Makarska rivijera: U zagrljaju Biokova

5 MINUTES READ

Zaštićena visokim planinskim lancem sa sjevera, omeđena modrinom mora te otocima s juga i zapada, Makarska rivijera jedna je od najatraktivnijih turističkih destinacija

Monumentalna planina Biokovo u svojoj impresivnoj veličini i ljepoti izdiže se kao nepremostiv zaštitnik iznad svih naselja i turističkih mjesta Makarske rivijere, koja su naslagana poput biserne niske u njezinu podnožju.

Makarska rivijera za nautičare

Najljepše ju je doživjeti pogledom s Dubaca, planinskog prijevoja iznad Vrulje, s njezina zapadnog dijela. Zastanite na proširenju Jadranske turističke ceste, neposredno prije izlaska sunca ili u suton, dok sunčeve zrake obasjavaju planine i more, otkrivajući u punom sjaju zavojite šljunčane plaže i kamenite hridi okupane morem.

Dolazak brodom na Makarsku rivijeru također je nezaboravan doživljaj. Tako su, u pravilu, putnici i turisti pristizali do početka 1960-ih godina, kada je izgrađena Jadranska cesta, a danas taj privilegij imaju nautičari, koji se odmaraju u starim portima, mandračima ili u novoizgrađenim lučicama i marinama.

Kako god prišli Makarskoj rivijeri, uživat ćete u pogledu na stara naselja pod liticama i obroncima Biokova u kojima je još sačuvana seoska arhitektura, dok su se uz obalu novoizgrađeni hoteli i kuće za odmor skladno uklopili u stara ribarska i težačka naselja.

Smještena od Vruje i Brela na sjeverozapadu, do Gradca na krajnjem jugu, Makarska rivijera zauzima oko šezdeset kilometara obale, a svojom je ljepotom jedna od najatraktivnijih na Jadranu. Čak dva tisućljeća staro naselje Brela danas je jedno od najekskluzivnijih i najtraženijih turističkih odredišta u Dalmaciji.

Makarska
Tamo gdje veličanstvena planina Biokovo uranja u plavetnilo Jadranskog mora pruža se Makarska rivijera

U prošlosti su na strmim terasastim zemljištima žitelji Brela zasnivali svoju egzistenciju uzgajajući vinovu lozu i nadaleko poznatu višnju marasku, a tisućljetna tradicija poljoprivrede održala se u brojnim vrtovima i okućnicama u kojima Breljani danas uzgajaju uglavnom maslinu i vinovu lozu te naranču i limun.

Breljansku prirodnu i kulturnu baštinu zaokružuje Park prirode Biokovo s brojnim vidikovcima i hortikulturnim osobitostima, a Nevistina stina i stari hrast u Solinama najčešće su na meti fotoaparata i kamera brojnih turista.

Od nekadašnjeg malog naselja smještenog oko snažnog izvora pitke vode nastalo je veliko i poznato turističko naselje Baška Voda. Naselje težaka, ribara i pomoraca prvi put se spominje 1724. godine pri dnu talijansko-hrvatske listine o ostavštini braće Staničić iz Basta, a svoj konačni oblik dobiva izgradnjom lukobrana i marine pogodne za smještaj brodica i jahta. Iznad Baške Vode nalaze se opustjela naselja Topići i Bast u kojima je sačuvana stara podbiokovska ruralna arhitektura.

Posjetite grad Makarsku, centar Makarske rivijere

Posljednjih se godina mnoge stare kuće obnavljaju, a postoji i nekoliko vrlo atraktivnih ugostiteljskih objekata uređenih u seoskom ambijentu starih konoba smještenih na vidikovcima s kojih puca prekrasan pogled na Bašku Vodu, pučinu i otoke. Centar rivijere je grad Makarska po kojem je rivijera i dobila ime. Život uz njezine rubove arheološki je dokazan u kontinuitetu od 6000. g. pr. Krista, dok se današnji naziv Makarska prvi put spominje 1502. godine.

Razvijena oko prirodne luke koju štite slikoviti poluotok Sveti Petar i rt Osejava, ujedno je najveća i jedina takva luka između ušća rijeka Cetine i Neretve, suncem obasjana više od 2750 sati godišnje. Na samom ulasku u luku, na vrhu poluotoka, nazire se prekrasni kip sv. Petra koji štiti Makarsku uvalu od otvorenog mora.

