Vinarija Tomić: Obiteljska tradicija proizvodnje2 min

Podrumi Tomićeve vinarije u Jelsi nude vrhunski užitak za nepce, ali i doživljaj prošlosti koji se pretače u užitak sadašnjeg trenutka

Andro Tomić rođeni je Hvaranin koji je život posvetio vinu. Nakon dvadeset godina usavršavanja u struci na fakultetima, institutima i vinarijama u Francuskoj i drugdje, odlučio je vratiti se na svoj otok i proizvoditi vlastita vina. Vjerujući da Hvar s autohtonim sortama, pogodnom klimom i izuzetnim položajem vinograda može vratiti davno izgubljen vinarski ugled, nastavlja obiteljsku tradiciju proizvodnje vina staru 150 godina.

Vinarija obitelji Tomić
Vinarija Tomić proizvodi između 130 000 i 150 000 boca godišnje

Danas legendarna vina poput ‘1991.’ dokazala su da plavac mali može konkurirati svjetski renomiranim sortama i služila su kao putokaz renesanse hvarskog vinarstva. Podrum se nalazi u novosagrađenoj vinariji na obiteljskom posjedu u uvali Mina u Jelsi, mjestu s dugom vinogradarsko-vinarskom tradicijom.

Njeguju autohtone sorte i znanja, ali eksperimentiraju i s novima. Vinarija Tomić proizvodnju crnih i bijelih vina te roséa usavršavaju suvremenom tehnologijom i stalno teže boljem.

Vinarija obitelji Tomić
U podrumu, pored vina koja dozrijevaju u barrique bačvama, smješten je i Triklinij: isklesan u kamenu, sa svodovima od sedre i stupovima od travertina, kao što se gradilo u Dioklecijanovim podrumima

Posebnu pažnju pridaju proizvodnji Prošeka – izvornog dalmatinskog desertnog vina napravljenog od probranog i prosušenog grožđa najkvalitetnijih domaćih sorti. U vinariji Bastijana se organiziraju i degustacije vina, u trikliniju, prostoru uređenom po starorimskim sobama za uživanje.

Degustaciji prethodi razgledavanje vinarije, priča o povijesti vinarije Tomić i vinogradarstvu i vinarstvu na otoku Hvaru. Uz svako vino nude se mali zalogaji, kako bi posjetitelje podučili i o skladu jela i vina. Za one koji brodom pristaju u Jelsu, mogu usidriti brod u jelšanskoj luci, udaljenoj 10-15 minuta hoda, a privezište može primiti oko 20 broda.

Fotografije M. Jelavić i D. Pačić

 

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above