Sunseeker 86 Yacht na testu: Luksuzna long range jahta5 min

Osim što novi Sunseeker 86 Yacht donosi val svježine i u organizaciji unutrašnjosti i na svojoj vanjštini, u skladu s ukupnim stylingom brenda, nova jahta uvodi i za Sunseeker do sada nepoznat koncept plovidbe sa značajno smanjenom potrošnjom goriva

Protekle jeseni Sunseeker je na sajmovima u Cannesu i Southamptonu predstavio svoju novu jahtu 86 Yacht. Taj model je u nautičkoj javnosti neopravdano ostao u sjeni premijere 46-metarske jahte Blush u Monte Carlu, inače najvećeg plovila koje je Sunseeker do sada izgradio. Novi 86 Yacht s punim pravom zaslužuje titulu najznačajnijeg noviteta Sunseekera u posljednjih nekoliko godina.

Sunseeker 86 Yacht dizajn

Ne samo da je stilski potpuno preoblikovan u odnosu na prethodnika, već je i prvo Sunseeker plovilo koje uvodi novi ‘long range’ koncept. Potpuno novo korito razvijeno je na način da ta jahta, inače visokih performansi, prilikom sporije plovidbe brzinama od 10 do 12 čvorova troši znatno manje goriva, čime se u kombinaciji s povećanjem zapremine tankova postigla autonomija istog od 1.500 nautičkih milja.

Sunseeker 86 Yacht salon

Dizajnerski tim Sunseekera odgovorio je na zahtjev tržišta za smanjenjem potrošnje fosilnih goriva na primjeren način, smanjenjem ukupne težine i korekcijama krmenog dijela dna koji dopušta i deplasmanski način plovidbe bez povećane potrošnje goriva. Za transfere plovila ili mirno krstarenje možete ploviti smanjenom brzinom uz minimalnu potrošnju, a kada se zaželite ‘vjetra u kosi’, samo pritisnete ručicu motora, i uživate u plovidbi na kakvu smo od Sunseekera navikli. Tu, međutim, priča o novom plovilu ne prestaje.

Dizajn eksterijera sasvim je u skladu s novim linijama karakterističnima za Sunseeker. Iznimno velika bočna okna daju veliku dozu agresivnosti ukupnom izgledu plovila, čemu doprinose i vidljiva karbonska vlakna u okviru vjetrobranskog stakla i tvrdom kroviću gornjeg mosta. Osim estetike, kao i na modelu 28 M, karbonska konstrukcija pomaže u smanjenju težine i povećanju čvrstoće, što je posebno bitno za pokrov gornjeg mosta koji, osim na ukupnu težinu plovila, utječe i na njegovu stabilnost. Promjene su vidljive i u unutrašnjosti koja nudi nove materijale, lakirani tik odlično se slaže s bijelim dekorativnim tkaninama.

Sunseeker 86 Yacht salon

Također, kada se nalazite na glavnoj palubi, uživate u gotovo panoramskom pogledu, zahvaljujući velikim staklenim prozorima pogled iz salona gotovo je neometan. Na desnom boku ugrađena je i terasa na koju se kroz široka staklena vrata smještena uz blagovaonicu izlazi iz salona, danas neizostavno rješenje ne velikim jahtama.

Otvoren i prostran interijer

Blagovaonica je smještena u prednjem dijelu salona i odijeljena je od dnevnog boravka pregradom koja skriva veliki TV ekran, a brodska kuhinja nalazi se u prednjem dijelu glavne palube, iza kormilarnice, te je krasi šank poluokruglog oblika koji može služiti kao koktel bar ili intimno mjesto za doručak jer je otvoren prema kormilarnici i sjedištu preko puta kormilarskog mjesta.

Sunseeker Yacht 86 blagovaonica

Cijela se kuhinja po potrebi može zatvoriti tako da ne ometa privatnost gostiju. Također, posada ima zaseban bočni ulaz u kuhinju s palube, još jedno rješenje koje 86 Yacht baštini po uzoru na velike jahte. Zanimljivo je i da je ulaz u potpalublje podijeljen u dva dijela, pramčani prolaz vodi u VIP kabinu, koja svojim dimenzijama, ali i potpunom privatnošću, može biti i vlasnička, dok krmeni silaz u potpalublje vodi u preostale tri kabine – vlasničku u cijeloj širini trupa i dvije identične gostinske kabine.

