Helene De Fontainieu: Rendez-vous u Hrvatskoj6 min

Nakon organiziranja Rendez-vousa za katamarane Fountaine Pajot diljem svijeta, na Karibima i u Francuskoj, Fountaine Pajot ove godine dolazi i u Hrvatsku, obilježavajući pritom i respektabilnu obljetnicu svoje kuće

S velikim zadovoljstvom smo porazgovarali s Helene De Fontainieu o dolasku jednog od najvećih brodogradilišta dvotrupaca u Hrvatsku.

Fountaine Pajot službeno dolazi u Hrvatsku. Kad i zašto?
Svake dvije godine organiziramo susrete vlasnika Fountaine Pajota. Lijepa je to prilika da podijelimo nekoliko dana plovidbe s velikom obitelji Fountaine Pajot, izmijenimo iskustva i upoznamo vlasnike koji dolaze iz cijelog svijeta, te tako zajedno otkrijemo novu zanimljivu jedriličarsku destinaciju. Dugo smo željeli organizirati ovo novo, vrlo posebno izdanje našeg sastanka u Hrvatskoj. Hrvatska nudi i vrlo lijepa područja za jedrenje i povijesnu kulturu, specijalitete koje želimo da naši gosti otkriju. Odabrali smo Hrvatsku jer imamo mnogo vlasnika koji mogu doći do vaše zemlje svojim katamaranom, a imamo i vrlo profesionalne čarter tvrtke u Hrvatskoj, za vlasnike koji dolaze preko oceana. Očekujemo između 15 i 18 katamarana, uključujući legendarne modele i nove modele kao što su Isla 40, Elba 45, Samana 59. Čeka nas vrhunska plovidba! Iskoristila bih ovu priliku da zahvalim Emilu i Ingi Tomašević i Ultra Sailing timu na pomoći, kao i časopisu Yachts Croatia.

Okupljanja vlasnika katamarana Fountaine Pajot prilika je za upoznavanje s ključnim ljudima brenda, a posljednje je organizirano na Martiniqueu

Možete li nam reći više o tom sastanku? Gdje će se održati i kako utječe na lokalne zajednice odabranih mjesta?
Odabrali smo jako lijepo mjesto za jedrenje, a ujedno i lijepo polazište za otkrivanje dalmatinskih otoka. Naš program jedrenja započinjemo iz Trogira, s prvim noćenjem u Marini Baotić, zatim drugim na otoku Šolti, u ribarskom selu Maslinica, koje ima vrlo lijepu luku, potom plovimo prema Braču, kako bismo proveli noć u još jednom autentičnom ribarskom selu, Milni iz 15. stoljeća. Ovaj Rendez-vous vlasnika završit će u Splitu, a znamo da će posade nastaviti krstarenje i posjete. Prednosti za lokalnu zajednicu su brojne: princip našeg Rendez-vousa je da možemo upoznati ljude, posjetiti mjesta koja možda ne bismo, te prije svega otkriti lokalne specijalitete. Dakle, vinari, uzgajivači maslinova ulja, folklorni plesači, glazbenici, konobe i restorani, kao i marine, prijevoznici i agencije za čarter jednako su nam zanimljivi, svi su dio našeg posebnog programa.

Koje su, po vašemu mišljenju, najzanimljivije točke ovogodišnjeg Rendez-vousa?
Naš Rendez-vous se održava u svibnju, od 21. do 24., u četiri mjesta, kao što sam rekla – to su Trogir, Šolta, Brač i Split. Ne možemo vam sve otkriti da ne pokvarimo iznenađenje… Ali možemo vam reći za jedan dio Rendez-vousa, zabavu i večeru koju ćemo organizirati na Šolti, u hotelu Martinis Marchi, dvorcu koji je vrlo dobro izgrađen 1708., restauriran uz poštovanje prirode i koji ima pogled na more i na našu flotu. Održat će se i večera u konobi Kopačina, tipičnoj bračkoj konobi, kao i poseban posjet muzeju maslinova ulja. Vlasnik Krunoslav je vrlo gostoljubiv i uvijek ima vremena posjetiteljima objasniti proizvodnju maslinova ulja u ovom jedinstvenom muzeju u malom mjestu Škripu, koje ima povijest staru više od 3000 godina. Naravno, tu su lijepa pristaništa i jedrenje, kao i privatni obilazak Splita s vodičima. Fountaine Pajot Rendez-vous također je lijepa prilika da upoznate naš tim, kao i predstavnike koji dolaze s vlasnicima i partnerima (proizvođači motora, financijeri, proizvođači jedara, projektanti itd.), te da se dobro zabavite, uz natjecanja, nagrade, zabave i iznenađenja.

