Sunreef 70 na testu: Performanse s pedigreom5 min
00:02:08
00:02:08

Sunreefova ekspertiza i ovdje je došla do izražaja jer, uz čvrstu superstrukturu i trup, katamaran Sunreef 70 uz performanse nudi i obilje životnog prostora, koji se prilagodbama može poboljšati u nebrojenim pravcima

Bilo da tek ulazite u svijet luksuznih katamarana ili pak prelazite s manjeg modela od 50 i 60 stopa na veći, novi Sunreef 70 čini se kao sasvim logičan izbor. Upravo zato što, osim veće kvadrature, Sunreef Yachts nudi budućim vlasnicima jahti ono što oni najviše žele – mogućnost prilagodbe i najsitnijih detalja, a to je sama definicija luksuza u premium jahtingu.

Prepoznatljiv dizajn Sunreefa

sunreef 70 katamaran anima

Istina, i drugi brendovi nude ‘custom’ dizajn, materijale i opremu, no Sunreef s vlastitim inženjeringom ide i korak dalje s modelom Sunreef 70 Eco (solari + električni motori).

Uz sve rečeno, prepoznatljiv dizajnerski DNK koji se prenosi kroz cijelu novu generaciju Sunreefa impresivan je koliko i zavodljiv. Dosta je nabrojati trinaest već prodanih primjeraka i nagradu ‘Best Sailing Yacht of the 2021 The International Yacht & Aviation Awards’.

S blago obrnutim pramcima i dosta zaobljenom krmom, dizajneri su naglasili sportski karakter. Okomiti prozorski otvori na bokovima lijepo su ukomponirani u Sunreefove tamne nijanse trupa, a ‘cut out’ na ogradi zanimljiv je dizajnerski detalj koji 70-ica dijeli s modelom Sunreef 100.

Sunreef 70 Anima

U kombinaciji s antracitnim bojama trupa kao na primjerku Anima i velikim tamnim staklenim stijenkama koje spajaju fly s palubom, ovaj luksuzni katamaran izgleda opako i sigurno će u svakom portu privlačiti poglede. Za vlasnike, pak, salon je najinteresantniji dio broda, u kojem će provoditi najviše vremena, a s ukupno 287 četvornih metara prostora na raspolaganju, Sunreef pojmu prozračnosti daje puni smisao.

Od pramca do krme gotovo u ravnoj liniji možete se prošetati, a salon i krmeni prostor čine jedan cjeloviti i poluzatvoreni prostor za konzumaciju, opuštanje, kupanje i sunčanje, pa zahtijevaju vrhunsku udobnost i opremu, rekli bismo, Sunreef pedigre. Udobno skipersko mjesto je skroz pomaknuto uz prednju staklenu stijenku odmah do pramčanog izlaza, te nikako ne smeta prohodnosti na tom dijelu.

Luksuzni katamaran za čarter

Na modelu Anima salon je podijeljen na dvije velike sofe uz bokove, iza kojih se nalaze brojna spremišta, dok je u sredini prelijepi podesivi stol s tabureima, pa je prostor prohodan s obiju strana stola.

U rasporedu s kuhinjom dolje, velika vlasnička kabina je u svakom pogledu iznad svega ostalog viđenog na katamaranima ove klase, uz tri gostinske sobe i još jednu veliku kabinu za posadu, dok je gostinska soba s krevetima na kat pretvorena u dječju sobu.

Ovaj raspored odgovara vlasničkom ukusu, koliko i luksuznom čarteru (osam osoba), dok se u verziji s kuhinjom u salonu s direktnim izlazom na krmu nude četiri gostinske sobe s vlastitim kupaonicama.

Interijer Sunreefa 70

sunreef 70 katamaran kabina

Luksuzni materijali vidljivi su u svakom kutku interijera, a vlasnička kabina Sunreefa 70 posjeduje i veliki ‘walk in’ ormar, pop-up TV, vlastitu kupaonica u sivom prošaranom mramoru i crnim tonovima. Iznad prolaza za kabine nalazi se i veliki TV skriven u stropu, koji se prekidačem elegantno spušta, a onda cijelo društvo u salonu može uživati u filmskoj večeri, naročito kada se interijer diskretno osvijetli LED-icama.

Velikodušna prostranost

Odmah po izlazu iz salona na krmu, između prolaza za donju palubu i al fresco kuhinju, postavljene su sigurne i široke stube koje vode na vrhunski fly. Jednostrano kormilarsko mjesto s klupicom na desnoj strani vrlo je ugodno i pregledno, iza kojega se nalazi manja kuhinja, te zbilja ogromna sofa na kojoj se mogu izležavati doslovno svi na brodu.

Kao da i to nije dosta, iza sofe se nalaze sunpadovi ispod kojih su velika spremišta u koje čak stane i bicikl. Hidraulični vinčevi glavne škote nalaze se na bokovima, ispod kojih su i prekidači klizača genakera/genove, te po dva vinča odmah uz ‘petu’ jarbola.

sunreef 70 flybridge

Uz takvu opremu, kao i potpuno digitalnu opremu, uključujući i Dockmate za bežično upravljanje motorima i thrusterima prilikom vezivanja, manevriranje je za prave skipere vrlo lagano i upravljivo s minimalnim brojem posade.

Za krstarenje Karibima

Dinamičan dizajn i beskonačne mogućnosti prilagodbe potrebama vlasnika dodatno idu u korist ovog škvera, što potvrđuje činjenica da su većina vlasnika ponovni kupci, koji su svoje katamarane testirali na krstarenjima po Bahamima, Dominikanskoj Republici, ali i na Sjevernom moru.

Odaberete li ekološki osviještenu varijantu ovog premium katamarana, trenutno zaista ne možete pronaći boljeg suputnika za nove oceanske avanture od Sunreefa 70.

Sunreef Eco 70

S aspekta eksterijera, na modelu Eco 70 zapravo se malo toga mijenja u odnosu na standardni Sunreef 70, ali zato je interijer prepun napredne tehnologije. Svaki centimetar trupa prekriven je Sunreefovim solarnim panelima kapaciteta regeneracije do 30 kW, koji zbog fleksibilnosti prianjaju i na zaobljene površine (ukupno 143 četvornih metara) trupa, flybridgea i samog krova, a zbog težine imaju vrlo veliki učinak (manje od 5,2 kg / kWh).

U interijeru se također vodilo računa o ekologiji, ali nikako na uštrb luksuza, pa su materijali tapecirunga uglavnom dobiveni iz prirodnih i održivih izvora. Zbog ugradnje baterija kapaciteta od 285 kW do 475 kW 622V i dva generatora (2 x 75 kW) za pogon dva e-motora od po 90kW, tankovi goriva i vode su nešto smanjenog kapaciteta, no to nikako ne utječe na autonomnost katamarana, a unatoč sili tehnologije te zbog održivog dizajna i udobnosti, ukupni dojam ne pati te Eco 70 i dalje ostaje sportski elegantan.

Sunreef 70 tehnički podaci

Duljina preko svega: 21,4 m
Širina: 11,5 m
Gaz: 1,83 m
Spremnik za gorivo: 2000 – 4000 l
Spremnik za vodu: 1600 l
Motori: 2 x 180 / 225 KS
Generatori: 2 x 18 kW
Glavno jedro: 160 m2
Genova: 120 m2
Graditelj: Sunreef Yachts

Tekst Filip Bubalo

Fotografije & video Sunreef Yachts

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above