Nautički restorani na južnom Jadranu: Augusta Insula, Gastro Mare i Kod Marka

5 MINUTES READ

Koji su najbolji restorani na Jadranu jedno je od prvih pitanja koje nautičari postavljaju kada dolaze u Hrvatsku. Ako nas pitate, Augusta Insula, Gastro Mare i Kod Marka spadaju u ovo prestižno gastronomsko društvo

Augusta Insula – Lastovo

Augusta Insula jedan je od onih restorana koji obiteljskom tradicijom, kulinarskim umijećem i atmosferom sigurno osvajaju postolje u uvijek napetoj utrci za najbolji restoran na Jadranu, a koje nautičari sude – iskreno i nemilosrdno. Dodatno u prilog ovoj tvrdnji svakako ide lokacija restorana i s njom predivan pogled s terase na prirodno zaštićenu i predivnu uvalu Zaklopatica u Parku prirode Lastovo.

Ovo je fotografija najbolji nautički restorani augusta insula

U životu, ali još važnije u restoranu koji vode bračni par Dajana i Lučo, oboje dijele strast prema otočnom životu i, naravno, gastronomiji. Srećom, u poslu su se razdvojili, pa je on zadužen za nabavku, a ona za pripremu ili, bolje rečeno, za kreaciju. Bogatstvo lastovskog akvatorija i ‘obiteljske veze’ koje Lučova obitelj već desetljećima održava s lokalnim ribarima zaslužni su za uvijek svježi ulov ribe, jastoga, ali i ježinaca (za salatu), jer kako vlasnici vole reći ‘svježina je nešto što nikada neće izaći iz mode’.

A kada vam uvijek raspoloženi Lučo ispred vas zavitla živim jastogom, sve vam je jasno, a i sigurno ćete kad-tad morati kušati njihovu poznatu tjesteninu s jastogom. Briga o onom što stiže na stol nadilazi uobičajene dobavljačke kanale, jer poslužuju vlastito ulje, nagrađivano vino (plavac i rukatac), povrće koje potječe iz njihova polja i, naravno, domaći kruh, a ribu i jastoge možete ‘baciti’ na grill, u peku, gregadu ili, pak, u brudet. Mesna peka od janjetine ili kozletine jelo je koje se prethodno mora naručiti, ali svaka minuta čekanja će se isplatiti.

‘Five sense of Augusta Insula‘ degustacijski je meni s pet različitih kombinacija u kojem ima i vege musake, carpaccia, jastoga, beefsteaka, a svako jelo je posebno upareno s vinima tipa Bire Grk Defora, Saint Hills Le Chiffre, Tomac Orange, Kiriđija Dingač ili Duboković Medvid, dakle među najboljima. Za goste restorana besplatni su vezovi, a naći će se mjesta i za jahte veće od 35 metara, ali i bez tolike jahte nema razloga da i vi ne gušate u ovom izvanserijskom gastro mjestu.

Pročitajte: Sedam restorana na Kornatima za nautičare

Pročitajte: Fine dining na dalmatinski način: Bowa, LD i Pelegrini

Pročitajte: Meneghetti: Luksuzna oaza za sva osjetila

Pročitajte: Četiri restorana na Visu koja nude pravu pojorsku gastronomiju

Gastro Mare – Kobaš

U svom bogatom životu, chef Toni Bjelančić poznatiji kao Bjelko od malog mjesta u blizini Stona na Pelješcu, preko životne odiseje preko pola svijeta i vođenja brojnih restorana, do nagrađivanog ribljeg restorana u Beču, ipak je u svom restoranu Gastro Mare u Kobašu – svoj na svome. Mjesto najranijeg odrastanja formiralo ga je kroz mirise i okuse ovog malog ribarskog naselja, a zbog njegove mediteranske naravi i sklonosti eksperimentiranju, ovaj restoran već desetljećima slovi kao nezaobilazno gastro svetište gdje iole ozbiljniji nautičari-gastronomadi moraju hodočastiti, jer Bjelko ‘žrtvuje’ iz mora i polja, samo najbolje.

