Luksuzni katamarani jamče pravi užitak krstarenja6 min
00:04:32
00:04:32

Segment luksuznih katamarana najbrže je rastući dio nautičkog tržišta. Presjek trenutačno dostupnih modela u duljinama preko 20 metara samo je najava onoga što nam u budućnosti slijedi na tržištu

Katamarani su u posljednja dva desetljeća postali planetarno popularni, jednako dobro zastupljeni među privatnim vlasnicima i klijentima za najam. Od početnih modela, koji su malo podsjećali na kamp-kućice na moru, danas se razvila cijela paleta modela, od onih pokretanih samo električnom energijom, preko brzih performance dvotrupaca građenih od karbonskih vlakana, do onih koji svojim dimenzijama spadaju u superjahte.

Danas se posebno izdvaja segment luksuznih katamarana, duljina preko 20 metara, koji su simbol uspjeha filozofije plovidbe na dva trupa. U Hrvatskoj je prisutnost katamarana prvenstveno vidljiva u čarter-flotama, jer ih se velika većina koristi za iznajmljivanje, i to kao najatraktivniji dio ponude brodova s jedrima za najam uopće, a najveći modeli premašuju cijenu i dimenzije mnogih motornih jahti koje se nude za najam u Hrvatskoj.

sunreef 80
80 Sunreef Power

Stoga smo napravili izbor nekih od najvećih i najluksuznijih katamarana koji se danas nude na tržištu, o čijoj popularnosti dovoljno govori činjenica da je još najmanje pet novih modela u pripremi za prezentaciju do kraja 2022. godine, uključujući i dvotrupac koji priprema Sanlorenzo, jedan od najvećih proizvođača motornih jahti na svijetu. U očekivanju blistavih sajamskih premijera, uživajte u retrospektivi luksuznih katamarana koje predvode dva najljuća takmaca na svjetskom tržištu, Lagoon i Sunreef.

Luksuzni motorni katamarani

Sunreef 80 / Eco Yacht / 80 Power

Zbog modernog dizajna i luksuznog interijera i ambicije da klijentima omogući opušteno krstarenje, Sunreef je u kratkom vremenu osvojio srca nautičara, ali i stručne javnosti. Model Sunreef 80 je ogledni primjer takvog pristupa. Impozantni bokovi i posebno napravljena superstruktura na koju se nadovezuje most omogućili su dizajnerima kreiranje prostranog interijera. Uz odlične performanse, naglasak je ipak na komodu s čak 340 četvornih metara i pet kabina za 11 osoba.

sunreef 80 interijer

Sunreef 80
Sunreef 80

Pramčana terasa je prostrana, krmena platforma se pretvara u ‘beach club’, a tu je i veliki fly, s kojega ćete teškom mukom silaziti. Razlog nije samo fantastičan pogled, al fresco bar i kuhinja, već i mogućnost ugradnje jacuzzija i hammock sjedalice. Sunreef 80 nudi se s mnoštvom opcija prilagodbe, no u svakoj vlasnička kabina ima svoju privatnu terasu na izvlačenje.

U Eco varijanti većina površine trupa prekrivena je solarnim panelima s kojima se generira 32 kW struje za električni pogon. Interijer možete ukrasiti održivim materijalima, a tada luksuzni jahting poprima jednu novu dimenziju. Posebno zanimljiv jest Power 80 Eco, gdje je glad za brzinom utažena na ekološki odgovoran način.

sunreef 70 katamaran anima
Sunreef 70

Omjer težine naspram snage je 5,2 kg / kWh, dok solarni paneli pokrivaju 200 četvornih metara trupa. Na ovom uistinu eko-avangardnom luksuznom katamaranu klimatizacijski sustav pogoni se istosmjernom strujom, kao i proizvodnja i pročišćavanje vode. Najbolja verzija je s pramčanom vlasničkom kabinom koja ima vlastitu kupaonicu i nevjerojatan pogled prema moru. Porivna snaga je između 2 x 575 do 2 x 1200 KS, s tankom goriva od 8000 l. Najnoviji Sunreefov model ima 70 stopa, čiju detaljnu recenziju možete pročitati u ovom broju naše revije.

Lagoon Seventy 7, Sixty 5, Seventy 8

S dosad najvećim i najluksuznijim Seventy 7, Lagoon je ušao u sam vrh tržišta dvotrupaca i ponudio komfor za koji bez zadrške možemo reći da je vrhunac doživljaja u ‘SuperCat’ segmentu. S impozantna 23 metra duljine, nije nimalo lako postići oblik i konture koji će služiti komforu u interijeru, a uz to izgledati skladno i moćno. Ogroman salon ima nekoliko zona, poput skiperske, lounge sofe, te blagovaoničkog stola, no sve su ‘okupljene’ oko jarbola.

