Seven in Heaven

by Yachts Croatia

Kornatska čarolija

Otplovite daleko od utjecaja trendova i prepustite se gastronomskim hirovima na najljepšem jadranskom otočju – kornatskom

Koliko ste puta osjetili da je baš sada vrijeme za nešto posebno? Za to se dovoljno otisnuti na more i prepustiti gastronomskim hirovima vaših domaćina na našem najljepšem otočju, onom kornatskom. Sedam dana u raju. Svaki dan otvorit će vam se vrata kuhinja koje vam se predstavljaju, nude cijeli jedan svijet, poimanje života i njegovu filozofiju. Istovremeno to je i čudesni svijet izvornog Mediterana koji će očarati i trajno osvojiti užitkom doživljenog. Sedam dana, sedam restorana, svaki sa svojom pričom u magičnom ozračju.
Konoba Opat
Plovidba iz Šibenika prema Kornatima jednostavno vas vodi u uvalu Opat, gdje vas u konobi Opat dočekuju s velikim osmijehom i pozitivnom energijom. Ante Božikov Dupin duša je konobe i glavni kuhar, čovjek koji je izuzetno hrabar i kreativan i koji kulinarske čarolije pronalazi u svojoj vali. Lucidnost je još jedna od njegovih osobina pa svakako možete očekivati velika iznenađenja u nepcima. ‘Nakon cijeloga dana jedrenja i kupanja na Kornatima, ljudi koji dođu vole dobro jesti. Traže velike komade ribe i jastoge na sve načine, poput rižota od jastoga sa šafranom ili jastoga na žaru s umakom ala holandez koji se priprema s maslinovim uljem. Dosta kuhamo brudete, od škarpine, kirnje, romba, i to na kornatski način. Specifično je što se radi na ‘hladno’, tako da se sve namirnice poslažu u posudu, zaliju s dosta ulja i izmiješaju. Najvažnije je pogoditi količinu vode jer se više ne smije dodavati tijekom kuhanja. Tako su nekada radili ribari i meni je taj način najbolji. Iz Imotskog dobivamo domaću palentu iz mlina koja se kuha po dva, tri sata, i to je onda pravo jelo’, objašnjava nam Ante Božikov. Predlažemo vam da obavezno probate carpaccio od kovača s tartufima, tartar od tune, kovača i škampa, na koje morate obratiti posebnu pozornost jer su pomiješani s mentom i koricom limete, brbavice s pinjolima, kapi maslinova ulja i zrnom domaćeg sira, i nikako nemojte propustiti sashimi od tune, kovača, brbavice, zadimljen kornatskim travama – cvijetom smilja, ružmarinom, kaduljom i lavandom.

Seven In Heaven

Opat i Ante Božikov iznenadit će vas svojom kuhinjom; u Piccolu ne propustite probati jastoga s tjesteninom

Konoba Piccolo – Smokvica
Pristajanjem ispred konobe Piccolo stigli ste na mjesto gdje se njeguje tradicionalna kornatska kuhinja. Rajka Turčinov i suprug trude se poslužiti svježe namirnice, pripremljene tako da imate osjećaj kao da jedete hranu iz vremena vaših nonica. ‘Proširili smo meni s hladnim predjelima, namazom od slanutka, tagliatellama i jadranskim kozicama na bijelo, juhom od povrća, steakom od tune na gradelama kako bismo zadovoljili istančane okuse naših gostiju’, istaknula je Rajka. Miješana riblja salata, salata od hobotnice, slane srdelice, slani inćuni, marinirani inćuni, marinirane kozice na salatu, pašteta od tune, palamida na salatu, zatim carpaccio od tune, crna palenta sa sipom, rižoto od jadranskih kozica i brbavice na buzaru te riba na sve načine samo su dio bogatog dnevnog menija. Nemojte napustiti Picollo a da ne probate jastoga ili hlapa s tjesteninom. Jastog, crveni luk, bijeli luk, maslinovo ulje, sol, papar, rajčica… i već se drugi put pokušavamo dokopati recepta, ali ništa. Rajka ga ljubomorno čuva. Jedino što vam preostaje jest da probate ovu nezaboravnu čaroliju i pamtite okus, još dugo, dugo.
Konoba Žakan – Žakan
Vezati se u Žaknu znači stići na mjesto gdje je sve potpuno drugačije, novo i duboko uronjeno u 21. stoljeće. Vrhunski pristup vrijedi za sve segmente ovog restorana, u koji, kada uđete, ne možete vjerovati da ste na otoku i Kornatima, osim u trenutku kada sjednete i pogledate okolinu koja vas okružuje. Gastronomski pristup je također u pravcu modernog, ali s naglašenim osjećajem za mjesto na kojem se nalazi. ‘Ako ste prvi put na Žaknu, najbolje vam je da se opustite i probate jedan degustacijski meni koji se dobiva u sljedovima po jačini okusa uz izbor vrhunskih vina. Krećemo s carpacciom od kovača i sirovim škampom, salatom od jastoga, pa mariniranim škampom, rižotom sa šafranom, poširanim filetom od orade na crnoj palenti i emulziji od maslinova ulja, i završavamo s grdobinom u umaku od jastoga i jednim od mnogobrojnih osvježavajućih deserata’, objašnjava nam Nikša Bakulić, voditelji i glavni kuhar. Za oko nam je zapeo kovač mariniran u đumbiru i limeti. Osvježavajući je to mali zalogaj, ali velikog okusa. Veliki izbor ribe i začinskih trava omogućuje ‘igranje’ u kuhinji, no posebno nas se dojmila salata od jastoga. Zelena salata iz vrta kraj restorana, cherry rajčica, rukola, kapari, mlada salata, crveni luk, maslinovo ulje, ocat i jastog. Pravo je to ljetno osvježavajuće jelo sočnih i bogatih okusa koji su potpuno ravnopravni s ‘gospodinom’ jastogom.

