Nautički hedonizam na Sjevernom Jadranu

6 MINUTES READ

Yachtsova preporuka za Sjeverni Jadran i krstarenje magičnim morskim prostranstvima Cresa, Lošinja, Unija i Suska

U vrijeme ‘korone’ kao da je jače do izražaja došla naša iskonska potreba i želja da se ‘obgrlimo’ prirodom, a ako nas pitate najljepše je i najsigurnije se otisnuti na more. Strane nautičare u većem broju ovog ljeta nije izgledno očekivati, ali mi domaći se nadamo da će nam s toplijim i boljim danima biti dozvoljeno ploviti i ‘(ob)grliti’ naše neprocjenjivo morsko blago. Kontinentalcima je taj dio Hrvatske nadohvat ruke, pa smo odlučili napraviti našu preporuku za Sjeverni Jadran.

Sjeverni Jadran – prekrasan i donekle zapostavljen

Sedam Dana Jedrenja Opatija 01
Krstarenje sjevernim Jadranom najbolje je započeti iz Opatije

Sjeverni Jadran okrunjen je nizom atraktivnih otoka, a iako posjeduje jednako lijepe atribute kao njegov ‘Južni pol’, od strane nautičara donekle je zapostavljen.

Naime, povijesni gradovi Cres, Krk i Rab svojom ljepotom ponosno stoje uz bok Visu, Hvaru i Korčuli, a uvale koje ga krase – baš kao i one južne – predstavljaju koktel spravljen od najpoželjnijih sastojaka.

‘Kontinentalce’, odnosno stanovnike metropole dijeli manje od 2 sata vožnje od startnog dijela ‘slaloma’ koji meditativno vijuga među sjevernim otočnim biserima. Osim blizine, na ovom dijelu Jadrana uvijek je bilo moguće pronaći miran kutak za sebe, a ovog ljeta mir i spokoj vjerojatno će biti nazivnik vaše čitave plovidbe.

Ovo je fotografija Valun sjeverni Jadran
Pogled na pitoreskni Valun
ACI marina Cres sigurno je sidrište u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika

Za oslobađajuću morsku avanturu koju vam predlažemo potrebno je pronaći sedam slobodnih dana i domoći se nekog sjevernog nautičkog odredišta kao što je Opatija pa isploviti uz zvukove najljepše melodije – one čije su note sačinjene od šuma vjetra i valova.

Sjeverni Jadran: Valun, Lubenice i uvala Sveti Ivan

Uz povoljnu vremensku prognozu, zaplovite uz zapadne obale otoka Bjeloglavih Supova, a prve zvijezde vaše ovogodišnje đite dočekajte u okrilju pitoresknog ribarskog mjesta Valun. To je jedno od najslikovitijih naselja otoka Cresa, a osim bajkovitih vizura, mirisi ribljih specijaliteta koji se šire iz lokalnih konoba najupečatljiviji su simbol ovog mjestašca.

Posjetite najljepšu plažu ovog akvatorija – uvalu Sveti Ivan. Ugnijezdila se podno srednjovjekovne utvrde i spektakularnog mjesta Lubenice, a odmah iza kantuna smjestila se Plava špilja s čijim spektrom plavih boja se jednostavno morate stopiti

Sačuvajte tradiciju i u ovo čudno vrijeme – obogatite se svježim ulovom lokalnih ribara pa neka se mirisi prošire iz vaše brodske ‘kužine’. U Valunu se možete usidriti ispred duge šljunčane plaže ili pak vezati na malenu rivu uz koju dubina mora ne prelazi 2 metra. Međutim, u slučaju da vas ipak iznenade nepovoljne vremenske prilike, noć provedite u gradu Cresu čija ACI marina predstavlja pravu oazu spokojnog sna.

Creska uvala Sveti Ivan podno Lubenica

Misija današnjeg dana je ‘predozirati’ se ljepotom. Prvo posjetite najljepšu plažu ovog akvatorija – uvalu Sveti Ivan. Ugnijezdila se podno srednjovjekovne utvrde i spektakularnog mjesta Lubenice, a ovoj očaravajućoj formuli ‘Svetog rezultata’ treba pridodati još ‘gostoprimljivo’ sitno žalo i smaragdne boje mora.

Sjeverni Jadran: otočić Zeča i Plava špilja

Odmah iza kantuna, smjestila se Plava špilja s čijim spektrom plavih boja se jednostavno morate stopiti. U blizini se nalazi otočić Zeča koji s dvije tirkizne lagune čini idealno mjesto za kupanac. Sljedeća nezaobilazna postaja je otok Unije i uvala Maračol.

