Korčulanske pjatance pravi su izbor za gurmanska nepca4 min

Festival hrane i vina Korčulanske pjatance, najzaslužnijeg za brendiranje otoka kao jedinstvene gastronomske destinacije, dinamično je i uspješno zatvorilo svoje peto izdanje

Jesen na pjatu Korčulana poznatih po umijeću marendavanja i uživanju u okusima i mirisima bio nam je dovoljno dobar razlog da se i sami otisnemo na otok i u to uvjerimo sami. U zalazak turističke sezone između najvažnijih otočnih događaja, jematve i berbe maslina članovi udruge Korčulanske pjatnce odlučili su se ovog puta ponudit opširnije izdanje.

Unutar četiri festivalska dana bogati program obuhvatio je tradiciju, vrhunsku gastronomiju, ukusnu spizu, kvalitetnu kapljicu i, najvažnije od svega, edukaciju. Na temeljima incijalne ideje edukacije i prezentacije lokalnosti s ciljem napretka otočne gastro scene, festival je i ove godine okupio restorane Filippi, Radionu, Lešić Dimitri, Cupido i Nigru, konobe Mate i Škafetin te proizvođače ekololoških i tradicionalnih proizvoda Eko škoj.

Vruć jesenski dan, vibrantna atmosfera i nasmijana lica svih okupljenih na Rotondi, gradskoj tržnici Korčule, označilo je otvaranja ovogodišnjeg jubilarnog petog Festivala hrane i vina Korčulanske pjatance.

udruga korčulanske pjatance korčulanske pjatance

Na izloženim, bogatim stolovima okupljeni su uživali u slanim i slatkim zalogajima kao što su riblja pašteta s butargom, tapenada od crnih maslina i koromača, zanimljiva rekonstrukcija komiške pogače u kornetu, kao i tradicionalne otočne slastice lumblija i klašuni, a sve skupa popraćeno vrhunskim kapljicama crnog i bijelog vina.

Tu su također bile i Žrnovke koje su pred nama vrtile poznate žrnovske makarune, a od otočnih proizvoda i proizvoda susjednih otoka Hvara, Brača, Šolte i Visa, koje okuplja LAG 5, moglo se degustirati i za kupiti, med, džem, ručno rađene čokoladice raznoraznih okusa i kombinacija kao i mnoge druge slasne stvarčice.

korčulanske pjatance
Predsjednica Ivana Pačić Unković, moderatorica Morana Zibar i voditeljica LAG-a 5 Katarina Slejko

Festival je ponudio čak 12 vrhunskih radionica i predavanja, a masterclassove su održali slovenski chef s Michelinovom zvjezdicom Igor Jagodic, pastry chefica Tea Mamut, a održane su i sommelierske radionice, radionice branja samoniklog, jestivog bilja, zanimljiva predavanja o certificiranju otočnih proizvoda, pčelarstvu, Slow food pokretu, te samom doživljaju hrane.

‘Jedan od najvećih uspjeha festivala je međuotočna povezanost, obradovalo me vidjeti toliki broj naših susjeda na festivalu. Zadovoljni smo, odradili smo vrlo sadržajan i kvalitetan program, a prije svega dinamičan i zabavan’, poručila je predsjednica Pačić Unković.

Na radionici Igora Jagodica u konobi Mate pripremala se lignja

I ove godine Pjatančari su ponudili posjetiteljima vitalan spoj tradicije i modernog kulinarstva. U kultnom restoranu Planjak svakog dana pripremala se marenda kako se ne bi zaboravilo na mitsko Umijeće marendavanja dok su tehnički zahtjevnije večere realizirane suradnjom Marka Gajskog, glavnog chefa korčulanskog LD Restauranta okrunjenog Michelinovom zvjezdicom i chefa Kevina Bonellija s Malte koji se također može pohvaliti zvjezdicom te suradnjom Igora Jagodica i Tee Mamut.

Važno je za naglasiti da se večere, koje prati vrhunski složen degustacijski meni uparen s vinima, nude po promotivnim cijenama i ograničen je broj mjesta, a koliko smo saznali uvijek se traži mjesto više.

Zajedno su kuhali Marko Gajski i chef Kevin Bonello s Malte
Igor Jagodic & Tea Mamut uspješno su servirali vrhunsku degustacijsku večeru

Malo je reći da su članovi udruge Korčulanske pjatance uspjeli su u svom naumu da privuku velik broj zaljubljenika, kako u sam otok koji je po nama jedinstven bilo u proljeće ili jesen, tako i u vrhunske gastro-delicije i kapljice koje ljube sva nepca. Također, malo se festivala može pohvaliti pozornicom na kojoj lokalni ugostitelji, koji su inače konkurenti, surađuju, podržavaju se i bodre kako bi otok brendirali ne samo na nacionalnoj, već i svjetskoj razini.

Tako se zahvaljujući ovom konceptu promidžbe Jadrana kao jedinstvene destinacije, na Korčuli isprepliću posljednji krikovi kulinarskih trendova moderne gastronomije i temelji autohtonih vinskih sorti kojima se vizionarski i tehnički izvrsno gospodari. Kako doznajemo od predsjednice, nakon što smo uživali u jesenskim okusima i mirisima, šeste Korčulanske pjatance najvjerojatnije se ipak vraćaju u izvorni termin, na proljeće, koje s nestrpljenjem iščekujemo.

Fotografije Mario Jelavić

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above