Nautor Swan: Moto je uvijek bio samo najbolje!6 min

Nautor Swan danas predstavlja vrhunac elegancije u svijetu jedrilica, a njihova su plovila svojom beskompromisnom kvalitetom i stilom postala statusni simbol

Malo je brendova među proizvođačima jahti koji imaju takav imidž kao što su to Swan jedrilice. Ono što je Riva u motornim brodovima, to je Nautor Swan među jedrilicama. Njihovi modeli duljinom počinju na dvanaest metara, ali zadiru duboko u svijet superjahti s plovilima čija duljina prelazi trideset metara i koja rado viđamo svake godine na sajmu u Monaku. Vlasnici Swana pripadnici su jednog posebnog kruga zaljubljenika u jedrenje, regate i tradiciju koju ime Swan sa sobom nosi.

Swan 115 Shamanna

Tijekom pet desetljeća u Finskoj je izgrađeno više od 2350 plovila između 36 i 131 stopa u četiri različite linije: ClubSwan Yachts, Swan Yachts, Swan Maxi Yachts i Swan Shadow, prva Swanova motorna jahta.

Nautičko savršenstvo u Pietarsaariju

Nautor Swan osnovao je 1966. Pekka Koskenkyla koji je svoju viziju brodogradnje utemeljio na višestoljetnoj finskoj tradiciji i strasti prema jedrenju i prirodi, a kao cilj zadao si je gradnju brzih i kvalitetnih jedrilica za istinske ljubitelje jedrenja – i to sve u Finskoj, u Pietarsaariju, gdje temperatura pada i do -30 stupnjeva.

Obrazovan u Sjedinjenim Državama, Pekka se za prve projekte – jedrilice od stakloplastike i drva – obratio baš američkim dizajnerima, njujorškom studiju Sparkman & Stephens, koji su u to vrijeme predstavljali sam vrh nautičkog dizajna. Nitko prije Nautora nije gradio jedrilice dulje od deset metara od stakloplastike, koja je tada bila relativno nov materijal.

Pekka je shvatio da je stakloplastika budućnost nautike i baš je od nje izgradio svoj prvi model, Swan 36, jedrilicu koja se, osim materijalom, istaknula i drugim inovativnim elementima, poput lista kormila pomaknutog sasvim na krmu, skega odvojenog od peraje i unatrag pomaknutog središta trupa, što je sve znatno doprinijelo stabilnosti jedrilice pri većim brzinama.

Pobjedama na regatama u Engleskoj, (to se u prvom redu odnosi na Cowes Week 1968.), Swan 36 stekao je svjetsku popularnost osvojivši, u prvom redu, srca i novčanike jedriličarskog plemstva, ali i označio početak jednog od najuglednijih brodograditelja u povijesti.

Clubswan Palma de Mallorca Clubswan Sardinia

Nedugo zatim razvijeni su modeli Swan 37 i Swan 43 (koji je već 1969. osvojio Admiral’s Cup). Glad za brzim, lijepim i kvalitetnim jedrilicama je samo rasla, a Nautor je izrađivao sve veće modele. Swan 55 i Swan 65 užitku jedrenja dodali su komfor, a Swan 65 postao je neopisivo popularan kad je Swan 65 Sayula 1973. i 1974. osvojio prvu regatu Whitbread.

Od 1978. do 1981. još je jedan ugledni dizajner postao suradnik Nautora – Ron Holland dizajnirao je pet modela proizvedenih u oko 300 primjeraka (među njima i ikone Swan 37, Swan 39 i Swan 42).

Nautor Swan 78

U 1980-ima Swan je otvorio novo poglavlje, kad je kuća počela surađivati s Germanom Frersom, koji je odonda zaslužan za sve modele Swan. Frers desetljećima uspijeva održati ravnotežu između komfora, sigurnosti, ljepote i brzine, a prema njegovim je nacrtima izgrađeno više od 700 primjeraka.

Nautor Swan je danas vjerojatno najprestižniji graditelj jedrilica na svijetu, a njegovi modeli predstavljaju vrhunac brodogradnje u svojim segmentima. Luksuz i kvaliteta kakvi se ne viđaju ni na čijim drugim jedrilicama, za Nautor su standard, a od prvoga dana moto kuće je ‘Samo najbolje’

Nautor Swan karakterizira dosljednost, kad je riječ o dizajnerima, ali i menadžmentu. Vlasnik većinskog udjela u Nautoru od 1998. je Leonardo Ferragamo, koji s ostalim ulagačima potiče evoluciju brenda.

Leonardo Ferragamo Nautor Swan

Godine 2015. Nautor predstavlja Club Swan 50, djelo dizajnera Juana Kouyoumdjiana, high-tech one-design jedrilica namijenjena mlađim ljubiteljima jedrenja. Taj je model podjednako prikladan za privatne vlasnike i profesionalne jedriličare i čest je sudionik regata diljem svijeta.