Sedam Dana Kvarnera Otok Unije 01
Nautičari vole Unije zbog mira i spokoja

Ova bivša baza JNA-a vojske predstavlja najbolje zaklonište na otoku, a zbog nenarušenog prirodnog titraja već dugi niz godina uživa iznimnu popularnost među nautičarima. U slučaju da vam nije do kupanja, odlučite se za kopneno razgibavanje i 20-ak minuta dugu šetnju do druge strane otoka gdje se smjestilo jedino naselje na otoku. Ovu noć provedite na otoku koji kao da pripada nekim drugim morima i prostranstvima.

Otok Susak prirodni je fenomen sjevernog Jadrana

Otok Susak prirodni je fenomen Jadrana, a već izdaleka se ističu njegovi pješčani brežuljci prošarani trstikom. Usidrite se u tirkiznoj uvali Bok pa prošetajte ovim otokom specifičnog krajobraza, narječja i običaja. Od uvale Bok vodi puteljak do Gornjeg Sela kojeg krase skladne kućice, zvonik i mjesno groblje, a mnogobrojne kamene stepenice ga spajaju s Donjim selom, svojevrsnim centrom zbivanja ovog malog otoka.

lošinjski arhipelag
Čarobni pejzaži lošinjskog arhipelaga krase brojne turističke plakate
Ovo je fotografija otok Lošinj
Na otoku Lošinju svatko može pronaći svoju oazu snova
ovo je fotografija sjeverni jadran zalazak sunca
Svi pravi sastojci za užitak su tu: more, brod i zalazak Sunca

U slučaju da vam je potreban siguran zakon, voda, struja ili pak nabava veće količine namirnica, zaplovite prema Malom Lošinju – svojevrsnom nautičkom pupku ovog dijela Jadrana. Nakon toga, paleta ‘nemilosrdnog’ izbora opet će se razastrijeti pred vama. Nenaseljene uvale Balvanida i Krivica s razlogom već dugi niz godina krase mnogobrojne turističke plakate.

Posjetite Ilovik, otok cvijeća

Duboko su se zavukle u jugozapadne obale otoka Lošinja, a ovog ljeta taj iskonski mir i ljepote poprilično sigurno neće narušavati ni ‘nametljiva’ turistička plovila. Odmah na otok Lošinj prirodno se nastavlja Ilovik. Laguna koja dijeli spomenuti otok od znatnog manjeg Svetog Petra predstavlja omiljeno sidrište nautičara. Ilovik zovu još i otok cvijeća, a hoćete li posjetiti ovo mjestašce živih boja, prošetati otočkim puteljcima ili se prepustiti morskim užitcima na palubi broda odlučite sami.

ovo je fotografija Punta Križa sjeverni Jadran
Punta Križa pruža pravi mediteranski zen i nudi puno mogućnosti za sidrenje

Ljubitelji tirkiza zasigurno neće propustiti barem nakratko spustiti sidro pokraj Male i Vele Orjule, obližnjih otočića koji za mnoge nautičke hedoniste predstavljaju nezaobilaznu ‘dnevnu dozu snova’. Noć provedite usidreni uz južne obale otoka Cresa koje nose ime Punta Križa. Tu se nalazi pregršt uvala u kojima, ovisno o smjeru vjetra, možete pronaći zaklon po svim vremenskim uvjetima. Sve ove uvale međusobno su spojene pješačkim stazama, a ugodni treking kroz ovu ‘harmoničnu divljinu’ nerijetko začini susret s jelenom, srnom ili nekom manjom divljači. Sljedeći dan nagradit će vas neobičnom plovidbom. More koje postaje sve pliće, plovni put (označen motkama) koji postaje sve uži znak je da ste se približili Osorskom prolazu.

Uživajte u pogledu na utvrđeni grad Osor

Prokopan je još u Rimsko doba na veselje tadašnjih, ali i suvremenih moreplovaca, a most koji danas spaja Cres i Lošinj otvara se svakim danom, ali samo u 9 i 17 sati. Prepustite se užitcima ‘morskog pogleda’ na utvrđeni grad Osor pa nastavite vašu plovidbu u smjeru sjevera. U slučaju da vam je do tirkiza, ovisno o vjetru, posjetite unutrašnju ili vanjsku lagunu otočića Zeče.

Ovo je fotografija Zeča sjeverni Jadran
50 nijansi tirkizne oko otočića Zeče pozivaju na kupanje

Noć provedite u nenaseljenoj šljunčanoj uvali Zaglav ili pak Miračine, ali samo ako očekujete spokojnu noć. Obje uvale na jedan osebujan i samozatajan način preslikavaju ljepote već spomenute obližnje primadone – uvale Sveti Ivan. Sljedećeg jutra provu usmjerite prema gradu Opatiji.

