Podrumi Tomićeve vinarije u Jelsi nude vrhunski užitak za nepce, ali i doživljaj prošlosti koji se pretače u užitak sadašnjeg trenutka
Andro Tomić rođeni je Hvaranin koji je život posvetio vinu. Nakon dvadeset godina usavršavanja u struci na fakultetima, institutima i vinarijama u Francuskoj i drugdje, odlučio je vratiti se na svoj otok i proizvoditi vlastita vina. Vjerujući da Hvar s autohtonim sortama, pogodnom klimom i izuzetnim položajem vinograda može vratiti davno izgubljen vinarski ugled, nastavlja obiteljsku tradiciju proizvodnje vina staru 150 godina.
Danas legendarna vina poput ‘1991.’ dokazala su da plavac mali može konkurirati svjetski renomiranim sortama i služila su kao putokaz renesanse hvarskog vinarstva. Podrum se nalazi u novosagrađenoj vinariji na obiteljskom posjedu u uvali Mina u Jelsi, mjestu s dugom vinogradarsko-vinarskom tradicijom.
Njeguju autohtone sorte i znanja, ali eksperimentiraju i s novima. Vinarija Tomić proizvodnju crnih i bijelih vina te roséa usavršavaju suvremenom tehnologijom i stalno teže boljem.
Posebnu pažnju pridaju proizvodnji Prošeka – izvornog dalmatinskog desertnog vina napravljenog od probranog i prosušenog grožđa najkvalitetnijih domaćih sorti. U vinariji Bastijana se organiziraju i degustacije vina, u trikliniju, prostoru uređenom po starorimskim sobama za uživanje.
Degustaciji prethodi razgledavanje vinarije, priča o povijesti vinarije Tomić i vinogradarstvu i vinarstvu na otoku Hvaru. Uz svako vino nude se mali zalogaji, kako bi posjetitelje podučili i o skladu jela i vina. Za one koji brodom pristaju u Jelsu, mogu usidriti brod u jelšanskoj luci, udaljenoj 10-15 minuta hoda, a privezište može primiti oko 20 broda.
Fotografije M. Jelavić i D. Pačić