Nautički hedonizam na Sjevernom Jadranu6 min

Yachtsova preporuka za Sjeverni Jadran i krstarenje magičnim morskim prostranstvima Cresa, Lošinja, Unija i Suska

U vrijeme ‘korone’ kao da je jače do izražaja došla naša iskonska potreba i želja da se ‘obgrlimo’ prirodom, a ako nas pitate najljepše je i najsigurnije se otisnuti na more. Strane nautičare u većem broju ovog ljeta nije izgledno očekivati, ali mi domaći se nadamo da će nam s toplijim i boljim danima biti dozvoljeno ploviti i ‘(ob)grliti’ naše neprocjenjivo morsko blago. Kontinentalcima je taj dio Hrvatske nadohvat ruke, pa smo odlučili napraviti našu preporuku za Sjeverni Jadran.

Sjeverni Jadran – prekrasan i donekle zapostavljen

Sedam Dana Jedrenja Opatija 01
Krstarenje sjevernim Jadranom najbolje je započeti iz Opatije

Sjeverni Jadran okrunjen je nizom atraktivnih otoka, a iako posjeduje jednako lijepe atribute kao njegov ‘Južni pol’, od strane nautičara donekle je zapostavljen.

Naime, povijesni gradovi Cres, Krk i Rab svojom ljepotom ponosno stoje uz bok Visu, Hvaru i Korčuli, a uvale koje ga krase – baš kao i one južne – predstavljaju koktel spravljen od najpoželjnijih sastojaka.

‘Kontinentalce’, odnosno stanovnike metropole dijeli manje od 2 sata vožnje od startnog dijela ‘slaloma’ koji meditativno vijuga među sjevernim otočnim biserima. Osim blizine, na ovom dijelu Jadrana uvijek je bilo moguće pronaći miran kutak za sebe, a ovog ljeta mir i spokoj vjerojatno će biti nazivnik vaše čitave plovidbe.

Ovo je fotografija Valun sjeverni Jadran
Pogled na pitoreskni Valun
ACI marina Cres sigurno je sidrište u slučaju nepovoljnih vremenskih prilika

Za oslobađajuću morsku avanturu koju vam predlažemo potrebno je pronaći sedam slobodnih dana i domoći se nekog sjevernog nautičkog odredišta kao što je Opatija pa isploviti uz zvukove najljepše melodije – one čije su note sačinjene od šuma vjetra i valova.

Sjeverni Jadran: Valun, Lubenice i uvala Sveti Ivan

Uz povoljnu vremensku prognozu, zaplovite uz zapadne obale otoka Bjeloglavih Supova, a prve zvijezde vaše ovogodišnje đite dočekajte u okrilju pitoresknog ribarskog mjesta Valun. To je jedno od najslikovitijih naselja otoka Cresa, a osim bajkovitih vizura, mirisi ribljih specijaliteta koji se šire iz lokalnih konoba najupečatljiviji su simbol ovog mjestašca.

Posjetite najljepšu plažu ovog akvatorija – uvalu Sveti Ivan. Ugnijezdila se podno srednjovjekovne utvrde i spektakularnog mjesta Lubenice, a odmah iza kantuna smjestila se Plava špilja s čijim spektrom plavih boja se jednostavno morate stopiti

Sačuvajte tradiciju i u ovo čudno vrijeme – obogatite se svježim ulovom lokalnih ribara pa neka se mirisi prošire iz vaše brodske ‘kužine’. U Valunu se možete usidriti ispred duge šljunčane plaže ili pak vezati na malenu rivu uz koju dubina mora ne prelazi 2 metra. Međutim, u slučaju da vas ipak iznenade nepovoljne vremenske prilike, noć provedite u gradu Cresu čija ACI marina predstavlja pravu oazu spokojnog sna.

Creska uvala Sveti Ivan podno Lubenica

Misija današnjeg dana je ‘predozirati’ se ljepotom. Prvo posjetite najljepšu plažu ovog akvatorija – uvalu Sveti Ivan. Ugnijezdila se podno srednjovjekovne utvrde i spektakularnog mjesta Lubenice, a ovoj očaravajućoj formuli ‘Svetog rezultata’ treba pridodati još ‘gostoprimljivo’ sitno žalo i smaragdne boje mora.

Sjeverni Jadran: otočić Zeča i Plava špilja

Odmah iza kantuna, smjestila se Plava špilja s čijim spektrom plavih boja se jednostavno morate stopiti. U blizini se nalazi otočić Zeča koji s dvije tirkizne lagune čini idealno mjesto za kupanac. Sljedeća nezaobilazna postaja je otok Unije i uvala Maračol.