Vjerujemo da će i vaše baterije napuniti nenametljiva ljepota sjevernih otoka, a iz unutrašnjeg zadovoljstva i ljubavi rađaju se novi, mnogo ljepši svjetovi! Sjeverni Jadran u tome će vam sigurno pomoći.

Tekst Josipa Vlahović Cikatić

Fotografije arhiva Yachtsa

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija Premužićeve staze šetnja Hrvatska

Premužićeva staza: Velebitski Walk of Fame

Prije više od osamdeset godina nastala je Premužićeva staza, najljepši planinarski put u Hrvatskoj, koji i danas plijeni svojom ljepotom, ali i majstorstvom graditelja koji …

Ovo je fotografija dvorca Trakosšćn Destinacije

Zagorje: Bajka na dlanu

Nepunih sat vremena vožnje od Zagreba nalazi se Zagorje, regija prepuna zelenih pitomih brežuljaka, starih dvoraca, atraktivnih muzeja, gdje se može uživati u aktivnom odmoru …

Ovo je slika Tri vrha Lavareda Putovanja

Tri vrha Lavareda: Najljepša šetnja u oblacima bez kojih nijedan posjet Dolomitima nije potpun

Tri vrha Lavareda spadaju među najveće planinarske trofeje u ovom dijelu Europe. Uskočite u gojzerice Reinholda Messnera koji je za Dolomite rekao kako možda nisu …

Otok Susac Panoramska Slika 01 Plovidba

Sušac: Otkrivamo magične vizure jadranskog čuvara pučine

Pučinski otok Sušac jedan je od najegzotičnijih izbora tijekom plovidbe po jugu Hrvatske, a osim morskog, moći ćete uživati i u kopnenom ambijentu i netaknutoj …

Otok Brac Pogled Splitska Vrata 01 Destinacije

Yachtsov vodič za Brač: Otok kulturnog avanturizma

Osebujan i izazovan u svojoj specifičnoj ljepoti, otok Brač njeguje maslinu i lozu, ovcu i kozu, kamenarstvo i klesarstvo… dopunjujući turističku ponudu ljetnim fjerama i …

Plovidba

Zadarski akvatorij: Četiri dana plovidbe u magičnom labirintu između Zadra i Kornata

Posvećujući pažnju otocima najbližim gradu Zadru, pripremili smo prijedlog ‘đite’ koja vas neće ostaviti ravnodušnima. U četiri dana plovidbe upoznajte zadarski akvatorij, uz mogućnost posjeta …

Ovo je fotografija grad Rovinj Hrvatska

Rovinj: Grad u kojem Istra ljubi more

Rovinj su slikari, pisci i moderni turistički nomadi proglasili jednim od najromantičnijih europskih gradića. U njemu ljeti na terasama gore svijeće, a putnik namjernik – …

Ovo je fotografija CRN M/Y 142 Jahting

CRN napreduje u gradnji M/Y 142

Kuća CRN, legendarno brodogradilište koje sad pripada grupi Ferretti, lijepo napreduje u gradnji custom jahte CRN M/Y 142. Ovu aluminijsku megajahtu dizajnirao je tehnički ured …

Ovo je fotografija jedrilice ClubSwan 36 u plovidbi Testovi

ClubSwan 36 na testu: Monoklasa na raketni pogon

ClubSwan 36 iznenadit će vas performansama koje su plod izuzetno pametnih rješenja smišljenih u konstrukciji jedrilice, da bi je prilagodili modernim jedriličarskim trendovima u kojima …

Ovo je fotografija mercedes EQS Automobili

Mercedes EQS prva je električna luksuzna limuzina na svijetu

Model EQS je prva potpuno električna limuzina iz serije Mercedes-EQ. S ovom limuzinom Mercedes-EQ ponovo definira ovaj segment vozila. EQS je također prvi model koji …

Ovo je fotografja rolex satovi explorer Luksuz

Novi Rolex satovi za 2021. godinu

Rolex predstavlja najnovije kreacije koje su oživljene njihovim jedinstvenim urarstvom. Ovi nas satovi vode od najdubljih špilja do najviših planinskih vrhova, od vanjskih dijelova Sunčeva …

Ovo je fotografija Porsche Ladies Day 2021 Automobili

Porsche Ladies Day 2021.: Prvi Porsche event samo za žene

Povodom Dana žena, prvi put u Hrvatskoj organiziran je Porsche Ladies Day 2021., vozački event Porschea samo za žene. Odabrane dame imale su priliku isprobati …

Scroll to Top