Novo predstavljene jedrilice i katamarani za uživanje7 min
00:20:00
00:20:00

Ekološka održivost, ekonomičnost, veća privatnost i povezanost s prirodom samo su neki od razloga zbog kojih se jedrilice i katamarani svrstavaju u najpopularniji izbor za krstarenje, a mi vam predstavljamo najnovije modele predstavljene na ovogodišnjem Cannes Yachting Festivalu

Jedrilice i najnoviji trendovi

Jeanneau Yachts 55

Jeanneau Yachts 55 donosi neviđeni raspored, u kojem vlasnički apartman na pramcu zauzima dvije trećine interijera. Dvije kabine s vlastitim kupaonicama daju gostima privilegiju uživanja u potpuno odvojenim životnim prostorima. Krmeni dio jahte namijenjen je opuštanju i ima dva salona — jedan u obliku slova U i jedan u obliku slova L — koji se lako pretvaraju u palube za sunčanje.

Dodatak svemu ovome je pozamašna hidraulička platforma za plivanje, koja nudi dovoljno prostora za slobodno vrijeme uz vodu. Dvostruka kormila promišljeno su postavljena prema naprijed i uz njih ima dovoljno mjesta za navigatorov kutak s monitorom GPS-a i komandama autopilota. Sve je to zaštićeno krutim krovom i širokom i visokim prednjim staklom, koje jamči besprijekornu preglednost za izniman doživljaj jedrenja.

Hanse 410

Svojom prostranošću bez konkurencije u klasi od 40 stopa i promišljenim opcijama rasporeda prostorija, novi Hanse 410 otvara potpuno novu dimenziju. Optimizirani dizajn trupa s izbočinama na pramcu i krmi omogućava usku vodenu liniju, a time i beskompromisne performanse i lagano upravljanje.

jedrilica hanse 410 jedrilica hanse 410

Ovo je prvi model kuće koji nudi mogućnost električnog pogona s impresivnom autonomijom od 55 nautičkih milja, u čemu pomaže i hidrodinamički dizajn s uskom vodenom linijom. Krilca na prednjem i stražnjem dijelu osiguravaju široki trup za maksimalno iskorištenu unutrašnjost, a kokpit je najveći u ovoj klasi, sa dva stola koji se mogu pretvoriti u veliki prostor za naslonjač ili jastuk za sunčanje. Čak 18 mogućih rasporeda unutrašnjosti omogućuje naručiteljima da prilagode svoj primjerak Hanse 410 svojim osobnim potrebama.

Oceanis 37.1

Trup modela Oceanis 37.1 je proširen rebrom koji održava fluidne linije ispod vode i jamči veću snagu i stabilnost, a usto i povećava krutost trupa, kontrolira težinu i daje veći volumen unutar pramca. U serijskoj izvedbi, model je opremljen king-size bračnim krevetom, a smještanje velikih kreveta je moguće i u izvedbi s tri kabine. Osjećaj prostranosti se nastavlja uza središnji stol u kokpitu otvorenom sa svih strana.

Jedrilje je visoko i obećava izvrsne performanse, a u serijskoj izvedbi s automatskim jibom naglasak je na jednostavnosti. Za krstarenje popularna je opcija bez emisija, pa je tako Oceanis 37.1 dostupan s elektromotorom s 12 kW i baterijama od 10 kWh, što je dovoljno za autonomiju od 2 sata pri brzini od 5 čvorova između dva punjenja, bez emisija i u ekološki prihvatljivoj tišini.

Dufour 41

Dufour 41 predstavlja evoluciju serije Vintage, uvodeći modernost, obilje prirodnog svjetla i mnoštvo inovacija, dok istovremeno ostaje vjeran esenciji Dufoura. Usprkos duljini od preko 12 metara, ova jahta za krstarenje može se pohvaliti volumenom kokpita kojim parira mnogo većim plovilima.

