Nautički restorani na južnom Jadranu: Augusta Insula, Gastro Mare i Kod Marka5 min

Koji su najbolji restorani na Jadranu jedno je od prvih pitanja koje nautičari postavljaju kada dolaze u Hrvatsku. Ako nas pitate, Augusta Insula, Gastro Mare i Kod Marka spadaju u ovo prestižno gastronomsko društvo

Augusta Insula – Lastovo

Augusta Insula jedan je od onih restorana koji obiteljskom tradicijom, kulinarskim umijećem i atmosferom sigurno osvajaju postolje u uvijek napetoj utrci za najbolji restoran na Jadranu, a koje nautičari sude – iskreno i nemilosrdno. Dodatno u prilog ovoj tvrdnji svakako ide lokacija restorana i s njom predivan pogled s terase na prirodno zaštićenu i predivnu uvalu Zaklopatica u Parku prirode Lastovo.

Ovo je fotografija najbolji nautički restorani augusta insula

U životu, ali još važnije u restoranu koji vode bračni par Dajana i Lučo, oboje dijele strast prema otočnom životu i, naravno, gastronomiji. Srećom, u poslu su se razdvojili, pa je on zadužen za nabavku, a ona za pripremu ili, bolje rečeno, za kreaciju. Bogatstvo lastovskog akvatorija i ‘obiteljske veze’ koje Lučova obitelj već desetljećima održava s lokalnim ribarima zaslužni su za uvijek svježi ulov ribe, jastoga, ali i ježinaca (za salatu), jer kako vlasnici vole reći ‘svježina je nešto što nikada neće izaći iz mode’.

A kada vam uvijek raspoloženi Lučo ispred vas zavitla živim jastogom, sve vam je jasno, a i sigurno ćete kad-tad morati kušati njihovu poznatu tjesteninu s jastogom. Briga o onom što stiže na stol nadilazi uobičajene dobavljačke kanale, jer poslužuju vlastito ulje, nagrađivano vino (plavac i rukatac), povrće koje potječe iz njihova polja i, naravno, domaći kruh, a ribu i jastoge možete ‘baciti’ na grill, u peku, gregadu ili, pak, u brudet. Mesna peka od janjetine ili kozletine jelo je koje se prethodno mora naručiti, ali svaka minuta čekanja će se isplatiti.

‘Five sense of Augusta Insula‘ degustacijski je meni s pet različitih kombinacija u kojem ima i vege musake, carpaccia, jastoga, beefsteaka, a svako jelo je posebno upareno s vinima tipa Bire Grk Defora, Saint Hills Le Chiffre, Tomac Orange, Kiriđija Dingač ili Duboković Medvid, dakle među najboljima. Za goste restorana besplatni su vezovi, a naći će se mjesta i za jahte veće od 35 metara, ali i bez tolike jahte nema razloga da i vi ne gušate u ovom izvanserijskom gastro mjestu.

Pročitajte: Sedam restorana na Kornatima za nautičare

Pročitajte: Fine dining na dalmatinski način: Bowa, LD i Pelegrini

Pročitajte: Meneghetti: Luksuzna oaza za sva osjetila

Pročitajte: Četiri restorana na Visu koja nude pravu pojorsku gastronomiju

Gastro Mare – Kobaš

U svom bogatom životu, chef Toni Bjelančić poznatiji kao Bjelko od malog mjesta u blizini Stona na Pelješcu, preko životne odiseje preko pola svijeta i vođenja brojnih restorana, do nagrađivanog ribljeg restorana u Beču, ipak je u svom restoranu Gastro Mare u Kobašu – svoj na svome. Mjesto najranijeg odrastanja formiralo ga je kroz mirise i okuse ovog malog ribarskog naselja, a zbog njegove mediteranske naravi i sklonosti eksperimentiranju, ovaj restoran već desetljećima slovi kao nezaobilazno gastro svetište gdje iole ozbiljniji nautičari-gastronomadi moraju hodočastiti, jer Bjelko ‘žrtvuje’ iz mora i polja, samo najbolje.

Gastro Mare 01

Baš kao i što je njegova obitelj organizirala na drvenim stolovima ispod bora prve fish piknike, što se smatra i začetkom nautičke gastronomije na Jadranu. Na pola puta dubokog kanala koji vodi do Stona i svjetski poznatih farmi kamenica, Kobaš je okružen prirodnim resursima, plodovima mora i polja, koji su uvijek bili i ostali baza menija Gastro Mare. U srcu restorana je otvorena kuhinja gdje možete uživati u vještini chefa Bjelka, bilo da odaberete degustacijski meniji od tri, pet i sedam sljedova ili, još bolje, prepustite se da vam s kuhinjskog stola prepunog namirnica, inspiriran trenutkom, kreira neko jelo.