Gastro Mare 01

Baš kao i što je njegova obitelj organizirala na drvenim stolovima ispod bora prve fish piknike, što se smatra i začetkom nautičke gastronomije na Jadranu. Na pola puta dubokog kanala koji vodi do Stona i svjetski poznatih farmi kamenica, Kobaš je okružen prirodnim resursima, plodovima mora i polja, koji su uvijek bili i ostali baza menija Gastro Mare. U srcu restorana je otvorena kuhinja gdje možete uživati u vještini chefa Bjelka, bilo da odaberete degustacijski meniji od tri, pet i sedam sljedova ili, još bolje, prepustite se da vam s kuhinjskog stola prepunog namirnica, inspiriran trenutkom, kreira neko jelo.

Škampi, jastozi, tuna ili komarče, nije bitno, jer u svakom jelu osnova je dnevni ulov i ad hoc priprema, a ovosezonski specijalitet je riba ‘alforno’ tj. cijela riba zapečena s povrćem. Vinska karta sastoji se uglavnom od Peljeških vina i južno dalmatinske regije, i neke manje poznate, ali zanimljive etikete koje ćete teško naći na drugom mjestu. Kao nadogradnju gastro ponudi, Bjelko je odlučio gostima pružiti priliku da potpuno urone u terroir Pelješca, kroz ‘wine tour’ kod lokalnih vinara, degustaciju kamenica direktno iz mora ili čak ribolov.

Naime, ono što rijetko gdje možete zamisliti, kod Bjelka ćete i doživjeti, a to je prilika da s njegovim ribarskim brodom, i to baš od ove sezone, krenete na pravi, a ne onaj turistički ‘fishing trip’ i uhvatite svoju ribu, pa kasnije pod Tonijevom voditeljskom palicom u pravom ‘cooking classu’ svladate tehnike koje su Bjelka dovele u prestižno društvo vrhunskih chefova Mediterana. Mislite da ste dorasli izazovu ovog restorana?

Pročitajte: Tri obiteljska restorana na Paklinskim otocima

Pročitajte: Boškinac: Mjesto koje slavi prirodu, otok Pag, njegove goleti i sol na koži ribara

Pročitajte: Vodič Yachtsa: Restorani na Jadranu za nautičare

Pročitajte: Cap Aureo: Teatar istarskih okusa

Kod Marka – Šipanska Luka

Za nekog tko prvi put dolazi kod Marka u predivnu Šipansku Luku, prelijepu zavučenu uvalu sigurnu za sidrenje na najvećem među Elafitskim otocima, velika je vjerojatnost da će se vraćati svake godine. Jer ono što je započeo otac Marko, a danas srčano nastavlja njegov sin Đino, kuhinja je dostojna (pravih) princeza i svjetskih faca, ali i ‘običnih’ nautičara koji cijene potpuno opuštenu atmosferu na terasi koja kao da izvire iz mora i na suprotnoj je i mirnijoj strani mjesta.

Ovo je fotografija najbolji nautički restorani kod marka otok šipan

A taj ugođaj, duboko je infuziran prijateljskom atmosferom, ugostiteljskom gospoštinom, ograničenim brojem stolova (40-ak) i kuhinjom koja iz godine u godine ne nudi velika iznenađenja, ali zato nivo ostaje iskren i na razini renomea ove konobe. Svake godine proširi se meni s nekim jelom, a zadnjih godina poglavito je riječ o vegetarijanskoj i bezglutenskoj prehrani, jer bogati i slavni pa i vrhunski sportaši, veliki su zagovornici ovakve prehrane, pa su tako ove godine Harrison Ford i Bono Vox uživali u vegetarijanskom rižotu, ali, naravno, i poznatim Markovim polpetama od hobotnice.

Uvijek svježa riba i sezonsko povrće vezano uz lokalnu proizvodnju, pretvaraju se u salate od svježe ribe ulovljene oko Elafita, marinirane inćune ili ježince s limunom, tartare od tune ili koktel na Markov način, a ove sezone preporuka je korčulanska popara i pasta s jastogom, kao i jelo koje ćete rijetko naći na menijima ali zaslužuje itekako priznanje – brodet s lignjama. Izvan sezone, Đino provodi vrijeme u Makedoniji istražujući tamošnju gastro tradiciju, pa se dio utjecaja može osjetiti u ponudi mesnih jela kao što su janjeći čop i svinjski file na seljački način ili biftek ‘na fino’.

