Biciklizam na Braču: S okusom soli4 min

Otok Brač idealna je destinacija za brdski biciklizam s bezbroj mogućnosti, a svakako najimpresivnija je staza koja vodi od najvišeg vrha svih jadranskih otoka prema moru. Ali zabava tu ne prestaje…

Prije osam godina zaposlio sam se kao sezonac u malom dalmatinskom mjestu Sutivanu na otoku Braču, kao ‘voditelj pustolovnih aktivnosti’ u jednoj maloj, ali uspješnoj turističkoj agenciji imenom Aldura-sport koja se specijalizirala u području aktivnog turizma.

Istina, ponekad, ali vrlo rijetko, pojave se kajakaši, penjači, biciklisti ili naprosto sportaši koji su doista izvanredni u onome što rade i s kojima jedva hvatam korak u avanturističkom izazovu. No, uglavnom su to osobe koje se ne susreću s takvim izazovima. Ima tu sasvim male djece u pratnji roditelja, ali i ljudi u trećoj, ako ne i četvrtoj dobi. No, jedno im je zajedničko. Zadovoljni su kad uspiju svladati osobne izazove. I baš je lijepo osjetiti njihovu sreću i zahvalnost na kraju krasne ture. A lijepih tura po Braču ima napretek, pogotovo biciklističkih.

Dalmatinski otoci su, kažu opravdano, prilično izolirani. Ali Brač ima sreću da se nalazi preko puta Splita. Nažalost, u Jadroliniji nemaju baš puno razumijevanja za održivi turizam, a niti ih je briga, pa prijevoz bicikla u sezoni naplaćuju oko 38 kuna. Besmisleno je što bicikl koji se prevozi na krovu automobila ne naplaćuju. Ali mnogi lokalni zaljubljenici u bicikliranje jednostavno skinu prednje i stražnje kotače i s takvim, rastavljenim biciklom ušetaju u trajekt. Ponekad im uspije, a ponekad ne…

U Supetru se može i unajmiti bicikl na nekoliko lokacija. Također i u Sutivanu, u gore spomenutoj agenciji, kao i u Bolu. Vjerojatno postoji mogućnost unajmljivanja u još nekim mjestima po Braču, a neki iznajmljivači apartmana i kuća za odmor imaju svoje vlastite bicikle ili preko njih možete unajmiti bicikle u nekoj od rent-a-bike agencija. Ako niste vični bicikliranju ili vam se ne da istraživati gdje i kako, možete se obratiti turističkim informativnim centrima.

Najčešće ćete dobiti besplatnu ‘biciklističku’ mapu Brača koja je jedva dostatna da se snađete po asfaltiranim cestama, a opasnost od gubljenja je poprilična ako odlučite skrenuti na makadam. Dobit ćete vrlo malo ili ništa praktičnih informacija o biciklističkim stazama i mogućnostima.

Biciklizam na Braču
Tura s vrha Vidove gore do Sutivana ili Supetra primjerena je svim razinama vještine i fizičke spreme

U specijaliziranim je agencijama priča sasvim drugačija pa, osim dobre volje i odjeće i obuće, ne trebate imati više ništa. Dobro, trebate i nešto novca. U agenciji možete unajmiti bicikl, kacigu, rezervnu opremu, vodiča, pa čak i mali ruksak za osobne stvari. Ponekad tura zahtijeva i transfer. Jedna od takvih tura, primjerena svim nivoima vještine i fizičke spreme, jest ona s vrha Vidove gore do Sutivana ili Supetra.

Budući da je vrh Vidove gore, kao najviše točke svih jadranskih otoka, na 778 m/nm, treba vam nekoliko sati pedaliranja od početnih nula metara. Zato je transfer kombijem odlična varijanta. Nakon transfera slijedi predivan put, uglavnom prema dolje. Ovisno o afinitetima, vještini i fizičkoj spremi, vodič može izabrati nekoliko varijanti. Single track, asfalt, makadam, teže ili lakše staze… Mogućnosti su mnoge, a vi ne morate razbijati glavu gdje skrenuti na sljedećem križanju. Osim toga, od vodiča ćete dobiti puno informacija o povijesti i predivnim dalmatinskim mjestima.

