Sunreef Yachts: Dva desetljeća jahtaškog entuzijazma5 min

S karizmatičnim osnivačem Francisom Lappom brend Sunreef Yachts je u proteklih 20 godina postao pojam za luksuzne katamarane i brojne ekološke inovacije

Prošle je godine Sunreef Yachts proslavio 20. obljetnicu i nedavno objavio vijest o prodaji i izgradnji drugog primjerka 43M Eco na jedra – kao najvećeg svjetskog katamarana na električni pogon. U samo malo više od dva desetljeća ovaj je brend natjerao jahtaške entuzijaste diljem svijeta da povjeruju u sljedeće: a) luksuzni katamarani postoje, b) luksuzni katamaran može se izgraditi u Poljskoj, i c) luksuzna jahta ne znači nužno sagorijevanje tona goriva.

sunreef power eco 80
Sunreef je prvo brodogradilište koje je izgradilo katamaran s gornjom palubom, ostvarujući san Francisa Lappa o idealnoj višetrupnoj jahti za čarter

Poznato je da iza svakog jakog brenda stoji karizmatična figura njegova osnivača. Sunreef je upravo takav slučaj, a Francis Lapp definitivno njegova snažna ličnost. Sve što radi, radi sa strašću i hrabrošću – još kao mladi električar, bez oklijevanja je napustio Alsace, svoje rodno mjesto, zbog velikog projekta u Saudijskoj Arabiji.

Davnih 1980-ih bila je to potpuno drukčija zemlja u usporedbi s onim što možemo vidjeti danas, ali Francisova strast za putovanjima i njegovo zanimanje nadjačali su strah od nepoznatog. S jedrenjem se upoznao mnogo kasnije, nakon što je osnovao i vodio vlastite tvrtke u Francuskoj i Poljskoj. Kad je ušao u taj svijet, bio je začuđen što ne može pronaći idealan brod za unajmljivanje – i, s poznatom odlučnošću, konačno je odlučio izraditi ga samostalno. Tako je počela priča o tvrtki Sunreef Yachts.

Sunreef Power 100
Sunreef Power 100

Sunreef Yachts nipošto nije bio uobičajeno brodogradilište od samog početka. Uvijek su sanjali velike snove – uostalom, kako se drukčije probiti u industriji jahti? Za početak o mjestu: Sunreef je utemeljen u legendarnom brodogradilištu u Gdanjsku, gdje je započeo antikomunistički pokret ‘Solidarnost’, a zajedno s njim i moderna povijest same Poljske.

Zatim o brodovima: Sunreef je bio prvo brodogradilište koje je izgradilo katamaran s gornjom palubom, ostvarujući san Francisa Lappa o idealnoj višetrupnoj jahti za čarter. A prvi klijent Sunreef Yachtsa došao je upravo iz čartera – kupio je jahtu od 74 stope koju je unajmio s Lappovom tvrtkom jer nije mogao pronaći ništa bolje.

Sunreef Power 100
Sunreef Power 100

Tijekom godina upravo su klijenti i njihove jedinstvene osobnosti postali ambasadori i jedna od glavnih pokretačkih snaga za Sunreef Yachts. Prvi motorni katamaran Sunreefa – ‘Jumbo’ od 70 stopa – stvoren je i izgrađen u suradnji s poznatim francuskim jahtašem Laurentom Bourgnonom. Oplovio je svijet sa svojom obitelji, a istodobno je napravio veliku promociju za Sunreef motorne jahte.

Ideja o izradi sklopivog jarbola za katamaran nastala je u pregovorima s naručiteljem iz Abu Dhabija. Bio je smješten u Yas Marini, koja je okružena mostovima, ali beskompromisno je odlučio da želi jedrilicu.

Nakon toga se stari klijent, koji je posjedovao katamaran od 74 stope, obratio Francisu Lappu sa zahtjevom da izradi nešto veće pa se tako pojavio katamaran za jedrenje od 100 stopa.

Francis Lapp
Iza svakog jakog brenda stoji snažna figura njegova osnivača, a kod Sunreefa to je Francis Lapp

Čak i sada, kao veliko etablirano brodogradilište za serijsku proizvodnju, Sunreef je još uvijek vrlo orijentiran na ljude – svaki od sedam motornih modela i četiri modela jedrilica u njihovoj ponudi može se prilagoditi u smislu interijera.

