Azimut S8 na testu: Savršena sportska jahta4 min
00:01:39
00:01:39

Zanimljiv iz više aspekata, Azimut S8 nudi odlične performanse, velike prostore za boravak na otvorenom i moderan dizajn vanjštine i unutrašnjosti, u skladu s novim dizajnerskim smjerom koji potpisuju Alberto Mancini i Francesco Guida

Najnoviji model iz Azimutove S serije (eng. S Collection) ušao je na tržište na ‘mala vrata’, u sjeni najvećeg predstavnika te sportske linije jahti pod nazivom S10, na sajmu u Cannesu 2019. Nakon toga je uslijedila godina obilježena globalnom pandemijom, da bismo ga imali prilike vidjeti na nedavno održanom sajmu u Veneciji ove godine, i na veliku sreću kroz venecijansku lagunu isploviti na otvoreno more i tamo odraditi pravi test.

This is photo of a S8 salon

Kako se u plovidbi ponaša Azimut S8?

Osmijeh s lica nam nije silazio iz više razloga. Prvi je da Azimut S8 predstavlja pravi sportski model koji, zahvaljujući svoja tri Volvo IPS pogonska stroja (3 x IPS 1350 1000 KS), zaista odlično plovi. Ubrzanje, konačna brzina, okretnost u manevru i iznad svega mekoća plovidbe daju veliki motiv da ga isprobate ako ste ljubitelj sportskih jahti.

Pritom se dobro osjeća doprinos koji je karbonska konstrukcija nadgrađa dala samoj plovidbi, ne samo u vidu postignutih performansi, nego i u stabilnosti i lakoći plovidbe. Preko valova smo plovili meko i s minimumom vibracije, a iako maksimalne performanse jahte nisu previsoke, na testu smo dosegnuli 35 čvorova brzine.

This is photo of S8 salon

Brzinom većom od 30 čvorova plovili smo izuzetno ugodno, uz umjerenu potrošnju od 480 litara na sat, što za tri motora nije previše. Iskusni talijanski skiper koji je dovezao brod na sajam kazao nam je kako je pri brzini od 20 čvorova na 1800 okretaja potrošnja malo veća od 10 litara po prijeđenoj milji. Lakoća plovidbe svakako je čimbenik koji morate osjetiti dok plovite, kako biste ga bili svjesni.

Besprijekorne vanjske linije

Ono što je uočljivo na prvi pogled jest besprijekoran vanjski izgled, s jakim, ali nenametljivim karakterom koji je ovoj jahti podario novi dizajnerski stil. Vidljiva upotreba karbonskih vlakana, kombinacija velikih staklenih površina, poput onih na bokovima nadgrađa koje idu od vrha do dna, okvira i stilski oblikovanih šupljina, daju ovoj jahti lako prepoznatljiv izgled.

This is photo of a S8 cockpit

Kompatibilan s njim je stil uređenja interijera za koji je odgovoran Francesco Guida, koji s Albertom Mancinijem potpisuje nove Azimutove modele u posljednje dvije godine. U unutrašnjosti, koja odiše lakoćom i prozračnošću, pronaći ćete sklad moderno dizajniranih elemenata, elemente namještaja izrađene po mjeri i taman toliku dozu luksuza da se u ovoj skupocjenoj jahti i dalje osjećate sasvim ugodno.

Kombinacija sjajno dizajnirane vanjštine i skladne unutrašnjosti je drugi razlog zašto biste mogli zavoljeti ovu jahtu. A treći je raspored njezinih vanjskih prostora. Mislim da u toj klasi nema jahte koja je slična ovoj po količini iskoristivog prostora na palubi.

This is photo of a cockpit

Skladan i prostran interijer jahte

Krmeni kokpit, osim dugog sjedišta, nudi i preklopni stol oko kojeg lako možete sjesti deset osoba (stol također ima vidljivu karbonsku strukturu), a poviše garaže nalazi se veliko sunčalište koje se natkriva pokrovom na karbonskim štapovima. Krmeni kokpit ima vlastiti element sa sudoperom, hladnjakom i ledomatom.

Ovo rješenje ne odudara previše od sličnih jahti, ali ako pogledate na pramac, naići ćete na neviđenu količinu prostora koja se po želji natkriva zaštitom od sunca i čini istinsku alternativu krmenom kokpitu, posebno kada ste privezani krmom za kopno. Veliko sjedište i čak dva sunčališta s modularnim naslonom daju vam velike mogućnosti korištenja tog prostora.

This is photo of owners cabin

This is photo of VIP cabin

Dodatan vanjski prostor čini sportski gornji most na kojem se za vrijeme testa komotno smjestilo šest do osam ljudi. Ne treba zaboraviti ni prostrani beach club na krmi koji vam je na raspolaganju kada ste na sidru i garaža je otvorena. Lijepa priča se nastavlja i u interijeru. Na ulazu u salon nalaze se sjedišta oblikovana u posebnom zaobljenom stilu, a lako je uočljiva simpatična sofa s desne strane.

U prednjem dijelu salona nalazi se blagovaonica s desne i kormilarsko mjesto s dvije stolice s lijeve strane, sa zasebnim izlazom na palubu. Cijeli salon okupan je u dnevnom svjetlu zahvaljujući velikim staklenim površinama, kako na bokovima, tako i na prednjem dijelu stropa salona, a taj dio se radi zaštite od sunca po potrebi skriva električno pokretanom zavjesom.

Ono što je također zanimljivo je i velika konzola u kojoj su smještena tri Garmin ekrana koji, zahvaljujući suradnji s Volvo Pentom, upravljaju i motornim i brodskim sustavima.  U potpalublju se nalazi i brodska kuhinja, te četiri kabine, vlasnička u krmi, VIP u pramcu i dvije gostinske koje obje imaju pomoćni (eng. Pullman) ležaj, pa u ovoj jahti može spavati deset gostiju, uz još dvije kabine za posadu. S obzirom na karakteristike, ova jahta bacila je rukavicu u lice i prostranim jahtama s gornjim mostom, u nepogrešivo skladnom Azimut stilu.

Azimut S8 tehnički podaci

Duljina: 24,63 m
Širina: 5,55 m
Gaz: 1,75 m
Istisnina: 58 t
Spremnik za gorivo: 4000 l
Spremnik za vodu: 1100 l
Motori: 3 x Volvo IPS 1350 1000 KS
Najveća brzina: 34 čv.
Brzina krstarenja: 27 čv.
Graditelj: Azimut Yachts
Zastupnik: Navis Marine

Tekst Darko Šupuk
Fotografije & video Azimut Yachts

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above