Makarska rivijera: U zagrljaju Biokova

5 MINUTES READ

Zaštićena visokim planinskim lancem sa sjevera, omeđena modrinom mora te otocima s juga i zapada, Makarska rivijera jedna je od najatraktivnijih turističkih destinacija

Monumentalna planina Biokovo u svojoj impresivnoj veličini i ljepoti izdiže se kao nepremostiv zaštitnik iznad svih naselja i turističkih mjesta Makarske rivijere, koja su naslagana poput biserne niske u njezinu podnožju.

Makarska rivijera za nautičare

Najljepše ju je doživjeti pogledom s Dubaca, planinskog prijevoja iznad Vrulje, s njezina zapadnog dijela. Zastanite na proširenju Jadranske turističke ceste, neposredno prije izlaska sunca ili u suton, dok sunčeve zrake obasjavaju planine i more, otkrivajući u punom sjaju zavojite šljunčane plaže i kamenite hridi okupane morem.

Dolazak brodom na Makarsku rivijeru također je nezaboravan doživljaj. Tako su, u pravilu, putnici i turisti pristizali do početka 1960-ih godina, kada je izgrađena Jadranska cesta, a danas taj privilegij imaju nautičari, koji se odmaraju u starim portima, mandračima ili u novoizgrađenim lučicama i marinama.

Kako god prišli Makarskoj rivijeri, uživat ćete u pogledu na stara naselja pod liticama i obroncima Biokova u kojima je još sačuvana seoska arhitektura, dok su se uz obalu novoizgrađeni hoteli i kuće za odmor skladno uklopili u stara ribarska i težačka naselja.

Smještena od Vruje i Brela na sjeverozapadu, do Gradca na krajnjem jugu, Makarska rivijera zauzima oko šezdeset kilometara obale, a svojom je ljepotom jedna od najatraktivnijih na Jadranu. Čak dva tisućljeća staro naselje Brela danas je jedno od najekskluzivnijih i najtraženijih turističkih odredišta u Dalmaciji.

Makarska
Tamo gdje veličanstvena planina Biokovo uranja u plavetnilo Jadranskog mora pruža se Makarska rivijera

U prošlosti su na strmim terasastim zemljištima žitelji Brela zasnivali svoju egzistenciju uzgajajući vinovu lozu i nadaleko poznatu višnju marasku, a tisućljetna tradicija poljoprivrede održala se u brojnim vrtovima i okućnicama u kojima Breljani danas uzgajaju uglavnom maslinu i vinovu lozu te naranču i limun.

Breljansku prirodnu i kulturnu baštinu zaokružuje Park prirode Biokovo s brojnim vidikovcima i hortikulturnim osobitostima, a Nevistina stina i stari hrast u Solinama najčešće su na meti fotoaparata i kamera brojnih turista.

Od nekadašnjeg malog naselja smještenog oko snažnog izvora pitke vode nastalo je veliko i poznato turističko naselje Baška Voda. Naselje težaka, ribara i pomoraca prvi put se spominje 1724. godine pri dnu talijansko-hrvatske listine o ostavštini braće Staničić iz Basta, a svoj konačni oblik dobiva izgradnjom lukobrana i marine pogodne za smještaj brodica i jahta. Iznad Baške Vode nalaze se opustjela naselja Topići i Bast u kojima je sačuvana stara podbiokovska ruralna arhitektura.

Posjetite grad Makarsku, centar Makarske rivijere

Posljednjih se godina mnoge stare kuće obnavljaju, a postoji i nekoliko vrlo atraktivnih ugostiteljskih objekata uređenih u seoskom ambijentu starih konoba smještenih na vidikovcima s kojih puca prekrasan pogled na Bašku Vodu, pučinu i otoke. Centar rivijere je grad Makarska po kojem je rivijera i dobila ime. Život uz njezine rubove arheološki je dokazan u kontinuitetu od 6000. g. pr. Krista, dok se današnji naziv Makarska prvi put spominje 1502. godine.

Razvijena oko prirodne luke koju štite slikoviti poluotok Sveti Petar i rt Osejava, ujedno je najveća i jedina takva luka između ušća rijeka Cetine i Neretve, suncem obasjana više od 2750 sati godišnje. Na samom ulasku u luku, na vrhu poluotoka, nazire se prekrasni kip sv. Petra koji štiti Makarsku uvalu od otvorenog mora.