Posljednjih godina Nautor Swan proširio je obitelj ClubSwan s dva izuzetna modela: ClubSwan 36 i ClubSwan 80 te je prvi put ušao na tržište motornih jahti sa modelom Swan Shadow.

Nautor Swan regatta ClubSwan 80 sailing swan shadow tender

Elita jedriličarskog svijeta

Za ljubitelje jedrenja odlazak u posjet tvornici Nautor Swan jednak je odlasku djece u Disneyland. Kada dođete u Pietarsaari, postaje vam jasno zbog čega je prije pet desetljeća jednako kao i danas bilo moguće graditi brodove poput Swana.

U malom mjestu samo nekoliko sati udaljenom od arktičkog kruga, vidljiv je stav prema proizvodnji brodova i težnja savršenstvu, što se od početnih koraka brodogradilišta do danas nije promijenilo. Odmah smo shvatili da je pogrešno uspoređivati Nautor Swan s drugim brodogradilištima, jer ne postoji ništa što bi se s tim brendom moglo usporediti.

Uvidom u procedure, način rada, kontrole kvalitete i ostale brodograditeljske vještine primijetili smo da se one dovode do svog maksimuma, čuvajući kvalitetu konačnog proizvoda bez obzira na njegovu kompliciranost i cijenu.

Nautor Swan yachts interior

Jedan prijatelj, koji radi za svjetski poznato brodogradilište, kazao mi je kako su uvidom u procese proizvodnje u Swanu shvatili da im za gradnju cijelog broda treba jednako vremena kao što Swanu treba samo za izradu interijera. Pritom u efikasnost finskih radnika nemojte sumnjati.

Milimetarska preciznost, maksimalna kvaliteta proizvoda i vrijeme potrebno za izradu nešto su što nećete primijetiti na brodu koji je izišao iz brodogradilišta, ali je nešto što je ugrađeno u DNK svake jedrilice koja izlazi iz njihovih pogona, bez obzira na veličinu.

Za vrijeme našeg posjeta vidjeli smo kalup senzacionalne jedrilice Club Swan 125 koji je završen u karbonu samo radi što bolje preciznosti otiska. Istodobno, ne znajući hoće li im isti ikada više trebati…

Swan Yachts Factory Pietarsaari Swan shipyard

Ako volite svijet brodogradnje i jedrilica, u Swanu ćete se nagledati raznih čuda, kao što je peć za laminat u kojoj se temperatura u raznim dijelovima materijala kontrolira najvećom preciznošću.

Kao što smo rekli, rezultat toga ni najmanje nije vidljiv, osim što će vam idealna kvaliteta gradnje navući osmijeh na lice jednom kada u plovidbi osjetite razliku. Pravo pitanje logično se postavlja, odakle takva, gotovo manijakalna potreba da se jedrilice naprave najbliže što je moguće savršenstvu.

Nautor Swan 98 Swan 58 Back View

Odgovor domaćina je da se sve radi s razlogom, no mi smo odgovor pronašli u kulturi života i brodograđevnoj tradiciji kraja u kojem se nalazi brodogradilište, inače nazvano po finskom nacionalnom simbolu (labud). Finski brodograditelji jednostavno ne znaju drukčije.

Iako brzina rada nije nešto što talijanski kolege (brodogradilište ima upravu u Firenci) lako podnose, njegov produkt nema premca u svijetu jedrilica. U automobilima se takav rad može usporediti s Rolls-Royce modelima, u svijetu megajahti ima primjera jednakog pristupa, a isto se može reći i za svijet privatne avijacije.

S više od pedeset godina iskustva Nautor Swan se smjestio na sam vrh brodogradnje u odabranim segmentima

Međutim, ni jedan od tih proizvoda nema tako maleni tržišni udio kao što ima Swan. Stoga smo ostali zaista zadivljeni time što finski ‘meštri’ postižu na dalekom sjeveru. Upornost, vještina i dosljednost nešto su od čega i njihovi hrvatski kolege mogu puno naučiti.

ClubSwan 125

 

Želja da svako plovilo bude maksimalno prilagođeno svojoj namjeni upravo je nevjerojatna, a upotreba najmodernijih materijala, kao što su karbonska vlakna, Nomex konstrukcija, gumene obloga stijena protiv buke i vibracija na jedrilicama, samo su dio takve filozofije.

Tradicija, savršena izrada, najbolji i najnapredniji materijali, vrhunske performanse i stručnost od prvog crteža do ugradnje posljednjeg elementa izdvajaju ih čak i iz odabrane grupice ponajboljih.

Ako volite jedrilice naša je preporuka da jednom posjetite ovo brodogradilište, a posjedovanjem jednog Swana dobit ćete pristup uistinu elitnom klubu jedriličara koji od svojeg broda uvijek mogu očekivati samo savršenstvo.

Tekst Darko Šupuk

Fotografije & video Nautor Swan

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above