Makarska Rivijera
Uspon na Biokovo radi uživanja u panorami i zalascima sunca već je postalo tradicija

Na poluotoku je moguće vidjeti i tragove prapovijesne gradine, kao i dijelove kasnoantičke i venecijanske arhitekture. U središtu grada, u blizini rive, najveći je gradski trg – Trg Andrije Kačića Miošića, koji nosi ime po znamenitom narodnom pjesniku i piscu. Na trgu se nalazi i kasnobarokna crkva sv. Marka koja dominira cijelim prostorom, a do nje se dolazi preko širokih stuba i uzdignutog dvorišta.

Jugoistočno od crkve, 1775. godine, sagrađena je Mletačka česma, čija voda i danas služi za osvježenje od ljetnih vrućina. Sagradio ju je Ioseppo Bisazzio, a značajna je i po tome što joj je na desnoj bočnoj strani uklesan grb – službeni znak grada Makarske.

Makarska rivijera poznata je po prekrasnim plažama

Mletačka vlast ostavila je još jedan trag svog vladanja. To je kameni stup za zastavu, tzv. markovac ili štandarac, a ukrašen je prikazom mletačkog lava s otvorenom knjigom u ruci, što nam govori da je spomenik nastao u doba mira.

Na zapadnom ulasku u grad dočekat će vas Vepric, jedinstveno svetište posvećeno majci Božjoj Lurdskoj, koje zbog prirodne ljepote i tišine hodočasnici posjećuju tijekom cijele godine, a svakako obiđite i jedinstveni Malakološki muzej Franjevačkog samostana.

Južnije od Makarske smjestilo se naselje Tučepi, čija istoimena općina ima najdužu plažu na rivijeri (više od tri kilometra), a obuhvaća i niz zaselaka raštrkanih na obroncima Biokova. Srednjovjekovna povijest Tučepa vezuje se uz bosanske vladare, Turke i Veneciju.

Iz tih je vremena sačuvano nekoliko kula od kojih su najpoznatije Šarića kula, Bušelića kula i Lalića kula. Bliže moru nalaze se djelomični ostaci ljetnikovca iz 18. stoljeća, koje su izgradile plemićke obitelji Grubišić, Ivanišević i Kačić.

Makarska
Park prirode Biokovo izletište je s mnogim označenim planinarskim stazama, endemskim biljnim vrstama i bogatim životinjskim svijetom

Općina Podgora pretposljednji je u nizu bisera Makarske rivijere. Naselje se razvilo ispod samih litica Biokova, na širokom prostoru ispod Staze i Stupice, a u Podgori se nalazi i živopisna luka za ribarske brodove, te šetalište s prekrasnom kamenom rivom. Na brežuljku iznad luke podignut je 1962. godine spomenik ‘Galebova krila’ u znak sjećanja na osnivanje pobjedničke antifašističke dalmatinske mornarice u Drugom svjetskom ratu.

Park prirode Biokovo je nadohvat ruke

Na samom kraju Makarske rivijere (ili na početku, ako joj se priđe s istoka) smjestio se Gradac. Staro naselje tu je još od prapovijesnog doba, o čemu svjedoče kamene gromade iz brončanog i starijeg željeznog doba. U doba antike, na području Gradca nalazio se Civitas Biston, primorsko središte kolonije Narone i važno rimsko uporište na ovom dijelu Jadrana.

Kilometrima duge bijele, šljunčane plaže u gustoj borovoj šumi, uz kristalno bistro i osvježavajuće more, nisu jedini aduti Makarske rivijere. Bogato kulturno nasljeđe skupljano kroz stoljeća vidljivo je gotovo na svakom koraku, a tijekom ljetne sezone održavaju se brojne kulturne i zabavne manifestacije.

Velike i male luke, zaklonjene marine i kvalitetni vezovi zadovoljit će i najzahtjevnije nautičare, a ako se poželite skloniti u sjenu planine Biokovo, dovoljno je svega pola sata vožnje uređenom cestom kroz prirodni park dok ne dosegnete visine s kojih je pogled na grad i okolne otoke neponovljiv. Na Biokovo možete ići i pješice sve do samog vrha Sv. Jure, odakle se s jedne strane vidi cijela Makarska rivijera s otocima, a s druge strane Zagora i Hercegovina.

