Milna: Vodič kroz omiljenu bračku luku za nautičare

  • Read caption

Milna: Vodič kroz omiljenu bračku luku za nautičare

6 MINUTES READ
00:11:27

Uvala Milna je zbog sjajnog položaja zaštićena od svih vjetrova, a zbog blizine Splitskih vrata nezaobilazna je postaja za nautičare koji nastavljaju put prema Hvaru, Visu, Korčuli…

‘Valle di mille navi’, odnosno uvala tisuću brodova, ili jednostavno Milna, savršen je nadimak ovoj luci duboko utisnutoj u zapadnu obalu Brača, jer ova čuvarica Splitskih vrata posljednjih je desetljeća postala omiljena luka svim nautičarima koji prolaze kroz ovaj tjesnac.

Milna Pogled Iz Zraka
Mnogi nautičari vraćaju se Milni zbog izvrsnog položaja i sjajne logistike

Dok se neki vraćaju Milni zbog izvrsnog položaja, gdje su plovila zaštićena od svih vjetrova, logistike koju pružaju tri marine i benzinska crpka, druge putnike namjernike u svoje će ozračje mira i ugode Milna uvući sitnim i gustim tkanjem pučke i profane arhitekture i mirom koji se zavlači u kale, s ožiljcima vremena urezanim na fasadama, toliko tipičnim za Mediteran da su sredstvo i potvrda autentičnosti.

Jednostavan ulazak u luku Milna

Geografski položaj učinio je Milnu strateški zanimljivom, ali je i pomalo osamio na zapadnom dijelu otoka s najbližim susjedima – Bobovišćima na moru, Sutivanom i centrom otoka – Supetrom, pa je i povijest Milne obilježena ekonomskom neovisnošću i po svemu je otočni svijet i mjesto za sebe drukčije od ostatka otoka. Za one čiji pramac u miru i za čisti gušt prvi put reže valove od Splita prema Braču, Hvaru, Visu pa i dalje, Splitska vrata najbrži su i najlogičniji prolaz, a skretanje prema Milni izvrsna je postaja za učiniti provištu, napuniti tankove, pogotovo ako se ide na višednevnu turu.

Ulaz u Milnu bez gledanja po GPS-u, čak i po noćnoj plovidbi, jednostavan je i siguran, i za čarter-nautičare. Maleni otočić – Mrduja ispred Milne, smješten na pola puta između Šolte i Brača, jasan je marker za skretanje u ovu luku. Već po ulasku u zaljev, na lijevoj strani u uvali Vlaška, privatna je marina Vlaška sa 71 vezom za brodove do dvadeset metara, a koja stoji nautičarima na usluzi cijele godine, te zbog zaštićenosti i sigurnosti mnogi vlasnici svoje brodove ovdje drže usidrene i preko zime. Do centra mjesta, uz more, ugodna šetnja od desetak minuta dovest će vas do prvih trgovina, kafića i restorana na predjelu zvanom Žalo.

Milna Uvale 02
Uvala Lučice sjajno je mjesto za sidrenje

Sama luka Milna podijeljena je na rukavce Žalo i Panteru, a u potonjoj je smještena najveća ACI marina sa 183 mokrih i 15-ak suhih vezova, osamtonskom dizalicom i svim potrebitim za opremanje ili servis broda. Na recepciji ACI-ja možete dobiti sve informacije, pa tako i one o izletima u okolici Milne, a trgovine namirnicama i nautičkom opremom zadovoljit će i najzahtjevnije. U produžetku ACI-ja, prije benzinske crpke, gdje su se donedavno iskrcavale tone i tone plave ribe, a tvornica proizvodila najkvalitetniju plavu ribu, sada su vezovi Nautičkog centra Milna d.o.o., njih ukupno 45. Uskoro kreće i potpuno uređenje i izgradnja operativne obale u dužini od 330 m na sjevernom dijelu obale, što će dodatno obradovati nautičare.

Milna Panorama Zalazak Sunca 05 Scaled
Zalazak Sunca otkriva svu ljepotu uvale tisuću brodova

Za vrijeme sezone, nemojte se začuditi ako pored restorana na kuki visi tuna od preko stotinu kilograma, jer iako u Milni nema restorana s Michelinovim zvjezdicama, ponuda je domaća, friška, a usluga iskrena. I ova marina opremljena je svim nautičkim servisima, a u njezinu sklopu je i ronilački centar, jer za ljubitelje dubina, osim olupine koja se nalazi kod otočića Mrduje, u obližnjoj uvali Lučice poznata je špilja čiji se ulaz nalazi na samo tri metra. S obzirom na to da sam ronio u njezinu pomalo mističnom ambijentu, vjerujte na riječ, nikako ne propustite ovaj fenomenalan zaron.

