Nautor’s Swan: Moto je uvijek bio samo najbolje!5 min

Prije pedeset i jednu godinu osnovano je brodogradilište Nautor’s Swan koje danas predstavlja vrhunac elegancije u svijetu jedrilica, a čija su plovila svojom beskompromisnom kvalitetom i stilom postala statusni simbol

Malo je brendova među proizvođačima jahti koji imaju takav imidž kao što su to Swan jedrilice. Ono što je Riva u motornim brodovima, to je Nautor’s Swan među jedrilicama. Njihovi modeli duljinom počinju na dvanaest metara, ali zadiru duboko u svijet superjahti s plovilima čija duljina prelazi trideset metara i koja rado viđamo svake godine na sajmu u Monaku.

Vlasnici Swana pripadnici su jednog posebnog kruga zaljubljenika u jedrenje, regate i tradiciju koju ime Swan sa sobom nosi, a brend je prošle godine proslavio lijepi jubilej – pedeset godina postojanja. Kuća Oy Nautor AB osnovana je 1966. u finskom Pietarsaariju. Njezin osnivač Pekka Koskenkyla svoju je viziju brodogradnje utemeljio na višestoljetnoj finskoj tradiciji i strasti prema jedrenju i prirodi, a kao cilj si je zadao gradnju brzih i kvalitetnih jedrilica za istinske ljubitelje jedrenja – i to sve u Pietarsaariju, gdje temperatura pada i do -30 stupnjeva, a jezera su zaleđena pet mjeseci godišnje. Obrazovan u Sjedinjenim Državama, Pekka se za prve projekte – jedrilice od stakloplastike i drva – obratio baš američkim dizajnerima, njujorškom studiju Sparkman & Stephens, koji su u to vrijeme predstavljali sam vrh nautičkog dizajna.

Nitko prije Nautora nije gradio jedrilice dulje od deset metara od stakloplastike, koja je tada bila relativno nov materijal. Pekka je shvatio da je stakloplastika budućnost nautike i baš je od nje izgradio svoj prvi model, Swan 36, jedrilicu koja se, osim materijalom, istaknula i drugim inovativnim elementima, poput lista kormila pomaknutog sasvim na krmu, skega odvojenog od peraje i unatrag pomaknutog središta trupa, što je sve znatno doprinijelo stabilnosti jedrilice pri većim brzinama. Nautor’s Swan 36 označio je početak jednog od najuglednijih brodograditelja u povijesti. Nautor je danas vjerojatno najprestižniji graditelj jedrilica na svijetu, a njegovi modeli predstavljaju vrhunac brodogradnje u svojim segmentima. Luksuz i kvaliteta kakvi se ne viđaju ni na čijim drugim jedrilicama, za Nautor su standard, što je Pekki i bio cilj – od prvoga dana moto kuće je bio ‘Samo najbolje’.

Nautor
Leonardo Ferragamo, vlasnik većinskog udjela Nautor’s Swana

U proljeće 1968. Britanac Dave Johnson dobio je svojeg Swana 36, a nešto kasnije s njime je osvojio regatu u Cowesu. Njegov je uspjeh odjeknuo toliko glasno da je Swan preko noći postao referentno ime za regatne jedrilice. Nedugo zatim razvijeni su modeli Swan 37 i Swan 43 (koji je već 1969. osvojio Admiral’s Cup). Najzahtjevniji i najiskusniji skiperi uskoro su se zaljubili u Swan – pa čak i pokoja internacionalna zvijezda, poput Herberta von Karajana koji je svoj Swan 43 nazvao Helisara II.

Sparkman & Stephens dizajnirali su otprilike tisuću prvih jedrilica kuće, među njima i današnje ikone Swan 38 i Swan 47, pomičući sa svakim novim modelom granice očekivanoga. Svaki je model Swan bio toliko prepoznatljiv po trupu oblika strijele da na njima nije ni moralo stajati ime proizvođača. Glad za brzim, lijepim i kvalitetnim jedrilicama tih je godina samo rasla, a Nautor je izrađivao sve veće modele. Swan 55 i Swan 65 užitku jedrenja dodali su komfor, a Swan 65 postao je neopisivo popularan kad je Swan 65 Sayula 1973. i 1974. osvojio prvu regatu Whitbread.