Fotografije I. Pervan i M. Begović / TZ Makarska

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ovo je fotografija Lokvarskog jezera Gorski kotar Destinacije

Gorski kotar: Moje šume, moji snovi

Zeleno srce Hrvatske idealna je destinacija za sve one koji žele iskusiti boravak u prirodi i održivi turizam Gorski kotar je neodoljiva planinska oaza prekrivena …

Ovo je fotografija mjesta Povlja, Brač Plovidba

Mali biseri na sjevernoj obali otoka Brača

Premda se otok Brač nalazi u neposrednoj blizini Splita, njegove sjeverne obale većini su nautičara nepoznate, a među njima se nalazi nekoliko bisera koji bi …

Ovo je fotografija Kninska tvrđava Hrvatska

Tvrđave u Dalmaciji: Igra prijestolja na hrvatski način

Kninska tvrđava, tvrđava Klis i tvrđava Nehaj te utvrde u Dubrovniku i Omišu zbog svojih su ljepota idealne proljetne destinacije Savršen vikend s cijelom obitelji …

Sibenik Katedrala 01 Destinacije

Grad Šibenik: Šibenska moderna renesansa

S obzirom na strelovit razvoj u brojnim smjerovima, grad Šibenik proživljava veličanstvenu transformaciju u ne samo turistički, već i urbani centar, u kojem podjednako uživaju …

Vis Archipelago Destinacije

Viški arhipelag: Ljepota koja je zadivila UNESCO

Dijelovi Viškog arhipelaga, posebno oni oko Jabuke i Brusnika, kao i unutrašnjost otoka Visa, izgrađeni su od vulkanskih stijena, koje su nastale prije 220 milijuna …

Dubrovnik UNESCO Destinacije

UNESCO gradovi Hrvatske

Jedinstvene spomeničke i prirodne cjeline svake države od neprocjenjive su vrijednosti za cijelo čovječanstvo. Ljudi ih nastoje što bolje zaštititi, sačuvati za buduće naraštaje, predstaviti …

Ovo je fotografija Jahorina Resort i Spa Putovanja

Jahorina Mountain Resort & Spa: Raj za ljubitelje planina

Jahorina Mountain Resort & Spa najmoderniji je planinski resort u regiji, koji nudi vrhunski spa centar, dobar provod i poseban gastronomski doživljaj Olimpijski centar Jahorina …

Ovo je fotografija Lokvarskog jezera Gorski kotar Destinacije

Gorski kotar: Moje šume, moji snovi

Zeleno srce Hrvatske idealna je destinacija za sve one koji žele iskusiti boravak u prirodi i održivi turizam Gorski kotar je neodoljiva planinska oaza prekrivena …

Ovo je fotografija pilota Formule 1 Nico Rosberg Intervjui

Nico Rosberg: Novi život svjetskog prvaka

Nico Rosberg za mnoge je nekadašnji svjetski prvak u Formuli 1 i sin legendarnog Keke Rosberga. U svom ‘drugom’ životu, Nico je i dalje ljubitelj …

Ovo je fotografija Vesper Marine Jahting

Garmin preuzima Vesper Marine

Portfelj proizvoda uključuje nagrađivanu tehnologiju svijesnosti o situaciji i daljinskog nadzora Garmin je objavio kupovinu tvrtke Vesper Marine, privatnog pružatelja tehnologija nautičke industrije – AIS, …

Ovo je fotografija degustacije sireva, Južni Tirol Putovanja

Gastro idila Južnog Tirola

Južni Tirol je po mnogim parametrima najpoželjnije mjesto za život. Uz jedinstvenu ljepotu Dolomita, krajolik prožet kontrastom između alpskih vrhova i Mediterana, turizam, gastronomija i …

Ovo je fotografija financijskog tržišta, inflacija Luksuz

Središnje banke, inflacija i zagonetka Zlatokose

Prijetnja inflacije se vratila i dosegnula visoke vrijednosti koje nisu viđene više od desetljeća u SAD-u, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i u drugim razvijenim i tržišnim …

Scroll to Top