Osamljeni biser juga

by Yachts Croatia

Vjerojatno najtiši i najbolje očuvan otok u Elafitima, Šipan je mjesto za opuštanje i prikupljanje snage za nove životne izazove

Uplovljenje u Šipansku luku u suton poseban je doživljaj pri čemu se gotovo svakom turistu javi želja da kupi neku staru kamenu vilu ili ljetnikovac i skrasi se u ovom rajskom kutku naše planete. Naime, Šipanska luka (42° 43.8′ N, 17°52′ E) je bilo omiljeno mjesto odmora dubrovačkih gospara, a do danas je, kako na sreću mještana, tako i sezonskih posjetitelja, ostao pošteđen masovnog turizma. Na otoku se nalazi 42 stara ljetnikovca, 34 crkve i crkvice te mnogobrojne kapelice, a svakako prošetajte do Kneževe palače koja se nalazi malo poviše samog mjesta, obiđite ljetnikovce obitelji Sorkočević i Katina te župnu crkvu Stjepana Prvomučenika. Ako se odlučite za izlet do Suđurađa svakako obiđite jednu od najljepših vila dubrovačkog područja – staru palaču Skočibuha, pa prošetajte mediteranskim vrtom, obiđite dvije kule koje su služile za obranu od gusara, mlinicu, ali i jedini sačuvani primjer drvenog balkona iz tog renesansnog razdoblja.

Sipanska Luka Plovidba

Za one koji žele mir i opuštanje najbolje razdoblje za odmor je u predsezoni i posezoni, posebno u rujnu

U uvali se možete vezati uz kamenu rivu koja se nalazi na istočnoj obali gdje je nautičarima na raspolaganju desetak vezova, a s obzirom da je uporište muringa daleko od rive prilikom uplovljavanja pripazite na propelu kako se ne bi zapetljala o konop (muring). Na SW dijelu Šipanske luke se nalazi dvadesetak metara dug pristan ispod kojeg je dubina 2,5 m tako da se i tu može bočno vezati jedna jedrilica. Sidriti se može po cijeloj luci, ali treba ostaviti dovoljno manevarskog prostora za putnički brod koji se vezuje za unutrašnju stranu mola. Za juga se u cijeloj uvali osjećaju jaki udari vjetra, ali ne stvaraju probleme brodovima, već je daleko najopasnija tramontana koja zapuše nakon ljetnih nevera. Za vrijeme anticiklone, noću se u uvali javlja lokalni termički vjetar ‘stončica’ koji može zapuhati i snagom neverina – dolazi iz pravca Stona na Pelješcu (NW), a razlog te pojave sami možete spoznati ako obratite pozornost na masivnost i nadmorske visine tog nautički, ali i gastronomski primamljivog poluotoka.

Sipanska Luka Plovidba

Čisto more posebno bogato ribom, obilje zelenila i nadaleko poznato šipansko vino privlače sve više gostiju željnih mirnog odmora

U maloj laguni svijetlih boja koju s jedne strane zatvaraju sjeverne obale Šipana, a s druge otočić Mišnjak usidri se tek pokoji brod, kao i u intimnim uvalicama koje su se smjestile sa sjeveroistočne strane otoka Jakljana. U potonjim, borovi doslovno ljube more, a boje se prelijevaju od tamnozeleno do kobaltnoplave i za koju god uvalu se odlučite na potezu od otočića Crkvine do najsigurnije uvale Veli Jakljan zasigurno ćete uživati u intimi i ambijentu. Ako se ne očekuje jugo, noć možete provesti na impresivnom mjestu, u visokim stijenama omeđenom prolazu između otoka Šipana i susjednog Jakljana. Pripazite na podvodnu hrid, bacite sidro i vežite dva krmena konopa za hridi i budite uvjereni da slično mjesto nećete tako lako opet pronaći. Kad dobro usidrite brod opustite se uz čašicu rashlađenog pića i jedan od ljepših prizora zalaska sunca. Gastronomska ponuda je također jedan od razloga zašto Šipanska luka postaje sve posjećenija nautička destinacija. Naime, restoran Kod Marka koji se nalazi u SW dijelu uvale jedan je od najboljih na Jadranu. Imaju nekoliko bova ispred restorana, jako mali broj stolova i unaprijed određeni riblji meni, a na vama je samo da se prepustite vrsnim receptima i intimnom morskom ambijentu. Izvrsna alternativa je konoba Tauris, koja se nalazi u srcu mjesta, a čiji je morski meni vrijedan svake preporuke!

Fotografije Mario Jelavić

Čaroban spoj prirode
Slikovite ljepote Visa