Joaquin Phoenix: Čovjek iza glumačke maske5 min
00:05:42
00:05:42

Po mišljenjima mnogih kolega i tutora, Joaquin Phoenix je jedan od rijetkih glumaca koji svoj etički i radni etos stavlja ispred svega te, unatoč velikom talentu, ostaje jednostavna i ljubazna osoba

Osvajanje Oscara, pa čak i nominacija za ovu najprestižniju nagradu, san je svakog glumca, pa ipak kada je s pozornice odjeknulo njegovo ime, na licu Joaquina Phoenixa nije se razvukao niti osmijeh.

Joaquin Phoenix Oscar Speech 01
Glumac Joaquin Phoenix je svoj govor nakon dobivanja Oscara za film Joker iskoristio za apel protiv nejednakosti

Joaquin je čovjek s misijom

Od odrastanja, biranja uloga, pa do životnog etosa, Joaquin Phoenix je, prije svega, čovjek s misijom pa onda tek slavni glumac. U samom govoru po primitku svog prvog Oscara nakon četvrte nominacije za ulogu Jokera, s kojim je Joaquin na savršen način uhvatio zeitgeist našeg vremena, glumac je iskazao skromnost, ali iskoristio priliku da se obrati cijelom svijetu, kao da je na neki način predvidio što će u mjesecima koji će doći zahvatiti cijeli planet, i kojem će razumijevanje i potpora biti od presudne važnosti.

‘Mislim da smo postali veoma rastavljeni od prirode i naš egocentrični svjetonazor vodi nas i daje za pravo da pljačkamo resurse planeta bez ikakve kazne. Najveći dar koji smo mi (slavni glumci) dobili jest da budemo glas onih koje se ne čuje. Pa kad govorimo o neravnopravnosti spolova, rasizmu, pravima domorodaca ili životinja, tada govorimo o borbi protiv nepravde’, kazao je držeći Oscara u ruci i osvojio golemi pljesak, ali i brojne pozitivne reakcije u danima poslije dodjele.

Raditi s Joaquinom je poput rada s prekrasnom divljom životinjom, gdje mu trebate pružiti prostor da bude slobodan, tako da njegov nastup može slobodno lutati: sirov, neistražen i uistinu prirodan, opisao je redatelj Garth Davis

Joaquin Phoenix Oscar 01
Joaquin Phoenix je kao glumac osvojio brojne nagrade kao što su Oscar, Grammy i dva Zlatna globusa

Nevjerojatan put od srednjeg djeteta, dvoje po svemu neobičnih roditelja, ujedno i pripadnika jedne zloglasne sekte, Joaquin – pravim imenom Rafael Bottom, rodio se zapravo u Portoriku, jer se obitelj Bottom često selila, pa su svoj novi početak u Los Angelesu označili i promjenom prezimena u Phoenix (ptica simbol uskrsnuća). Već s osam godina Joaquin je odigrao svoju prvu ulogu, zahvaljujući agentu koji je zastupao i uveo u svijet filma svih petero djece Phoenix, mlađe Liberty i Summer, te stariju sestru Rain i brata Rivera, koji će mu postati ne samo njegov najveći uzor nego i, u to vrijeme, jedan od predvodnika nove generacije holivudskih zvijezda.

Tragična smrt Rivera Phoenixa

No, nakon nekoliko televizijskih filmova, Joaquin je s novim preseljenjem pa razvodom roditelja, te nedostatkom adekvatnih uloga, nestao iz svijeta filma. Nakon tragične smrti svoga brata Rivera, Joaquin se okrenuo glumi kao svojevrsnoj terapiji, te izišao iz bratove sjene, i s pažljivo odabranim ulogama ponio titulu, i to potpuno zaslužno, najvećeg glumca svoje generacije.

‘Ne, ne želim razgovarati o Riveru. O tome nemam što reći da bih htio da bude javno’, kazao je jednom prilikom, a stav prema medijima i titulu ‘nemogućeg’ sugovornika u intervjuima formirao je i zadržao sve do danas. Često birajući emocionalno nabijene uloge traumatiziranih antijunaka, od prve suradnje s Gusom van Santom u filmu ‘To Die For’, preko uloge rimskog cara pa i samog Isusa, do jedne od najzahtjevnijih uloga u Hollywoodu i najvećeg filmskog zlikovca – Jokera, po mišljenjima mnogih kolega i tutora, Joaquin je jedan od rijetkih glumaca koji svoj etički i radni etos stavlja ispred svega te, unatoč velikom talentu, ostaje jednostavna i ljubazna osoba.

