Brodotrogir: J-Class jedrilica gradit će se u Hrvatskoj2 min

Brodotrogir potpisao ugovor o gradnji replike kultne J-Class jedrilice za koju se očekuje da će zajedno s projektom ‘Vella’ biti isporučene tijekom 2025. i 2026. godine

U sali Gradske vijećnice u Trogiru 9. svibnja potpisan je ugovor o gradnji replike kultne J-Class jedrilice između inozemnog naručitelja tj. predstavnika vlasnika Craiga Murrayja i Danka Končara, vlasnika Brodotrogir Cruisea.

Ovo je druga sjajna vijest za trogirsko brodogradilište u smislu unapređenja kvalitete i budućeg poslovanja, nakon projekta ‘Vella’ potpisanog u veljači ove godine za izgradnju 120-metarske luksuzne jahte čija se vrijednost mjeri u stotinama milijuna eura. Taj čin predstavlja povijesni trenutak za hrvatsku brodogradnju u cijelosti, kao i za Brodotrogir koji se svrstava uz bok najcjenjenijim svjetskim brodogradilištima.

J-Class jedrilice jedne su od najatraktivnijih jahti u povijesti, sinonim za eleganciju i kraljevski pedigre i asocijacija na vrhunac ere 30-ih godina kada su utrke America’s Cup dominirale svijetom jedrenja. U razdoblju od 1930. do 1937. godine ukupno je izgrađeno 10 originalnih J-class jedrilica, a u posljednjim desetljećima pokrenute su inicijative za njihovom obnovom ili izgradnjom replika.

Pri tome se vodi računa o originalnim proporcijama, elegantnom dizajnu i detaljima, uz korištenje suvremenijih materijala poput kompozitnih laminata, karbonskih vlakana i aluminijskih legura kako bi se postigla optimalna čvrstoća i lakoća. Vrhunske performanse, ali i bezvremenska ljepota, jednako privlače vlasnike natjecateljskog i hedonističkog duha.

Naručena jedrilica bit će duga 40 metara, a isporuka oba projekta očekuje se 2025. i 2026. godine. Gospodin Murray ovom je prilikom istaknuo kako su glavni razlog za dolazak u Hrvatsku i njen odabir među renomiranim europskim brodogradilištima, stručni ljudi koje je upoznao i za koje vjeruje da mogu iznijeti ovako zahtjevne novogradnje.

Prisjećajući se posljednjih 10 godina rada u Brodotrogiru, Danko Končar je naglasio koliko je ovaj projekt, uz projekt ‘Vella’, značajan za sudbinu hrvatske brodogradnje kao šansa za iskorak u kvalitetu i specijalizirane niše.

Fotografije Alessandra Tanghetii / Studio Borlenghi

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above