Sunseeker 65 Sport Yacht na testu: Superautomobil na moru5 min
00:17:49
00:17:49

Sunseeker 65 Sport Yacht iz game uglednog britanskog brodogradilišta krase agresivne i elegantne linije, prostran interijer i inovativni koncept Skyhelm

S oko tri milijuna eura ‘viška’ na računu, današnja klijentela ima nimalo lagan izbor prilikom kupnje motorne jahte do 70 stopa. Više od cijene, prevagu pri kupnji čine detalji koji život znače, a u slučaju Sunseekerove 65 Sport Yacht, taj detalj je definitivno koncept Skyhelm. Hibridni fly ili ‘sports bridge’ oduševio nas je dizajnom i funkcionalnošću, a osjećaj upravljanja koje nalikuje upravljanju supersportskim automobilom, samo što je umjesto ceste pred vama otvoreno more, uistinu je fenomenalan!

Sunseeker 65 Sport Yacht flybridge

No premda je ‘lice’ sportsko, s pomalo agresivnim linijama, te zatamnjenim staklenim površinama salona i trupa, naličje Sunseekera 65 SY, odnosno interijer, izrazito je smireno, iznenađujuće obiteljski te podatno za cruising. Impresivna završna obrada drvenih površina koje izrađuju ‘in house’ stolari, otmjena kožna skiperska sjedala te inserti od poliranog čelika izrađeni pomoću CNC-a, koji krase namještaj diljem interijera, samo su dio detalja koji komplementiraju luksuzni izgled.

Iako je na testiranom modelu taj doživljaj donekle stišan, zahvaljujući tamnijim tonovima i podnicama od svjetlosive imitacije hrasta, jedan pogled na opcionalni ‘high gloss layout’ promijenit će ugođaj za stubu više. ‘Beach club’ koncept krme ovdje je sveden na prostor za čuvanje tendera s lansirnom rampom za Williams 345 i smještaj Seaboba. No, i to se može promijeniti ako tender držite na uranjajućoj platformi, pa ova zona uz hladnjak, bar i grill postaje izvrsno mjesto za socijalizaciju uz more.

Sunseeker 65 Sport Yacht salon

Hidraulična pasarela omogućava lagan ulazak u kokpit, koji može biti sa sofom i stolom ili kao L-sofa koja u cijelosti okupira lijevi bok, što nam se čini kao ugodnija varijanta. Odmah na ulazu u salon nalazi se kuhinja s malim šankom, koji služi za brzo posluživanje, dok je nasuprot komoda s hladnjacima, a prema krmi staklo se na lijevoj strani spušta na razinu šanka, pa tako iz kokpita imate direktan pristup kuhinji.

Premda je ‘lice’ sportsko, Sunseeker 65 Sport Yacht flybridge posjeduje interijer podatan za cruising

Uživati u jelu i piću možete na maloj sofi uz desni bok ili na velikoj sofi na lijevom boku, gdje se, pak, možete odmarati tijekom dana i uživati u kakvom filmu na TV-u, koji po potrebi izlazi iz drvene komode. Skiperska pozicija s dva fenomenalna kožom obložena sjedala (koja mogu biti i električna), očekivano su najbolje mjesto na brodu. Ekstra dizajnirana konzola s karbonskim umecima i dva Garminova zaslona osjetljiva na dodir, s dva okrugla digitalna brojčanika u analognoj maniri, upotpunjuju sportski štih, ali i pružaju obilje informacija.

Kontrola prikaza vrlo je jednostavna zahvaljujući okruglom gumbu nalik onima za infotainment u automobilima, a smješten je odmah iza poluge gasa i IPS joysticka, dok se putem malenog zaslona ‘Seamate’ osjetljivog na dodir može kontrolirati svaki aspekt broda, od osvjetljenja do generatora. Inače, jahta je prepuna malih odjeljaka za odlaganje, odnosno bežično punjenje mobitela. Na kraju otvorenog i širokog stubišta, na raspolaganju su tri kabine s vlastitim kupaonicama i jednim dnevnim WC-om, no raspored se može prilagoditi po svačijoj mjeri.

