Korčulanske Pjatance

by Yachts Croatia

Treće izdanje proljetnog festivala hrane i vina

Kraj travnja i početak svibnja već je tradicionalno rezerviran za sve popularniji, proljetni festival hrane i vina Korčulanske Pjatance koji je trajao od 26. do 30. travnja. Festival već treću godinu za redom okuplja zaljubljenike u kvalitetnu spizu i vrhunsko vino, ne samo otočane, bonkuloviće i oduševljene strance, već i poznate chefove, nagrađivane vinare, poznate influencere hrvatske gastro scene te domaće i strane medije. Svi su se oni okupili 26. travnja u rustikalnom i čarobnom ambijentu konobe Maha kako bi proslavili otvaranje Korčulanskih Pjatanci koje, kao što proljeće probudi zeleni otok, budi osjetila festivalske publike. Ovogodišnje izdanje festivala posjetiteljima je pružilo zanimljiv, dinamičan, raznolik i edukativan program. Poznati chefovi poput Dina Galvagna i Hrvoje Zirojevića, vinarka sa sommelierskom titulom master of wine Jo Ahearne te slastičari Lucija Tomašić i Damir Šarić udružili su se s domaćim snagama u pjatančarskim kuhinjama i na radionicama kako bi svoje vještine predstavili publici, ali i kako bi prenijeli znanje lokalnim ugostiteljima.

Korčulanske Pjatance

Stoljetna tradicija u tanjuru i gastronomsko gostoprimstvo Korčule u punom proljetnom zamahu

Šarolik program na taj način fokus manifestacije s dobre hrane, vina i zabave, što jesu vrijedni ciljevi festivala, ipak stavlja na podizanje kulinarske kvalitete grada i otoka, na definiranje Korčule kao jedinstvene gastronomske manifestacije. Korčulani, kao i svi posjetitelji festivala, ponovno su uživali u kreativno koncipiranim jelima, visokokvalitetnim namirnicama te umijeću spajanja jela i vrhunskih vina po promotivnim cijenama. Svoj karakter festival je pokazao ne samo kroz brojne radionice, već i visoko posjećene tematske večeri poput ‘Korčula u boci’ u LD Restaurantu, ‘Umjetnost marendavanja’ u restoranu Radiona, šetnju kroz povijest gastronomije grada Korčule u restoranu Aterina ili gostovanje chefa Dina Galvagna u konobi Maha. Završna večera svih sudionika jedan je od središnjih događaja festivala. Iako slavi zatvaranje Pjatanci, poseban čar večeri daju simultana gostovanja domaćih chefova u pjatančarskim kuhinjama i suradnja lokalnih konobara, ove godine kod domaćina restorana Aterina i Marco’s.

Korčulanske Pjatance

gostovanje chefa Dina Galvagna u konobi Maha

Okosnica festivala je Udruga Korčulanske Pjatance koja okuplja renomirane korčulanske restorane i jedan OPG u vizionarski pokret koji u Korčuli osniva trend moderne i kreativno koncipirane kuhinje temeljene na lokalno uzgojenim, sezonskim namirnicama i začinskom bilju. Oni su redom restorani Adio Mare, Aterina, Barić, Filippi, LD Restaurant, Marco’s, Nonno, Radiona, konoba Maha, konoba Mate te proizvođača ekoloških, tradicionalnih proizvoda OPG Eko škoj. Vrijednost festivala i korčulanske gastronomske ponude prepoznao je najprestižniji globalni gastronomski vodič i sinonim za kulinarsku izvrsnost Michelin koji je drugu godinu za redom podijelio čak tri preporuke (LD Restaurant, Filippi i konoba Mate), a u slučaju da vas privlače izazovi za gurmanska nepca i da ste željni harmonije okusa i mirisa koju otok pruža, posjetite dogodine četvrto izdanje Korčulanskih Pjatanci te okusite gastronomsko gostoprimstvo Korčule u punom proljetnom zamahu!

Fotografije Damir Pačić

Forever Young
Večera s potpisom osvajača Michelina