Zlatni trokut Jadrana: Nautičke rute za najatraktivniji akvatorij

  • Read caption

Zlatni trokut Jadrana: Nautičke rute za najatraktivniji akvatorij

7 MINUTES READ
00:00:51

Zlatni trokut Split-Hvar-Vis i prirodni biseri splitskog akvatorija kao što su Modra špilja, Pakleni otoci, južna obala Visa planetarno je popularan. Kroz Yachtsove nautičke rute iz prve ruke provjerite zbog čega je to najpopularnije područje za plovidbu na Jadranu

Jedan od najatraktivnijih hrvatskih akvatorija je onaj koji okružuje grad Split. Kao posljedica danas planetarne popularnosti, taj dio Jadrana je do jučer bio ‘okupiran’ velikim brojem plovila čije su nautičke rute vodile u tzv. Zlatni trokut. Uz mnoštvo plovila za iznajmljivanje, prirodni mir i sklad remetili su i brzi gliseri koji su svakodnevno iz Splita kao u konvoju hrlili prema prirodnim biserima ovog akvatorija – Modroj špilji na otoku Biševu, južnim obalama otoka Visa, Paklenim otocima, gradu Hvaru…

Sve nautičke rute vode na Paklenjake

Sailing In Turquise Water In Croatia 01
Nautičke rute koje prolaze kroz splitski akvatorij najpopularnije su na Jadranu

Gužve u uvalama bile su sve veće, otpada u moru bilo je sve više, a miris nafte već je postao neizostavan ‘začin’ mirisu mora i soli. Domaći nautičari su se prilagodili novom ekonomskom poretku na moru i počeli zaobilaziti ovaj splitsko-hvarsko-viški trokut. Sada možda dolazi vrijeme da ga ponovno otkrijete u svom prirodnom sjaju i neometanom titraju, jer je izgledno da gužvi na moru ove godine neće biti, barem ne kao proteklih godina. Stoga je jedna od boljih ideja za ovogodišnju ‘đitu’ da okupite svoju posadu i usmjerite pramac prema jugu…

Na tom putu možda ćete se poželjeti zaustaviti u Splitskim vratima i mjestašcima u njihovoj blizini, Milni na Braču ili Stomorskoj na Šolti. Ili ćete se htjeti sidriti na južnim obalama Šolte ili Brača. Prema našem mišljenju, vrijedi prevaliti oko dvadeset pet milja dugačak put i odmah dotaknuti Paklenjake, te vam savjetujemo da vrijeme posvetite istražujući očaravajući arhipelag koji čini skupina od 21 otoka, otočića i hridi. Pakleni otoci, za razliku od Tihog oceana, imaju zastrašujuće ime, ali mirnu narav jer su nazvani po smoli (paklini) kojom obiluju…

U slučaju da vremenska prognoza ne najavljuje dolazak ciklone, noć provedite u tirkiznoj laguni koja oplakuje otočić Budikovac. Ovaj otok predstavlja jedinstveni mikrokozmos koji ni u vrhuncu nautičke sezone ne gubi svoj ponosni karakter

Turquise Lagoon In Split Archipelago 01
Pakleni otoci pravi su nautički klasik poput male crne haljine

Najveći otok ovog arhipelaga je Sveti Klement, a ako nema juga, sve njegove južne uvale predstavljaju prave oaze ljepote i užitka. Sa zapada prema istoku prvo se pruža prostrana uvala Soline, zatim tirkizno Taršće, nešto manji Stari Stani te najpopularnije Vinogradišće. Čak bismo i noćnim provodima ‘zagađenu’ uvalu Stipanska na otočiću Marinkovcu uvrstili u ovaj popis ako volite zvukove obližnjeg noćnog kluba i takvu vrstu zabave. Za noćenje vam mi predlažemo nešto mirniju opciju, izaberite onu uvalu u kojoj je usidren najmanji broj plovila, a izlazak na otok je dobra ideja, jer Sveti Klement je prošaran otočnim puteljcima koji spajaju sve njegove uvale te predstavljaju odličnu mogućnost za sat ili dva nesvakidašnjeg trekinga.

