Brzi transferi sa stilom3 min

Brzi, diskretni, individualni – transferi su danas postali novi dio turističke ponude na moru. U luksuznim transferima prednjači tvrtka Colnago, a u izletničkoj ponudi s otvorenim plovilima tvrtka Lolivul

Transferi brzim brodovima su jedna od najbrže rastućih usluga na Jadranu, a ako se pogleda karta naše obale, nije teško zaključiti i zašto. Jadranska obala savršena je za taksi-službe gliserima i gumenjacima koji vas mogu brzo odvesti do željenog mjesta, na ručak u nekom cijenjenom restoranu ili na kupanje u neku zabačenu uvalu često dostupnu samo brodom.

Iako je teško za povjerovati, same usluge brzog taksi-prijevoza brodom relativno su nova pojava na Jadranu, koje su u stalnom organiziranom obliku počele tek prije petnaestak godina. Do tada su se svi kojima je trebala ovakva usluga morali oslanjati na ustaljene putničke linije, unajmiti plovilo sami ili u razgovoru s lokalnim ljudima pokušati naći nekoga tko bi ih prevezao do željene lokacije.

Jedna od prvih tvrtki koja je pružila ovu uslugu u Hrvatskoj bila je splitska tvrtka Colnago, koja je ujedno i proizvođač gumenjaka, aluminijskih glisera te specijaliziranih radnih brodova. Iskustvo u ovome poslu direktno je utjecalo na razvoj novih modela, od kojih se može izdvojiti Colnago 40, trinaestmetarski aluminijski gliser sa zatvorenim putničkim prostorom. Po našem mišljenju, to je trenutno najbolji hrvatski brod za transfere. Lijepa svijetloplava plovila lako je uočiti na moru, a za vrijeme sezone su gotovo 24 sata u pogonu.

Transferi
Splitske tvrtke Lolivul i Colnago predvode tržište specijaliziranih plovila za transfere i izlete

Danas, glavni centri odakle posluje većina tvrtki za brzobrodske transfere su Split i Hvar, gdje je cijela priča i počela početkom prošlog desetljeća i gdje se nalazi približno dvjesto tvrtki za transfere. Razvoj ovakvih usluga omogućio je i profiliranje luksuznih vila na hrvatskoj obali čiji klijenti žele maksimalnu diskreciju. VIP usluga nekih tvrtki će goste prevesti iz zračne luke do najbliže obale, odakle će ih brodom brzo prevesti do njihove vile ili hotela na nekom od otoka.

S vremenom, zahtjevi klijenata i agencija za iznajmljivanje luksuznih nekretnina koje surađuju s tvrtkama za transfere postaju sve veći, te se tako za VIP uslugu očekuju plovila sa zatvorenim prostorom za putnike, uz opremljenost za plovidbu noću ili u uvjetima loše vidljivosti. Sukladno tome, tvrtke s najbolje opremljenim plovilima na raspolaganju su 24 sata, a u srcu sezone nije neobično da svoje klijente prevoze često i usred noći, u većini slučajeva na neki od noćnih partyja.

Ipak, većina plovila korištenih u ovoj djelatnosti su gumenjaci opremljeni ‘jahaćim’ sjedalima, često s izvanbrodskim motorima, koji ipak ne nude mogućnost plovidbe u svim vremenskim uvjetima, no svojim klijentima će pružiti osjećaj vožnje s vjetrom u kosi, što je gostima koji sami nisu vlasnici plovila često veći doživljaj nego dolazak na samu željenu lokaciju.

Transferi
Osim klasičnih transfera, mnoge od ovih tvrtki odnedavno su počele nuditi i dnevne izlete

Osim klasičnih transfera, mnoge od ovih tvrtki odnedavno su počele nuditi i dnevne izlete na dobro poznate lokacije ili u uvale po izboru, čineći tako ugodniju alternativu često pretrpanim i sporim izletničkim brodovima. Trenutno su najpopularniji i najbolji izbor za takvu vrstu posla gumenjaci splitske tvrtke Lolivul, najčešće njihov model od devet metara.

Mjesta za razvoj djelatnosti još uvijek ima, te tako, unatoč sve češćim zahtjevima klijenata, niti jedna tvrtka ne nudi mogućnost prijevoza izvan teritorijalnih voda Republike Hrvatske, a razlog za to su veliki sigurnosni zahtjevi za mogućnost obavljanja takve djelatnosti, no s vremenom se može očekivati da će se i to naći u ponudi.

Usluga brzih transfera otvorila je novi način uživanja na Jadranu za goste koji ne posjeduju vlastito plovilo ili znanje da upravljaju njime, mogućnost da uživaju u najljepšim destinacijama, daleko od gužvi, trajekata te zavojitih putova po otocima, a sve s vjetrom u kosi, vođeni vještim skiperom uz maksimalnu diskreciju. To je način uživanja na moru prilagođen brzom načinu života za one koji ništa ne žele propustiti, koji je očito novi trend.

Fotografije Arhiva

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above