Proljeće u Sloveniji5 min

Otkrivamo vam predivne lokacije Slovenije koje su nam nadohvat ruke, a pružaju iznimno velik izbor aktivnosti i odmora

Proljeće je godišnje doba koje jednostavno morate voljeti. Dani su duži, a vrijeme sve ljepše i ljepše, ono nas zove da napustimo zatvorene prostore i uživamo u svemu što nam je dala priroda. Jako lijepo odredište za sunčane proljetne vikende je susjedna Slovenija. Krenimo od Bohinja, najpoznatijeg po jezeru Bohinj, koji leži u srcu Triglavskog narodnog parka. To je i jedini nacionalni park u Sloveniji, a Bohinjsko jezero je najveće slovensko prirodno jezero. Glavni pritok jezera je slap Savica o kojem su pisali svi najveći slovenski pisci, počevši od France Prešerna.

Slovenija
Veliko jezero – fotograf Aleš Zdešar/www.slovenia.info

To je i najpoznatiji te najposjećeniji slap (vodopad) u Sloveniji. Od plivanja pa do ronjenja – jezero je prirodna atrakcija za sport i turizam, a na jezeru je moguće i jedriti. Ljubitelji penjanja i paraglidinga Bohinj jednostavno moraju posjetiti radi mogućnosti koje nudi za te, ipak, ekstremne sportove. Savjetujemo vam da na Bohinju obvezno idete i do Vogla (skijalište), provozate se gondolom i uživate u pogledu. Gurmani će pronaći nešto za sebe, a mi im predlažemo da probaju mohant – posebnost među sirevima, kako ga vole nazvati, jer ima jako izražen miris i pikantan okus.

Nedaleko od Bohinja, usred Alpa, nalazi se svjetski poznati grad s netaknutom prirodom i idiličnim mjestima – Bled. To je mjesto gdje vam jednostavno ne može biti dosadno. Posjetitelji mogu uživati u samoj prirodi, a ako im ona nije dovoljna, mogu isprobati brojne aktivnosti koje im se nude – od penjanja, bicikliranja, balonaštva, ribolova, raftinga, ziplinea, tandemskog skoka s padobranom, tenisa, golfa, veslanja itd.

I sve to u luksuznom smještaju jer je Bled svjetski poznato odredište. Svoju popularnost duguje prirodi, a najveći smisao joj daje Bledsko jezero koje možete posjetiti u bilo koje doba godine i uvijek će vas oduševiti. Usred jezera nalazi se i jedini pravi otok u Sloveniji – Bledski otok, a na njemu stoji crkvica, renovirana u 17. stoljeću, a taj je oblik zadržala do danas. Svako tko želi posjetiti otok, to može učiniti posebnim čamcima koje su izradili lokalni stanovnici i poznati su samo na Bledu. Posebna znamenitost na otoku je i ‘zvono želja’ iz godine 1534. koje navodno ispunjava želje.

Slovenija
Rijeka Soča – fotograf Domen Grögl/www.slovenia.info

Zadnjih nekoliko godina posebna atrakcija na otoku su vjenčanja, pa tako svoje posljednje ‘da’ možete kazati upravo na Bledu. Poslije vjenčanja ne zaboravite pozvoniti na ‘zvonu želja’! U okolici Bleda nalazi se iznimno puno hotela, a ima i onih koji žive u skladu s prirodom, pa tako možete posjetiti kućice na drvetu, šatore na molu, te luksuznije šatore ili apartmane. Ali to nije sve! Na strmoj pećini nalazi se i Bledski dvorac – jedan od najvećih kulturnih i turističkih znamenitosti Slovenije. Na putu prema Italiji, između rijeke Soče i Tolminke, smjestio se gradić Tolmin. Grad ne samo da je poznat po rijeci Soči, o kojoj su pisali brojni svjetski mediji i pisci, već i po tome što je tu otkrivena najstarija zviždaljka na svijetu još iz prapovijesti.