U svoj boravak na moru lijepo je ubaciti i poneku aktivnost ili hobi. Zgodno bi bilo ako imate SUP, ronilačko odijelo ili bilo kakvu opremu za ribolov. SUP-om možete zaploviti uz obale ‘svoje’ uvale, opremljeni ronilačkim odijelima stopiti se s hipnotizirajućim podmorjem Paklenjaka, a opremljeni ribarskim priborom provesti nezaboravnu večer sa svojim najmilijima – baš kao u dobra stara vremena. Ako riba ne zagrize, prije nego što se odlučite za ‘manistru na pome’, pred vama je pregršt mogućnosti.

Osim dobro poznatih šparoga, kojima je krajem proljeća istekao rok, na samom dodiru mora i kopna možete ubrati motar i vizualno obogatiti trpezu, a tu su i priljepci, nanari ili vlasulje koje mogu poslužiti kao savršena alternativa za pržene lignje. Gastronomsku ponudu izvan plovila na ovom području treba opisati jednostavno – kao najbolje što ploveći možete naći na Jadranu, ali to je tema nekog drugog članka.

Kaktus na otoku u Jadranu
Ljetna scenografija u splitskom arhipelagu

Na Paklenim otocima možete ostati i više dana, nekada su splitske nautičke obitelji tu provodile i dobar dio godišnjeg odmora, ali prava šteta je ne produbiti vaše iskustvo magičnim obalama otoka Visa. Do njegove jugoistočne strane i palete nevjerojatno lijepih otočnih kutaka dijeli vas tek desetak morskih milja.

Jedan od najljepših svjetionika na Jadranu

Predlažemo vam da se za početak usidrite u Stončici, pješčanoj uvali tirkiznih boja pa prošetate prema ponosno uzdignutom svjetioniku koji je, prema našem mišljenju, jedan od najljepših na Jadranu. U njezinoj neposrednoj blizini prema istoku nalazi se uvala Smokova, u kojoj ni usred turističke sezone nema previše plovila, a koja je poznata kao idealno odredište za igranje picigina, za one koji poznaju ovu bezopasno zaraznu igru s lopticom. Nakon toga, posjetiti možete još jednu pješčanu zvijezdu otoka – nedaleku uvalu Zaglav.

Prepustite se zaronu među mnogobrojnim periskama, dopustite da vas hipnotizira okolni tirkiz pa se osunčajte na finom pijesku kojim se ponosi ova nenaseljena uvala. Odmah iza kantuna usidrilo se mjesto Rukavac. Njegov sjeverni, duboko usječeni krak krasi stjenovita obala, a znatno pitomiji južni – bijeli oblutci i plaža Tepluš. Oba ‘viška rukava’ pogodna su za sidrenje ako ne zapuše jugo, a dijeli ih kameni mul na koji plovila s manjim gazom mogu i pristati.

 Svjetski poznata Stiniva predstavlja pravo remek-djelo majke prirode. Ova ‘uvala u uvali’ podsjeća na ekskluzivni bazenčić otvoren 24/7 za nautičke sretnike

U slučaju da vremenska prognoza ne najavljuje dolazak ciklone, noć provedite u tirkiznoj laguni koja oplakuje otočić Budikovac. Ovaj otok predstavlja jedinstveni mikrokozmos koji ni u vrhuncu nautičke sezone ne gubi svoj ponosni karakter. Na Budikovcu tijekom cijele godine živi osebujni barba Andro Slavić, koji tu ima pravi mali ranč, ali i nadasve maštoviti restoran. A nama je ispričao kako je doživio korona-krizu.

‘Zatvorio sam se dva-tri miseca, pa sam se počeo pitati kad će tko doći kod mene, onda sam radio oko restorana. A ovo što će biti oko turizma? A bit će nešto, to će počet kad počne…, ne može nitko to znat. Bilo bi bolje da u Vladi misle na ovo malo svita koji živi od turizma, i da imaju plan, jer ovako ne možemo naprid. Moj recept za ovu sezonu je otvorimo se i plovimo. Na Budikovcu ima svašta novoga, ali nema baš ljudi. Vraćaju se stalni gosti, zovu i pitaju. Radimo kao i svake godine, preživit ćemo…’, kazao nam je Andro.