Od 1978. do 1981. još je jedan ugledni dizajner postao suradnik Nautora – Ron Holland je dizajnirao pet modela proizvedenih u oko 300 primjeraka (među njima i ikone Swan 37, Swan 39 i Swan 42). U 1980-ima je Swan otvorio novo poglavlje, kad je kuća počela surađivati s Germanom Frersom, koji je odonda zaslužan za sve modele Swan. Frers desetljećima uspijeva održati ravnotežu između komfora, sigurnosti, ljepote i brzine, a prema njegovim je nacrtima izgrađeno više od 700 primjeraka modela Swan 51 (prvi Frersov model, iz 1981.), Swan 46 I i II (1983. do 1997.), Swan 53 (1986.), Swan 44 (1985.), novi Swan 36 (1988.), Swan 48 (1995.), modeli Maxi koji se grade i danas – Swan 60, Swan 66, Swan 80, Swan 90, Swan 100, Swan 105, Swan 110 i Swan 115.

Nautor
Novi projekti brodogradilišta plijene estetikom i kvalitetom izrade, jasno dajući do znanja da njihovi vlasnici pripadaju elitnom soju jedriličara

Prilikom obilježavanja četrdeset godina kuće, Frers je dizajnirao Swan 66, model koji je sažeo sve vrijednosti Nautora i u koji je ugrađeno svih tih četrdeset godina iskustva u gradnji savršenih jedrilica. Uz Frersovu pomoć Nautor je ušao i na tržište one off modela, s modelom Swan 45 iz 2001. i Club Swan 42 iz 2005., koji je razvijen u suradnji s prestižnim New York Yacht Clubom da bi zajedno udahnuli nov život regatama jedriličara amatera, te naposljetku s modelom Gazprom Swan 60, koji je otvorio novu klasu.

Vlasnik većinskog udjela u Nautoru od 1998. je Leonardo Ferragamo, koji s ostalim ulagačima potiče evoluciju brenda. ‘Swanove jedrilice uvijek su mi bile posebno drage, kao i finoća finske brodogradnje. Nautor’s Swan jamči bezvremensku izvrsnost, utjelovljujući savršen spoj komfora, stila i brzine. Svjestan sam da sam uložio u legendu i silno sam ponosan što pomažem u evoluciji Nautora na globalnoj razini. Kao dioničar osjećam veliku odgovornost prema ovom ikonskom brodograditelju i namjeravam dati sve od sebe da doprinesem njegovu daljnjem razvoju i rastu’, istaknuo je Leonardo Ferragamo. U rujnu 2015. Nautor je na sajmu u Monaku predstavio model Swan 115 S, najveći model nove serije maxi jedrilica koja uključuje i model Swan 95 i Swan 140. Krajem istog mjeseca predstavljen je i novi Club Swan 50, djelo dizajnera Juana Kouyoumdjiana, high-tech one-design jedrilica namijenjena mlađim ljubiteljima jedrenja.

Club Swan 50 je model podjednako prikladan za privatne vlasnike i profesionalne jedriličare i čest je sudionik regata diljem svijeta, koji koristi know-how što ga je Nautor stekao na one-off modelima poput Swana 45 otprije petnaest godina, pa sve do uspješnih modela Club Swan 42, Swan 601 i Swan 60. Modelom Club Swan 50 Nautor je počeo proslavu pedesete obljetnice, koju je nastavio prošle godine s predstavljanjem modela za otvoreno more Swan 78. Tijekom ljeta 2016. predstavljen je i Swan 54, još jedan cruiser za pučinu, a na sajmu u Düsseldorfu Frers je otkrio nacrte za novi model – Swan 65.

Nautor
Bez obzira o kojoj je generaciji jedrilica riječ, sa Swanom se uvijek brzo plovi, a puno se očekuje od nove klase Swan 50

S pedeset godina iskustva Nautor’s Swan se smjestio na sam vrh brodogradnje u odabranim segmentima. Graditelj pobjedničkih modela na nizu regata, Nautor je svjetski priznat po izuzetno kvalitetnim jedrilicama koje nude savršene performanse i savršen stil. Poznate kao najotmjenije i najbrže jedrilice na svijetu, modeli Swan elita su jedriličarskog svijeta.

Tradicija, savršena izrada, najbolji i najnapredniji materijali, vrhunske performanse i stručnost od prvog crteža do ugradnje posljednjeg elementa izdvajaju ih čak i iz odabrane grupice ponajboljih. Posjedovanjem jednog Swana vlasnik dobiva pristup uistinu elitnom klubu jedriličara koji od svojeg broda uvijek mogu očekivati samo savršenstvo.

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above