Vransko jezero: Slatkovodna oaza na korak do mora

  • Read caption

Vransko jezero: Slatkovodna oaza na korak do mora

6 MINUTES READ
00:27:01

Vransko jezero postalo je jedna od omiljenih destinacija aktivnog turizma, gdje se može pješačiti, pedalirati, veslati, ribariti, prstenovati ptice, pa čak i testirati svoje fizičke granice u novootvorenom adrenalinskom parku

Ako se kojim slučajem spremate na plovidbu srednjim Jadranom, a brod vas čeka u jednoj od marina u Sukošanu, Murteru, Mandalini, Biogradu ili Vodicama, odvojite jedan dan za boravak na jedinstvenom mjestu, jer za najviše pola sata vožnje od ovih lokacija, uz samu Jadransku magistralu, leži najveće prirodno jezero u Hrvatskoj – Vransko jezero. Čovjek i priroda, kulturna i prirodna baština, ovdje se isprepleću tisućljećima u nekakvom suživotu u najzačudnijim oblicima, od kojih priroda, pogotovo u zadnjem stoljeću, malo više trpi.

Raj za ptice

Vransko Jezero Panorama 01
Vransko jezero najveće je prirodno jezero u Hrvatskoj

No, posljednje desetljeće Park prirode Vransko jezero i njegovi biolozi, ornitolozi, čuvari i zaljubljenici drže ovaj osjetljivi ekosustav kao spasonosnu kaplju života za mnoge vrste koje gravitiraju i obitavaju na jezeru. Odijeljeno od mora samo vapnenačkim grebenom, ovo jezero duljine trinaest kilometara, polegnuto u smjeru sjeverozapad-jugoistok, zbog obilja flore i faune predstavlja pravi raj za mnoge vrste, a naročito ptice selice i močvarice.

S brda Kamenjaka pruža se nevjerojatan pogled na jezero i Kornate

U najintenzivnijem razdoblju za selice, onom jesenskom, na svom interkontinentalnom putu svoj odmor nađe i do dvjesto tisuća ptica dnevno, a s više od 260 evidentiranih vrsta svoj dom u obliku malih gnijezda svije oko jezera više od polovine sveukupne populacije ptica u Hrvatskoj. No, ako ste prošli stotinu puta Jadranskom magistralom pokraj skretanja za Vransko jezero, a niste uhvatili vremena barem posjetiti lučicu Prosiku, znajte da je samo u prošloj godini na 20. rođendan Parka prirode, ovaj prekrasni i po mnogočemu jedinstveni geomorfološki lokalitet posjetilo gotovo pedesetak tisuća ljubitelja prirode.

Arheološki ostaci

Naime, Vransko jezero postalo je jedna od omiljenih destinacija aktivnog turizma jer, osim (pre)vrijedne močvarne flore ili staništa ptica, poput malog vranca koji je i simbol ovog parka prirode, prelijepim krajolikom može se pješačiti, pedalirati, veslati, ribariti, prstenovati ptice, pa čak i testirati svoje fizičke granice u novootvorenom adrenalinskom parku. Za istinske adrenalinske ovisnike, kroz park prolaze razne trail i MTB utrke, pa i Adventure race Croatia, no prebrz je to ritam za pravi užitak na ovom spokojnom mjestu. Stoga, pronađite svoje mjesto pod suncem ili zastanite s kajakom nasred jezera i nastojte upiti ljepote, boje, mirise, ali ponajviše mirnoću ovog jezera.

Vransko Jezero Jato Ptica 03
Više od polovine ukupne populacije ptica u Hrvatskoj svije svoja gnijezda oko jezera

Ako vam i to nije dovoljno, a uvjereni ste da se najljepši pogled na Kornate pruža s mora, preispitajte stara uvjerenja, pa se popnite na brdo Kamenjak (283 m) poviše Vranskog jezera i budite spremni na novu vizuru cijelog arhipelaga, te na nevjerojatan pogled na cijelo jezero i okolna mjesta Murter, Pakoštane i Pirovac. Tada će vam biti potpuno jasno zašto je ovo jezero tako intenzivno živjelo kroz povijest. Arheološki ostaci na lokalitetu Crkvine na sjeverozapadu jezera upućuju na postojanje villa rustica – gospodarskih objekata i obilježja ekonomskog razvoja antičkog doba.

