Tri kornatske prijestolnice gastronomije: Fešta, Opat i Žakan4 min

Plovidba predivnim labirintom Kornata nije potpuna bez užitaka na tanjuru. Restoran Fešta, Konoba Opat i Konoba Žakan nautičarima nude jedinstven doživljaj lokalne povijesti, tradicije i modernog pristupa gastronomiji

Restoran Fešta

Restoran Fešta na otoku Žutu već više od desetljeća slovi kao vrhunsko gastro odredište svih nautičara koji brode Kornatima. Premda imaju sve predispozicije za uhodanu rutinu, vlasnici i osoblje svake godine kao da podižu ljestvicu usluge i ponude uvijek za stepenicu više. Ove sezone natjecali su se praktički s cijelim svijetom, te su se iz New Yorka vratili ovjenčani zlatom za njihovo maslinovo ulje.

Ovo je fotografija restoran fešta otok žut

Novitetima tu nije kraj, jer sastojci koji ulaze u svako jelo, plodovi su ubrani s vlastitih polja, pa pravo povrće i ponešto voća stiže svaki dan u restoran, zdrava i rijetko dostižna činjenica za mnoge koji se bave ugostiteljstvom, naročito na zabačenim otocima.

Tako ovo cirkularno gospodarstvo sad uistinu pruža jedinstven doživljaj lokalne povijesti i gastronomske tradicije, koja inspiraciju vuče iz netaknute prirode. A buđenje u takvom rajskom okruženju, zaslužuje i nevjerojatan izbor doručka koji može imati samo Fešta, a spomenut ćemo samo omlet od dimljene hobotnice s divljim lukom.

Ovo je fotografija restoran fešta hrana

Ovo je fotografija restoran festa meni

Držati najviši nivo pripreme hrane i usluge, zahtjeva jednako svježe glavne namirnice, naročito kad se radi o hladnim predjelima a la carpaccio: riba, jastozi, kamenice, tuna i druge ribe, ili pak majstorski spremljenim tartarskim biftekom. Kako je Fešta istinski riblji restoran, riblji štrudel ili grancigula na rižot, riba u krušnoj peći ili u vinu, te jastog ili hlap na način Fešta, jela su za koje vam ne treba oznaka Michelin da znate da jedete ‘zvjezdano’ dobro.
INFO: Krešimir Mudronja (+385 425 229)/ kresimir.mudronja@gmail.com

Ovo je fotografija restoran fešta terasa

Pročitajte: Mljet: Omiljeni otok morskih Robinzona

Pročitajte: Četiri restorana na Visu koja nude pravu pojorsku gastronomiju

Pročitajte: Vodič Yachtsa: Restorani na Jadranu za nautičare

Konoba Opat

U posljednjoj uvali na južnom kraju otoka Kornata, više od 30 godina konoba Opat gurmanski je raj za sve nautičare željne iskonskog pristupa kulinarskoj tradiciji.

Kako ‘ne valja mijenjati ono što je dobro’, tako i zbog stalnih gostiju među kojima su nerijetko svjetske sportske i show biz zvijezde, na meniju ove poznate konobe nema velikih promjena govori nam vlasnik Ante Božikov-Dupin, a sezona unatoč svemu ‘dobro kuri’.

Ovo je fotografija konoba opat

Dnevno friški ulov, iz mora na stol, glavna je valuta koja prolazi kod svih nacija i ukusa. No, od ove godine ispred konobe napravljen je novi sustav muringa, pa se ispred može sigurno sidriti šest do sedam jahti s više od 30 metara duljine, dok ukupno ima oko 30 vezova. Dan možete započeti s tradicionalnim doručkom-omletom već od 9 sati, prebaciti se u koktel bar pa nastaviti s kamenicama nakon kojih ćete se zasigurno uželjeti i nečeg konkretnog.

Ovo je fotografija kornati konoba opat

Šest ribljih sljedova, carpaccio od bijele ribe s tartufima, riba u kaparima, tris od tune samo su dio maštovite ponude ovog restorana, a kao zvijezde menija preporučujemo ribu pečenu na krupnoj soli, rustično jelo koje svojom jednostavnošću može iznenaditi i najbolje gastro poznavaoce, naročito kad se zna da se samo obor poput zubaca ili pagara sprema na taj nepravedno zapostavljen način.

Uz pravi kruh iz krušne peći, domaća kurnatarska janjetina također je siguran specijalitet, a s vinske karte od 85 etiketa prepune domaćih i stranih poznatih imena sigurno ćete pronaći neko vino s kojim će te zaokružiti ovu gastro štaciju.
INFO: Ante Božikov (+385 91 224 7878) / dupin.opat@gmail.com

Ovo je fotografija konoba opat kornatski arhipelag

Pročitajte: Nacionalni park Kornati: Krstarenje nautičkim rajem

Pročitajte: Restorani južnog Jadrana: Što južnije, to ukusnije

Pročitajte: Otok Žut: Fešta kamena i gastronomije

Konoba Žakan

Diplomant prestižne ‘Le Cordon Bleu’ akademije, chef Nikša Bakulić apsolutno je zaslužan što u Konobi Žakan možete uživati u savršenom blendu kornatske tradicije te modernog gastro pristupa.

Mirna uvala na otočiću Ravni Žakan s predivnim zalascima sunca moderno je koncipiran restoran na Kornatima koji je ove godine dodatno obogaćen novim lounge barom, iz kojeg možete uživati u nestvarno lijepom ambijentu.

Od samog privezivanja (25 vezova) ljubazno osoblje otpratit će vas na gastro putovanje, u kojem neće nedostajati mašte, tradicije i vrhunske izvedbe. Svakako preporučujemo šest sljedova degustacijskog menija za koji se potrebno prethodno najaviti, dok ono sve što more i polje kornatsko nudi možete očekivati pripremljeno na žaru, ispod peke, ili ako kao mi volite – sirovo.

Ovo je fotografija ravni žakan konoba žakan

U tom slučaju ne propustite senzacionalna hladna predjela poput ‘ceviche’ od tune, zubatac mariniran u đumbiru i limeti ili salata od jastoga, nakon kojega se možete prepustiti preporukama osoblja, naročito kada je riječ o vinskoj karti, na kojoj se uz sve važne domaće i strane etikete, od ove godine može degustirati i vina Deklić.

Vjerujemo da mnogi nautičari započinju dan nekom vrstom vježbe, pa ovdje na raspolaganju imate osobnog trenera, teretanu pa i masažu, nakon čega će na predivnoj terasi možete uživati u bogato osmišljenom doručku za još jedan savršen dan na Kornatima.
INFO: Nikša Bakulić (+385 91 726 0579) / niksa@zakan-kornati.hr

Tekst Filip Bubalo

Fotografija Žakan, Mario Jelavić & Fešta/Impala Studio

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above