Za ljubitelje sira ovo je ‘must feel’ destinacija jer se u samom kraju proizvodi tradicionalni sir tolminc – koji se nalazi na listi brojnih zaštićenih slovenskih proizvoda. Na toj istoj lokaciji nalazi se i najduži jamarski sistem u Sloveniji – sistem Migovec (25,5 km). Slovenski jamari ga još produžuju jer svake godine naiđu na još po koju jamu. Mnogi građani se pitaju kako brdo uopće još stoji.O rijeci Soči i njenim ljepotama pisali su već mnogi te bi je bilo najbolje posjetiti i uživo doživjeti njenu ljepotu. Rijeka je idealna za sve one koji vole ekstremne sportove, kao što su rafting, kajakaštvo, parajedriličarstvo itd.

Slovenija
Gorenjska – fotograf Ana Pogačar/www.slovenia.info

A onima kojima ne smeta hladna voda, mogu se u njoj slobodno i okupati. Na izvoru Soče nalazi se i jedna od najljepših dolina u Sloveniji – Trenta, koja nudi brojne mogućnosti za planinarenje. Posljednji gradić u okruženju je Kobarid. Okružen je vrhovima Krna i Matajurja, pa je stoga odlična destinacija za šetnju kroz prirodu. Matajur se nalazi na granici između Slovenije i Italije, a pogled s vrha prostire se na Sošku dolinu, talijanski Veneto pa sve do Jadranskoga mora. Sjeverno od Kobarida nalazi se Kanin, skijalište nad Bovcem, gdje bi se sljedeće godine trebalo otvoriti novo skijalište povezano s Italijom – Sella Nevea – Kanin, prvi internacionalni ski-resort u regiji.

Posebno zanimljiva je Soška dolina gdje se nalaze ostaci soške fronte koji svjedoče o događanjima 1. svjetskog rata. Sva događanja fronte nalaze se u Kobariškom muzeju. Kroz grad prolazi i rijeka Soča, pa ako vam se ne da cestom do Tolmina, možete se jednostavno kajakom ili kanuom spustiti iz Kobarida sve do Tolmina. Na tom dijelu je rijeka mirna pa je stoga spust pogodan za početnike i obitelji. Listu prijedloga ćemo završiti na Triglavu, koji je najviši vrh Slovenije i simbol slovenstva. Slovenci kažu da se svaki pravi Slovenac mora popeti na Triglav bar jedanput u životu. Što ne znači, ako niste Slovenac, da se ne biste trebali popeti. Dapače!

Slovenija
Prizor na Triglavu – fotograf Tomo Jeseničnik/www.slovenia.info

Postoji više stranaca nego domaćih penjača koji su uspjeli dotaknuti vrh Triglava. Naime, na putu prema vrhu, gdje se na visini 2.864 metra nalazi Aljažev stup – u kojem se možete na samom vrhu i odmoriti (ali ne predugo jer ima mjesta samo za osam osoba), proteže se iznimno puno ruta za hodanje i penjanje te odlično opremljenih planinarskih domova. Tamo možete okusiti domaću hranu, vidjeti raznolike životinje, kao što je gams (divokoza), ris, smeđi medvjed, a s južne strane Triglava nalazi se Dolina sedam jezera.

Iako jezera ima više nego sedam, to su manja jezerca koja bi kvarila mitsko značenje broja sedam. Valja spomenuti kako je Aljaž bio prvi planinar koji se popeo na Triglav i fascinirao se pogledom te od lokalne vlasti kupio 16 kvadrata samog vrha i na njemu postavio svoju vlastitu kulu. Danas je ta kula znamenitost uz koju se penjači vrlo rado fotografiraju. Pogled sa samog vrha je zaista neopisiv, ali ako niste u najboljoj formi, uspon se ipak ne preporučuje. Slovenija nudi niz atrakcija do kojih možete doći i automobilom.

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above