Ništa od toga ne bi bilo moguće bez vode, pa je akvadukt iz Vrane donosio vodu sve do Zadra. Zbog toga je jezeru gravitiralo stanovništvo rimskih gradova Iadere, Aenone, Scardone, Blandone, odnosno Zadra, Nina, Skradina i Biograda, koji su međusobno bili povezani javnim cestama, kao kapilarama, zbog kojih je i kucalo srce provincije Dalmacije, a posljedično cijelog Rimskog Carstva.

Utvrda Ilira

Znatno ranije, negdje u 3. tisućljeću pr.Kr. (iako ima speleoarheoloških ostataka starih i šest tisuća godina) na malenom otočiću u jezeru – Babinu škoju, ilirsko pleme Liburna utvrdilo je svoje bedeme i koristilo vodu jezera kao prirodnu barijeru od napadača. No, srednji vijek, s kulturnim epicentrom u Vrani, zapravo je najintenzivnije povijesno razdoblje, a obližnje utvrde, poput Gradine na brdu Osridak iz 15. stoljeća, mletačke stražarnice iz 16. st. i najzapadnijeg spomenika islamske arhitekture u Europi – Maškovića hana iz 17. stoljeća, svjedoče o strateškoj važnosti jezera kroz stoljeća.

Vransko Jezero Brodovi 02
Mala lučica Prosika i ribarska kućica iz 19. stoljeća

I danas su povijesni ostaci ekonomski iznimno važni, pa je primjerice Maškovića han pretvoren u vrhunski heritage hotel, u kojem je povijesni ambijent nadopunjen vrhunskom gastronomijom i vinotekom. Posebno obilježje krajobraza Vranskog jezera čine spomenici težaka uzidani u kamenu, poput suhozida, ograda i malenih bunja, koje je ovdašnje stanovništvo koristilo do polovice prošlog stoljeća. Kao jedinstven dokaz ingenioznosti ondašnjih ribara, na samo nekoliko minuta šetnje od lučice Prosika naići ćete na uzidane rupe u zemlji, a uvjereni smo da nećete ni iz desetog puta pogoditi čemu služe.

Vransko Jezero Detalj 06
Zastanite s kajakom nasred jezera i nastojte upiti ljepote, boje, mirise, ali ponajviše mirnoću ovog jezera

U zemlji uzidani kameni stošci, nezabilježeni na prostoru Mediterana, zapravo su kamene vrše za lov jegulja, na čijem su dnu maleni podzemni otvori kroz koje bi se jegulje provukle u unutrašnjost, no ne bi se mogle vratiti. To je bilo moguće jer je Vransko jezero najveća kriptodepresija u Hrvatskoj, gdje je površina iznad razine, no zato je dno ispod morske razine mora, a uz to je i, kao najniža točka Ravnih kotara, veliki spremnik za sve slijevne vode u okolici. Zbog toga obilja vode, 1770. godine prokopan je kanal do mora, čime je voda postala bočata, pa su i neke riblje vrste, poput lubina, cipla, lista pa i komarče, nastanile ove vode u simbiozi sa slatkovodnim vrstama somom i linjakom.

Šest edukacijskih staza

Tako je ovo jezero i jedno od najpoželjnijih destinacija za sportske ribiče, od kojih se najviše cijeni kralj Vranskog jezera – šaran. No, s prokopanim kanalom, jezero je uz salinitet i neke nove vrste dobilo i drenažu, pa se zna dogoditi da se voda zbog vremenskih neprilika povuče, uzrokujući ozbiljne posljedice na krhki ekosustav. Cijeli prostor, flora i fauna pa i djela čovjeka oko jezera interpretirani su sa šest edukacijskih staza koje će vas provesti teritorijem jezera. Na tom putu otkrit ćete kako je ovaj krški krajolik stisnut između mora i jezera bio zasađen lozom, no nakon filoksere koja je uništila dalmatinske vinograde težaci su zasadili oko 180 tisuća stabala maslina.