Makarska Rivijera
Uspon na Biokovo radi uživanja u panorami i zalascima sunca već je postalo tradicija

Na poluotoku je moguće vidjeti i tragove prapovijesne gradine, kao i dijelove kasnoantičke i venecijanske arhitekture. U središtu grada, u blizini rive, najveći je gradski trg – Trg Andrije Kačića Miošića, koji nosi ime po znamenitom narodnom pjesniku i piscu. Na trgu se nalazi i kasnobarokna crkva sv. Marka koja dominira cijelim prostorom, a do nje se dolazi preko širokih stuba i uzdignutog dvorišta.

Jugoistočno od crkve, 1775. godine, sagrađena je Mletačka česma, čija voda i danas služi za osvježenje od ljetnih vrućina. Sagradio ju je Ioseppo Bisazzio, a značajna je i po tome što joj je na desnoj bočnoj strani uklesan grb – službeni znak grada Makarske.

Makarska rivijera poznata je po prekrasnim plažama

Mletačka vlast ostavila je još jedan trag svog vladanja. To je kameni stup za zastavu, tzv. markovac ili štandarac, a ukrašen je prikazom mletačkog lava s otvorenom knjigom u ruci, što nam govori da je spomenik nastao u doba mira.

Na zapadnom ulasku u grad dočekat će vas Vepric, jedinstveno svetište posvećeno majci Božjoj Lurdskoj, koje zbog prirodne ljepote i tišine hodočasnici posjećuju tijekom cijele godine, a svakako obiđite i jedinstveni Malakološki muzej Franjevačkog samostana.

Južnije od Makarske smjestilo se naselje Tučepi, čija istoimena općina ima najdužu plažu na rivijeri (više od tri kilometra), a obuhvaća i niz zaselaka raštrkanih na obroncima Biokova. Srednjovjekovna povijest Tučepa vezuje se uz bosanske vladare, Turke i Veneciju.

Iz tih je vremena sačuvano nekoliko kula od kojih su najpoznatije Šarića kula, Bušelića kula i Lalića kula. Bliže moru nalaze se djelomični ostaci ljetnikovca iz 18. stoljeća, koje su izgradile plemićke obitelji Grubišić, Ivanišević i Kačić.

Makarska
Park prirode Biokovo izletište je s mnogim označenim planinarskim stazama, endemskim biljnim vrstama i bogatim životinjskim svijetom

Općina Podgora pretposljednji je u nizu bisera Makarske rivijere. Naselje se razvilo ispod samih litica Biokova, na širokom prostoru ispod Staze i Stupice, a u Podgori se nalazi i živopisna luka za ribarske brodove, te šetalište s prekrasnom kamenom rivom. Na brežuljku iznad luke podignut je 1962. godine spomenik ‘Galebova krila’ u znak sjećanja na osnivanje pobjedničke antifašističke dalmatinske mornarice u Drugom svjetskom ratu.

Park prirode Biokovo je nadohvat ruke

Na samom kraju Makarske rivijere (ili na početku, ako joj se priđe s istoka) smjestio se Gradac. Staro naselje tu je još od prapovijesnog doba, o čemu svjedoče kamene gromade iz brončanog i starijeg željeznog doba. U doba antike, na području Gradca nalazio se Civitas Biston, primorsko središte kolonije Narone i važno rimsko uporište na ovom dijelu Jadrana.

Kilometrima duge bijele, šljunčane plaže u gustoj borovoj šumi, uz kristalno bistro i osvježavajuće more, nisu jedini aduti Makarske rivijere. Bogato kulturno nasljeđe skupljano kroz stoljeća vidljivo je gotovo na svakom koraku, a tijekom ljetne sezone održavaju se brojne kulturne i zabavne manifestacije.

Velike i male luke, zaklonjene marine i kvalitetni vezovi zadovoljit će i najzahtjevnije nautičare, a ako se poželite skloniti u sjenu planine Biokovo, dovoljno je svega pola sata vožnje uređenom cestom kroz prirodni park dok ne dosegnete visine s kojih je pogled na grad i okolne otoke neponovljiv. Na Biokovo možete ići i pješice sve do samog vrha Sv. Jure, odakle se s jedne strane vidi cijela Makarska rivijera s otocima, a s druge strane Zagora i Hercegovina.

