Gastro šetnja Splitom

by Yachts Croatia

‘Plovidba’ za nepce

Time što je postao destinacija, a ne više samo tranzitni centar, grad pod Marjanom danas nudi i pravo bogatstvo nove gastronomske scene

Transformacija Splita u turističkom smislu vidljiva je na svakom koraku. Grad pod Marjanom nudi niz zanimljivih sadržaja turistima, a gastronomska ponuda jedan je od najbolje vidljivih (i najukusnijih) dijelova ‘novog Splita’. Isprepletenost starih dobrih restorana, u kojima Splićani i njihovi gosti desetljećima uživaju u ‘dobrim bokunima’, i novootvorenih šarmantnih objekata različitih vrsta ponude otvaraju brojne mogućnosti da zaista uživate u bogatstvu i raznolikosti ukusa. Mi smo odabrali nekolicinu zanimljivih novih lokacija, kao sugestiju kako možete ugoditi svojim nepcima, uz napomenu da Split zaista nudi jako zanimljivu gastronomsku scenu, pri čemu je naša selekcija samo jedan dio. Pritom smo se vodili najljepšim kriterijem, po kojem je Split svjetski poznat, a to je mediteranski stil života na otvorenom, kojem je otprije 1700 godina do danas okosnica Dioklecijanova palača i sadržaji u njenoj neposrednoj blizini. Za doživjeti Split, ući u ‘centar svita’ i shvatiti takav način razmišljanja, morate izići na njegove ulice i trgove, spokojno se smjestiti u hladovini i jednostavno promatrati prolaznike. Nema stoga bolje početne točke za to od šušura Pjace, gospodskog trga, na kojem se zatječe većina prolaznika kroz centar grada, bilo da uzimaju mali predah od posla, nose kućama jutarnju kupovinu svježih namirnica s ‘pazara’ ili samo prakticiraju ‘splitsko stanje uma’ ispijajući jutarnju kavu. Kako je doručak najvažniji obrok u danu, za kulisu prvog ‘dejta’ s gradom Splitom možete odabrati NoStress koji se nalazi baš na Pjaci. Doručak je osmišljen u suradnji s nutricionistima – zdravi smoothie od voća i povrća, chia puding, vege tost, domaća granola (prave ju sami, bez dodatka šećera), nakon kojega ćete moći uživati u buđenju grada punog želuca. Poželjet ćete se vratiti i na ručak i večeru, pa se nadamo da u gradu ostajete dulje vremena. U kojem god smjeru se nakon toga zaputili, imate što vidjeti.

Gastro šetnja Splitom

Izađite na splitske ulice i trgove, spokojno se smjestiti i uživajte

Unutar same palače, odmah uz Željezna vrata koja spajaju palaču s ostatkom grada, nalazi se još jedan biser gastroponude – Mazzgoon food. Već nekoliko godina ovaj obiteljski restoran nudi gostima gastronomsku fuziju Dalmacije i svijeta. Često domaće, tradicionalne recepte pripremaju na novi način i moderno prezentiraju, a u lokalne namirnice se umiješa i utjecaj Azije i Južne Amerike, pa se tako na meniju može naći dekonstrukcija gregade i razne točade, ali i sashimi i ceviche. Na stubama možete popiti i jedan od craft koktela, a potom se smjestiti u skrivenu oazu, vanjsku terasu unutar samih zidina grada, gdje vam baš nitko neće moći zaviriti u ‘pjat’. Samo malo više, u srcu splitskog Geta, u Dominisovoj ulici, nalazi se Uje Oil Bar sa svojim restoranom Wine i marinada barom, Dnevnim boravkom i Pikulecama – dalmatinskim tapas barom. Intima Dnevnog boravka je idealna za prvi jutarnji nespresso i doručak, a u restoranu i Pikulecama ne propustite probati neke od gotovo zaboravljenih tradicionalnih recepata. Kod njih se na meniju može naći mol sa slanutkom, te mačkalar – skoro izumrli recept s otoka Visa, gdje umjesto bakalara za pripremu jela koriste sušenu morsku mačku, te paradižot kao tradicionalni desert. Rade samo s dnevno svježim namirnicama, zbog čega meni ima dnevnu kartu koja se svaki dan mijenja ovisno o ulovu s ‘pazara’ i ‘peškarije’ te standardni dio menija koji je uvijek aktualan. Kao suvenir iz ‘najlipše sporedne ulice u Splitu’, možete ponijeti nešto iz njihova shopa u kojem nude proizvode od dalmatinskih i istarskih maslinovih ulja do tapenadi od maslina te džema od suhih smokava.