Budikovac i tirkizna uvala
Nautičke rute od Hvara prema Visu nsu potpune ako ne posjetite čarobni Budikovac

Glavno pravilo koje kod Andra uvijek vrijedi jest da nema pravila pa nemojte propustiti barem pozdraviti ga sa sigurne udaljenosti. Prošećite potom do šljunčane plaže primamljivih boja koja neustrašivo prkosi buri, napravite pokoji neodoljivi ‘selfi’, a ako se ne uspijete obogatiti kaparima kojima ovaj otok obiluje, gastronomsku ili, pak, duhovnu sreću potražite u atraktivnom plavom svijetu koji vas okružuje.

Karipske nijanse u uvali Ruda

Sljedećeg dana, čim se sunce približi zenitu, dopustite da se po vama preliju magične boje Zelene špilje na susjedom otočiću Ravniku. Nakon toga posjetite još jednu višku ljepoticu. Iako nosi ime Srebrna, po nama je ova uvala sačinjena od najljepših oblutaka na otoku. Ploveći uz južne obale Visa u smjeru zalaska sunca, zaista nije lako odabrati gdje spustiti sidro.

Uvalu Ruda krase ‘karipske’ nijanse mora, uvalu Mala i Vela Travna maštovita konfiguracija stjenovitih obala, u dnu kojih su se svila minijaturna žala, a svjetski poznata Stiniva predstavlja pravo remek-djelo majke prirode. Ova ‘uvala u uvali’ podsjeća na ekskluzivni bazenčić otvoren 24/7 za nautičke sretnike. U prošlosti Stiniva je bila špilja, a danas je umjesto stropa krasi beskrajno nebo, dok okomite bočne stijene s jedne strane prekida morski prilaz uvali, a s druge valovima izmodelirano bijelo žalo.

Split Archipelago Stiniva Vis 01
Svjetski poznata Stiniva na Visu je detinacija kroz koju prolaze sve nautičke rute u splitskom akvatoriju

Do najzapadnije punte otoka Visa pregršt je malih ‘privatnih’ uvala u kojima se može usidriti tek pokoje plovilo. Noć provedite u slikovitom ribarskom mjestu Komiži ako se sa zapada nebo ne ‘mrgodi’, što je ujedno i glavni predznak nepovoljnog vremena. Vežite se za rivu ili za neku od mnogobrojnih bova, ali se i pobrinite da Komižu napustite točno onakvom kakvom ste je i pronašli.

U nautičke rute ukomponirajte posjet komiškim plažama, prošetajte se do najupečatljivijeg simbola mjesta – crkve svetog Nikole, a ako ste željni neponovljive avanture, unajmite bicikle pa vijugavom, strmom cestom ‘zapedalajte’ do jednog od spektakularnijih jadranskih vidikovaca, s kojeg ćete lako osmotriti gdje dalje usmjeriti vaš pramac.

Otok Biševo panoramska fotografija
Biševo na kojem se nalazi prekrasna Modra špilja je otok na otocima i savršena nautička zen luka

Plovidbu možete dopuniti magičnim Biševom, kojem smo posvetili zaseban članak, a na povratku u Split nemojte preskočiti posjet Maslinici, koju krasi najljepša hrvatska boutique marina Martinis Marchi. Iako je nama posjet tom mjestu ‘običan’, prava je šteta ne posjetiti to autentično ribarsko mjesto koje danas sjaji novim sjajem.

Marine i privezišta u splitskom arhipelagu
Plava laguna između Velikog i Malog Krknjaša i Velog Drvenika predivna je uvala za sidrenje, u Maslinici na otoku Šolti moderna je Marina Martinis Marchi (+385 (0) 21 572 768), gdje možete rezervirati jedan od 50 vezova, te uživati u bogatoj gastro-ponudi istoimenog hotela, a privezište Stomorska (+385 (0) 91 980 73 11) ima 30 vezova s vodom i strujom. Ako ciljate prema Hvaru, obavezno stanite na Budikovcu, ako ne gazite više od dva metra.

Jedna od omiljenih i najsigurnijih uvala je Stončica, na broj +385 (0) 21 711 121 Issa Adria Nautika možete rezervirati bovu, a isti koncesionar odgovoran je za bove u Visu. Pakleni otoci ispred Hvara su stvoreni za sidrenje, uz ACI Marinu Palmižana (+385 (0)21 744 995) sa 180 vezova. Koncesionar u obližnjoj uvali Vinogradišće je Đenko Menenghello (385 (0)91 171 82 42). U ovoj poznatoj vali sigurni ste od većine vjetrova osim iz smjera juga, a ponuda restorana je fenomenalna.