Seven In Heaven

Žakan ima najmoderniju ponudu na Kornatima; Levrnaka nudi dobru kuhinju i jezerski ambijent

Konoba Levrnaka – Levrnaka
Uplovljavanje u ovu tirkiznu uvalu već je samo po sebi doživljaj. Miris mora i otočnog bilja može vam samo otvoriti apetit za raznovrsne delicije spremljene na tradicionalan način, a ipak prezentirane vrlo moderno i atraktivno. Okusi su iskonski i pošteni, a osjeća se poštovanje prema namirnici, vrhunska priprema i, naravno, izbor jela je velik. Janjetina ispod peke s krumpirima, lignje i hobotnica ispod peke jela su za koja se treba najaviti zbog duže pripreme, ali zato hladnih predjela, brudeta i svježe ribe na gradelama ne nedostaje. Sin vlasnika restorana Danijel Ježina ponudio nam je salatu od hobotnice, carpaccio od kozica, salatu od kozica, paštetu od slanutka i inćuna i mariniranu tunu s kapulom i višnjama. Iznenađenje ovog tanjura je pašteta od slanutka i inćuna. Vrlo jednostavno jelo, ali nekako zapostavljeno u okruženju ostalih, koje u nepcima blago podsjeća na spoj zemlje i mora. Preporučili bismo i rižoto s plodovima mora. Lignja, brbavice, meso dagnji i kozica u spoju s domaćim maslinovim uljem i rižom pokazali su nam snagu svježe namirnice i iskreno napravljenog vrhunskog rižota. Dodatak svemu je terasa ‘u moru’ s pogledom na barke koje se lagano ljuljuškaju u ritmu valova.
Konoba Darko – Strižnja
Pravo ribarsko selo na Kornatima, nekoliko starih kuća, kameni mul, malo zelenila, pokoja barka i restoran Darko. Tradicionalna kuhinja ovdje vlada u punom smislu. Riba, školjke, jastozi, hlapovi, lignje i to sve jednostavno na žaru prirodnog drveta i gradelama. Struja je solarna, pa se živi u potpunosti u skladu s prirodom. Vrlo pohvalno. Hrvoje Čeprnja dočekao nas je s velikim sunčanim osmijehom. Kroz razgovor smo saznali da svaki dan podižu mreže, vrše, parangale pa ribe ne nedostaje. Kuhanje? Nema tu tajni, kaže, sve je od jutros. Gosti pristižu s mora dolazeći na ručak ili večeru i jednostavno gledaju kako im se peče riba prelivena maslinovim uljem s dodacima po želji. Obavezno kušajte romba s povrćem i krumpirom. Serviran jednostavno, uz domaće vino postiže vrhunac iskonskog okusa na terasi uz more, cvrčke, barke… Sve ostalo bi samo pokvarilo ugođaj.

