Sanlorenzo SD 96 na testu: Spoj modernih i tradicionalnih vrijednosti6 min
00:02:17
00:02:17

Kao prva nova jahta u redizajniranoj seriji SD, novi Sanlorenzo od 96 stopa plijeni uravnoteženim dizajnom vanjštine, iznimno skladno namještenom unutrašnjošću i gotovo nečujnom plovidbom u što smo se uvjerili iz prve ruke ploveći od Genove do La Spezije

Sanlorenzo SD 96 prvi je model osvježene generacije ‘poludeplasmanskih’ jahti koje pod oznakom SD gradi talijanski proizvođač, te mijenja dosadašnji model SD 92 kojih je prodano čak 27 primjeraka.

Važna jahta za Sanlorenzo

Dok ovo pišemo upravo je predstavljen projekt novog modela iz serije SD s oznakom 118, a ‘devedesetšestica’ je značajna jer kao prva jahta s naprednim unutrašnjim i vanjskim izgledom predstavlja stilsko i dizajnersko osvježenje ove za Sanlorenzo važne i izuzetno uspjele serije. I u hrvatskim vodama plovi lijepi broj tih jahti (sjetimo se samo sjajne jahte Y4H), a tip plovila koji zapravo predstavlja modernu ‘navettu’ popularniji je više nego ikada.

Ovo je fotografija Sanlorenzo SD 96 Eksterijer 00
Sanlorenzo SD96 spaja trendove i eleganciju po koji je talijansko brodogradilište prepoznatljivo

Sanlorenzo SD 96 predstavljen je na sajmu u Cannesu 2019., kada su o njemu detaljno govorili dizajner vanjštine Bernardo Zuccon kao iskusni kućni dizajner, te španjolska dizajnerica Patricia Urquiola, koja je na ovom plovilu prvi put dotaknula svijet dizajna jahti i dala joj poseban štih. Još kada se zna da je za raspored prostorija zaslužan francuski ‘majstor’ Phillipe Briand, onda je jasno koliko je SD 96 važan model za brodogradilište.

Zuccon je istaknuo kako je na vanjštini jahte najviše truda potrošio pokušavajući (i uspijevajući) pomiriti tradiciju i moderna rješenja, zadržavajući kućni ‘Sanlorenzo DNK’. To više nas je oduševila ideja da, nakon dugog čekanja na pravu priliku zbog globalne pandemije, novi Sanlorenzo SD 96 testiramo u pravim uvjetima, prilikom transfera od Genove do La Spezije.

Ovo je fotografija Sanlorenzo SD96 Glavna Paluba Kokpit 00
Vanjski prostor na krmi idealan je za veće društvo

Na ruti dugoj pedeset i pet nautičkih milja imali smo priliku dobro proučiti novu jahtu i njezino ponašanje u realnim uvjetima. Kao ‘as na desetku’ došla je činjenica da je kapetan Eraldo na jahti proveo cijelo ljeto, optimizirajući je zajedno s vlasnikom za čarter tijekom sljedeće godine. Njemu je ovo treća jahta Sanlorenzo, ali prva iz serije SD i izuzetno je zadovoljan ponašanjem na moru, dok mu, kako iskreno kaže, nedostaju performanse bržih modela.

Kakav je SD96 na moru?

Međutim, ističe tišinu plovidbe i izostanak vibracije kao glavne prednosti ove jahte u odnosu na konkurente. Ona ne plovi brzo, putna brzina od dvanaest čvorova (pri potrošnji od 150 litara na sat) njezin je optimum, dok na petnaest čvorova brzine potrošnja raste preko 300 litara na sat, a maksimalna je brzina dvadeset čvorova.

ovo je fotografija Sanlorenzo SD 96 Gornja Paluba

ovo je fotografija Sanlorenzo SD 96 Gornja Paluba
Vanjski prostori Sanlorenza SD96 namijenjeni su opuštanju uz ijep pogled na morsku pučinu

Raznovrsnost plovidbenih režima dobivena je dizajnom korita koje, laički rečeno, ima oštar pramac, što mu omogućuje zadržavanje volumena unutrašnjosti, i koji je testiran u Marin tankovima u Nizozemskoj. Jahta je opremljena električnim stabilizatorima koji je dodatno umiruju, a kapetan nam govori kako treba biti oprezan samo kod uplovljavanja s jakim bočnim vjetrom koji ipak ‘gura’ visoko nadgrađe.

Iz Genove smo isplovili po laganom vjetru u savršenoj tišini, a da nismo vidjeli da se pomičemo, ne bismo znali da su nam motori upaljeni. U prvom dijelu puta, na ruti prema Portofinu, puhala je srednje jaka bura brzine do 20 čvorova, koja nije stvarala velike valove jer smo plovili blizu kopna, a kada smo otvorili zaljev sv. Margarite, valovi su se povećali, ali to nimalo nije utjecalo na našu plovidbu.

