George Clooney: Glumac s misijom4 min

Uz brojna glumačka i redateljska ostvarenja, George Clooney svoju je popularnost iskoristio za brojne humanitarne i aktivističke projekte

Atraktivan holivudski glumac, redatelj i producent ove je godine proslavio 60. rođendan, a u svojoj dugogodišnjoj karijeri pokazao je širok spektar svojih sposobnosti, interesa i preokupacija, ne samo u filmskom svijetu, nego – kao humanitarac i aktivist – i u onom stvarnom. Rođen je 5. svibnja 1961. u Kentuckyju kao sin Nicka Clooneyja, televizijskog novinara, za kojega kaže da mu je usadio principe i važnost tretiranja drugih s poštovanjem.

Rosemary Clooney, Georgeova teta i poznata pjevačica, naučila ga je kako se sa slavom nositi na skroman način. S ovakvom obiteljskom pozadinom čini se da mu je bilo predodređeno da nađe svoje mjesto u šoubiznisu, međutim put do uspjeha nije bio bez uspona i padova. Kao dijete bolovao je od oblika paralize lica pa je zbog nemogućnosti facijalne ekspresije glumačke afinitete stavio sa strane i zamijenio ih sportskim. Imao je veliku želju postati profesionalnim igračem bejzbola, no to mu nije pošlo za rukom.

George Clooney, Ben Affleck i Jack Nicholson na dodjeli Oscara
Oscara za najbolji film dobio je ‘Argo’ 2013., producentski pothvat Bena Afflecka, Georgea Clooneyja i Granta Heslova

Roditelji su mu, kako tvrdi Clooney, bili izuzetno razočarani što je odustao od studija, ali, srećom, s 21 godinom seli se u Los Angeles kako bi studirao glumu i realizirao se ipak u tom području. ‘Istina je’, kako tvrdi optimistični i uporni glumac, ‘ne učiš iz uspjeha, nego iz neuspjeha (svojih i tuđih).’ Iako danas iza sebe ima bogata i raznovrsna filmska ostvarenja, Clooney je zapravo počeo s ulogama na televiziji, u humorističnim serijama (‘The Facts of Life’, ‘Roseanne’…), a uloga dr. Douga Rossa u seriji ‘Hitna služba’ predstavljala je za njega veliki preokret jer ga je odjednom htio i film.

Pet godina uspijevao je održavati ravnotežu između postojeće televizijske uloge i brojnih nadolazećih filmskih (‘Batman i Robin’, ‘The Peacemaker’, ‘Out of Sight’), no sedma umjetnost ipak je odnijela pobjedu. U istom se razdoblju prvi put oženio, ubrzo i razveo postavši tako jedan od najpoželjnijih neženja globalno. Kao glumca, Clooneyja danas mnogi pamte po ulozi Dannyja Oceana, predvodnika grupe pljačkaša kockarnice, u serijalu filmova ‘Oceanovih jedanaest’ (2001.), ‘Oceanovih dvanaest’ (2004.) i ‘Oceanovih trinaest’ (2007.). Impresionirani njegovom izvedbom u kriminalističkoj komediji ‘Out of Sight’ s Jennifer Lopez, braća Cohen su mu ponudila ulogu Ulyssesa Everetta u svome filmu ‘O Brother, Where Are Thou?’ (2000.), za koju je kasnije dobio nagradu Golden Globe.

Ostvarivši dobru suradnju s redateljima, glumio je i u drugim njihovim komedijama: ‘Intolerable cruelty’ (2003.), ‘Burn After Reading’ (2008.) i ‘Hail, Caesar!’ (2016.). Clooney je debitirao kao redatelj s filmom ‘Confessions of a Dangerous Mind’ (2002.), adaptacijom kultnog memoara televizijskog voditelja Chucka Barrisa koji je tvrdio da je radio kao plaćeni ubojica za CIA-u. I sâm se okušao u ulozi agenta CIA-e u kompleksnom trileru ‘Syriana’ (2005.) koji problematizira industriju nafte i njezin utjecaj na međunarodne afere.