Milna svoju povijest piše perom utopljenim u pomorsku tradiciju, ponajprije ribarsku, a potom i brodograđevnu, dok svoju ekonomiju gradi na nautičkom turizmu

Baš na ovom dijelu obale gdje je Nautički centar Milna nekoć su bili navozi brodogradilišta obitelji Bonačić-Dorić, jer ova najsigurnija luka otoka svoju povijest piše perom utopljenim u pomorsku tradiciju, ponajprije ribarsku, a potom i brodograđevnu, toliko intenzivnu da je čak i tip broda bracera nazvan po latinskom imenu Brača – Brazza. Na momente burna povijest, kao primjerice početkom 19. st., kada su se mornarice Francuske i Rusije sukobile negdje u akvatoriju Milne, ostavila je tragove u arhitekturi mjesta pa i oko Milne, kao što je francuska utvrda Baterija na rtu Zaglavu.

Prvi hotel za nautičare

Ekonomski uzlet Milna počinje u 18. stoljeću, i to upravo zahvaljujući pomorstvu i brojnim kapetanima koji su se otisnuli i preplovili svjetska mora. Kao najveći spomen na to razdoblje, barokna crkva Gospe od Blagovijesti iz 1783. g. dominira vizurom cijelog mjesta, no crkve ne bi u takvom obliku bilo, pa i najvjerojatnije ni ostatka mjesta, da se bogati kapetani nisu vraćali u Milnu svojim obiteljima i posjedima i izgradili mjesto manje-više u obliku koji i danas očarava goste.

Milna Mala Lucica U Gradu 03
U sredini sezone Milna je prepuna ljudi

Danas je ekonomska paradigma preusmjerena u potpunosti na turizam, a mjesta od golemog značenja za lokalni identitet, koja su obilježila povijest mjesta, uskoro će oživjeti, neka kao obnovljeni lokaliteti, a neka uz pomoć virtualne stvarnosti na tematskoj stazi posvećenoj brodarstvu Milne. Škver obitelji Bonačić-Dorić, istezalište brodova – crkva sv. Jere, potom Blatačka kuća u kojoj su pustinjaci iz samostana Blaca trgovali svojim proizvodima i posebna interpretacijska postaja – kuća Babarović, kao prvi hotel namijenjen upravo nautičarima, putem interpretacijskih punktova znatiželjnicima će pripovijedati o zlatnom dobu Milne.

Boravak u Milni recept je za autentičnu, ponekad i lijenu atmosferu Mediterana, koja tako dobro sjedne nakon nekoliko dana ili tjedana krstarenja

U sredini sezone, u marinama i po obali gužva je od jarbola, no nekad i ne mora to nužno biti razlog da napustite vez. Možete se zaputiti na treking ili vožnju biciklom dugu nekoliko kilometara do obližnje uvale Osibova, pa i dalje, ili posjetiti ekokamp Gea Viva, udaljen desetak minuta od samog mjesta i meditirati ili sudjelovati u kakvoj radionici održive gradnje usred maslinika. No, u vrijeme sezone brojni događaji Milnarskog srca lita ili barem neki od njih zadržat će vas u ovom portu. Ako ni to ne uspije, krajem srpnja održava se najveća fešta ‘Potezanje Mrduje’, gdje se stanovnici Milne i susjedne Šolte uz pomoć potezanja konopa natječu za ‘pravo’ vlasništva nad škojićem na godinu dana. Jedinstvena je to prilika za doživjeti kako se fešta u Milni.

Milna Potezanje Mrduje 04
Potezanje Mrduje između Šoltana i Bračana

Ljubitelje aktivnog odmora sigurno će privući neobična utrka – kalaton, koja se odvija po ulicama, odnosno kalama Milne, koja spaja fizičku aktivnost i razgledavanje u najboljem omjeru. No, za mirnih ljetnih noći, malo prije i malo iza srca sezone, osim u samom mjestu, po valama koje gravitiraju Milni naći ćete svoje mjesto pod suncem ili pod tendom, čisto i azurno more, bilo da ste se odlučili za dnevni izlet ili za noćenje. Već po izlasku iz Splitskih vrata, neposredno prije lanterne Ražanj, uvala je Salbunara, ne toliko sigurno sidrište koliko prekrasno mjesto za cjelodnevno kupanje.

Predivne pješčane plaže

Južna strana Brača na potezu od Milne do Bola zapravo je izvan nautičkih ruta, a započinje s dubokim uvalama Osibova, Lučice, Smrka, gdje je uglavnom sigurno i dovoljno veliko i duboko za sidrenje. Duboke uvale na putu do Bola, kao Farska, Veli i Mali Zagradac, Dračevac i Murvica, razvukle su se u predivne pješčane plaže kao najava Zlatnog rata na Bolu. Ako vaše nautičko putešestvije meandrira srednjodalmatinskim arhipelagom, jedna od kultnih gastro-destinacija jest uvala Lučice s restoranom i bovama, koja dočekuje i ispraća zadovoljne i site nautičare već desetljećima. Uvala Lučice sastoji se od pet krakova, s dovoljno dubine i širine, a mjesta za sidrenje možete pronaći u Smrči, Slavinjinoj, Dubokoj ili Koromaslinovoj.