Lagoon Seventy 7
Lagoon Seventy 7

Pramčano sunčalište i prostori za posadu izdašniji su nego na većini konkurenata, no apsolutno je senzacionalna vlasnička kabina. Neovisna od ostatka prostorija, sa staklenim okvirom, koji se hidraulički spušta iz trupa do mora, nudi fenomenalnu vlastitu plažu. S maksimalnih 2 x 230 KS i spremnikom od 2800 l, bit ćete sigurni u plovidbi i bez da vam vjetar puni 205 četvornih metara glavnog jedra, dok dva generatora od ukupno 46 kW opskrbljuju strujom svu elektroniku.

Zavijene stube vode na impresivan fly, gdje je moguće instalirati jacuzzi ili sunčalište. Sa Lagoon Sixty 5 smo zaista uživali na testu tijekom dva dana u akvatoriju otoka Šolte, te smo se uvjerili kakav luksuz nudi svojim interijerom u nešto kompaktnijem izdanju, ali dostatnom za oceanske avanture.

Lagoon Seventy 8
Lagoon Seventy 8

Ipak na Seventy 8 Power sve je podignuto na višu razinu, a s polugom gasa možete uz eleganciju dobiti i performanse, te s 2 x 580 KS krstariti s 19 čvorova, s krajnjim dometom oko 4000 nm. Od layouta, može se odabrati i verzija s pet kabina, svaka opremljena velikim krevetom, s obiljem skladišnog prostora i s vlastitim kupaonicama.

Cijeli interijer je uistinu ogroman i prozračan zahvaljujući ostakljenom 360 pogledu, stoga nije teško zamisliti 16 osoba kako krstari svjetskim morima, jer za to je Seventy 8 upravo idealan.

Lagoon Sixty 5
Lagoon Sixty 5

Luksuzni katamarani s jedrima

Fountaine Pajot Alegria 67

Fountaine Pajot uskoro slavi pola stoljeća proizvodnje vrhunskih katamarana, a vrh njihove ponude predstavlja Alegria 67. Moderne i zaobljene linije pramca, voluminozna krma i fly, odnosno staklene površine, otkrivaju kako su u ovaj model Francuzi unijeli ono po čemu su poznati – šarm. Drukčiji, poseban Fountaine Pajot 67 uspjeli je pokušaj da se redefinira život na katamaranu i to u trupu od 20 metara. Od mnoštva opcija, u lounge verziji, kuhinja se može potpuno odvojiti u lijevom trupu, a vlasniku su na raspolaganju četiri kabine s četiri kupaonice i obilje prostora.

Možete odabrati verziju sa šest kabina za čarter, dok se verzija s jednom vlasničkom kabinom i dvije gostinske, te jednom za posadu čini optimalnom za privatne svrhe. I u unutrašnjosti, naročito u salonu, dizajneri su se potrudili da sve izgleda luksuznije nego inače, pa je korišteno dosta visokokvalitetnih materijala. Dvije velike sofe na L ugostit će do 12 ljudi, a kuhinja pomaknuta do prednjeg izlaza pokazuje koliko je Francuzima važna gastronomija. Ugled Fountaine Pajota temelji se na vrhunskim performansama, koje su u ovoj flagship seriji dobile jednako atraktivan interijer – za potpuno uživanje u svim uvjetima.

Privilège Signature 650

Katamarani Privilège prisutni su na tržištu gotovo četrdesetak godina, no čini se da ih je akvizicija od strane Hanse grupe lansirala među trendsetere. Naime, novi Privilège Signature 650 pretendira za predvodnika luksuznih katamarana, što nije nimalo lak zadatak u ovom segmentu. Blago savinuti nosači flyja, panoramski prozori, svjetlosni otvori na trupu, samo su neki od modernih detalja novog modela. Standardni raspored uključuje veliki vlasnički apartman s vlastitom kupaonicom, dok se gosti mogu smjestiti u tri gostinske sobe.

Od svih opcija, nama se najviše sviđa layout s kuhinjom u potpalublju jer time kokpit postaje jedan veliki dnevni prostor. Spajanjem stolova, velike sofe na L primit će do 12 osoba, a mogu se pretvoriti i u ležaj. Poseban naglasak stavljen je na opcije odabira različitih vrsta drva, kože, tkanina i kamena, a sve kako bi se osigurao jedinstven i elegantan izgled svakog pojedinačnog primjerka. Blagovaonički stol je dovoljan za sve goste, kao i sunpadovi na obje strane kokpita, dok sunčalište predstavlja najljepše mjesto za uživanje.

privilege signature 650

privilege signature 650
Privilège Signature 650

‘Skriveni’ lounge prostor odmah do jarbola, osim što pruža zaštitu od vjetra, omogućuje lagan pristup jarbolu i konopima. Krmena platforma u stanju je podignuti tender ili jet-ski do 600 kg, a kupačima je osiguran lagan ulaz u more. Do flybridgea se može doći stubama iz kokpita ili s desnog boka, a centralno postavljena U-sofa sa stolom izvrsno je mjesto za druženje, pogotovo kad se natkrije biminijem. Dva kormilarska mjesta pružaju skiperu odličnu preglednost, a svima na brodu jedinstveni pogled i luksuzni užitak krstarenja.

Tekst Filip Bubalo
Fotografije Lagoon, Sunreef & Privilège Video Fountaine Pajot

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above