Među klijentima tvrtke mnogo je onih koji su dali inspiraciju milijunima ljudi: teniska superzvijezda Rafael Nadal ponosno posjeduje Sunreef Power od 80 stopa, prvak u Formuli 1 Nico Rosberg promiče ekološke inicijative brodogradilišta na svojoj jedrilici Sunreef 80, pustolov i putnik Mike Horn ambasador je novih modela Sunreef Explorera i, naravno, Fernando Alonso – još jedan prvak i legenda Formule 1 – koji željno iščekuje da se izgradi njegov električni Sunreef od 60 stopa.

Ekološke inovacije kao veliki dio Sunreef Yachtsa također su ukorijenjene u osobnosti osnivača brodogradilišta. Kao što je prethodno spomenuto, prije nego što je došao u industriju jahti, Francis Lapp počeo je kao električar, što objašnjava održivost, ekološku i električnu agendu (koja sada zauzima sve više i više mjesta u industriji jahti). Ali, za razliku od onih tvrtki koje samo uskoče u ‘hype’ vlak, Francis Lapp i njegovi zaposlenici dolaze sa stvarnim idejama i rješenjima.

Savršen primjer je najnovija linija katamarana na jedra Sunreef 80, gdje je ideja tihe i učinkovite luksuzne jahte podignuta na višu razinu dodavanjem hidrogeneracijskog sustava. Jednostavno rečeno, Sunreef je napravio svoje jedrilice tako da same generiraju energiju koristeći snagu vjetra.

sunreef eco 43
Sunreef Yachts ne gradi samo inovativne i ekološki prihvatljive katamarane, već svojim klijentima pruža moderan, brz i tih način istinskog uživanja u moru

Sljedeća velika stvar su vrlo tanki solarni paneli koje je izumio Sunreef. Ova tehnologija već je dokazana linijom Sunreef 80, a koristi se i za budući Sunreef 43M Eco. Tanke, jake, fleksibilne fotonaponske ploče koje se lako održavaju te ih je lako ukloniti tijekom bojenja jahte ili održavanja trupa, sada se mogu postaviti ne samo na jarbol i bimini tendu, već i na trup.

Na Sunreefu 43M Eco ovi paneli mogu generirati do 60 kW na vrhuncu sunčeve aktivnosti, što je gotovo dvostruko više od onoga što može dati veliki dizelski generator moderne jahte. Kao i sve sa Sunreefom, paneli se proizvode u tvrtki. Francis Lapp podržava moto: ‘Ako želite da nešto bude dobro napravljeno, učinite to sami.’

Sunreef Power Eco 60
Sunreef Power Eco 60

Nedavno je Sunreef predstavio Ultimu, novu liniju visokotehnoloških hibridnih motornih dvotrupaca s mogućnošću potpune prilagodbe svakog detalja kupcu. Linija je dizajnirana kako bi ponudila punu kreativnu slobodu svakom vlasniku koji traži ultimativnu platformu za iskazivanje životnog stila.

S pametnim spremištem za igračke te opremom za ronjenje i ribolov, svako plovilo predstavlja bit morskog načina života. Lapp za Ultimu tvrdi da je nastala kao snažan odgovor na zahtjeve tržišta: ‘Da bismo postigli ovo, spojili smo najbolje od višetrupne i jednotrupne filozofije dizajna. U ovom se konceptu najviše ističe mogućnost brzog krstarenja, golemi životni prostor i energetska učinkovitost.’

Sunreef Yachts najveća je tvrtka za izgradnju jahti u Poljskoj i također najuspješnija poljska tvrtka koja ne gradi samo inovativne i ekološki prihvatljive katamarane (i ne samo u Poljskoj, jer Sunreef Yachts gradi novi proizvodni pogon u Ras Al-Khaimahu, UAE), već svojim klijentima pruža moderan, brz i tih način istinskog uživanja u moru. A kako vi uživate na moru?

Pravi odgovor je vrlo jednostavan za većinu nautičara: osjećajući se sigurno i osluškujući vjetar i valove. Vjerujemo da su zbog toga dva prvaka Formule 1, koji su vjerojatno više od ikoga zasićeni bukom i zagađenjem, odabrali Sunreef.

Fotografije & video Sunreef

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above