Prema sjeveru, prema nautičkim lukama u Splitu ili Kaštelima, uvala je Bobovišća na moru. Možda više za one romantične ili one željne mira, pa i posljednjeg obroka prije povratka u Split, Bobovišća n/m, odnosno ovdašnji nautički centar, pruža usluge vezivanja na bove za 32 broda. Okrjepu u vidu oborite ribe ili tradicionalnih peki možete najaviti u legendarnoj konobi Vala, pa i ako nabasate na čarter-flotu, istrpite malo buke, jer premda bez njezina glavnog aduta, nedavno preminulog vlasnika Danka, ova konoba još uvijek slovi kao vrhunsko gastro utočište.

Stoga je boravak u Milni recept za autentičnu, ponekad i lijenu atmosferu Mediterana, koja tako dobro sjedne nakon nekoliko dana ili tjedana krstarenja, a oni koji promatraju i poimaju svijet oko sebe dalje i dublje od onoga što je pred očima otkrit će jednu drukčiju i tajanstvenu Milnu.

Tekst Filip Bubalo

Fotografije Croatia Yachting / Zvonimir Barišin, Ivo Pervan, Boris Kačan, TZ Milna & studio Gabrić

Video TZ Milna

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Lagoon In Split archipelago Plovidba

Zlatni trokut Jadrana: Nautičke rute za najatraktivniji akvatorij

Zlatni trokut Split-Hvar-Vis i prirodni biseri splitskog akvatorija kao što su Modra špilja, Pakleni otoci, južna obala Visa planetarno je popularan. Kroz Yachtsove nautičke rute …

Plovidba

Četiri dana plovidbe u magičnom labirintu između Zadra i Kornata

Posvećujući pažnju otocima najbližim gradu Zadru, pripremili smo prijedlog ‘đite’ koja vas neće ostaviti ravnodušnima. U četiri dana plovidbe upoznajte južni dio zadarskog arhipelaga, uz …

Bisevo Panorama Iz Zraka 01 Destinacije

Biševo: Upoznajte tajnoviti biser Jadrana

S takvom količinom prirodne ljepote na tako malom prostoru Biševo zaslužuje biti osamljen i za mnoge gotovo nedostižan ‘na kraju’ jadranskog svijeta Često se za …

Filip Jurisic Volvo XC 40 01 Sport

Filip Jurišić: Jedriličarski snovi iz Hvara

Kroz vikende kojima je iz Hvara putovao u Splita na treninge u JK Mornar, kroz godine ti snovi postali su realnost, pa je danas Filip …

Jahting

Finale Uskršnje regate na jurilicama ClubSwan 36

Ovogodišnje izdanje Uskršnje regate, koja se održava početkom travnja u Hvaru, osim već uobičajeno atraktivnog programa jedrenja, začinit će spektakularni finale. Prvi put će u …

Gs44 Jahting

Dolazi GS 44 Performance

GS 44 novi je cruiser od 44 stope i posljednji u seriji Grand Soleil Yachts Performance, u kojoj Cantiere del Pardo nudi brodove namijenjene sportski …

Ribco Seafarer 33 na testu Testovi

Ribco Seafarer 33 na testu: Gumenjak s X-faktorom

Ribco Seafarer 33 atraktivno je dizajniran brod od gotovo 10 metara koji može služiti kao luksuzan tender ili dnevni cruiser za četiri osobe Grčki proizvođač …

Last minute čarter u Hrvatskoj Sunseeker 34M Cassiopeia Jahting

Last minute čarter u Hrvatskoj: Brodovi za najam u drugom tjednu kolovoza

 Za drugi tjedan kolovoza pripremili smo sedam ponuda za last minute čarter u Hrvatskoj. Na listi Yachtsa Croatia tri su katamarana, tri jedrilice i jedna …

Restaurant 360 Dubrovnik terasa Gastronomija

Restoran 360: Večera pod zvijezdama u Dubrovniku

Restoran 360 Dubrovnik s jednom Michelinovom zvijezdicom ima najljepšu terasu na svijetu i chefa koji koristi hranu kao univerzalno razumljiv jezik na kojem se slavi, …

Azimut Atlantis 45 na testuCruising Testovi

Azimut Atlantis 45 na testu: Sportski duh u obiteljskom kruzeru

Ono po čemu se Azimut Atlantis 45 ističe definitivno su vanjske površine, gdje se i najviše boravi kada ste na moru, pa je posebna pažnja …

One&Only Portonovi Chenot Espace Wellness Putovanja

Chenot Espace: Revolucionarni pristup zdravom življenju u resortu One&Only Portonovi

Novi luksuzni resort na Jadranu One&Only Portonovi gostima će nuditi vrhunske tretmane i sveobuhvatni wellness zahvaljujući partnerstvu s brendom Chenot Idilično smješten u bokokotorskom zaljevu, …

Last Minute Charter Deals Ferretti 760 Jahting

Sedam last minute čarter ponuda za početak kolovoza

Početak kolovoza je za čarter u Hrvatskoj špica sezone. Za prvi tjedan kolovoza (od 1. do 8.) pripremili smo sedam last minute čarter ponuda u …

Scroll to Top Skip to content