Specifičan odgoj u kojem se od rođenja prakticira veganstvo Joaquin njeguje i danas, pa je poznato da na setovima čak i u ‘Gladiatoru’ nije htio nositi odjeću životinjskog porijekla. Nakon suradnje s Van Santom, uslijedio je niz filmova koji, iako nisu prošli bajno na kino blagajnama, skrenuli su pažnju na zvijezdu u usponu, a zahvaljujući odličnim kritikama i otvorili suradnju s najvećim redateljskim imenima, poput Olivera Stonea u filmu ‘U-turn’ i Joela Schumachera u izvrsnom trileru ‘8mm’.

No, na prijelazu stoljeća, pod redateljskom palicom Ridleyja Scotta, zbio se onaj zvjezdani trenutak, kada je briljirao u ulozi cara Komoda, i to nasuprot Russellu Croweu, a koja mu je donijela i prvu oscarovsku nominaciju, a potom širom otvorila vrata Hollywooda.

Joaquin Phoenix Red Carpet 01
Joaquin Phoenix je osim glumačke karijere poznat i kao aktivist koji se zalaže za prava životinja

Pet godina kasnije, Joaquin je dokazao kako ne samo da može glumiti kultnu osobu, country legendu Johnnyja Casha, koji ga je inače sam izabrao da ga interpretira, već da može i otpjevati cijeli album s glazbom iz filma ‘Walk The Line’. Premda mu je taj album donio i Grammyja, te godine Joaquin se prijavio u kliniku za odvikavanje od alkohola.

‘Ne znam zašto se uvijek igram tih momaka koji imaju malo mogućnosti za iskupljenje. Zlikovci su puno zabavniji’, pokušao je objasniti jednom prilikom svoj odabir uloga. Najavivši 2008. godine da se povlači iz svijeta glume, te okrećući se karijeri repera s nekoliko bizarnih pojavljivanja, mnogi su mediji dugo vremena spekulirali o tome što se događa s glumcem u usponu.

Cijela priča zapravo je režirana obmana njegova prijatelja i režisera novog uratka Caseyja Afflecka, otkrivena 2010. na premijeri filma ‘I am still here’. No, po mnogima uistinu zvjezdani status stekao je 2012. u filmu P.T. Andersona ‘The Master’, gdje tumači izmučenog ratnog veterana koji spas pronalazi u vođi kulta, liku temeljenom na osnivaču Scijentološke crkve, a kojeg je tumačio sjajni Philip Seymour Hoffman. U sljedećem filmu ‘Her’ Joaquin se opet izvrsno snašao u ulozi usamljenog pisca koji se zaljubi u svoj operativni sustav, konceptnom redateljskom ostvarenju Spike Jonzea, koji je za taj film kao scenarist osvojio i Oscara.

Oscar za film Joker

Garth Davies režirao je s njim ‘Mary Magdalene’ (na snimanju filma upoznao je svoju suprugu Rooney Maru), a koji ga je možda i najbolje ‘pročitao’: ‘Raditi s Joaquinom je poput rada s prekrasnom divljom životinjom, gdje mu trebate pružiti prostor da bude slobodan, tako da njegov nastup može slobodno lutati: sirov, neistražen i uistinu prirodan.’

Sve je, čini se, vodilo konačnom trijumfu Joaquina u ulozi Jokera, kao finalu svih neprilagođenih likova koje je tako vjerno dosad tumačio, a za koje je s pravom zaslužio najveće glumačko priznanje. ‘Bio sam nitkov cijeli život, sebičan, težak za suradnju i nezahvalan, ali mnogi su mi dali drugu priliku i mislim da smo najbolji kada podupiremo jedni druge, kada pomažemo jedni drugima da rastemo i vodimo se do iskupljenja. Ljubav prema filmu dala mi je nevjerojatan život i ne znam gdje bih bio bez toga’, zaključio je Joaquin.

Tekst Filip Bubalo
Fotografije Nick Agro, Valerie Durant, Richard Harbaugh / ©A.M.P.A.S. & Shutterstock.com
Video Oscars

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above