Međutim, razmještaj kabina je takav da vlasniku omogućava boravak u kabini bez ikakve buke, jer su one gostinske pomaknute prema krmi i strojarnici, a vlasnička se nalazi u samom centru plovila. Osim što vlasnička kabina ima pogled na more kroz velika bočna okna, na ista su ugrađeni okrugli prozori koji se mogu otvoriti radi prozračivanja tog prostora. Uz dvije fotelje i noćni stolić u toj kabini, nama su se svidjeli trokutasti noćni ormarići smješteni uz krevet, s udubljenjem za odlaganje časopisa i knjiga, kao zaista lijepo stilsko i funkcionalno rješenje.

Sunseeker 86 Yacht vlasnička kabina

Simetrične gostinske kabine imaju jednako lijep pogled kroz bočna okna kao i vlasnička, a također i prozore za prozračivanje. Ako želite raskošno vlasničko plovilo s tri kabine, dvije gostinske kabine mogu se spojiti u jednu, čime uz pramčanu VIP kabinu, novi Sunseeker ima čak tri prostora koja se luksuzom i komforom nadmeću jedan s drugim.

Idealna jahta za boravak na otvorenom moru

Osim krmenog kokpita, za boravak na otvorenom na raspolaganju vam je i prava ‘lounge’ zona na pramcu – sjedište oko tikovog stolića smješteno je iza ergonomski oblikovanog sunčališta s pomičnim naslonom. Ipak, najznačajniji otvoreni prostor na plovilu je očekivano gornji most, iznimnih dimenzija. Iako se zahvaljujući tipičnom agresivnom dizajnu koji Sunseeker godinama baštini taj prostor ne ističe na silueti plovila, kada se krmenim stubama uspnete na gornji most, osjetit ćete pravu dimenziju tog prostora.

Uz kormilarsko mjesto s desne strane, smješteno je udobno sjedište ispred kojeg se nalazi još jedan prostor za sunčanje, u centralnom dijelu smjestio se tikov stol koji kada je rasklopljen može služiti i kao blagovaonica, a preko puta se nalazi šank sa sudoperom, hladnjakom i grijačem za roštilj. Cijeli krmeni dio gornjeg mosta je slobodan, na njemu se može montirati hidromasažna kada ili samo uživati na ležaljkama u potpunoj privatnosti, a kada se zaželite provoda na brodu, cijeli gornji most odlično može poslužiti za organiziranje zabava.

Sunseeker 86 Yacht dvokrevetna kabina

Sunseeker 86 Yacht u plovidbi

S obzirom na to da je novi 86 Yacht tek bio u fazi tvorničkih testiranja, nismo ga imali prilike isprobati na moru, već smo zabilježili vrijednosti ostvarene na službenim testiranjima. U punoj brzini to plovilo dostiže projektirana 32 čvora, ali se prilikom plovidbe s brzinama od jedanaest, odnosno trinaest čvorova potrošnja kreće između trideset i šezdeset litara na sat!

Vrijedi napomenuti kako je novi model kao značajan iskorak brenda u svojoj prvoj službenoj izjavi na sajmu u Southamptonu spomenuo i novi/stari predsjednik uprave Robert Braithwaite, koji se ponovno nalazi za kormilom tog britanskog proizvođača. Novi 86 Yacht iznimno je vrijedan novitet u ponudi Sunseekera koji je još jednom pokazao da će učiniti baš sve da ispuni želje svojih klijenata.

Sunseeker 86 Yacht tehnički podaci

Duljina preko svega: 26,30 m
Širina: 6,47 m
Gaz: 1,95 m
Istisnina: 67.000 kg
Spremnik za gorivo: 11.000 l
Spremnik za vodu: 1.400 l
Crni spremnik: 435 l
Generatori: 2 x 25kW @ 50Hz 230V jednofazni
Pogon: Twin fixed-pitch propellers
Opcije motora: do 3.850 PS (total)
Najveća brzina: do 32 čvora
Brzina krstarenja: do 24 čvora
Autonomija @ 10 čvorova: 1.500+ nm
Zastupnik: Sunseeker Adriatic

Fotografije Sunseeker

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above