Ako se odlučite za samostalnu biciklističku zabavu, na web-stranici Hrvatske gorske službe spašavanja http://www.gss.hr/hgss/kartografija/brac/, koja je pokrenula fenomenalan projekt kartografiranja Hrvatske u svrhu smanjenja nesreća u prirodi, možete vidjeti, ali ne i preuzeti (na primjer, za GPS uređaj), odličnu biciklističku mapu. Postoji određeni broj preporučenih biciklističkih staza s dužinom, visinskim presjekom i sl.

Nažalost, na stranici nije vidljiva druga strana mape gdje su prikazane sve istražene staze i još određena težinska i tehnička skala za pojedine dionice. Zapravo, cilj autora biciklističkih ruta bio je napraviti mapu koja će korisniku omogućiti samostalno kreiranje ruta ovisno o njegovim preferencijama. Iz nepoznatih razloga, nakon prve naklade, HGSS se nije odlučio za reprint iste, tako da je vrlo teško doći do nje.

Na toj mapi možete zamijetiti da se Brač može prijeći uzduž, od Milne do Sumartina, a da se jedva ponegdje dotaknete asfaltiranih cesta. Možete odabrati vrlo lagane, gotovo ravne rute uz more, kao npr. Supetar – Splitska – Postira – u. Lovrečina, što je za jednu obitelj idealna tura s puno uživanja u vožnji i usputnom kupanju. Ili možete u jednodnevnom izletu obići pola otoka. Npr. Supetar – Mirca – Donji Humac – Nerežišća – Vidova gora – samostan Blaca – Milna – Ložišća – Sutivan – Supetar. Za one koji uživaju u zahtjevnoj tehničkoj single track vožnji predivan je put s kulturno-povijesnim biserom uz južnu obalu Brača, s ponešto guranja i nošenja bicikla: samostan Blaca – Farska. Ili pomalo orijentacijsko zahtjevan put Vidova gora – Sumartin.

Biciklizam na Braču
Single track, asfalt, makadam, teže ili lakše varijante, mogućnosti su mnoge

U tijeku istraživanja puteva za tu mapu, obišao sam nekoliko stotina kilometara makadamskih puteva i staza, što samo po sebi govori o ogromnom potencijalu Brača kao bike destinacije. Međutim, treba napomenuti da se bicikliranje po makadamskim cestama i putevima u Dalmaciji, Primorju, kao i u unutrašnjosti priobalja, uveliko razlikuje od kontinenta. Naime, putevi su vrlo često jako grubi, kameniti, puni ‘bovana’, kako bi rekli domaći.

Tako da se dobri biciklisti iz Europe, navikli na fine zemljane staze, itekako iznenade. U svakom slučaju, preporuka HGSS-a o dobroj pripremljenosti, vodi, prvoj pomoći, kacigi, rezervnom alatu, svjetlu, punom mobitelu… treba se uvijek i bezrezervno držati. Brač je jako popularna destinacija za agencijske otočne ture, a u predsezoni i posezoni, kada je idealno vrijeme za bilo koji vid aktivnosti, bračkim cestama dnevno probicikliraju  stotine turista.

Ponekad je početak kolone već u Supetru, a začelje se vuče u Ložišću. I u glavama Bračana se ponešto promijenilo zadnjih godina. Npr. Sutivan je postao ‘bike friendly’ mjesto i više se nitko ne čudi biciklistima u podne, postoje ‘bike friendly’ apartmani, a napravili su i označili tri lijepe biciklističke staze. Sada svako veće mjesto želi svoje biciklističke staze, a čak i na asfaltiranim cestama postoje znakovi ‘oprez – biciklisti na cesti’. A turisti željni egzotike, tradicionalnog mirnog i opuštenog života, dobre domaće, zdrave spize i ugodnih i susretljivih ljudi, migriraju u potrazi za lijepim mjestima kojih mi imamo doista napretek.

Samo… hoćemo li ih znati očuvati? I iskoristiti? Uostalom, jesmo li zapravo sposobni prepoznati blago koje imamo, a koje je takva blagodat za oči i dušu dok lagano bicikliramo ili hodamo njime?

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above