveće mjesto na otoku Braču, a u njemu pristaje i trajekt iz Splita

Osim toga, svakako treba posjetiti i rimski kamenolom ‘Rasohe’ čiji je kamen korišten za izgradnju UNESCO-om zaštićene Dioklecijanove palače.

Supetar tek postaje nautička destinacija

Najveće mjesto na otoku je Supetar, koji kao glavnu luku na otoku karakterizira gradski šušur i vreva. Kao nautička destinacija tek je odnedavno prepoznata, za što najveću zaslugu ima povećanje broja komercijalnih vezova, kojih je trenutno oko 30. U susjednim Mircima ćete, pak, moći uživati u miru, a iako se minijaturna lučica nalazi u obližnjim Podmircima, mnogo bezbrižnija varijanta im je kopnenim putem prići.

Supetar je najveće mjesto na otoku i nudi mali broj komercijalnih vezova te pravi ‘šušur malog mista

Ruta koja uz obalu vodi prema zapadu na kraju nas dovodi do Sutivana. To osebujno mjesto kao da se razlilo oko male lučice koja je uglavnom zauzeta lokalnim barkama, a trenutno slobodan vez uz novouređeni lukobran više nalikuje glavnom zgoditku na lotu. Ali kada dobije prikladnu zaštitu od zapadnih vjetrova i nešto kapaciteta, sigurni smo da će ovo mjesto biti pravi hit.

Sutivan je vanka svih regula

Sutivan je mjesto koje krase kuće u obliku kula i pravih malih palača, zatim Aleja palmi i stoljetni gradski park, katakombe i još pregršt zanimljivosti, a danas ga snažno obilježava i sjajni luksuzni hotel Lemongarden.

Ovo je fotografija mjesta Sutivan, Brač
Sutivan je mjesto gdje smo završili našu plovidbu sjevernom obalom otoka Brača

Duh Stivana, kako ga njegovi stanovnici zovu, upečatljiviji je i od prelijepih vizura ovog mjesta, a najbolje je bio opisan kroz ime, kreativnost i energiju festivala ‘Vanka regule’.

Čini nam se da će s godinama otok Brač, do sada među nautičarima uglavnom percipiran kao kopnena destinacija, ubrzo ući u itinerare posjetitelja koji traže autentičan ambijent i mir.

Tekst Josipa Vlahović Cikatić & Darko Šupuk
Fotografije Mario Jelavić & Boris Kačan

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija Kninska tvrđava Hrvatska

Tvrđave u Dalmaciji: Igra prijestolja na hrvatski način

Kninska tvrđava, tvrđava Klis i tvrđava Nehaj te utvrde u Dubrovniku i Omišu zbog svojih su ljepota idealne proljetne destinacije Savršen vikend s cijelom obitelji …

Sibenik Katedrala 01 Destinacije

Grad Šibenik: Šibenska moderna renesansa

S obzirom na strelovit razvoj u brojnim smjerovima, grad Šibenik proživljava veličanstvenu transformaciju u ne samo turistički, već i urbani centar, u kojem podjednako uživaju …

Vis Archipelago Destinacije

Viški arhipelag: Ljepota koja je zadivila UNESCO

Dijelovi Viškog arhipelaga, posebno oni oko Jabuke i Brusnika, kao i unutrašnjost otoka Visa, izgrađeni su od vulkanskih stijena, koje su nastale prije 220 milijuna …

Dubrovnik UNESCO Destinacije

UNESCO gradovi Hrvatske

Jedinstvene spomeničke i prirodne cjeline svake države od neprocjenjive su vrijednosti za cijelo čovječanstvo. Ljudi ih nastoje što bolje zaštititi, sačuvati za buduće naraštaje, predstaviti …

Suhozid Drywall Hrvatska

Suhozidi: Kamena čipka Dalmacije

Suhozidi su priča o suživotu čovjeka i kamena pa je njihovo uvrštenje na UNESCO-ovu listu nematerijalne svjetske baštine priznanje generacijama neimenovanih graditelja sa svih obala …

Hvar Destinacije

Hvarski Genius Loci

Djevičanske mirne uvale otoka pozivaju na uživanje u mediteranskom hedonizmu Nigdje tako turistička sezona ne utječe na život lokalnog stanovništva kao u Hvaru, pa ako …

Ovo je fotografija s događanja događanja Ljepote Slovenije Luksuz

Ljepota Slovenije: Bilateralni susret slovenskih i hrvatskih gospodarstvenika

Organiziran za vrijeme slovenskog Predsjedanja Vijećem Europske unije, s ciljem dodatnog jačanja već tradicionalno intenzivne i uspješne gospodarske suradnje i kulturne razmjene između Hrvatske i …

Ovo je fotografija zlatnog sata Luksuz

Zlatni satovi: Sedam modela koji će oduševiti i kralja Midu

Zlatni satovi ponovno su u modi, a mi vam donosimo nekoliko novih modela prestižnih urara koji jedva čekaju zasjati na vašem zglobu H. MOSER & …

Quintessentially Luksuz

Quintessentially: Vodeći svjetski privatni klub za luksuzni stil života

Quintessentially je najbolja i najnagrađivanija svjetska firma za upravljanje luksuznim životnim stilom. Počeci Quintessentiallya vežu se za London i 2000. godinu, kada osnivači Aaron Simpson, …

Ovo je fotografija panoramskog pogleda na Biograd Boat Show Jahting

Biograd Boat Show: 23 godine uspješne priče

Novo izdanje sajma održat će se od 20. do 24. listopada u Marini Kornati Najveća izložba plovila na moru srednje i istočne Europe slavi svoju …

Ovo je fotografija Technohull T7 u plovidbi Testovi

Technohull T7 na testu: Mini Techno

T7 predstavlja novu generaciju gumenjaka Technohull, poznatih prvenstveno po odličnim performansama i kvaliteti izrade, a ovaj model nije nas razočarao ni po jednom ni po …

This is photo of a new Fjord 53XL running Jahting

Fjord 53XL: Najveći i najluksuzniji model

Novi dragulj u kruni Fjorda će biti najveći i najluksuzniji model ovog sjevernonjemačkog brenda motornih brodova, te ponoviti mnoge dizajnerske osobine uspješnog modela Fjord 41XL. …

Scroll to Top