Mali Vranac 04
Mali vranac čest je gost Vranskog jezera

Zanimljivo je kako su maslinici na Modravama i danas u posjedu Murterana i Betinjana, jer je riječ o potomcima stanovnika Vrane koji su se sklonili u susjednu Betinu za vrijeme osmanlijskih provala, no danas se rijetki vraćaju i ubiru plodove ovog najvećeg maslinika u Hrvatskoj. Na jugozapadnom dijelu jezera, mala lučica Prosika i ribarska kućica iz 19. stoljeća djelo je ljudskih ruku, s portićem i info centrom, koji su uređeni u tradicijskom stilu i savršena su točka za obilazak jezera. Na nekoliko minuta hoda, malena je promatračnica, pa iako niste svjetski ljubitelj ptica, možda vas panorame snimljene s ove točke na kojima se vide jata močvarica uvuku u ornitološki svijet.

Pogled iz zraka na obale vranskog jezera
Pogled iz zraka na ornitološki rezervat

Naime, zbog 235 registriranih vrsta ptica, 1983. godine taj sjeverozapadni dio jezera proglašen je Ornitološkim rezervatom, dok je trideset godina kasnije Vransko jezero potpisnik Ramsarske konvencije, koja se brine o očuvanju močvarnih zemljišta. Brojne aktivnosti djelatnika Parka omogućile su posjetiteljima da pri posjetu i obilasku jezera ne budu pasivni promatrači, već da kroz razne aktivnosti, programe i radionice spoznaju važnost močvarnog ekosustava, nauče prepoznavati ptice ili, pak, obnove koji stoljetni suhozid i tako se zauvijek vežu za ovo nevjerojatno mjesto. Rijetki su oni koji će park obići drugačije nego vlastitim snagama, no Park prirode, osim električnog vlaka, planira nabaviti i električni brod, kojim bi se prevozili posjetitelji do uskoro novouređenog pristupnog gata na Crikvinama, odakle je i najbliži put do info centra na Kamenjaku.

U jesenskom razdoblju, na interkontinentalnom putu, svoj odmor ovdje nađe i do dvjesto tisuća ptica dnevno

Krajem rujna upravo ovdje se slavi velika fešta lokalne kulture, čiji su neizostavni dio i jela nekih pradavnih jelovnika, poput prisnaca – tradicionalne pite od sira jedinstvenog baš za ovaj kraj. Ako baš ne želite pješačiti od jezera prema gore, drugim voznim sredstvima, preporučujemo bicikle, makar i električne, kojim se može doći iz sela Radoševaca i uživati u lokalnim igrama, tradicionalnoj glazbi i plesu. U budućem Centru za održivi aktivni turizam ‘BioSfera Biograd’, dva nacionalna parka Paklenica i Kornati, te tri parka prirode Telašćica, Velebit i Vransko jezero, nudit će sve aktivnosti na zaštićenim područjima, a posjetiteljima ponuditi jedinstveni uvid u toliko nedirnute prirode.

Za posjet jezeru s dalekozorom najbolje je odabrati upravo jesen i zimu, a za one zainteresirane za kupanje i kajakarenje, najbolje je odabrati ugodnu vanjsku temperaturu, jer zbog male dubine, koja je u prosjeku oko dva metra, voda jezera se brzo hladi, ali i zagrijava. Premda smo šetali makadamskim stazama u svim godišnjim dobima, pedalirali brojnim biciklističkim stazama, kojih ima pedesetak kilometara, najviše nas je ipak fascinirala vožnja kajakom po staklenoj površini jezera u svibnju, i to pred sam zalazak sunca, kada se krajolikom razliju pastelne crvenkasto-žute boje, a slike se pretvore u utiske koje vječno nosite sa sobom.

