Ljubljana: Zmajeva kuća na slovenski način4 min

Glavni grad Slovenije privlačno je odredište s prekrasnom arhitekturom Jože Plečnika, šarolikom ponudom ulične hrane i dobrih bistroa, šarmantnim starim dijelom i dvorcem na brežuljku iznad grada u kojem se nalazi krasan fine-dining restoran

S blizu tristo tisuća stanovnika Ljubljana je jedan od najmanjih europskih glavnih gradova, ali nemojte da vas veličina zavara. Prijestolnica Slovenije ima dovoljno šarma, karaktera i atrakcija za jedan krasan vikend prije odlaska u zelenilo planina ili na poznata slovenska jezera.

zgrade u starom dijelu grada ljubljane

Grad ima nekoliko izvrsnih restorana, sjajnih muzeja i povijesne baštine koju možete otkrivati, ali i mjesta za zabavu, klubova i simpatičnih bistroa. Ukratko, Ljubljana je privlačno odredište u kojem gužve zasad ne ‘ubijaju volju’ za istraživanjem, a posebno je prijateljski raspoloženo prema pješacima i biciklistima, što potvrđuje i nagrada Europske komisije za zelenu prijestolnicu Europe.

Područje s obje strane rijeke koje vijuga starom gradskom jezgrom, sa slikovitim mostovima i središnjom tržnicom, svoj prepoznatljiv izgled duguje majstoru moderne arhitekture Joži Plečniku, koji je pokušao koristiti moderne pristupe dok je grad modelirao po uzoru na drevnu Atenu.

Tromostovje

Jednog od najvećih slovenskih arhitekata svih vremena, zbog utjecaja koji je imao na Ljubljanu znaju uspoređivati s Antonijem Gaudijem i njegovom ostavštinom u Barceloni. Plečnik je početkom 20. stoljeća projektirao velike dijelove središta Ljubljane, oblikovao njezine nasipe i projektirao groblje, tržnice, knjižnicu, poznato Tromostovje i Ljetno kazalište Križanke.

ulice starog dijela grada ljubljane ulice starog grada ljubljane

Prešernov trg

Sjajna početna stanica za istraživanje Ljubljane je Prešernov trg koji je nastao kao posveta pokojnom France Prešernu, jednom od najboljih europskih romantičarskih pjesnika. Epicentar Ljubljane uključuje tri najprepoznatljivije slike grada: ružičasto pročelje Franjevačke crkve, spomenik pjesniku i Plečnikovo Tromostovje, temeljeno na venecijanskom Rialtu u okruženju nekoliko lijepih zgrada, poput Mayerjeve palače i palače Urbanc, u kojoj se nalazi robna kuća Galerija Emporium.

Zmajski most

Nećemo pogriješiti ako kažemo da Ljubljana živi na rijeci koja se tijekom toplijeg dijela godine pretvara u živopisnu košnicu ljudi. Ta, nazovimo je, rivijera na Ljubljanici odvest će vas kroz najzanimljivija mjesta u gradu, presijecajući rijeku preko brojnih mostova od kojih je najpoznatiji Zmajski most. Najfotografiranije mjesto u gradu, s postoljima na četiri ugla, su okrunjeni brončani zmajevi s krilima šišmiša koji su prvotno trebali biti lavovi. Kažu da ako se niste slikali pored zmaja, teško da možete tvrditi da ste posjetili Ljubljanu.

most na rijeci u ljubljani most na rijeci

U blizini se nalazi Mestni trg sa svojim srednjovjekovnim šarmom, koji će vas odvesti u labirint uskih uličica sa živom scenom restorana i bistroa. A potom je vrlo blizu pješice i Ljubljanski dvorac s kojeg se pruža lijepa panorama na grad. Još jedan lijep pogled nudi i Nebotičnik, prvi neboder u bivšoj Jugoslaviji kojeg su inspirirali art deco neboderi New Yorka.

Restorani u Ljubljani

Šarenilo Ljubljane možete doživjeti i kroz gastronomiju. Grad ima lijepu ponudu restorana i bistroa, kao i ulične hrane. Ne propustite probati Odprtu kuhinju na Pogačarjevom trgu, projekt koji je razlog sve većem broju turista u slovenskoj prijestolnici.

pogled iz zraka na rijeku ljubljanicu
Promenada uz rijeku Ljubljanicu najfrekventnije je mjesto u glavnom gradu Slovenije

Od ožujka do kraja listopada svaki petak ovo se mjesto pretvara u dnevni boravak Ljubljane koji okuplja velik broj renomiranih ljudi iz svijeta gastronomije, ali i posjetitelja željnih dobrih zalogaja.

Pekarnica Ane Roš

Jedno od novih mjesta koje preporučujemo je zanatska pekarnica Ane Roš, chefice s dvije Michelinove zvjezdice, koja je Sloveniju pozicionirala na gastronomskoj karti svijeta. Pekarnicu koja proizvodi vlastiti sourdough kruh, kroasane, peciva, cruffine, kekse vodit će glavna ekspertica za kruh Hiše Franko Nataša Đurić.

TaBar

Samo nekoliko koraka od najposjećenije šetnice uz rijeku Ljubljanicu nalazi se TaBar, dom slovenskih tapasa izvrsnih okusa, koji se mijenjaju ovisno o sezoni, a tu su i degustacijski meniji od tri i pet sljedova koje priprema chef Jakob Pintar.

jelo iz restorana Breg
Breg
Pekarna ana ljubljana
Zanatska pekarnica Ane Roš

Restoran Strelec

Nezaobilazna destinacija je i restoran Strelec koji od ove godine ima i Michelinovu zvjezdicu. U obnovljenoj kuli Ljubljanskog dvorca chef Igor Jagodic spaja jedinstveni ambijent restorana s okusima srednjovjekovne i slovenske tradicionalne kuhinje u moderno gastronomsko iskustvo, koje svojim elegantnim jelima garantira lijep doživljaj fine-dininga.

interijer tabara ljubljana
TaBar
restoran strelec
Restoran Strelec ove je godine dobio svoju prvu Michelin zvjezdicu

jelo iz restorana strelec ljubljana

Fotografije Slovenska turistična organizacija / Jošt Gantar, Dean Dubokovič, Andrej Tarfila, Miran Kambic, Jacob Riglin, Pekarna Ana, TaBar, Strelec, Breg, Unsplash & Pexels

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above