Domagoj Milišić: Akvizicije, projekti i izazovi u nautičkoj industriji5 min

Vlasnik i direktor Croatia Yachtinga pojašnjava poslovnu filozofiju jedne od najpotentnijih hrvatskih kompanija u nautičkom sektoru, koja je kroz akviziciju poljske tvrtke i projektima u Turskoj postala i međunarodni igrač

Razgovarali smo s Domagojem Milišićem, vlasnikom i direktorom hrvatske tvrtke Croatia Yachting, koja uspješno plovi kroz posao prodaje, čartera i menadžmenta jahti, a čije ime se na hrvatskom tržištu često vezuje uz Hanse grupaciju i Bali katamarane. Ove godine se obilježava devetnaest godina poslovanja tvrtke, koja je u prodaji jahti postala međunarodni igrač akvizicijom poljske tvrtke Odisej, kao i s već uspješnim projektima čarter kompanija u Turskoj. Naše prvo pitanje upravo je bilo vezano uz širenje tvrtke.

‘Donijeli smo stratešku odluku da ćemo se širiti akvizicijama, ali ne pod svaku cijenu. U obzir dolaze samo one tvrtke koje nam donose dodatnu vrijednost i otvaraju nam nova tržišta. S Odisejem, dugogodišnjim zastupnikom Bali katamarana za Poljsku, dobili smo pristup velikom poljskom tržištu po pitanju čarter menadžmenta. S druge strane, akvizicija nam je donijela i našu petu čarter bazu, i to u Šibeniku, s kojom smo pokrili sve važnije nautičke centre od Zadra do Dubrovnika.’

Croatia Yachting tim

USKORO ĆETE OBILJEŽITI 20 GODINA POSLOVANJA, KOJA SU VAŠA POSTIGNUĆA U TOM RAZDOBLJU?
Od našeg početka 2004. godine narasli smo u jednu od najvećih čarter flota u Hrvatskojs više od 170 plovila za sezonu 2024., u naših pet čarter baza u Dalmaciji. U našoj smo floti do sada ugostili gotovo 130.000 zadovoljnih gostiju i ostvarili više od 18.000 čarter tjedana. Narasli smo u tvrtku s više od 55 stalnih zaposlenika, usmjerenih prema pružanju što više razine usluge našim klijentima, pa smo kao čarter tvrtka i višestruko nagrađivani, a posebno se ponosimo nagradama s naslovom najbolje čarter tvrtke u Hrvatskoj iz 2017. i 2022. godine.

Ne smijemo izostaviti ni naša postignuća u prodaji plovila. Kao što znate, ovlašteni smo zastupnik za šest inovativnih brendova plovila koji su postigli zavidan uspjeh na hrvatskom tržištu pa smo u tom razdoblju prodali i opremili više od 350 plovila, dok smo 2019. godine dobili i nagradu kao najbolji ovlašteni prodavatelj Hanse plovila na svijetu.

ŠTO DANAŠNJI KLIJENTI OČEKUJU OD ČARTER MENADŽMENTA?
Kao i uvijek, prvi motiv investitora u čarter menadžment je zarada, no to je rijetko jedini motiv ulaganja u plovilo za čarter. Često je riječ o klijentima koji i inače vole ploviti i nerijetko su već bili naši gosti ili su već prethodno imali svoje plovilo. Zapravo je ovdje riječ i o tzv. lifestyle investiciji i taj je element u posljednjih nekoliko godina sve više naglašen, pa se susrećemo s činjenicom da investitori veliku važnost daju odabiru konfiguracije plovila po pitanju broja kabina, materijala i dodatne opreme kako bi, na kraju krajeva, ipak posjedovali plovilo koje prvenstveno odgovara njihovim privatnim afinitetima.

Uzimajući u obzir činjenicu da investitori kupuju plovilo radi sebe, vrlo je važna komponenta jednostavnosti posjedovanja plovila, budući da mi preuzimamo cjelovitu brigu o plovilu, vezu i održavanju, a i pripremimo plovilo za godišnje odmore vlasnika.

Htio bih naglasiti činjenicu da uz nekoliko investitora, koji istodobno imaju po nekoliko plovila u našoj floti, postoji i veliki broj onih koji su cijeli ciklus čarter menadžmenta prošli više puta, i to tako da su svoje staro plovilo zamijenili za novije ili veće plovilo unutar našeg čarter menadžment programa.

Bali 5.6 katamaran

MOŽETE LI IZDVOJITI MODELE BRODOVA KOJI SU SE POKAZALI KAO NAJUSPJEŠNIJI IZBOR ZA ČARTER?
Uvijek su veći brodovi bili rentabilniji zato što im godišnji troškovi predstavljaju manji udio u prihodu u odnosu na manje brodove. Primjerice, jedrilice od 45 do 50 stopa i katamarani od 40 do 50 stopa su najrentabilniji i najsigurnija investicija. I manji brodovi su rentabilni, ali, općenito govoreći, veći brodovi imaju prednost u tom smislu.