Dizajniran za kretanje bez napora i mirnu plovidbu, Dufour 41 je dostupan u tri verzije: Adventure, Ocean ili Performance, s dva rasporeda koji nude 3 ili 4 kabine. U verziji s tri kabine nudi prostranu vlasničku kabinu, dovoljno spremišnog prostora i privatnu kupaonicu, dok će gosti uživati u dvije prostrane kabine s vlastitim kupaonicama. Obje konfiguracije nude brojna rješenja za pohranu i imaju kuhinju smještenu sprijeda ili na krmi, što omogućuje nesmetano kretanje čak i u plovidbi.

Bavaria C46

Zahvaljujući pametnoj listi dodatne opreme, Bavaria C46 se može individualno konfigurirati da zadovolji mnoge osobne zahtjeve vlasnika. Oni koji vole ploviti s velikom posadom bit će zadovoljni verzijom s pet kabina i tri kupaonice, oni pak koji vole ploviti s obitelji i prijateljima mogu se odlučiti za klasičnu verziju s tri kabine.

Salon je središnje mjesto na glavnoj palubi i mjesto okupljanja svih putnika. Krovni prozori, okna i veliki trupni prozori dio su novog koncepta osvjetljenja u salonu Bavaria C46. S velikom sofom u obliku slova U na desnom boku i kuhinjom na lijevoj strani, ništa ne stoji na putu velikim večerama za sve prisutne. Bavaria C46 također ima iznimno veliki kokpit s jednako velikom platformom za kupanje.

Grand Soleil 65

Grand Soleil 65 predstavlja savršenu sintezu performansa, stila i inovacija. Trup je izrađen ulijevanjem infuzijom epoksidne vinilesterske smole u dvo- i jednosmjerna karbonska vlakna, što mu daje laganu, krutu i robusnu strukturu. Plan jedra je osmišljen za postizanje i održavanje optimalne ravnoteže u odnosu na trup i kobilice, za podnošenje bilo kakvih vremenskih i morskih uvjeta.

U serijskoj izvedbi, Grand Soleil 65 je opremljen automatskim flokom koji osigurava sigurnu i laku plovidbu čak i sa smanjenim brojem članova posade. Verzija Grand Soleil 65 Long Cruise nudi bolje mogućnosti krstarenja od verzije Performance, ali ima identičan trup s optimiziranim performansama. Dizajn i odabir materijala stvaraju cool talijansku atmosferu i interijer koji je suvremen i elegantan.

Katamarani i najnoviji trendovi

80 Sunreef Power Eco

Sunreef Yachts je na ovom modelu primijenio najsuvremeniji sustav za prikupljanje sunčeve energije, koji pokriva impresivnih 200 četvornih metara te stvarajući do 36 kWp električne energije omogućuje 80 Sunreef Power da ju učinkovito koristi. Ovaj električni katamaran ima izuzetno laganu bateriju, koja teži 30% manje od prosječnih baterija koje se obično koriste u nautičkoj industriji.

katamaran 80 sunreef power eco

Za one koji traže svestranost, dostupna je i hibridna verzija, a novi 80 Sunreef Power može biti opremljen i zmajem, za dodatno poboljšanje performansa i autonomije. Kao potpuno prilagodljivo luksuzno plovilo, električni katamaran 80 Sunreef Power nudi beskrajne mogućnosti za uređenje interijera, uz upotrebu širokog spektra etički dobivenih i ekološki odgovornih materijala.

Fountaine Pajot 80

Novi Fountaine Pajot od 80 stopa nudi velike prostore za druženje i opuštanje u prednjem i stražnjem kokpitu, a svaki imaju dvostruki izravan pristup salonu. Raspored interijera orijentiran je oko salona, s dobro opremljenim elementom za pripremu pića i hrane, navigatorovim kutkom i zanimljivog stola s kožnim detaljima i pomno izrađenim ukrasnim šavovima.

Kabine, garderobe i kupaonice promišljeno su dizajnirane, stilom slične mnogim modernim jahtama: kupaonice podsjećaju na spa, a vlasnička kabina čak ima hidromasažnu kadu. Flybridge nudi prekrasan prostor s odvojenim prostorima za opuštanje, druženje i navigaciju. Poluprozirni solarni paneli, elegantno uklopljeni u staklo, propuštaju u potpalublje prigušeno svjetlo i generiraju dovoljno energije za pokretanje kućnih sustava na brodu tijekom vrućih ljetnih dana.