Ovo je fotografija Sanlorenzo SD 96 Glavni Salon 00

Ovo je fotografija Sanlorenzo SD 96 Glavni Salon
Unutrašnjost Sanlorenzove jahte je namještena poput moderne vile, koja ‘ljubi’ more u oblicima, materijalima i bojama

Kasnije se vrijeme smirilo i u luku smo uplovili u ‘laboratorijskim’ uvjetima, pri čemu je ‘lastavica’ s desnog boka odlično služila za manevriranje u luci. Eraldo nam je kazao da je ljetos plovio po moru i vjetru snage do pet bofora te da je jahta takve uvjete bez problema svladala. Kada smo se mimoilazili s drugim plovilima, mogli smo na trenutak osjetiti kako se ona ponaša na valovitijem moru, točnije nismo osjetili baš ništa, čak niti krmeni kokpit nije dobio ni kapljicu uzburkanog mora oko nas.

Unutrašnjost inspirirana morem

Jednako kao i kapetan, istaknuli bismo tišinu i izostanak vibracija kao glavnu značajku vezanu uz plovidbu ovom jahtom. To je samo početak otkrivanja njezinih vrijednosti za koje je, po našemu mišljenju, najzaslužnija Patricia Urquiola koja je, kako sama kaže, najveću inspiraciju dobila od samog mora imitirajući morski okoliš u bojama, oblicima i materijalima, stvarajući neopterećen prostor u kojem dominiraju prirodni materijali, u prvom redu drvo.

Zidovi glavnog salona odjeveni su u drvene obloge načinjene od poluokruglih izrezbarenih masiva, na podu je pravi parket, a na stropu ogledalo. Kada se kroz velike staklene otvore u njima zrcali morski okoliš, a postavljeni namještaj samo dopunjuje prostor, onda sjedite u prostoru koji ‘diše’ slobodom.

U to smo se uvjerili iz prve ruke, uz napomenu kako se uz malo ‘manevriranja’ uz uzdužnu klupu s desne strane može postaviti blagovaonički stol i u glavnom salonu. Kada desnim hodnikom krenete do vlasničke kabine, u oči vam prvo upada pogled. Poput onog na megajahtama, krevet gleda preko pramca, a toaletni prostor skriven je iza pregrade.

ovo je fotografija Sanlorenzo SD96 Vlasnicka Kabina 00

Ovo je fotografija Sanlorenzo SD96 Vlasnicka Kabina
Vlasnička kabina u pramčanom dijelu glavne palube je poput one na megajahtama, a obiluje drvom, uz dodatak kožnih detalja i obojeno staklo na zaglavlju kreveta

Vlasnička kabina ima i samostojeći kauč za čitanje za dvije osobe, koji jasno govori kakav mir možete pronaći u tom prostoru. Jedan simpatičan detalj nam je upao u oči – španjolska dizajnerica u brod je unijela detalje iz uređenja luksuznih vila uključujući i staklene pregrade tuševa, a u isto vrijeme (prošle godine) je i naš Grand Hotel Park u Rovinju pokazao potpuno isto rješenje.

Ipak, unutrašnjost Sanlorenzo SD 96 puno je više profinjena nego industrijska, a boja i izbor materijala daju mu pravu otmjenost. U vlasničkoj kabini to je ponovno drvo, uz elemente od kože i oslikanog stakla smještenog iznad kreveta. U potpalublju se nalaze četiri kabine, dvije VIP i dvije dvokrevetne.

Vrhunski dizajn i umijeće izrade

U VIP kabinama su kreveti smješteni okomito na centralnu liniju, čime se dobiva osjećaj dodatne prostranosti. U ostatku potpalublja nalaze se i tri kabine za pet članova posade. Gornja paluba namještena je jednostavno, a razlog tome je što se cijela može otvoriti prema vanjštini, pa ona može biti i blagovaonica i kinosoba i dnevna soba.

Ispred kormilarnice nalazi se slobodan prostor koji se oprema pomičnim sjedalicama i s kojeg vodi centralni prolaz prema samom pramcu na kojem se nalazi dodatno sunčalište, a na kojem istodobno posada odrađuje sidrenje i privez. Brodski prostori logički su odlično povezani, a prava umjetnost kod ove jahte leži u činjenici da su u njoj besprijekorno spojeni vrhunski dizajn, umijeće izrade brodograditelja i životne potrebe korisnika. Još jednom hvala Sanlorenzovu timu na prilici da to iskusimo na njezinoj palubi prilikom ‘prave’ plovidbe.

Sanlorenzo SD 96 tehnički podaci

Duljina preko svega: 28,93 m
Širina: 7,60 m
Spremnik za gorivo: 15.500 l
Motori: 2 x MTU 10V2000M86 (1380 KS)
2 x CAT C18 (1150 KS)
Najveća brzina: 20 čv. / 17 čv.
Brzina krstarenja: 15 čv. / 12 čv.
Graditelj: Sanlorenzo
Zastupnik: Sanlorenzo Adria

Tekst Darko Šupuk
Fotografije & video Sanlorenzo/ Thomas Pagani & Alberto Strada

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above