Aquitalia Yachts 78 na testu: Upečatljiv debi5 min
00:00:21
00:00:21

Upečatljivo dizajnirana jahta s gornjim mostom i odlične prostranosti predstavlja vrlo dobar ulaz kineskog brodogradilišta s novim brendom na svjetsko nautičko tržište

Brend Aquitalia Yachts

Osnovano 1990. godine, brodogradilište Yihong već dugi niz godina isporučuje jahte za kinesko tržište po custom narudžbama. Počevši 2020. njihov novi brend Aquitalia Yachts, vođen međunarodnim timom sastavljenim od talijanskih, francuskih i kineskih dizajnera, radio je na liniji jahti od 46 do 110 stopa s talijanskim štihom.

Premijera u Cannesu

Prvi model iz ove linije, Aquitalia 78, predstavljen je na ovogodišnjem sajmu u Cannesu i već na prvi pogled vidljivo je da je dizajniran da bude na jedinstven i upečatljiv na moru.

Aquitalia 78 u plovidbi
Jedinstvena i upečatljiva Aquitalia 78 predstavljena je ove godine na sajmu u Cannesu

I dok je trend većine proizvođača prema pravokutnim linijama dizajna, dizajn Aquitalije 78 uzima odmak te vraća prirodne linije koje kombiniraju oštre i oble rubove za maksimalnu upečatljivost.

Tako su prozori na trupu romboidnog oblika, ali s dva oštra ugla i dva zaobljena, podijeljeni u dva dijela, manji pramčani za kabine te središnji veći za vlasničku kabinu, a sa svojim razmakom oslikavaju siluetu vala na trupu.

Dizajn Aquitalije 78 vraća prirodne linije koje kombiniraju oštre i oble rubove za maksimalnu upečatljivost

I staklene površine nadgrađa jedinstveno su dizajniranje, počevši od vjetrobranskog stakla i nastavljajući se na bočne površine koje se spuštaju prema dolje toliko da zalaze djelomično u razmu broda, što Aquitaliju 78 čini prepoznatljivom i na velikoj udaljenosti.

Krma se može podičiti prostranom krmenom platformom solidne nosivosti do 1200 kg, sasvim dovoljne za poveći tender s unutrašnjim motorom. Na krmi poviše malene krmene klupe je ulaz u kabinu za posadu, koja se može opremiti s tri kreveta i ima svoju vlastitu kupaonicu.

Aquitalia 78 na Biograd Boat Showu 2023.

Bočna stubišta vode nas preko dosta nakošene krme prema krmenom dijelu glavne palube, koja je u potpunosti natkrivena masivnim krovom nadgrađa na koji se smjestio i flybridge.

Zahvaljujući svojoj jakoj konstrukciji, ovaj krmeni dio krova ne treba niti jedan potporni stup, pružajući tako neometan pogled s prostranog krmenog stola za objedovanje koji je okružen prostranom sofom u obliku slova U, na koju se može smjestiti svih osam gostiju ovoga broda.

Prostrana paluba jahte Aquitalia

Vrlo široki bočni prolazi vode nas na pramac, gdje centralno mjesto zauzima maleni stolić za kavu koji okružuju tri prostrane sofe koje mogu služiti i kao sunčališta. Ipak kruna svih otvorenih prostora ove jahte je flybridge.

Prostrani flybridge

Postavljen na vrh visokog nadgrađa, flybridge ispod svog natkrivenog dijela ispod hard topa pruža prostrani bar, stol za objedovanje okružen sofom, televizor na izvlačenje, vanjsko upravljačko mjesto, te hidromasažnu kadu, a kada želite objedovati pod otvorenim nebom, čitavi krmeni dio je rezerviran za još jedan stol s polukružnom sofom. Kao i ostatak broda, flybridge se može potpuno prilagoditi željama naručitelja.