Želim naglasiti da su brodovi i dalje, konkretno jedrilice i katamarani, dobra investicija. Riječ je o imovini koja se dobro prodaje, a ujedno zadržava vrijednost i pomoću koje se moguće braniti od inflacije. Primjer su vlasnici koji su kupili brodove 2018., 2019. ili 2020., dobro ih eksploatirali kroz čarter, a poslije ih prodali za istu vrijednost.

Naš prodajni tim svakom zainteresiranom kupcu daje projekciju profitabilnosti i individualno skrojenu projekciju s obzirom na dužinu financiranja i modele koji se prilagođavaju njihovim mogućnostima financiranja. Imamo dugogodišnju suradnju s partnerskim leasing kućama, tako da oni modele financiranja prilagođavaju potrebama našeg klijenata.

Ako ćemo baš izdvojiti najrentabilnije modele, od Bali katamarana to su Bali Catspace i Bali 4.6 Catspace, katamaran od 40 stopa koji je specifičan po tome što jedini na tržištu ima flybridge u toj veličini, a i ponuda prostora za boravak na plovilu daleko je ispred konkurencije.

Za Bali 4.6 također možemo bez ustručavanja reći da je najprostraniji katamaran u klasi, a ujedno je jedini u toj veličini koji ima mogućnost rasporeda s pet kabina.

Ako govorimo o Hanse jedrilicama, tipični čarter brodovi su oni s četiri ili pet kabina. Jedan od najnovijih modela i Europski brod godine je Hanse 460, ne bez razloga, a odlična opcija za čarter je model Hanse 510 u verziji s pet kabina.

Hanse jedrilica Croatia Yachting

KOJE ĆETE NOVE MODELE USKORO PREDSTAVITI? 
Uskoro nam stiže novi najmanji Bali Catsmart, koji donosi sva Bali revolucionarna rješenja u katamaranu od 38 stopa. Od Hanse jedrilica uskoro očekujemo Hanse 510, koji je svojom prostranošću jednostavno nevjerojatan, a jedini u klasi ima i garažu u koju stane gumenjak od 270 cm s izvanbrodskim motorom. Predstavljanje je bilo prošle godine u Barceloni, a hrvatska premijera na Biograd Boat Showu u listopadu ove godine.

Hanse 410 upravo je doživio svoju premijeru na Cannesu, a prvi u našu flotu stiže u veljači 2024. Najavljujemo i novi Hanse model u veličini od približno 55 stopa, koji će biti predstavljen koncem 2024. Sve modele dizajnirao je poznati studio Berret-Racoupeau, koji nije imao lagan zadatak, spojiti poznate Hanse karakteristike te ujedno povećati prostornost broda i njegove performanse. Kao dokaz da su uspjeli je Hanse 460, prvi u novoj liniji Hanse jedrilica koji je uskoro postao jedan od omiljenih modela, a kao dokaz tomu je nagrada za najboljeg obiteljskog krstaša u 2022. godini.

OSIM JEDRILICA I KATAMARANA, ZASTUPATE I MOTORNE JAHTE, KOJE NOVITETE IMATE? 
Zastupamo brendove Hanse grupacije, a to su Sealine, Fjord i novi brend Ryck, koji za sada ima model Ryck 280. Riječ je o zaista svestranom weekend kruzeru koji se koristi za ribolov, za vodene sportove i mnoge aktivnosti na moru, a odličan je za naše tržište po pitanju koncepta i cijene, i izravni je pandan ranije etabliranom Axoparu. Također, nakon uspješnog modela Fjord 41XL, dolazi i verzija 41 XP s izvanbrodskim motorima, a u najavi je i Fjord 39, koji je planiran za 2024. godinu.

Fjord 41 XL Sealine Croatia Yachting

KAKVA JE BUDUĆNOST CROATIA YACHTINGA?
Planiramo se razvijati u nekoliko smjerova. S jedne strane dat ćemo prednost digitalizaciji i optimizaciji svojih internih procesa kako bismo unaprijedili kvalitetu usluga i korisničko iskustvo za sve naše klijente, od čartera do kupaca i vlasnika plovila u menadžmentu. Naravno, i dalje ćemo koristiti svaku dobru priliku za širenje koja nam se ukaže ako se ona uklapa u našu generalnu strategiju.

Svake godine rastemo u smjeru agencijskog poslovanja, bukirajući i druge čarter tvrtke. Nadalje, unutar svoje strategije poslovanja i dalje planiramo uzimati u obzir nama zanimljive akvizicije i nove brendove, pogotovo one koji su inovativni, kao što su ‘naši’ Bali, Hanse, Dehler, Ryck, Sealine i Fjord. Ali naglasio bih da nam nije prioritet širenje, već optimizacija i podizanje kvalitete.

Tekst Darko Šupuk
Fotografije Croatia Yachting

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above