U okrilju pjeskovite Lumbarde

by Yachts Croatia

Ako želite pobjeći od gužve, a pri tome noć provesti na sigurnom, obavezno posjetite tihu marinu Lumbarda

Samo mjesto Lumbarda (42° 55.5′ N, 17° 10.6 E) predstavlja prvu grčku koloniju na otoku Korčuli, iznimno je slikovito, a osim što se u njemu osjeća ribarski ugođaj, domaćini su nekako posebno ljubazni. More ispred same uvale obiluje pličinama, hridima i otočićima pa obavezno obratite pažnju na navigacijsku kartu prilikom plovidbe ovim akvatorijem (ograničenje brzine 4 čvora) i prilikom samog uplovljavanja u Lumbardu. Iako se u njoj bura osjeća jako, marina Lumbarda je dobro zaštićena od svih vjetrova koljenastim molom, a dubine (između 8 i 1,5 m) se prema dnu uvale smanjuju pa neka pogled uvijek bude na dubinomjeru. Cijena veza je niža nego u ACI marini Korčula, a na raspolaganju su vam priključci za vodu i struju, tuševi i toaleti. Poseban gušt je nakon što vežete brod posjetiti kafić iza kantuna na maloj plaži sa šarolikim pogledom na okolne otočiće. Svakako prošetajte do Župne crkve sv. Roka, glavnog zaštitnika mjesta, koja se nalazi na vrhu brežuljka u starom gradu.

Lumbarda

Iako se u njoj bura osjeća jako, marina Lumbarda je dobro zaštićena od svih vjetrova

Podno brežuljka na poluotoku Koludrt je pronađena iznimno značajna Lumbardska psefizma – grčki natpis iz 3. st. prije Krista koji dokumentira osnutak starogrčke kolonije na mjestu današnje Lumbarde. Ako se zaželite čašice dobrog vina ili, pak, vrhunske spize, obavezno posjetite agroturizam Zure koji nudi vjerojatno najjeftiniju ribu na Jadranu i povrće iz vlastita vrta u mediteranskoj bašti. A ljubitelji vrhunskog vina svakako trebaju posjetiti agroturizam Bire koji se nalazi u blizini crkve pa uz fregulu sira uživati u prvoklasnim vinima grk i plavac mali. Naime, grk je autohtona sorta vinove loze koja uspijeva i postiže izvrsne rezultate na pjeskovitom i suhom tlu Lumbarde. Neki pretpostavljaju da su ga na Korčulu prenijeli Grci još prije 500. godina prije Krista, a neki da je ime dobio po gorkastom okusu vina.

Lumbarda

More ispred same uvale obiluje pličinama, hridima i otočićima

Prošetajte i do starog grada na brežuljku s kojeg puca pogled na dvadesetak razigranih otočića tog očaravajućeg mikroakvatorija pa kroz drvored murvi nastavite šetnju prema pješčanim vinogradima koji su ujedno i kolijevka vinske sorte grk. Ako vam je do akcije, unajmite bicikl i provozajte se kroz vinograde do pješčane uvale Pržina ili kroz maslinike, preko Gornjeg Blata, strmom stazom do vidikovca s kojeg pogled seže sve do otoka Lastova, Glavata i Mljeta. Za šušur i noćni život tu je grad Korčula udaljen svega šest kilometara. Pred vama je mnoštvo opcija: usidriti se možete u pješčanim uvalama Bili žal i Pržina koje su se smjestile u samoj blizini istočnog rta otoka Korčule, sidro možete baciti s južne strane otoka Badije koju krasi franjevački samostan ili, pak, s južne strane otočića Stupe gdje se smjestila i istoimena, nadaleko hvaljena konoba. Za koju god varijantu se odlučili, tirkizno more će vas okruživati, a slikovitost cjelokupnog ambijenta zasigurno očarati.

Fotografije M. Jelavić, B. Kačan i I. Pervan

Bogato cresko nasljeđe
Šibenski arhipelag