Lagoon 60

Novi, velikodušniji prostor krme novog modela Lagoon 60 ima šire stepenice i nudi još više komfora. Sigurne i široke stepenice izvedene su pod kutom i pod prirodnim nagibom vode od krmene platforme do kokpita, gdje se otvaraju krmene terase koje dodatno olakšavaju kretanje na palubi, povećavajući životni prostor na sidru, a istodobno osiguravajući dodatni pristup moru.

katamaran lagoon 60 katamaran lagoon 60

Prilično prostrani pramčani kokpit skladno je integriran u dizajn Lagoona 60, pružajući dovoljno prostora za opuštanje i druženje. Paluba je izvedena na jednoj razini sve od krmenog kokpita, kroz salon, do pramčanog kokpita, pa gosti mogu uživati u panoramskom pogledu bez potrebe da pazite na korak. Potpuno modularni salon okrenut je prema eksterijeru, a model je dostupan u dvije verzije rasporeda, s četiri ili pet kabina, za sve želje i ideje.

BGM75

Sa svjetskom premijerom modela BGM75, Sanlorenzo predstavlja svoj prvi višetrupni model. Bluegame je prvi model nove serije, koja se ne uklapa u postojeći segment, već stvara novi. Ovime se i model i serija jasno odmiču od katamarana dostupnih na tržištu, jer spajaju prednosti višetrupaca poput održivosti sa skladom i elegancijom svih modela kuće.

Taj cilj dizajneri su postigli neobičnim omjerom između duljine i širine, pri čemu je širina znatno manja od očekivane. Veća blizina dvaju trupova također je omogućila stvaranje donje palube u jednom potezu i vlasničke kabine pune širine, značajke bez presedana za jahtu s dva trupa. BGM75 nadilazi ograničenja u samom konceptu gradnje na dva odvojena trupa.

Aquila 42

Dimenzije i fluidnost dizajna nove Aquile 42 temelje se na sportskim, čistim i bezvremenskim linijama, a uronjeni dio trupa projektiran je prije svega za okretnost i efikasnost. Krmeni kokpit predstavlja izvanredan prostor za opuštanje dok flybridge nudi niz sjedećih mjesta za svakoga tko želi uživati u pogledu dok je u plovidbi.

Unutarnji prostor nudi beskrajne mogućnosti za smještaj, a istovremeno pruža spektakularan pogled i iz kabine i iz salona. Interesantne konfiguracije nude najmanje dvije, a najviše četiri kabine, te će zasigurno zadovoljiti potrebe onih koji se spremaju na dulju plovidbu, bilo da se radi o privatnom vlasništvu ili čarteru.

Leopard 40PC

Sa svojim odlučnim linijama i vrlo suvremenim dizajnom, novi Leopard 40PC odmah se odaje kao pripadnik nove generacije Leopardovih motornih katamarana. Vanjski prostori su brojni i impresivni za četrdeset stopa. Kuhinja u obliku slova L je potpuno opremljena i izvedena slijeva, a na pramcu se nalazi udoban salon.

Preko puta salona nalazi se unutarnje upravljačko mjesto koje pruža maksimalnu sigurnost, savršen bočni pogled na okolinu i istovremeno je zaštićeno od vremenskih nepogoda. Sve tri kabine imaju velikodušne samostojeće krevete i pogled na more kroz trupne prozore. Predviđena brzina krstarenja od 17 čvorova i više od 20 čvorova pri najvećoj brzini jamče veliku autonomiju, a pogotovo pri nižim brzinama, što će usrećiti ljubitelje duljeg krstarenja.

Fotografije Hanes, Grand Soleil, Sunreef, Fountaine Pajot & Lagoon Video Fountaine Pajot, Aquila, Leopard, BlueGame, Beneteau, Jeanneau, Bavaria & Dufour

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above