Južni Jadran: Najljepša ruta kroz Elafite do Sapluna

6 MINUTES READ

Zaplovili smo kroz južni Jadran između Dubrovnika i Lastova. Ruta kojoj nautičari nešto rjeđe plove uključuje Šipan i Lopud, istočni dio Pelješca, južnu obalu Mljeta i Saplun

U sklopu naše ovogodišnje ljetne plovidbe krenuli smo na južni Jadran, sa željom da obiđemo otok Šipan kao najveći od Elafita, koji predstavlja krajnju točku za noćenje nautičara koji plove prema Dubrovniku.

Međutim, kada smo se jednom našli u tom lijepom i zanimljivom okruženju, nismo odoljeli da našu plovidbu malo ne protegnemo do granica područja koje nazivamo južni Jadran, ali samo dodirujući njegove poznate točke, ploveći rutama koje su nešto rjeđe posjećene.

Ne propustite kupanje u uvali Šunj

Otok Lopud uvala Sunj
Pješčana plaža Šunj na južnoj strani otoka Lopuda
Elafiti Lopud Franjevacki Samostan 01
Pogled na Lopud i franjevački samostan

Mi smo do Šipana ipak iz Dubrovnika krenuli onom najčešćom rutom preko Lopuda, drugi po veličini u skupini elafitskih otoka, na kojem smo nakon kišnog proljeća imali priliku za prvo ovogodišnje kupanje u pješčanoj uvali Šunj, inače meti mnogih dubrovačkih izletnika.

No, pravu stvar napravit ćete ako se uputite u mjesto Lopud gdje je otvoren obnovljeni franjevački samostan Gospe od Špilice u čiju rekonstrukciju je uz pomoć stranih donacija uloženo više od petnaest milijuna eura, na inicijativu Francesce von Habsburg.

Jezersko okruženje Elafita

Prije nego ćemo se usidriti u Šipanu, prokrstarili smo izrazito dobro zaštićenim područjem tzv. Boke false, dubokog zaljeva kojeg okružuju kopno, istočni dio Pelješca, te otoci Jakljan i Šipan. U tom jezerskom okruženju dobro sidrište oduvijek su tražile mnoge jahte, a tako je bilo i ovaj put. Nakon još jednog osvježenja u konačno toplom moru, produžili smo u Kobaš, malo mjesto na sjevernoj obali Pelješca, gdje smo proveli mirnu noć, da bismo se sutradan ujutro uz naselje Broce uputili u Ston.

Vadenje Stonske Soli 01

stonske kamenice
Stonska sol i kamenice svjetski su poznati specijaliteti

Šipan je u Guinnessovu knjigu rekorda upisan zbog najvećeg broja maslina po četvornome metru, koje su posljedica tradicije, ali i činjenice da na otoku postoje izvori pitke vode i bogato tlo. Šipan je u povijesti zbog toga korišten kao ‘rezervno’ polje Dubrovačke Republike

Plovidba je to koja će vas obogatiti drugačijim prizorima Dalmacije zahvaljujući plitkom jezičcu koji se zavukao u kopno, a na čijem kraju ćete ugledati tvrđavu i čuvene stonske zidine koje danas prolaze temeljitu obnovu, a u Stonu je uređeno i nekoliko vezova za nautičare. Ako se tu nađete, preporučujemo vam posjet stonskoj solani jer vaša će jela, ako kupite pravu stonsku sol, sigurno imati bogatiju aromu.

Također, ako imate malo vremena, kratkom vožnjom automobilom do Malog Stona naći ćete se u središtu visoke gastronomije koja počiva na svježim školjkama. Za ljubitelje školjkaša svježa stonska kamenica ima posebno mjesto, a jednako su zastupljene i nešto manje čuvene dagnje.

Uvala južni Jadran
Uvala Kobaš na Pelješcu mjesto je koje najviše posjećuju nautičari

Nas je put vodio dalje za Šipan, kojem smo se veselili jer je to otok koji je možda najmanje promijenjen u Dalmaciji u zadnjih dvadeset godina. Poneko novo zdanje i – to je to. Također, otok je to na kojem ništa nije onako kako se na prvu čini, i to u dobrom smislu.

Neki stanovnici otoka koje smo sreli obavljaju zavidne funkcije bilo u različitim državama ili tvrtkama, dok kada su na Šipanu, ni najmanje ne odskaču od domaćeg stanovništva, a neki se čak bave i ugostiteljstvom. Sreli smo tu i neke predstavnike svjetskog jet-seta koji rado zalaze u dubrovački akvatorij.