Sedam Dana Kvarnera Otok Unije 01
Nautičari vole Unije zbog mira i spokoja

Ova bivša baza JNA-a vojske predstavlja najbolje zaklonište na otoku, a zbog nenarušenog prirodnog titraja već dugi niz godina uživa iznimnu popularnost među nautičarima. U slučaju da vam nije do kupanja, odlučite se za kopneno razgibavanje i 20-ak minuta dugu šetnju do druge strane otoka gdje se smjestilo jedino naselje na otoku. Ovu noć provedite na otoku koji kao da pripada nekim drugim morima i prostranstvima.

Otok Susak prirodni je fenomen sjevernog Jadrana

Otok Susak prirodni je fenomen Jadrana, a već izdaleka se ističu njegovi pješčani brežuljci prošarani trstikom. Usidrite se u tirkiznoj uvali Bok pa prošetajte ovim otokom specifičnog krajobraza, narječja i običaja. Od uvale Bok vodi puteljak do Gornjeg Sela kojeg krase skladne kućice, zvonik i mjesno groblje, a mnogobrojne kamene stepenice ga spajaju s Donjim selom, svojevrsnim centrom zbivanja ovog malog otoka.

lošinjski arhipelag
Čarobni pejzaži lošinjskog arhipelaga krase brojne turističke plakate
Ovo je fotografija otok Lošinj
Na otoku Lošinju svatko može pronaći svoju oazu snova
ovo je fotografija sjeverni jadran zalazak sunca
Svi pravi sastojci za užitak su tu: more, brod i zalazak Sunca

U slučaju da vam je potreban siguran zakon, voda, struja ili pak nabava veće količine namirnica, zaplovite prema Malom Lošinju – svojevrsnom nautičkom pupku ovog dijela Jadrana. Nakon toga, paleta ‘nemilosrdnog’ izbora opet će se razastrijeti pred vama. Nenaseljene uvale Balvanida i Krivica s razlogom već dugi niz godina krase mnogobrojne turističke plakate.

Posjetite Ilovik, otok cvijeća

Duboko su se zavukle u jugozapadne obale otoka Lošinja, a ovog ljeta taj iskonski mir i ljepote poprilično sigurno neće narušavati ni ‘nametljiva’ turistička plovila. Odmah na otok Lošinj prirodno se nastavlja Ilovik. Laguna koja dijeli spomenuti otok od znatnog manjeg Svetog Petra predstavlja omiljeno sidrište nautičara. Ilovik zovu još i otok cvijeća, a hoćete li posjetiti ovo mjestašce živih boja, prošetati otočkim puteljcima ili se prepustiti morskim užitcima na palubi broda odlučite sami.

ovo je fotografija Punta Križa sjeverni Jadran
Punta Križa pruža pravi mediteranski zen i nudi puno mogućnosti za sidrenje

Ljubitelji tirkiza zasigurno neće propustiti barem nakratko spustiti sidro pokraj Male i Vele Orjule, obližnjih otočića koji za mnoge nautičke hedoniste predstavljaju nezaobilaznu ‘dnevnu dozu snova’. Noć provedite usidreni uz južne obale otoka Cresa koje nose ime Punta Križa. Tu se nalazi pregršt uvala u kojima, ovisno o smjeru vjetra, možete pronaći zaklon po svim vremenskim uvjetima. Sve ove uvale međusobno su spojene pješačkim stazama, a ugodni treking kroz ovu ‘harmoničnu divljinu’ nerijetko začini susret s jelenom, srnom ili nekom manjom divljači. Sljedeći dan nagradit će vas neobičnom plovidbom. More koje postaje sve pliće, plovni put (označen motkama) koji postaje sve uži znak je da ste se približili Osorskom prolazu.

Uživajte u pogledu na utvrđeni grad Osor

Prokopan je još u Rimsko doba na veselje tadašnjih, ali i suvremenih moreplovaca, a most koji danas spaja Cres i Lošinj otvara se svakim danom, ali samo u 9 i 17 sati. Prepustite se užitcima ‘morskog pogleda’ na utvrđeni grad Osor pa nastavite vašu plovidbu u smjeru sjevera. U slučaju da vam je do tirkiza, ovisno o vjetru, posjetite unutrašnju ili vanjsku lagunu otočića Zeče.

Ovo je fotografija Zeča sjeverni Jadran
50 nijansi tirkizne oko otočića Zeče pozivaju na kupanje

Noć provedite u nenaseljenoj šljunčanoj uvali Zaglav ili pak Miračine, ali samo ako očekujete spokojnu noć. Obje uvale na jedan osebujan i samozatajan način preslikavaju ljepote već spomenute obližnje primadone – uvale Sveti Ivan. Sljedećeg jutra provu usmjerite prema gradu Opatiji.

Vjerujemo da će i vaše baterije napuniti nenametljiva ljepota sjevernih otoka, a iz unutrašnjeg zadovoljstva i ljubavi rađaju se novi, mnogo ljepši svjetovi! Sjeverni Jadran u tome će vam sigurno pomoći.

Tekst Josipa Vlahović Cikatić

Fotografije arhiva Yachtsa

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above