Fotografije I. Pervan i M. Begović / TZ Makarska

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija mjesta Povlja, Brač Plovidba

Mali biseri na sjevernoj obali otoka Brača

Premda se otok Brač nalazi u neposrednoj blizini Splita, njegove sjeverne obale većini su nautičara nepoznate, a među njima se nalazi nekoliko bisera koji bi …

Ovo je fotografija Kninska tvrđava Hrvatska

Tvrđave u Dalmaciji: Igra prijestolja na hrvatski način

Kninska tvrđava, tvrđava Klis i tvrđava Nehaj te utvrde u Dubrovniku i Omišu zbog svojih su ljepota idealne proljetne destinacije Savršen vikend s cijelom obitelji …

Sibenik Katedrala 01 Destinacije

Grad Šibenik: Šibenska moderna renesansa

S obzirom na strelovit razvoj u brojnim smjerovima, grad Šibenik proživljava veličanstvenu transformaciju u ne samo turistički, već i urbani centar, u kojem podjednako uživaju …

Vis Archipelago Destinacije

Viški arhipelag: Ljepota koja je zadivila UNESCO

Dijelovi Viškog arhipelaga, posebno oni oko Jabuke i Brusnika, kao i unutrašnjost otoka Visa, izgrađeni su od vulkanskih stijena, koje su nastale prije 220 milijuna …

Dubrovnik UNESCO Destinacije

UNESCO gradovi Hrvatske

Jedinstvene spomeničke i prirodne cjeline svake države od neprocjenjive su vrijednosti za cijelo čovječanstvo. Ljudi ih nastoje što bolje zaštititi, sačuvati za buduće naraštaje, predstaviti …

Suhozid Drywall Hrvatska

Suhozidi: Kamena čipka Dalmacije

Suhozidi su priča o suživotu čovjeka i kamena pa je njihovo uvrštenje na UNESCO-ovu listu nematerijalne svjetske baštine priznanje generacijama neimenovanih graditelja sa svih obala …

Ovo je fotografija Bali 4.6 u plovidbi a testu Testovi

Bali 4.6 na testu: Predvodnik klase

Kao nasljednik modela 4.5, od kojeg su dizajneri uzeli najbolje sastojke, nastao je  moderan katamaran Bali 4.6 zaobljenih i mekih linija eksterijera, koji cilja na …

Jahting

Ljetna prilika za Frauscher 1414 Demon

Frauscher se svrstava među rijetke proizvođače čija ćete plovila prepoznati ‘na kilometar’, a upravo je takav ‘prvak stila’ i njihov najveći model 1414 Demon čiji …

Ovo je fotografija Teo Ivanišević i Luka Miletić, projekt Croeat Intervjui

Teo Ivanišević & Luka Miletić: Croeat jahtama nudi samo najbolje hrvatske proizvode

Prvoklasan izbor hrvatskih namirnica, vrhunska usluga i zarazni entuzijazam odlike su novog servisa za opskrbu jahti koji su pokrenuli Teo Ivanišević i Luka Miletić Teo …

Ovo je fotografija Breitling Superocean Heritage Ocean Conservancy Limited Edition ronilački satovi Luksuz

Ronilački satovi s ekološkim potpisom

Ronilački satovi posvećeni tajnovitim dubinama mora, veličanstvenim morskim bićima i legendarnim istraživačima podižu ekološku svijest o važnosti oceana za ljudsku civilizaciju IWC Aquatimer Chronograph Edition …

Ovo je fotografija restoran festa Gastronomija

Tri kornatske prijestolnice gastronomije: Fešta, Opat i Žakan

Plovidba predivnim labirintom Kornata nije potpuna bez užitaka na tanjuru. Restoran Fešta, Konoba Opat i Konoba Žakan nautičarima nude jedinstven doživljaj lokalne povijesti, tradicije i …

Ovo je fotografija Ivica Kostelić regata Sport

IVICA KOSTELIĆ BLOG Ocean dobrih ljudi i sjajnih jedriličara

U novom blogu za Yachts Croatia, Ivica Kostelić piše o svojem prvom prelasku oceana s jedrilicom Klase 40, Optimus Prime, na regati Les Sables-Horta Les …

Scroll to Top