Rad na ovome filmu bio je značajan za Clooneyja, ne samo zato što je dobio svog prvog Oscara za najbolju sporednu ulogu, već zato što je reflektirao svoj rastući liberalni aktivizam, što također dolazi do izražaja u ‘Good Night and Good Luck’ (2005.), njegovu crno-bijelom biografskom filmu o sukobu između novinara Edwarda R. Murrowa i senatora Josepha McCarthyja. U odnosu na sam proces stvaranja, uspjeh njegovih filmova bio mu je manje važan, a za svoje filmove kaže da njima želi postavljati pitanja, a ne pružati gotove odgovore. U filmovima kao što su ‘Michael Clayton’ (2007.), ‘Martovske ide’ (2011.) i ‘Money Monster’ (2016.) portretirao je likove koji problematiziraju etička pitanja u pravnom i političkom sustavu, a u ratnoj komediji ‘Muškarci koji bulje u koze’ (2009.) pojavljuje se u ulozi američkog vojnika.

George Clooney na snimanju 'The Midnight Sky'
Svestrani Clooney okušao se i u SF žanru, u ulozi osamljenog znanstvenika u postapokaliptičnom svijetu u filmu ‘The Midnight Sky’

Svestrani Clooney okušao se i u SF žanru, u ulozi astronauta (‘Gravitacija’) i osamljenog znanstvenika u postapokaliptičnom svijetu (‘The Midnight Sky’), u obiteljskim dramama (‘The Descendants’, ‘Suburbicon’), kao glas u animiranom filmu ‘Fantastic Mr. Fox’ itd. Nagrada za životno djelo Cecil B. DeMille uručena mu je 2015. godine. George je, baš kao što su ga učili Nick i Rosemary Clooney, unatoč slavi ostao prizeman i uspio je usmjeriti pozornost javnosti na važna globalna zbivanja. S Johnom Prendergastom, aktivistom za ljudska prava, osnovao je organizacije Enough, Satellite Sentinel Project i The Sentry, koje se bave problematikom istraživanja financijskih malverzacija, zlodjela i ratnih profitera u Africi.

Clooney je strateški savjetnik projekta Not on our Watch u kojem djeluju i druge javne ličnosti, poput Brada Pitta i Matta Damona, kako bi skrenuli pažnju na kršenje ljudskih prava u Sudanu, gdje je poznati glumac jednom čak bio uhićen zbog planiranog protesta ispred zgrade sudanskog veleposlanstva. Osim naglaska na isticanje problema u istočnim državama pogođenim ratom, Clooney aktivno podržava homoseksualne zajednice, brakove i borbu za njihova prava. Unatoč ‘zakletvi’ da će ostati vječiti neženja, Clooney je upoznavši Amal Alamuddin, britansko-libanonsku odvjetnicu, ipak pao na koljena.

Oženili su se vrlo brzo u romantičnoj Italiji, a u sedam godina braka imaju dvoje djece, blizance Alexandera i Ellu. Par je aktivno sudjelovao u pomaganju sirijskim izbjeglicama, a lani su donirali 100.000 dolara libanonskim dobrotvornim ustanovama za pomoć eksplozijom razorenom Bejrutu. Nakon više od desetljeća altruističnog rada, Clooney se ipak želi držati dalje od bavljenja politikom jer želi imati ugodan život. Razmišljajući o budućnosti, ne planira prestati raditi na filmu, ali svjestan je da mu uživanje u životu treba biti prioritet, kako bi ga iskoristio na najbolji način.

Tekst Trešnja Ferić
Fotografije Darren Decker, Michael Yada, Matt Petit, Matt Brown / ©A.M.P.A.S. & Philippe Antonello/NETFLIX

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above