Gastro šetnja Splitom

U svako doba dana u Splitu možete pronaći nešto za sebe pa nemojte stati samo na jednom obroku

U renesansnom dvorištu kod Zlatnih vrata, nalazi se O’zlata, restoran simboličnog naziva u kojem možete probati mediteransku kuhinju s laganim twistom s potpisom chefa kuhinje. Restoran se sastoji od à la cart terase, mirnog unutarnjeg dijela te barskog dijela s visokim stolovima gdje, uz standardnu ponudu, možete kušati i neki od njihovih ‘bokuncina’ uz dobru čašu vina. Koriste autohtone i rijetke namirnice, pa tako tu možete probati mesne i riblje specijalitete, ali i potpisna jela poput jakobovih kapica u želeu od morskih trava ili pak crvene riže s kanoštrelama (mini jakobovim kapicama) i povrćem koje je njihovo originalno jelo. Ako ste se zaputili u posve drugom smjeru te otišli do ribarnice vidjeti dnevnu ponudu ribe, morali ste proći pored Bokerije. Ime je dobila po slavnoj španjolskoj tržnici, a blizina splitske ‘peškarije’ i ‘pazara’ jamči svježinu namirnica koje se ondje spremaju. Osim impozantne građevine u kojoj se nalazi i prekrasnog interijera, neka njihova jela sad već imaju kultni status pa se ne skidaju s menija, a i lokalci imaju naviku doručkovati tamo. Jela koja se uvijek traže su bombolini – okruglice s bešamel umakom i pršutom, potom file brancina sa sušenim rajčicama, a od deserta bismo izdvojili cheesecake s lavandom. Nakon Bokerije, tik iza ‘peškarije’ nalazi se Corto Maltese. Freestyle food restoran nazvan po slavnom moreplovcu iz stripa uređen je kao i strip, a inovativnim pristupom kuhanju žele promijeniti standarde pripremanja, serviranja i cijele prezentacije obroka. Zbog samog imena restorana i lokacije, meni im je uglavnom riblji pa se na njemu može naći confit od sabljarke s wasabi majonezom, čipsom od riže i ukiseljenim đumbirom, a sve se priprema u otvorenoj kuhinji pred gostima. Imaju i doručak i dnevnu ponudu koja obuhvaća rižote, riblja, ali i mesna jela. Ako ste zaljubljenik u sushi i zaželjeli ste se svoje omiljene hrane, Oyster & sushi bar Bota Šare na Morpurgovoj poljani jedinstven je gastronomski koncept koji se temelji na sljubljivanju dalmatinskih namirnica i začina s japanskim metodama pripreme sushi zalogaja. Uz času šampanjca uživajte u kamenicama iz Malostonskog zaljeva, jadranskoj tuni, škampima i kozicama, a ne propustite probati i platu različitih sushi zalogaja, Oyster roll, kamenice u tempuri s avokadom i krastavcima ili Sashimi na rikuli i motru.

Gastro šetnja Splitom

Svi ovi restorani nude drukčije okuse i zadovoljavaju ukuse i najzahtjevnijih gostiju

Prije nego se zaputite iz centra grada, jedno od mjesta za odmor neka vam bude i Zinfandel, ugodan i opušten Wine & food bar u srcu gradske jezgre. Nudi selekciju više od 100 etiketa vina, a educirano i profesionalno osoblje uvijek je spremno pomoći oko izbora te vam ispričati nešto o hrvatskim vinima, njihovoj povijesti i utjecaju na stvaranje današnje vinske svjetske scene. I tu se mogu pojesti razne interpretacije dalmatinske kuhinje, a izdvojili bismo hobotnicu & amaranth ili, pak, file bakalara uz mladi špinat, carpaccio od tikvica i poširano jaje & ‘hollandaise’. Navečer često imaju live glazbu, stoga u ugodnoj atmosferi ljetu nazdravite uz čašu vina. Ako se odmaknete od vreve i gužve centra grada, produžite do plaže Firule gdje ćete naići na kavanu-bistro Dvor, još jedan sjajan primjer gastronomske scene. U prirodnoj hladovini borova imate priliku kušati interpretacije tradicionalnih hrvatskih jela, pripremljenih preciznim kuharskim tehnikama. U rustikalnim aromama dima s otvorenog roštilja, uživat će ljubitelji janjetine koja je prethodno kuhana u vakuumu i dovršena na dimu roštilja, a servirana je s konfitiranim krumpirom i kremom od mrkve. Uz pomno složen degustacijski meni od osam sljedova, s uparenim hrvatskim vinima poseban je doživljaj dočekati zalazak sunca s pogledom na pučinu. Kultno mjesto vrijedno posjeta je i plaža Bačvice. Ako se tamo zateknete gladni, konoba Ma:Toni je idealno mjesto. Naglasak im je na tjednoj ponudi jela, koja nisu u meniju, a koja obuhvaćaju lokalne i svježe namirnice, ovisno o sezoni. Sva jela imaju dalmatinski štih, ali su servirana i nadopunjena internacionalnom kuhinjom (kineskom, tajlandskom, španjolskom, portugalskom, marokanskom…) kako bi zaintrigirali i oduševili goste novim okusima. Uvijek su u pripremi i veganska, vegetarijanska jela, bezglutenska jela, jela za djecu i jela bez alergena. Svako jelo ima specifičan okus bilo da se radi o superzdravoj salati od mladog špinata, glaziranoj janjećoj koljenici s domaćom šalšom ili zapečenim krumpirom i ružmarinom. Gdje god da dođete, u svako doba dana, u Splitu možete pronaći nešto za sebe, tako da se nemojte zaustaviti samo na jednom obroku. Svratite na kavu, koktel, prelistajte novine i postanite dio povijesti stare više od 1700 godina.

Plaža à la carte
Arcotel Allegra Zagreb poziva na Aperitivo