Najbolja svjetska chefica Ana Roš u Brtonigli

4 MINUTES READ

Ana Roš i Teo Fernetich iznijeli su cijelu paletu delicija specifičnih za Brtoniglu pred gastro-stručnjake iz cijele Europe. Njihovi gosti imali su priliku i sami upecati ribu i napraviti skutu, baš kako to rade lokalci na čijim proizvodima počiva vrhunska gastro-ponuda istarske Toscane

Ana Roš, najbolja chefica na svijetu 2017. godine po izboru The World´s 50 Best Restaurants i vlasnica dviju Michelinovih zvjezdica, i Teo Fernetich iz najpoznatijeg ovdašnjeg restorana San Rocco, gastro-stručnjacima iz cijele Europe su u masliniku San Rocca prezentirali svu enološku i gastronomsku raskoš Brtonigle.

Ljetujući u Brtonigli od djetinjstva, glavna chefica slovenske Hiše Franko potencijal ovog kraja poznaje podjednako dobro kao i Fernetich. Stoga su se na meniju večere ‘Back to the origins’ našle isključivo lokalne namirnice i delicije specifične za ovaj kraj.

‘Brtoniglu i Istru poznajem od djetinjstva. Sjećam se kako je tada hrana dolazila direktno s polja na stol, što se s vremenom izgubilo. Počelo se uvoziti, konzumirati jeftinije povrće, a lokalni poljoprivrednici bili su primorani prestati s proizvodnjom i počeli se baviti drugim djelatnostima. Istra je zemlja poljoprivrednika i proizvodi najbolje rajčice i krastavce na cijelom svijetu, stoga smatram da je bitno dati im na važnosti, potaknuti ih na proizvodnju te cijeniti njihov rad, trud i proizvode. Iz navedenog sam razloga odlučila dati svoj doprinos stvaranju ove večere’, izjavila je Ana Roš.

U organizaciji Turističke zajednice Općine Brtonigla, gosti, među kojima su bili neki od najistaknutijih europskih gastro-stručnjaka iz Portugala, Italije, Švedske i Austrije, uživali su u kebabu od istarske mrkve, samonikloj salati, istarskoj govedini, domaćim tortelinima u brodetu, tortiljama od istarske janjetine i još mnogim istarskim specijalitetima, a sve to u okružju stoljetnih maslina obitelji Fernetich.

Kao zagovornici filozofije održivog razvoja i lokalne proizvodnje, Roš i Fernetich ovom su večerom uspjeli pokazati kako je Brtonigla idealna destinacija za vrhunski gastronomski užitak i dobru kapljicu.

‘Bila je to nezaboravna večera kroz koju smo pokušali prikazati i skrenut pažnju na potencijal naše mikrolokacije u enogastronomskom smislu. Ana je jedinstveni chef i veliki poznavatelj naših namirnica, a našem je timu bilo izuzetno zanimljivo i stimulirajuće proći s njom kroz taj proces kreiranja i interpretiranja istih tih namirnica. Smatram da je razmjena ideja i vizija zapravo najveće bogatstvo takve jedne suradnje. Nadam se da će ovaj event postati tradicija i pomoći u gastro razvijanju naše destinacije u suglasju s prirodom, na održivi način’, izjavio je Teo Fernetich.

Kako bi gostima to pokazali i u praksi, domaćini iz TZ Brtonigla su ih tijekom dva dana poveli u prvu registriranu malu siranu u Hrvatskoj, OPG Radošević, gdje su imali priliku vidjeti i sudjelovati u vođenju ovaca na ispašu, u mužnji te u izradi i degustaciji skute. U Novoj Vasi kraj Brtonigle objedovali su s kontadinima u tipičnoj istarskoj korti gdje su naučili kako se radi lokalna tjestenina, ali i kako se fešta uz harmoniku i karte. U Karigadoru su zaplovili ribarskim brodom i okušali se u pecanju, a u ekološki certificiranoj vinariji Veralda kušali su lokalna vina.

‘Velika nam je čast što je Ana Roš prepoznala Brtoniglu i našu filozofiju razvoja destinacije te nam dala jedinstvenu priliku da predstavimo ono najbolje što nudimo, a to je svakako eno-gastronomija, netaknuta priroda te tradicijske vrijednosti do kojih jako držimo. Iskoristili smo priliku da za vrijeme njihova boravka u Brtonigli gastro-stručnjacima pokažemo naše ljepote i ono najbolje što Brtonigla nudi, a večera u masliniku, možemo slobodno reći, bila je uistinu senzacionalan prikaz bogatstva našeg kraja’, rekla je Michelle Pilat, direktorica Turističke zajednice Općine Brtonigla.