Fountaine Pajot Saona 47
Fountaine Pajot Saona 47

Vaše brodogradilište ove godine slavi 45. obljetnicu. Pripremate li slavlje?
Proslavit ćemo 45. godišnjicu s vlasnicima i prodajnim predstavnicima Fountaine Pajota koji dolaze u Hrvatsku. Budući da je naš događaj odgođen zbog zdravstvene situacije, važno nam je da našu uspješnu priču i razvoj proslavimo svi zajedno, s našom velikom obitelji. Fountaine Pajot je osnovan 1976. u blizini La Rochellea, a naši osnivači su Jean-François Fountaine – danas gradonačelnik toga važnog grada i luke – Yves Pajot, Daniel Givon i Rémi Tristan, koje je spojila strast za jedrenjem i regatama, kao i san o stvaranju vlastita brodogradilišta. Oni su prepoznali dinamičnu priliku u tadašnjoj nautičkoj industriji i udružili snage s ciljem da ostave trag u toj industriji. Danas, 46 godina kasnije, Fountaine Pajot je jedno od najcjenjenijih brodogradilišta na svijetu.

Od 21. do 24. svibnja očekuje se okupljanje više od petnaest posada na hrvatskom izdanju Rendez-vousa

Vi osobno radite za Fountaine Pajot već 28 godina.
Nije li to nevjerojatno! U tom sam razdoblju svjedočila rođenju više od 20 modela i troje vlastite djece… Nisam primijetila kako vrijeme prolazi, ali, s druge strane, mogla sam doživjeti sve što se događalo i razvijalo u našem brodogradilištu. Povjerenje mi je poklonio Jean-François Fountaine, a danas i Romain Motteau, Nicolas Gardies i Claire Fountaine. Moj uspjeh je, prije svega, razumijevanje s cijelom ekipom i svim odjelima brodogradilišta.

Pamtite li nešto posebno iz svih tih godina s Fountaine Pajotom?
Sve obljetnice! 20 godina, 30 godina, 40 godina i sada 45 godina… Odlazak Jean-Françoisa Fountainea, ali i dolazak i suradnja s Romainom Motteauom, koji je također briljantan vizionar. Sve evolucije u gradnji i sva proširenja pogona. Naravno, akvizicija Dufoura, drugog kultnog brenda. Lansiranje novih modela i sasvim novog 51, prvog održivog katamarana Fountaine Pajot. Za moj posao veći je korak bio veliki digitalni razvoj u komunikaciji i svi novi alati koje smo kreirali u posljednje dvije godine. Primjerice, nove virtualne marine za naša tri brenda, Fountaine Pajot Sailing katamarane, Fountaine Pajot motorne jahte i Dufour jahte. I, naravno, svi rendez-vousi vlasnika… na Martiniqueu, Britanskim djevičanskim otocima, Saint Martinu, Saint Barthu, Porquerollesu, Île de Ré, u Bretanji, a ubrzo i u Hrvatskoj. Stvorili smo toliko prilika za razmjenu iskustava i upoznavanje vlasnika na njihovim brodovima. Svaki put se osvrnemo na sav taj uspjeh i možemo samo biti ponosni što radimo za ovo brodogradilište.