Škampi, jastozi, tuna ili komarče, nije bitno, jer u svakom jelu osnova je dnevni ulov i ad hoc priprema, a ovosezonski specijalitet je riba ‘alforno’ tj. cijela riba zapečena s povrćem. Vinska karta sastoji se uglavnom od Peljeških vina i južno dalmatinske regije, i neke manje poznate, ali zanimljive etikete koje ćete teško naći na drugom mjestu. Kao nadogradnju gastro ponudi, Bjelko je odlučio gostima pružiti priliku da potpuno urone u terroir Pelješca, kroz ‘wine tour’ kod lokalnih vinara, degustaciju kamenica direktno iz mora ili čak ribolov.

Naime, ono što rijetko gdje možete zamisliti, kod Bjelka ćete i doživjeti, a to je prilika da s njegovim ribarskim brodom, i to baš od ove sezone, krenete na pravi, a ne onaj turistički ‘fishing trip’ i uhvatite svoju ribu, pa kasnije pod Tonijevom voditeljskom palicom u pravom ‘cooking classu’ svladate tehnike koje su Bjelka dovele u prestižno društvo vrhunskih chefova Mediterana. Mislite da ste dorasli izazovu ovog restorana?

Pročitajte: Tri obiteljska restorana na Paklinskim otocima

Pročitajte: Boškinac: Mjesto koje slavi prirodu, otok Pag, njegove goleti i sol na koži ribara

Pročitajte: Vodič Yachtsa: Restorani na Jadranu za nautičare

Pročitajte: Cap Aureo: Teatar istarskih okusa

Kod Marka – Šipanska Luka

Za nekog tko prvi put dolazi kod Marka u predivnu Šipansku Luku, prelijepu zavučenu uvalu sigurnu za sidrenje na najvećem među Elafitskim otocima, velika je vjerojatnost da će se vraćati svake godine. Jer ono što je započeo otac Marko, a danas srčano nastavlja njegov sin Đino, kuhinja je dostojna (pravih) princeza i svjetskih faca, ali i ‘običnih’ nautičara koji cijene potpuno opuštenu atmosferu na terasi koja kao da izvire iz mora i na suprotnoj je i mirnijoj strani mjesta.

Ovo je fotografija najbolji nautički restorani kod marka otok šipan

A taj ugođaj, duboko je infuziran prijateljskom atmosferom, ugostiteljskom gospoštinom, ograničenim brojem stolova (40-ak) i kuhinjom koja iz godine u godine ne nudi velika iznenađenja, ali zato nivo ostaje iskren i na razini renomea ove konobe. Svake godine proširi se meni s nekim jelom, a zadnjih godina poglavito je riječ o vegetarijanskoj i bezglutenskoj prehrani, jer bogati i slavni pa i vrhunski sportaši, veliki su zagovornici ovakve prehrane, pa su tako ove godine Harrison Ford i Bono Vox uživali u vegetarijanskom rižotu, ali, naravno, i poznatim Markovim polpetama od hobotnice.

Uvijek svježa riba i sezonsko povrće vezano uz lokalnu proizvodnju, pretvaraju se u salate od svježe ribe ulovljene oko Elafita, marinirane inćune ili ježince s limunom, tartare od tune ili koktel na Markov način, a ove sezone preporuka je korčulanska popara i pasta s jastogom, kao i jelo koje ćete rijetko naći na menijima ali zaslužuje itekako priznanje – brodet s lignjama. Izvan sezone, Đino provodi vrijeme u Makedoniji istražujući tamošnju gastro tradiciju, pa se dio utjecaja može osjetiti u ponudi mesnih jela kao što su janjeći čop i svinjski file na seljački način ili biftek ‘na fino’.

Otok Šipan u Guinnessovoj je knjizi rekorda po broju stabala maslina per capita, no još zanimljivije je da je okružen s ‘morem’ ponajboljih vinograda na Pelješcu, Komarni, Konavlima, pa će se za stolom za svako jelo naći odgovarajuća butelja vina, za zaokružiti okuse i mirise ovog predivnog dijela južnog Jadrana, a koju ste pozvani istražiti u svakom smislu, počevši naravno Kod Marka.

Tekst Filip Bubalo
Fotografije Mario Jelavić & Filip Bubalo

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above