Desno se nalazi gostinska kabina s dva kreveta, dok je ravno ispred vas prostrana i luksuzna VIP kabina. Vlasnička kabina, koja je prostorom raskošna u punoj širini trupa s podosta mjesta za garderobu, ne samo da ima i malu sofu i prikladni stolić, već osvijetljenja dvama velikim prozorima pruža ugodu u prostoru skrivenom duboko u unutrašnjosti trupa. Za ekstra ugodni boravak u svim uvjetima brine se Seakeaper skriven u strojarnici, a ispred koje je kabina za posadu, u koju se ulazi ispod stuba za fly. Iako nema mjesta kao klasični fly na 65 stopa, integrirana centralna konzola s navigacijom, smještena između ‘pilota i kopilota’, te upotpunjena karbonskim detaljima, izgleda ‘avionski’.

Sunseeker 65 Sport Yacht flybridge vlasnička kabina

Vlasnička kabina se proteže u punoj širini trupa i ima velike bočne prozore

Osim poluge gasa, tu je i VHF, navigacija i sve potrebno za sigurnu plovidbu. Odlična zvučna izolacija (ispod 65 dB) vožnju i pri punom gasu čini vrlo uglađenom, a čak i s ugašenim Seakeeperom, uz izbjegavanje naglih okreta, plovidba ovim Sunseekerom je istinski gušt. Brzina krstarenja kreće se od 19 do 24 čvora, pa sve ovisi koliko potrošnja znači.

Zahvaljujući dvama pouzdanim i štedljivim motorima Volvo D13, s 15 posto napunjenog tanka, na 17 čvorova, potrošnja je zanemarivih 140 l za oba motora, dok se na 2000 okretaja protok goriva penje na oko 240 l te vrlo ugodnih 25 čvorova. Potegnuli smo i do maksimalnih 2400 okretaja, te dosegnuli 32 čvora s 380 l ‘niz grlo’. Nezaobilazne osmice zbog potrebe snimanja naslovnice ovog broja, odradili smo elegantno i s 27 pa i više čvorova, opušteno s jednom rukom na kormilu. Upravljanje na skyhelmu cijeli doživljaj dodatno potencira, a IPS sustav umjesto upravljača daje još malo brži odziv na komandama.

Pomicanjem kormilarskog stupa prema gore, ovo genijalno rješenje pruža odličnu vidljivost i upravljivost prilikom manevriranja u marinama uz IPS docking sustav. S 2000 KS ova jahta je definicija sportske kategorije, jer je s 35 čvorova maksimalne brzine i agilnošću trupa s upola manje stopa jedna od ponajboljih jahti iz Sunseekerove game, koja je istodobno i elegantna i uzbudljiva i, što je još važnije, jedinstvena.

Sunseeker 65 Sport Yacht tehnički podaci

Duljina preko svega: 20,5 m
Širina: 5,1 m
Gaz: 1,6 m
Istisnina: 37,8 t
Spremnik za gorivo: 3500 l
Spremnik za vodu: 800 l
Motori: 2 x Volvo IPS D13 1350 (1000 KS)
Najveća brzina: 35 čv.
Brzina krstarenja: 20 čv.
Autonomija: 280 nm
Graditelj: Sunseeker
Zastupnik: Sunseeker Adriatic Group

  Kontakt

  (obavezno)

  PRISTAJEM DA MOJI PODACI BUDU POHRANJENI U SKLADU SA SMJERNICAMA NAVEDENIM U POLITICI ZAŠTITE PRIVATNOSTI - (GDPR)

   

  Tekst Filip Bubalo

  Fotografije Mario Jelavić & Sunseeker

  Video Sunseeker

  Share this article:


  Besplatni Newsletter

  Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

  Besplatni Newsletter

  Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
  yachts.croatia
  Let us open your eyes to Croatia!
  Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
  yachts.croatia
  Let us open your eyes to Croatia!
  Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above