Tekst Filip Bubalo

Video PP Vransko jezero

Fotografije B. Kačan, I. Pervan, F. Bubalo & PP Vransko jezero

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Plovidba

Četiri dana plovidbe u magičnom labirintu između Zadra i Kornata

Posvećujući pažnju otocima najbližim gradu Zadru, pripremili smo prijedlog ‘đite’ koja vas neće ostaviti ravnodušnima. U četiri dana plovidbe upoznajte južni dio zadarskog arhipelaga, uz …

Sedam Dana Kvarnera Otocic Zeca 01 Plovidba

Pet dana Kvarnera: Nautički hedonizam na sjevernim otočnim biserima

Yachtsova preporuka za nezaboravnih pet dana Kvarnera i krstarenje magičnim morskim prostranstvima Cresa, Lošinja, Unija i Suska U vrijeme ‘korone’ kao da je jače do …

Bisevo Panorama Iz Zraka 01 Destinacije

Biševo: Upoznajte tajnoviti biser Jadrana

S takvom količinom prirodne ljepote na tako malom prostoru Biševo zaslužuje biti osamljen i za mnoge gotovo nedostižan ‘na kraju’ jadranskog svijeta Često se za …

One&Only Portonovi Putovanja

One&Only Portonovi: Luksuzna oaza u idili Boke kotorske

One&Only Portonovi u Crnoj Gori bit će prvi One&Only’s resort u Europi, a ultimativnim luksuzom i uslugom želi postati najmodernija destinacija na Jadranu Kreiran isključivo …

Arksen Jahting

Arksen predstavio Adventure seriju

Brodogradilište Arksen u Düsseldorfu je zauzelo središnji dio izložbenog prostora kako bi predstavilo niz inovacija i tehnoloških rješenja, posebice onih namijenjenih ugradnji u jahte kategorije …

Pet resorta Putovanja

Pet resorta u spektakularnim prirodnim krajolicima

Jedinstvene luksuzne destinacije nude iskustvo života u divljini, a opet imaju sve potrebno za ekskluzivan odmor od civilizacije. Predstavljamo pet resorta koji su smješteni u …

Ribco Seafarer 33 na testu Testovi

Ribco Seafarer 33 na testu: Gumenjak s X-faktorom

Ribco Seafarer 33 atraktivno je dizajniran brod od gotovo 10 metara koji može služiti kao luksuzan tender ili dnevni cruiser za četiri osobe Grčki proizvođač …

Last minute čarter u Hrvatskoj Sunseeker 34M Cassiopeia Jahting

Last minute čarter u Hrvatskoj: Brodovi za najam u drugom tjednu kolovoza

 Za drugi tjedan kolovoza pripremili smo sedam ponuda za last minute čarter u Hrvatskoj. Na listi Yachtsa Croatia tri su katamarana, tri jedrilice i jedna …

Restaurant 360 Dubrovnik terasa Gastronomija

Restoran 360: Večera pod zvijezdama u Dubrovniku

Restoran 360 Dubrovnik s jednom Michelinovom zvijezdicom ima najljepšu terasu na svijetu i chefa koji koristi hranu kao univerzalno razumljiv jezik na kojem se slavi, …

Azimut Atlantis 45 na testuCruising Testovi

Azimut Atlantis 45 na testu: Sportski duh u obiteljskom kruzeru

Ono po čemu se Azimut Atlantis 45 ističe definitivno su vanjske površine, gdje se i najviše boravi kada ste na moru, pa je posebna pažnja …

One&Only Portonovi Chenot Espace Wellness Putovanja

Chenot Espace: Revolucionarni pristup zdravom življenju u resortu One&Only Portonovi

Novi luksuzni resort na Jadranu One&Only Portonovi gostima će nuditi vrhunske tretmane i sveobuhvatni wellness zahvaljujući partnerstvu s brendom Chenot Idilično smješten u bokokotorskom zaljevu, …

Last Minute Charter Deals Ferretti 760 Jahting

Sedam last minute čarter ponuda za početak kolovoza

Početak kolovoza je za čarter u Hrvatskoj špica sezone. Za prvi tjedan kolovoza (od 1. do 8.) pripremili smo sedam last minute čarter ponuda u …

Scroll to Top Skip to content