Berlin: Grad koji zavodi kombinacijom glamura, karaktera i atmosfere4 min

Poput slavnog filma Cabaret, Berlin pršti vrhunskom arhitekturom, živopisnom kulturom, bogatom povijesti, intenzivnom zabavom i prvoklasnom gastronomijom

Berlin je jedan vrlo moderan grad koji garantira dobru zabavu i uvijek nudi nešto novo, a upravo su kontrasti i neiscrpne mogućnosti ono što privlači posjetitelje iz cijeloga svijeta. Njemačka prijestolnica jedno je od najvećih europskih središta kulture – osim stare srednjovjekovne jezgre, moderna četvrt Mitte može se pohvaliti UNESCO-ovim Otokom muzeja, ali i s dvije operne kuće, šest velikih kazališta te mnogobrojnim muzejima i galerijama. Zanimljiv je podatak da Berlin ima više muzeja nego kišnih dana, naime prosjek je 99 kišnih dana godišnje, a muzeja ima oko 170.

Također, jedini je grad na svijetu koji ima tri operne kuće u kojima se izvode predstave i čak tri lokaliteta na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine. Pored muzejskog otoka, to su pruske palače i vrtovi te stambena naselja berlinske moderne. Berlin nije samo najveći, već je i najzeleniji njemački grad. Gotovo jednu trećinu njegove ukupne površine prekriva zelenilo. Najveći vrt je kineski i jedan je od deset svjetskih vrtova koji su se smjestili u četvrti Marzahn, a u Berlinu su čak i groblja uređena poput parkova.

Jednom godišnje, tijekom Festivala svjetlosti, berlinske znamenitosti, poput TV tornja, Brandenburških vrata i katedrale, pretvaraju se u ogromne projekcijske površine i sjaje potpuno drugim sjajem. No, Berlin sjaji i najvišom razinom ponude kad je riječ o vrhunskoj gastronomiji i modi. Od Guccija, Esther Perbandt i drugih svjetski poznatih modnih marki na bulevaru Kurfürstendamm do avangarde u četvrti Mitte i ulici Potsdamer.

Berlin
Brandenburška vrata su svakako najpoznatiji simbol Berlina

Pored robne kuće KaDeWe, Berlin krase i boutique trgovine kao što su Corner na Gendarmenmarktu, Andreas Murkudis u ulici Potsdamer i Store u Soho House Berlin. S čak 22 Michelinove zvjezdice, berlinska gastronomija predstavlja spoj različitih kultura i predvodnik je u globalnom trendu korištenja regionalnih namirnica.

Izvanredni primjeri toga su restorani Nobelhart & Schmutzig i Cookies Cream. Nemojte se iznenaditi ako u Berlinu ne nađete krafne – Berliner, naime ovdje ih nazivaju Pfannkuchen (palačinke), a ono što su nama palačinke, u Berlinu je kolač od jaja, ili Eierkuchen. I da, u Berlinu ima više prodavaonica dönera nego u Istanbulu.

Navodno su popularne trakice mesa s ražnja poslužene uz salatu i umak u kruhu izumljene upravo ovdje početkom 1970-ih. Ako dolazite u Berlin prvi put i željeli biste vidjeti najveće znamenitosti ovoga grada, predlažemo da u razgledavanje krenete od Svjetskog sata na Alexanderplatzu, gdje će vas pogled na okolne zgrade vratiti gotovo pola stoljeća unatrag, u vrijeme DDR-a. No, pogled koji svakako preporučamo jest onaj s dvjesto metara visoke promatračnice na TV tornju, koji svojom siluetom oblikuje njemačku prijestolnicu.

Ako krenete prema zapadu, proći ćete pokraj gradske vijećnice Rotes Rathaus i ureda gradonačelnika i stići do najstarije četvrti Nikolaiviertel, koja se smjestila uz rijeku Spree. Prošetajte do crkve sv. Nikole ili prijeđite rijeku do Berlinske katedrale koju krasi predivna kupola. Ovdje počinje već spomenuti Otok muzeja, s čak pet muzeja koji su prava atrakcija za sve ljubitelje umjetnosti.

Berlin 00
Berlin predstavlja spoj različitih kultura

Prije nego što dođete do Brandenburških vrata, predlažemo da svratite do Memorijalnog centra holokausta, impozantnog mjesta sjećanja i upozorenja. Brandenburška vrata su svakako najpoznatiji simbol Berlina, na čijem se vrhu nalazi kvadriga, odnosno četverostruka konjska zaprega. Možda niste znali da je Napoleon prilikom ulaska u Berlin uzeo kvadrigu i odnio je u Francusku kao simbol pobjede nad Prusijom.

Kvadriga je kasnije vraćena i postavljena tako da pokazuje prema starom gradu. U daljini, iz samog središta parka Tiergarten, uzdiže se Stup pobjede, a u parku je i poznati Berlinski zoološki vrt. Nezaobilazna stanica prilikom posjeta Berlinu je Reichstag, sjedište njemačkog parlamenta, a nakon toga predahnite uz rijeku Spree na Capital Beachu ili Zoolpackhofu. Ako imate vremena, jako je lijepo i uz kanale Landwehr i Neuköllner Schifffahrtskanal.

Zasigurno najslikovitiji berlinski most je Oberbaumbrücke, a s njega se na jednu stranu pruža lijep pogled prema TV tornju, a na drugu prema rijeci na kojoj je postavljena trideset metara visoka skulptura ‘Molecule Man’.

U blizini je East Side Gallery s najbolje očuvanim dijelom Berlinskoga zida. Zid je prekriven različitim grafitima i slikama, a najupečatljivija je ona na kojoj se ljube nekadašnji vođe Honecker i Brežnjev. Spomenimo i da Berlin ove godine slavi 30. obljetnicu od pada Berlinskog zida, ponovnog ujedinjenja i demokracije. Kad ogladnite, između Heinrichplatza i Moritzplatza postoji toliko barova i restorana da ćete sigurno naći nešto po vašem ukusu.

Berlin 01
Krajem prošle godine Berlin je proslavio 30. obljetnicu od pada Berlinskog zida

A ako se želite barem na tren osjećati poput plemstva, posjetite palaču Charlottenburg koju okružuju prelijepi vrtovi. Posljednja znamenitost po našem izboru je crkva Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, odnosno ostaci crkve uništene u ratu i nova zgrada pored nje. Za kraj ostavite vremena i za šoping. Naime, ovdje počinje najpoznatija šoping ulica Kurfürstendamm, ili skraćeno Ku’damm. Ili jednostavno uživajte u impresivnim fasadama i atmosferi jednog vrlo posebnog grada.

Fotografije visitBerlin / Philip Koschel, Dagmar Schwelle, Pixabay & Unsplash

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above