Tri vinska tenora Goriških brda: Edi Simčič, Marjan Simčič i Aleš Kristančič primjer su strasti, posvećenosti i znanja koje donosi svjetski uspjeh
‘Budi svoj’ jedna je od najstarijih rečenica koja poziva na autentičnost. Upravo su mnoge velike ideje nastajale na osnovi tih dviju jakih riječi, bez obzira je li riječ o dizajnu jahti, stvaranju bezvremenskih satova, oblikovanju ikonskih automobila, razvijanju jedinstvene gastronomije ili kreiranju vrhunskih vina. Tim putem krenula su i Goriška brda.
Goriška brda najjača su vinska regija Slovenije
Krilatica ‘budi svoj’ u njihovu slučaju znači stvoriti kvalitetna i prepoznatljiva vina koja odišu terroirom, kreativnošću, perfekcijom, znanjem i jedinstvenim karakterom vinara.
U bajkovitom krajoliku na zapadu Slovenije, tik uz granicu s Italijom, vinova loza uzgajala se prije starih Rimljana. Vinogradi s talijanske strane Collio prelaze u Goriška brda bez obzira na političke ili nacionalne razlike. Collio i Brda sinonimi su i zajedno predstavljaju jednu od najboljih vinorodnih regija za bijela vina u svijetu. U ovom slučaju vino je jače od politike, a mala i predana skupina ljudi od Goriških je brda napravila brend koji se u svijetu sve više povezuje s uživanjem u vinu.
U dokumentarnom filmu ‘Terra magica’ iz 2015. godine, koji potpisuje pokojni Jure Breceljnik, goriška priča o vinu ispričana je kroz moćnu gomilicu ljudi koji su ovu regiju stavili na vinsku kartu svijeta. Pritom je ‘stavili’ možda preslaba riječ, jer danas su Goriška brda poznata vinska regija čija su vina nagrađena brojnim priznanjima, a vinski ‘superstarovi’ – Aleš Kristančič i Marjan Simčič, u vinskom su svijetu prije 15-ak godina doživjeli ovacije kakve danas dobivaju košarkaš Luka Dončić i biciklist Tadej Pogačar.
Goriška brda slikarski su lijep krajolik. Prošaran rijekom Sočom, koja ovdje kao da malo uspori prije nego se konačno prepusti Jadranskom moru, Alpama u daljini, blizinom morskog plavetnila i isklesanim terasama vinograda, ovaj mali raj na zapadu Slovenije dom je rebule. Upravo taj terroir u kojem se susreću Alpe i Mediteran najvažnijoj sorti u Goriškim brdima daje poseban okus. A afirmaciju rebule započeo je pokojni Zvonimir Simčič, koji je kao dugogodišnji glavni direktor vinogradarske zadruge Goriška brda zagovarao napredak ove sorte.
Masterclass Home of Rebula
Danas se rebula već petu godinu njeguje kroz Masterclass nazvan Home of Rebula, na kojem se na ozbiljan i autoritativan način priča o vinu. Riječ je sigurno o jednom od najvažnijih vinskih događanja na ovim prostorima, na kojem vino ima gotovo umjetničku vrijednost, a degustacija vina prezentirana je kroz nastup samih vinara te autoriteta iz vinske industrije.
Vinarije u Gorškim brdima
Nakon Masterclassa imali smo priliku zaviriti u podrume nekih od najpoznatijih vinara i otkriti rebulinu formulu za uspjeh.
Dolazak kod Marjana Simčiča poseban je praznik za sve one koji vole vino. Jedan od inicijatora Masterclassa, svojom caveoskom pojavom i nasmijanim očima kao da propagira jedan drukčiji stil kojim odišu i njegova vina.
Marjan Simčič
‘Masterclass je projekt nas nekolicine vinara koji smo željeli dati rebuli jedan novi život i predstaviti je stručnoj javnosti i svijetu na jedan drukčiji način. Rekao bih, naš način, jer mislim da vino treba imati jedan umjetnički nivo. Mi smo mala regija koja se s većima od sebe može boriti samo kvalitetom, a mislim da smo to i uspjeli. Brda su butikna destinacija namijenjena vinskim ljubiteljima koji cijene naš intiman pristup prezentacijama i posvećenost dobrim proizvodima.’
Kaže se da svako vino nosi dio karaktera vinara, a u svojim vinima Marjan Simčič najradije ističe čistoću, strast i preciznost. ‘Berba koju upravo radim bit će mi 33. otkad sam kročio u vinograd, a još se uvijek veselim kao da mi je prva. Mislim da je preciznost i čistoća ono što odvaja vrhunska vina od onih dobrih. A ja nikada nisam u životu želio biti prosječan vinar, nego jedan od najboljih. Vino je stvar okusa, ali kvaliteta je mjerljiva. Moja linija Opoka posveta je svemu što volim u životu. Zemlji u kojoj sve nastaje, obiteljskoj tradiciji, mojim potomcima i, naravno, ljubavi prema vinu’, pojasnio je Simčič, čiji fanatizam za vinom graniči s onim vrhunskih sportaša u potrazi za rezultatom.
A tu opipljivu kvalitetu u njegovu je slučaju vrlo lako raspoznati. Brojna priznanja i nagrade, globalna prepoznatljivost, vina kao dio ponude brojnih Michelinovih restorana – sve je to rezultat Simčičeva vjerovanja u terroir, tradiciju i u ljubav prema lozi i vinu.
Edi Simčič
Priča o vinima Edija Simčiča malo je drukčija. Počeci stvaranja podruma datiraju u kraj osamdesetih godina prošlog stoljeća. Pravi zamah ova, po godinama mlada, vinarija dobiva kada se obitelj Simčič odlučuje na proizvodnju beskompromisnih vina.
Danas je vodi Aleks Simčič koji, kako sam kaže, proizvodi vina koja i on želi piti, bez podilaženja različitim okusima. Velika vina za velike čaše njegova su specijalnost, a linija vina poput Duet Lexa, Triton Lexa ili Kolosa opaka su kombinacija terroira i strastvenog vinarstva.
Aleš Kristančič: Movia ili a sad, nešto sasvim drugačije
A sad, kako bi rekli genijalci iz Monty Pythona, nešto sasvim drugačije. Aleš Kristančič iz vinarije Movia je rock-zvijezda u tijelu farmera. Njegova pozornica su Brda, a njegovi instrumenti Veliko Belo, Veliko Rdeče, Lunar na kojima svira najljepša melodija posvećena vinu. Aleš Kristančič čovjek je zarazne energije i dobrih priča, istodobno mističan, fokusiran, ozbiljan i teatralan. Vinar koji istovremeno strastveno priča o Bruceu Springsteenu i rebuli, Hemingwayu i gotovo manijakalnoj opsesiji podrumom.
Za kraj ćemo citirati Stojana Ščureka koji je u dokumentarnom filmu ‘Terra magica’ kazao sljedeće: ‘Tvrde da najbolji cabernet dolazi iz Amerike, najbolji sauvignon s Novog Zelanda, najbolji chardonnay iz Australije. Ja tvrdim da najbolja vina dolaze iz Brda.’
Sudeći prema pričama vinara, samo je nebo granica.
Fotografije Arhiv ZTKMŠ Brda, ZOSO – Damijan Simčič, Manuel Kovšca, Marjan Simčič winery, Edi Simčič winery & Movia winery