Otok Šipan u Guinnessovoj je knjizi rekorda po broju stabala maslina per capita, no još zanimljivije je da je okružen s ‘morem’ ponajboljih vinograda na Pelješcu, Komarni, Konavlima, pa će se za stolom za svako jelo naći odgovarajuća butelja vina, za zaokružiti okuse i mirise ovog predivnog dijela južnog Jadrana, a koju ste pozvani istražiti u svakom smislu, počevši naravno Kod Marka.

Tekst Filip Bubalo
Fotografije Mario Jelavić & Filip Bubalo

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
ovo je fotografija restorana Nebo, Hilton Rijeka Gastronomija

Hrvatska bogatija za još tri Michelina

Hrvatska je bogatija za tri restorana s prestižnom Michelinovom zvjezdicom Naime, restoranima Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj) dodijeljena je jedna …

Gastronomija

Tri obiteljska restorana na Paklinskim otocima

Vrhunska gastronomija koja je uvijek bila zaštitni znak hvarskog akvatorija nudi se nautičarima u nekoliko oaza na Paklinskim otocima Antonio Patak – Uvala Ždrilca U …

Gastronomija

Kulinarski asovi na spektaklu u Alhambra Boutique hotelu na Lošinju

Gala večera ‘The Mid Summer Epicurean Extravaganza’ održana u Alhambra Boutique hotelu u Malom Lošinju, uistinu je bila svečanost visoke gastronomije. U zalazak sunca na …

Ovo je fotografija ana roš matea benedetti nove uniforme hiša franko Moda

Matea Benedetti i Ana Roš: Hiša Franko kao modna pista

Ljubav prema prirodi spojila je Anu Roš, vlasnicu i cheficu restorana Hiša Franko – jedinog u Sloveniji nagrađenog s dvije Michelinove zvjezdice, i Mateu Benedetti, …

Heritage hoteli Lopud 1483 Hoteli

Heritage hoteli na Jadranu: 5 palača uz more

Vodimo vas u neke od najljepših heritage hotela na Jadranu, koji pružaju kraljevski odmor i koji su savršena utočišta za opuštanje – u prirodnom okruženju …

This is photo of a island Rab Destinacije

Otok Rab: Carstvo smaragdnih uvala i pješčanih plaža

Premda ga okolni otoci nadmašuju u površini, otok Rab svoju veličinu vješto nadomješta brojnim smaragdnim uvalama, prebogatom kulturnom baštinom i geološkim diverzitetom te zanimljivim otočnim …

Ovo je fotografija zlatnog sata Luksuz

Zlatni satovi: Sedam modela koji će oduševiti i kralja Midu

Zlatni satovi ponovno su u modi, a mi vam donosimo nekoliko novih modela prestižnih urara koji jedva čekaju zasjati na vašem zglobu H. MOSER & …

Quintessentially Luksuz

Quintessentially: Vodeći svjetski privatni klub za luksuzni stil života

Quintessentially je najbolja i najnagrađivanija svjetska firma za upravljanje luksuznim životnim stilom. Počeci Quintessentiallya vežu se za London i 2000. godinu, kada osnivači Aaron Simpson, …

Ovo je fotografija panoramskog pogleda na Biograd Boat Show Jahting

Biograd Boat Show: 23 godine uspješne priče

Novo izdanje sajma održat će se od 20. do 24. listopada u Marini Kornati Najveća izložba plovila na moru srednje i istočne Europe slavi svoju …

Ovo je fotografija Technohull T7 u plovidbi Testovi

Technohull T7 na testu: Mini Techno

T7 predstavlja novu generaciju gumenjaka Technohull, poznatih prvenstveno po odličnim performansama i kvaliteti izrade, a ovaj model nije nas razočarao ni po jednom ni po …

This is photo of a new Fjord 53XL running Jahting

Fjord 53XL: Najveći i najluksuzniji model

Novi dragulj u kruni Fjorda će biti najveći i najluksuzniji model ovog sjevernonjemačkog brenda motornih brodova, te ponoviti mnoge dizajnerske osobine uspješnog modela Fjord 41XL. …

Ovo je fotografija Absolute 56 Fly Jahting

Magnetski privlačan model Absolute 56 Fly

Tehničke inovacije, talijanski dizajn i strastven pristup svakom detalju Snažna, samouvjerena osobnost modela 56 Fly prvo je što će svatko primijetiti, a provjerena kombinacija udobnosti …

Scroll to Top