Maldivi: Ronilački raj u Indijskom oceanu5 min

Kristalno čisto more i lijepe plaže s bajkovitim zalascima sunca koje ostavljaju bez daha, kao i bogatstvo morske flore i faune, učinili su da Maldivi postanu jedno od najtraženijih mjesta za uživanje i odmor

Maldivi! Jahta! Ronjenje! Sve to odmah na prvu zvuči kao jedna lijepa kombinacija. Koliko puta ste sa svojim prijateljima razgovarali o odlasku na neko egzotično putovanje i koliko puta ste u svim tim destinacijama čuli Maldivi? Pretpostavljam jako puno puta. Moj doživljaj ove egzotike i zemaljskog raja je bio malo drugačiji. Svako naše putovanje počinje s pričom ili snovima o beskrajno lijepim otocima i pješčanim plažama koje se protežu do unedogled. Palme, bijeli užareni pijesak, kokteli, tirkizne lagune, koraljni grebeni, mir tropske prirode i vječnog ljeta, male drvene kućice smještene na samom koraljnom grebenu, sve to nam prolazi kroz glavu u mislima na Maldive.

Maldivi
Osim prekrasnih pješčanih plaža, prava atrakcija na Maldivima su koraljni vrtovi

Moj plan je ovoga puta bila superluksuzna jahta ‘Princess Rani’ i uživanje u ronjenju po atolima i koraljnim grebenima Indijskog oceana. Sam plan puta nije bio nimalo težak jer smo sve to prepustili renomiranoj belgijskoj agenciji Wild Water koja već godinama organizira ronjenja na luksuznim jahtama u ovim krajevima i preko nje dolazi jako veliki broj Belgijaca, Nizozemaca i Nijemaca na uživanje u ovaj ronilački raj. Republika Maldivi je najmanja država Azije, s oko 350.000 stanovnika i površinom od 298 kvadratnih kilometara. Maldivi se sastoje od oko 1.200 otoka grupiranih u 26 atola.

To je najmanja islamska država, ali i najniža država na svijetu gdje je prosječna nadmorska visina samo jedan metar. Znanstvena predviđanja kažu da će s vremenom zbog podizanja razine mora veći dio Maldiva završiti pod vodom. Ipak, veliki dio mogao bi postati međunarodni rezervat biosfere ako UNESCO odobri zahtjev. Strategija rezervata biosfere predviđa da se upravljanje prirodnim resursima treba integrirati s očuvanjem i održivim razvojem te da se osigura jednaka distribucija prihoda od prirodnih izvora. Stanovnici Maldiva su vrlo ljubazni, srdačni, susretljivi i dobrodušni, ali su izrazito religiozni.

Maldivi
Maldivi su jedna od najpoželjnijih ronilačkih lokacija na svijetu

Na plažama Maldiva zabranjeno je sunčanje i kupanje u toplesu. Novčane kazne su visoke i kreću se do 1.000 američkih dolara. Isto tako i šetnja u kupaćem kostimu izvan plaže je neprihvatljiva. Zakoni koji se oslanjaju na islamsku religiju strogo zabranjuju drogu, unošenje alkohola u zemlju i oružje. Zbog toga je stopa kriminala niska. Samo 250 otoka je naseljeno, od čega ih je 88 pretvoreno u jedinstvena i ekskluzivna ljetovališta. Maldivi danas raspolažu s 35 odlično uređenih hotelskih resorta u kojima godišnje uživa više od milijun turista.

Najčešće ih biraju mladi bračni parovi, ali i oni koji žele u potpunom miru uživati u čudesnoj, nedirnutoj i lijepoj prirodi daleko od buke i ljudi. Maldivi su omiljena destinacija poznata i po vjenčanjima koji su dio turističke ponude za sve zaljubljene parove. Koliko god su lijepa otočja, još je ljepše i šarenije pod morskom površinom kristalno čistog mora, a taj dio je morski svijet koji mene najviše interesira. Ljepota podvodne flore i faune na Maldivima privlači uvijek puno ronilačkih turista, a kako je temperatura mora između 25 i 30 stupnjeva, ronjenje po koraljnim grebenima je pravo zadovoljstvo.

Maldivi
‘Princess Rani’ je izuzetno prostran brod koji pruža mogućnost maksimalnog uživanja u krstarenju

Od samog slijetanja na aerodrom u Hulhumaleu bilo nam je potrebno samo 10-15 minuta gliserom da stignemo u glavni grad Male ili bilo koji od obližnjih otočića. Većina hotela su vile različitih kategorija i sve su uređene u posebnom stilu, a smještene su po lagunama koje pružaju pogled na nezaboravne zalaske sunca. Međutim, mi se nismo iskrcali na jednom od tih otočića, već nas je ljubazni domaćin dočekao i prevezao gliserom u jednu od laguna gdje je bio usidren naš brod. Kako smo se sve više približavali našem brodu, tako je i osmijeh bivao sve veći. Bili smo na korak od još jedne uzbudljive avanture.

‘Princess Rani’ pri prvom pogledu daje poseban i uzbudljiv osjećaj, a osoblje broda kao da je jedva dočekalo dolazak novih gostiju. Brod je dužine 34 metra s četiri palube i raspolaže s 11 soba. Može primiti najviše 22 osobe, uz deset članova posade broda. Prilagođen je roniocima, ali i svima onima koji žele uživati u plovidbi i pogledu na rajsko otočje. Naš plan puta je bio da u narednih sedam dana obiđemo desetak otočja i pet atola kako bismo uživali u podvodnom svijetu ovog raja. Atol North Male je bio naš prvi dio puta, gdje smo polako plovili prema atolima South Male, Felidhe, South Ari i na kraju prema atolu North Ari.

maldivi plaže

Podmorje Maldiva u sebi sadrži sve ono što može poželjeti većina zaljubljenika u morske dubine. Doživjeti jutro i šetnju pod morem dok se morski stanovnici bude je nešto što se teško može opisati riječima. Nakon svakog zarona ako i malo pogledate ljude koji su upravo izronili, vidjet ćete razdragana lica razvučena osmijehom, a uzbuđenje o doživljenim morskim trenucima nema kraja. Ronjenje na vanjskim stranama atola je uvijek bilo praćeno jakim morskim strujama, ali i velikim količinama riba jer, kako bi naši vodiči rekli, ‘nema struje – nema riba’. U takvim uvjetima ronjenja možete osjetiti svu moć i silinu oceana ako se borite protiv tih struja ili se samo pustite da vas one nose.

Osjećaj je kao da letite u bestežinskom stanju poput nekih superjunaka iz filmova. Unutarnja strana atola je za ronjenje bila puno mirnija, tako da smo tu na miru mogli razgledavati onaj najmanji dio morskih organizama. Za sve one koji još nisu upoznali čari ronjenja na ovakvim luksuznim jahtama, ako vam se jednom ukaže prilika, pokušajte. Jer kada zaronite u plavetne dubine, negdje u dubini srca i vi ćete se zaraziti. Možete to zvati ushit, izazov, adrenalin, zaljubljenost. Za mene je to poput novoga života koji sam još u ovome dobio priliku živjeti. Darovi su to koje prihvaćam unatoč opasnostima, teškoćama i naporima. Izazovi na koje se rijetki odlučuju jer na takva putovanja treba ići otvorenog srca i do kraja svojih mogućnosti. Na to će me zauvijek podsjećati fotografije koje ostaju kao tragovi iza ovakvih putovanja.

Fotografije Damir Zurub & Unsplash

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above