Seven In Heaven

‘Fešta’ jednostavno pripada nekoj svojoj jedinstvenoj kategoriji…

Konoba Ante – Vrulje
Jedan od starijih lokala na Kornatima u Vruljama, živopisnom mjestu koje možete doživjeti i s vrha brda do kojeg vas vodi stazica uz suhozid. Osnovna ponuda tamošnje konobe Ante je riba iz ulova oko Kornata i s Kalija, uz poneku zanimljivost poput bifteka i ramsteka za sve koji su se zaželjeli dobrog komada mesa. Konobu danas vodi Antin sin, Jure Jerat, a promjene koje je uveo vidljive su u svakom detalju. Jure nam predlaže da probamo nešto iz svakodnevne ponude. Škampi, jadranske lignje, zubatac, blitva, krumpir i salata – znalački ispečeno na žaru od domaćeg drveta i preliveno maslinovim uljem. Zvuči jako jednostavno, ali kada je stiglo na stol na terasi uz more, sve se odjednom pretvorilo u gozbu i okuse koje teško možete doživjeti negdje drugdje. Škampi, riba, lignje… sve je nekako slatko, sočno, punog okusa. Kažu da riba prvo pliva u moru, zatim u ulju, a posljednji put u vinu koje će vas opustiti dovoljno da pogledate zalazak sunca u Vruljama. Naša preporuka ovdje su svakako domaće jadranske lignje na žaru. Prelivene maslinovim uljem, uz blitvu i kuhani krumpir, ovaj standard zaslužuje pet zvjezdica.
Restoran Fešta – Žut
Uplovljavanje u uvalu Golubovac na otoku Žut odmah vam daje do znanja da ulazite u jedan posve drugačiji svijet. Smaragdna boja mora i odrazi koji dominiraju pejzažom najavljuju da je riječ o posebnom mjestu. Restoran Fešta spoj je tradicije i modernog, kako u arhitekturi, tako i u gastronomiji. Zapanjujuće je koliko je pažnje posvećeno detaljima oko uređenja restorana, a sve u svrhu da se gost osjeća potpuno elitistički. Kameni pod po kojem hodate od lokalnog je kamena sa susjednog brda, stigao na rukama vrijednih ljudi (više od 20 tona kamena je preneseno!). Stare kamenice za ulje su postale izložbeni prostor, vinoteka ima oko pet stotina etiketa, a kolekcija najboljih svjetskih pića na svjetskoj je razini. I to uz studio za masažu, koktel bar, vodeni park za djecu, biološki pročišćivač voda… No, sve to možete zanemariti kada uronite u jedinstvenu gastronomiju Fešte. Vlasnik restorana Krešimir Mudronja izabrao je težak put u zadovoljavanju svih zahtjeva svojih gostiju. Rade svoje maslinovo ulje, masline, inćune, ulje od jastoga, kavijar od lavande, marmeladu od marelice, domaći ocat, med i tako unedogled. Veliki tanjur sa svim mogućim hladnim predjelima jednostavno zadovoljava i najizbirljivijeg gurmana. Tjesteninu također rade sami pa ako je spojite s jastogom, nećete zažaliti. Sva riba iz ulova peče se na velikim gradelama, a jela iz krušne peći, kao brudet sa sirutkom u glinenom loncu, počast su tradiciji i, u neku ruku, živući spomenik kulture koji se održava u Fešti. ‘Pristup jelima kreće se od baznog, elementarnog, jednostavnog ili prostog, tradicionalnog do modernog sa zahtjevnim tehnikama kuhanja i izrade deserata i svjetskih koktela za lounge bar. Moramo gostu ponuditi nešto što će biti elitistički jer je ovo takav objekt. I to besprijekorno i bez greške. U svakom svom segmentu Fešta odiše tradicijom i podnebljem odakle jest. Ona ima genetski kod ovog podneblja, uz vrhunsku gastronomiju i to je ono po čemu je naš objekt totalno drugačiji od drugih’, istaknuo je Krešimir. Nije čudno da restoran ima stalne goste koji su prepoznali vrijednost ovog mjesta i nevjerojatan trud i ulaganja vlasnika koji je u teškim uvjetima poslovanja na izoliranom otoku izgradio svjetsku restoransku ponudu.

Seven In Heaven Kornati

Vlasnik tvrtke Archipelago Šime Stipaničev kao naš vodič, ‘klasa od fotografa’ Boris Kačan i naše gastronomsko pero Đorđe Stošić poveli su nas u bajkoviti svijet gastronomskih atrakcija kornatskog otočja, toga jedinstvenog hrvatskog arhipelaga

Gušti s Kvarnera
Plaža à la carte