U svojoj povijesti dugoj četrdeset i pet godina, brend Fountaine Pajot narastao je do 1000 zaposlenika

Rekli ste da je kuća imala 70 zaposlenika kad ste se vi pridružili, a sad ih ima 1000 – ali duh je ostao isti. Kako to objašnjavate?
Uz osoblje Dufoura i Fountaine Pajota, trenutno imamo više od 1000 ljudi. To su dva kultna brodogradilišta s vlastitim pričama. Naš je stil oduvijek i bio dobra suradnja s vlasnicima, trgovcima i suradnicima. Istina je da više ne znam imena svih njih, ali imamo neke događaje i susrete tijekom godine na kojima se podsjetimo tko je tko. To je nova stranica priče, koja čuva DNK svakog našeg brenda. To nam također daje još više legitimiteta i kapaciteta za naš novi strateški plan ODYSSEA 24. Cilj nam je provesti ga u djelo 2024. godine, pa smo formulirali novi strateški plan za grupu, koji se odnosi na sva tri naša brenda. Pokrenuli smo ambiciozan plan razvoja. Naša vizija za budućnost i naš konačni cilj je da grupa Fountaine Pajot postane predvodnik održivosti u našoj industriji. Kako bismo to postigli, pokrećemo inovacijsku platformu koja donosi pregled nezavisnih rješenja, tvrtki koje grade zajedničku viziju. Namjeravamo uključiti cijelu industriju u ovaj ambiciozan projekt. Pozivam čitatelje Yachtsa da pogledaju videozapise i intervju Romaina Motteaua o ovoj temi na našoj web-stranici!

Povijest uspjeha kuće Fountaine Pajot

Od osnutka 1976. kuća Fountaine Pajot predano radi na tome da postane i ostane najbolja u segmentu cruising katamarana. Prvi modeli koje su izgradili bili su jedrilice s pomičnom kobilicom – 505, 470 i 420 izrađeni su od kompozitne sendvič-konstrukcije, i u svoje vrijeme su bili predvodnici nautičkih inovacija. Ubrzo nakon toga, prototipovi jedrilica IOR-a pokazali su stručnost Fountaine Pajota pobjedom u nekim od vrhunskih regata tog vremena. Uskoro su uslijedili prvi višetrupni brodovi – bili su to trimaran Royale i katamaran Charente Maritime, koji su odjeknuli u industriji, pogotovo kad je Charente Maritime nadmašio sve konkurente u svojim prvim prekooceanskim regatama. Ta izvorna predanost inovacijama i izvrsnosti nikada nije nestala i bila je pokretačka snaga u stvaranju 40 modela proizvedenih od osnutka Fountaine Pajota. Kako tada, i danas je srce brodogradilišta njegovo izvršno osoblje, nepokolebljivo predano postizanju izvrsnosti u svim aspektima poslovanja.

Svoju profesionalnu karijeru uspješno su uskladili sa strašću za krstarenje i regate, nikad ne posustajući u svojoj ljubavi prema moru i vjetru. Postignuća Jean-Françoisa Fountainea uključuju selekciju na Olimpijskim igrama 1976., svjetski naslov u klasi od pola tone, drugo mjesto u regati Solitaire du Figaro i pobjedu u dvije transatlantske regate na svom Charente Maritime. Yves Pajot je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1972. i nekoliko svjetskih prvenstava na jedrilicama i krstašima. Pierre Fountaine je također dva puta bio svjetski prvak u kategoriji od pola tone, dok je Claire Fountaine, sad vrlo aktivna predsjednica grupe Fountaine Pajot, bila svjetska prvakinja u klasi 470 i dva puta drugoplasirana na svjetskim prvenstvima. Romain Motteau, zamjenik izvršnog direktora Fountaine Pajota, preuzeo je dirigentsku palicu osvojivši svjetsko prvenstvo za Hobie Cat 16 i gradeći ugled u utrkama malih katamarana. Redovito se natjecao s Franckom Cammasom i Pierreom Pennecom na Extremu 40, a pobijedio je i u regati Archipelago Open, u klasi od 18 stopa. Kao i njegovi prethodnici, Romain je usredotočen na razvoj tvrtke koja je profesionalno uspješna koliko i njezini rukovoditelji na valovima.

Tekst Darko Šupuk
Fotografije Robert Matić & Arhiva Fountaine Pajot

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above