Text Josipa Vlahović Cikatić
Photos Kristina Peračić, Ivo Pervan, Boris Kačan, Filip Bubalo & Heli Foto

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Plovidba

Četiri dana plovidbe u magičnom labirintu između Zadra i Kornata

Posvećujući pažnju otocima najbližim gradu Zadru, pripremili smo prijedlog ‘đite’ koja vas neće ostaviti ravnodušnima. U četiri dana plovidbe upoznajte južni dio zadarskog arhipelaga, uz …

Milna Pogled Na Marine 01 Destinacije

Milna: Vodič kroz omiljenu bračku luku za nautičare

Uvala Milna je zbog sjajnog položaja zaštićena od svih vjetrova, a zbog blizine Splitskih vrata nezaobilazna je postaja za nautičare koji nastavljaju put prema Hvaru, …

Bisevo Panorama Iz Zraka 01 Destinacije

Biševo: Upoznajte magičnu ljepotu jadranskog otoka nad otocima

Iako se nalazi u neposrednoj blizini otoka Visa, s takvom količinom prirodne ljepote na tako malom prostoru, uz svjetski poznatu Modru špilju, otok Biševo zaslužuje …

Filip Jurisic Volvo XC 40 01 Sport

Filip Jurišić: Jedriličarski snovi iz Hvara

Kroz vikende kojima je iz Hvara putovao u Splita na treninge u JK Mornar, kroz godine ti snovi postali su realnost, pa je danas Filip …

Jahting

Finale Uskršnje regate na jurilicama ClubSwan 36

Ovogodišnje izdanje Uskršnje regate, koja se održava početkom travnja u Hvaru, osim već uobičajeno atraktivnog programa jedrenja, začinit će spektakularni finale. Prvi put će u …

Gs44 Jahting

Dolazi GS 44 Performance

GS 44 novi je cruiser od 44 stope i posljednji u seriji Grand Soleil Yachts Performance, u kojoj Cantiere del Pardo nudi brodove namijenjene sportski …

Hotel Boskinac Pag Gastronomija

Boškinac: Mjesto koje slavi prirodu, otok Pag, njegove goleti i sol na koži ribara

Luksuzni boutique hotel, vinarija i restoran s Michelinovom zvjezdicom Boškinac na Pagu hedonistička je oaza koja etablira visoku i kreativnu otočku fine dining kuhinju Već …

Last minute charter u HrvatskojLagoon-01 Jahting

Last minute charter ponude u Hrvatskoj za treći tjedan kolovoza

Krstarenje je jedan od najboljih i najudobnijih načina za istraživanje Jadrana. Za treći tjedan kolovoza pripremili smo nove last minute charter ponude u Hrvatskoj. Na …

Giovanna Vitelli Portret 01 Jahting

Giovanna Vitelli: Azimut u krvi

Giovanna Vitelli kćer je osnivača prestižnog talijanskog brodogradilišta Azimut Benetti. Za Yachts Croatia govori o pedeset godina brenda, jahti na Times Squareu, novim modelima, promjenama …

Testovi

Ribco Seafarer 33 na testu: Gumenjak s X-faktorom

Ribco Seafarer 33 atraktivno je dizajniran brod od gotovo 10 metara koji može služiti kao luksuzan tender ili dnevni cruiser za četiri osobe Grčki proizvođač …

Last minute čarter u Hrvatskoj Sunseeker 34M Cassiopeia Jahting

Last minute charter u Hrvatskoj: Brodovi za najam u drugom tjednu kolovoza

 Za drugi tjedan kolovoza pripremili smo sedam ponuda za last minute charter u Hrvatskoj. Na listi Yachtsa Croatia tri su katamarana, tri jedrilice i jedna …

Restaurant 360 Dubrovnik terasa Gastronomija

Restoran 360: Večera pod zvijezdama u Dubrovniku

Restoran 360 Dubrovnik s jednom Michelinovom zvijezdicom ima najljepšu terasu na svijetu i chefa koji koristi hranu kao univerzalno razumljiv jezik na kojem se slavi, …

Scroll to Top Skip to content