Odmah po ulazu u salon očekuje nas dnevni boravak s prostranom sofom na desnoj strani uz koju je maleni stolić za kavu te manja sofa nasuprot na lijevoj strani iza koje se nalazi prostor za LED televizor koji se podiže iz bočnog spremišta.

Interijer Aquitalije Yachts 78

Čitava unutrašnjost je u tamnijim tonovima s parketom od tamnijeg drva te venge drvom na svim elementima, dok su strop, sofe i tepih te plohe kuhinjskih elemenata i stola za objedovanje u svijetlim tonovima, čineći jako kontrastno uređenje, a proizvođač je ostavio naručitelju široku mogućnost izbora materijala za uređenje unutrašnjosti.

Salon jahte Aquitalia

Naprijed u salonu za dvije stube povišen je dio s kuhinjom, stolom za objedovanje i upravljačkim mjestom naprijed. Kuhinja smještena na desnoj strani ovog prostora je dizajnirana u obliku slova U, otvorenog stila kako bi njezine radne površine bile iskoristive, a u ponudi su i verzije sa zatvorenom kuhinjom te s kuhinjom smještenom na donjoj palubi.

Veliki stol za objedovanje dolazi s osam sjedalica, za sve goste broda, a svojim smještajem pruža lijep pregled u svih 360 stupnjeva kroz prozore nadgrađa zahvaljujući povišenom položaju. Isto se može reći i za upravljačko mjesto koje ima vrlo prostranu upravljačku tablu koja se može popuniti velikim multifunkcijskim displejima.

Interijer broda Aquitalia 78

Odmah ispod vjetrobranskog stakla je stubište koje vodi u hodnik koji spaja sve – dvije kabine za goste; jednu s dva pojedinačna kreveta te jednu s bračnim krevetom, te VIP kabinu u pramcu, također s prostranim bračnim krevetom. Sve kabine mogu se pohvaliti svojom vlastitom kupaonicom te prostranim prozorima na trupu, koji svim kabinama daju odličnu osvijetljenost dnevnim svjetlom.

Vlasnička kabina, koja je smještena na sredini trupa i do koje vodi zasebno polukružno stubište, može se pohvaliti svojom prostranošću s centralno smještenim bračnim krevetom te velikom kupaonicom s dva umivaonika te prostranom tuš-kabinom i zasebnom garderobom, a ima i pravi radni stol uz jedan od dva prostrana bočna prozora.

Čitava unutrašnjost obiluje prostorom na svakome svome dijelu te su tako i stubišta kao i hodnici prostrani kao kod mnogo većih jahti, a visoki stropovi su odlika u svakome dijelu broda.

Vlasnička kabina u jahti Aquitalia 78

Aquitalia 78 brzina i potrošnja

Opremljena s dva motora Volvo Penta D13 C2-B MP od po 1000 KS, Aquitalia 78 postiže maksimalnu brzinu od 21,1 čvora uz potrošnju od 388 litara na sat, dok je optimalna brzina krstarenja 18 čvorova s potrošnjom od 256 litara na sat, a za dodatnu stabilnost proizvođač nudi mogućnost ugradnje i Seakeepera 18.

Jedinstvenog dizajna koji je odvaja od ostalih i odlične prostranosti, Aquitalia 78 je vrlo dobar ulaz kineskog brodogradilišta s novim brendom na svjetsko nautičko tržište. Čekamo da vidimo ostale modele najavljene za nadolazeće godine.

Aquitalia Yachts 78 tehnički podaci

Duljina: 24,8 m
Širina: 6,2 m
Gaz: 1,24 m
Istisnina: 65 t
Spremnik za gorivo: 5000 l
Spremnik za vodu: 1100 l
Motori: 2 x Volvo Penta D13 C2-B MP Diesel 1000 KS hp
Maksimalna brzina: 21 čvor
Brzina krstarenja: 16 čvorova
Graditelj: Yihong Yachts
Zastupnik: Aquitalia Yachts Europe Pero Pavić

Tekst Mlađan Marušić

Fotografije & video Aquitalia & Boris Kačan

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above