Legendarni restoran kod Marka

Sipanska luka
Šipan je lišen masovnog turizma

Kao jedina prava nautičarima vidljiva promjena, nad Šipanskom Lukom dominira novoizgrađeni kompleks u koji je navodno uloženo trideset i pet milijuna eura, dok se na otoku obnavljaju vile negdašnje dubrovačke gospode, a vidjeli smo i lijepa zdanja nekih od poznatih osoba iz hrvatskog javnog života.

Međutim, na prvi pogled ništa ne odaje dinamiku koja se odvija ispod romantičnog izgleda ovog otočića. I dalje je, kada uplovite u Šipansku Luku, sa sjeverne strane maleni privez za jahte, a preko puta se nalazi nekoliko plutača.

Legendarnom restoranu Kod Marka konkurira Taurus u dnu uvale, a lijepa promjena unatrag nekoliko godina je studio za masažu Nyama, u kojem možete pronaći različite vrste tretmana kojima ćete obogatiti iskustvo plovidbe ovim akvatorijem. Za one malo entuzijastičnije tamo možete dogovoriti i privatni sat joge u zoru.

Šipan ipak nije otok koji je poznat po jogi, u Guinnessovu je knjigu upisan zbog najvećeg broja maslina po četvornome metru, koje su posljedica tradicije, ali i činjenice da na otoku postoje izvori pitke vode i bogato tlo. Šipan je u povijesti zbog toga korišten kao ‘rezervno’ polje Dubrovačke Republike, a plodna ravnica koja se prostire po sredini otoka danas je samo spoj dvaju glavnih mjesta na otoku, Suđurađ i Šipanske Luke, dok je većina oranica zarasla.

Plovidba Jug 07
Jezerske uvjete tzv. Boke false između Jakljana i Pelješca koriste mnoge jahte

Šipan je i otok bogate sakralne tradicije s čak četrdeset tri crkve, koje su nekada stanovništvu služile i kao zaklon od piratskih upada, a nas su, kao i mnoge posjetitelje, zadivile stare palače koje danas pomalo dobivaju novi sjaj.

Posjetite ljetnikovac Skočibuha

Najpoznatiji je ljetnikovac Vice Stjepovića Skočibuhe u mjestu Suđurađ, u kojem je prije nekoliko godina otvoren i lijepi obiteljski hotel Božica čiju kuhinju, kažu upućeni, treba probati, dok je njegov oponim također dobar restoran, smješten do malog privezišta, imena Stara Mlinica. Šipan usprkos svojoj (ne)veličini ima i liječnika i sestru i zubara, a mi se jedva čekamo vratiti u ovaj dubrovački mikrokozmos u kojem trebate boraviti dulje od jednog dana da biste osjetili njegovo bilo.

Otok Mljet
Naša ruta vodila nas je s južne obale Mljeta

Kada smo krenuli prema Mljetu, prošli smo kroz prolaz Harpoti između Šipana i Jakljana, koji je također dobro ljetno sidrište kada nema juga.

Naša ruta vodila nas je s južne obale Mljeta, uz čuvenu ‘tropsku’ plažu Limuni i susjednu uvalu Saplunaru, uz posjet Odisejevoj špilji smještenoj na južnoj strani Mljeta, poznatoj također i po nimfi Kalypso koja je tu navodno držala zatočenog tog antičkog junaka.

Uvala Veli Jakljan
Uvala Veli Jakljan pravo je mjesto ako tražite mir i tišinu

Okupali smo se i kod južnog ulaza u NP Mljet, u koji je zabranjeno ikakvo uplovljavanje, a onda smo krenuli prema Saplunu, najljepšem od Lastovnjaka kojeg krasi predivna pješčana pličina.

Ako ste vješt pomorac, provedite jednu romantičnu noć na sidru na Saplunu u slučaju dobre prognoze, jer je, kao i susjedno Lastovo, jedno je od najcjenjenijih mjesta za promatranje zvijezda u Europi zahvaljujući minimalnom utjecaju svjetla.

tirkizna uvala
Južni Jadran obiluje tirkiznim uvala poput ove u blizini mjesta Žuljana na Pelješcu

Umjesto do susjednog otoka Korčule, otišli smo do Pelješca. Istočno od Trstenika nalazi se mjesto Žuljana i uvala Vučine s lijepim plažicama koja je dobra zaštita od juga, ali otvorena na maestral. Iz nje se pruža pogled na padine Pelješca zasađene vinovom lozom na poziciji Dingač, po kojoj je dobila ime najcjenjenija sorta crvenog vina kod nas.