Iako se Brtonigla nalazi u turistički izuzetno razvijenoj regiji, sve se njene obitelji bave poljoprivredom i zato je bez sumnje vrhunska turistička, ali i eno-gastronomska destinacija. Njena zemlja daje najkvalitetnija vina i maslinova ulja, kao i domaće voće i povrće, koji su sastavni dio gastronomske ponude i na kojima su izrasli vrhunski restorani. Od ukupno 14 istarskih restorana s Michelinovom preporukom, dva se nalaze upravo u Brtonigli, a ova općina Istri također daje pet vrhunskih vinarija i čak 50% njene ukupne proizvodnje vina.

‘S obzirom na poziciju destinacije te još uvijek malu izgrađenost, Brtonigla ima potencijal postati, odnosno ostati nezagađeno i zeleno odredište koje nije pod utjecajem masovnog turizma. Dugoročni plan destinacije Brtonigla jest svakako turizam koji se temelji na održivosti te sve traženiji turistički model, a to je eko i spori turizam u kojima, osim dionika turizma, sudjeluje i lokalno stanovništvo’, zaključila je Pilat.

Fotografije Foto DD / Nejc Pernek

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
gradić jelsa na otoku hvaru Destinacije

Jelsa: Hvarski sklad plavog i zelenog

Slikovita Jelsa na sjevernoj strani otoka Hvara pravi je magnet za nautičare zbog fascinantne vinske povijesti, tirkiznih uvala i otočnog načina života Jelsa, očaravajući gradić …

Hoteli

Radisson Blu Split: Jadranska oaza koja pruža baš sve

Uronite u opuštajuću atmosferu Radisson Blu Resort & Spa Split i iznenadite se njegovom čarobnom energijom Uzduž jadranske obale, sve je više hotela najviše kategorije …

Putovanja

Dabiz Muñoz: Kulinarska avangarda

Najbolji chef na svijetu Dabiz Muñoz u sklopu madridskog restorana DiverXO nudi meni koji vas, poput roller coastera, baca sad na jednu pa na drugu …

falkensteiner resort ounta skala Hoteli

Falkensteiner Resort Punta Skala slavi život

Razmazite se na obali Zadra uz kristalno čisto more te očaravajući pogled na dalmatinske otoke i Velebit Smješten na poluotoku koji oduzima dah, Falkensteiner Resort …

Plovidba

Hvar: Vodič za najspektakularniji otok na Jadranu

Hvar je kao najpopularniji otok na Jadranu savršena kombinacija glamura, nautičkog hedonizma i fascinantne prirode koja jamči bajkovitu morsku avanturu Otok Hvar predstavlja prestižni nautički …

dubrovnik stradun Destinacije

Dubrovnik: Jadranski simbol slobode i ljepote

Svojom prirodnom ljepotom, bogatom poviješću, zavodljivim šarmom, ugodnom klimom i obalom neusporedive ljepote, UNESCO-ov grad Dubrovnik spada među najposjećenije mediteranske destinacije Dubrovnik kao da je …

elektricni sklopivi bicikli Jahting

Najbolji električni bicikli i romobili za brodove

Sklopivi i ekološki orijentirani e-bicikli i e-romobili vrlo su popularni kod onih koji vole krstariti obalom. Mnogi vlasnici brodova rado ih imaju jer predstavljaju jednostavan …

Jahting

ClubSwan 80 MY Song porinut u La Speziji

Dugačak 80 stopa, ClubSwan 80 dokazuje sposobnost Nautor’s Swan da ponudi niz modela koje se temelje na stilu, brzini, inovacije, tehnologije i konkurentnog jedrenja Nautor’s …

wallytender43 X Testovi

wallytender43 (X) na testu: Simbol stila

Nikad popularnija klasa dnevnih cruisera danas doživljava svoj procvat u svjetskim razmjerima, a mi smo imali priliku isprobati – original. Novi wallytender43 baštini sve najbolje …

Jahting

Upoznajte Frey, prvi hrvatski brend koji uređuje superjahte

Frey je brend koji svojom jedinstvenom uslugom kreira proizvode za prestižne jahte i superjahte u Hrvatskoj 16 godina strastvene manufakture i originalnih ideja Priča ovog …

gradić jelsa na otoku hvaru Destinacije

Jelsa: Hvarski sklad plavog i zelenog

Slikovita Jelsa na sjevernoj strani otoka Hvara pravi je magnet za nautičare zbog fascinantne vinske povijesti, tirkiznih uvala i otočnog načina života Jelsa, očaravajući gradić …

Hoteli

Radisson Blu Split: Jadranska oaza koja pruža baš sve

Uronite u opuštajuću atmosferu Radisson Blu Resort & Spa Split i iznenadite se njegovom čarobnom energijom Uzduž jadranske obale, sve je više hotela najviše kategorije …

Scroll to Top