Sljedeća pješčana oazica, također okrenuta zapadu, nalazi se u uvali Pržina prije Vratnika, istočnog rta Pelješca, nakon koje smo se ponovno našli u jezerskom okruženju Jakljana, čime smo završili svoj obilazak nešto manje posjećenog dijela kojeg zovemo južni Jadran.

Tekst Darko Šupuk

Fotografije Mario Jelavić, Boris Kačan, TZ Ston & Filip Bubalo

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija grad Zadar Destinacije

Grad Zadar: Oscar za zalazak sunca

Grad Zadar je usprkos svemu zadržao identitet gradskog i urbanog središta, pa vas, za razliku od drugih obalnih gradova, šetnjom kroz labirint drevnih ulica, ne …

Ovo je fotografija Croeat dostave Jahting

Croeat: Najbolji dio svake plovidbe

Croeat je profesionalni dobavljač hrane i jamac za izvrsnu hranu i piće, kao i za svakodnevne potrepštine, koji djeluje duž hrvatske obale Tvrtka nudi usluge …

Ovo je fotografija pidoče i čaše rose vina Hrvatska

Taste Like Dalmatia Šibenik zavodi okusima šibenskog kraja

Neka vas od 3. do 6. lipnja zavedu okusi šibenskoga kraja. Doživite vina, maslinova ulja, rakije i craft piva kroz manifestacije ‘Dani otvorenih kušaonica’ te …

Ovo je fotografija mjesta Povlja, Brač Plovidba

Mali biseri na sjevernoj obali otoka Brača

Premda se otok Brač nalazi u neposrednoj blizini Splita, njegove sjeverne obale većini su nautičara nepoznate, a među njima se nalazi nekoliko bisera koji bi …

Ovo je fotografija vinograda na poluotoku Pelješac Plovidba

Pelješac: Poluotok soli, kamenica i vina

Mikrokozmos za sebe – poluotok Pelješac – i danas je svojevrsna ‘terra incognita’ kao i u dugim stoljećima dubrovačke republike, kada se dijelio na urbani …

Ovo je fotografija Otoka Prvić Destinacije

Otok Prvić: Nenametljiv prvak šibenskog arhipelaga

Otok Prvić, sa svoja dva mjesta – Šepurinama i Lukom, jedan je od onih otoka koji kao da plutaju u svom vlastitom moru, pa i …

Ovo je fotografija Impatia stol za stolni tenis Luksuz

Društevene igre omiljen su način zabave

Bez obzira na modernu tehnologiju, društvene igre ostale su omiljeni način zabave. Bilijar, stolni nogomet ili Lego pravi su klasici koji oduševljavaju i djecu i …

Ovo je fotografija Croatia Yachting- nova korporativna stranica Jahting

Nova Croatia Yachting korporativna stranica

Kao i do sad, Croatia Yachting želi omogućiti što bolji doživljaj Yachtinga – bilo da se radi o čarteru, prodaji brodova ili posebnim čarter menadžment …

Ovo je fotografija novi Tudor satovi 2021 Luksuz

Novi Tudor satovi u 2021.: Bezvremenski i elegantni

Švicarska urarska tvrtka Tudor otkrila je svoje najnovije modele i predstavila dvije nove verzije popularnog sata Black Bay Fifty-Eight, Black Bay Chrono i nova izdanja …

Ovo je fotografija Heritage Hotel Martinis Marchi Hrvatska

Živo ljeto na Šolti: Mjesečina u Martinis Marchiju i kino pod zvijezdama

Kad stignete u luku Maslinica, šarmantno ribarsko mjesto na otoku Šolti, prvo što ćete primijetiti bit će impresivna palača baštinskog hotela Martinis Marchi iz 18. …

ovo je fotografija pogled iz sobe, Hotel Armerun Hoteli

Heritage Hotel Armerun: U gradskoj jezgri Šibenika

Heritage Hotel Armerun smješten u srcu grada Šibenika u potpunosti je renovirana povijesna lokacija i pretvoren je u hotel baštine Hotel raspolaže sa 17 smještajnih …

Ovo je fotografija jedrilice Jahting

Yacht-Pool: Sigurna plovidba već 45 godina

Logičan koncept, predanost i pozitivno iskustvo klijenata pretvorili su Yacht-Pool u jednog od vodećih osiguravatelja za jahte Yacht-Pool je 1976. godine osnovao dr. Friedrich Schöchl, …

Scroll to Top