Elton John: Balada o Rocketmanu5 min

Elton John svojim pjesmama zabavlja i liječi, podiže i smiruje, a iznad svega njegove balade djeluju iskreno i proživljeno. Prepoznatljivi tenor južnjačkog akcenta gotovo da ne možemo odvojiti od melodioznog zvuka klavira

‘Da si mi prije deset godina rekla da ću gostovati u tvojoj emisiji oženjen za muškarca kojeg volim, s dvoje prekrasne djece, rekao bih ti da si mi stavila nešto u piće’, poručio je legendarni glazbenik voditeljici Ellen DeGeneres Showa prije nekoliko godina, s uvijek prisutnom dozom humora i samoironije.

Kako je sramežljivi Reggie postao ekstravagantni Elton John

Obilježavanjem 50. godišnjice od izlaska drugog studijskog albuma ‘Elton John’, prisjećamo se hipijevskog razdoblja 70-ih kada je istoimena zvijezda, čovjek-raketa, lansiran u svijet najutjecajnijih živućih glazbenika.

Ovo je fotografija Elton Johna na Philadelphia Showu
Elton John je rano otkrio svoju strast prema glazbi, a klavir je sam naučio svirati kada je imao samo četiri godine

Da je netko sredinom prošlog stoljeća sramežljivom Reginaldu Kennethu Dwightu iz londonskog predgrađa rekao da će živjeti raskalašenim životom glam rock-zvijezde umjetničkog imena Elton Hercules John, osvojiti šest Grammyja, dvije nagrade Golden Globes i jednog Oscara, dobiti kraljevsku titulu ‘Sir’ za glazbeni i humanitarni rad, snimiti 33 albuma i nebrojene hitove, vjerojatno bi mu također rekao da je lud.

Iza svjetala pozornice i upadljivih, blještavih kostima i modnih dodataka, glazbenik je vodio bitke s vlastitim identitetom, seksualnim opredjeljenjem, manjkom podrške, drogama, alkoholom, bulimijom (…) o kojima otvoreno, s jednom drukčijom perspektivom, i danas govori

Pa ipak, nakon više od 50 godina karijere, čini se da zasluženo može reći ‘Goodbye Yellow Brick Road’ prisjećajući se uspona i padova, doslovnih i metaforičkih, dok okružen kolekcijom kineskog porculana lista novi katalog dizajnerskih naočala.

Glazba je, uz nogomet, bila jedna od najvećih opsesija od ranih dana mladog Reginalda.

Mali Elton John bio je čudo od djeteta na klaviru

Kao ‘čudo od djeteta’ na klaviru, već je s 11 godina dobio stipendiju za Royal Academy of Music. Iako je i dandanas zahvalan što je imao takvu priliku, sa 16 je godina odlučio zamijeniti Chopina, Mozarta i ljestvice tzv. vražjom glazbom.

Utjecaji američkog bluesa, gospela, rock ‘n’ rolla, albumi Little Richarda, Jerryja Lee Lewisa, Elvisa Presleyja i dr. ostavili su traga u njegovu izričaju.

Ovo je fotografija Elton Johna pjeva za klavirom
Elton Johnov uspon među zvijezde nije bio povezan samo s njegovim dopadljivim pjesmama već i sa živahnom scenskom prisutnošću

Malo je kantautora u povijesti popularne glazbe imalo talent da se s tolikom jednostavnošću izrazi na svom instrumentu. Rano je uvidio da kao Reggie Dwight neće daleko dogurati, a zanimljivo je da je umjetničko ime Elton John nastalo kao svojevrsni hommage članovima R&B sastava ‘Bluesology’ (Elton Dean i Long John Baldry) u kojem je svirao prije nego što je krenuo stopama solo izvođača.

Koliko god je dobro poznavao muzički jezik, toliko je vodio bitke s verbalnim izričajem.

Elton nije znao pisati tekstove, ali je pukom slučajnošću putem oglasa pronašao tekstopisca Bernieja Taupina, koji nije znao pisati glazbu. Liričnost Berniejevih stihova savršeno je odgovarala Eltonovu senzibilitetu i energičnosti, stoga su se pjesme praktički same stvarale.

Od 1967. do danas umjetnički suradnici i najbolji prijatelji ostaju u sretnom ‘glazbenom braku’ bez kojeg hitove poput ‘Crocodile Rock’, ‘Don’t Let the Sun Go Down on Me’ ili ‘Candle in The Wind’ ne bismo nikada slušali na radiju.

Autobiografski mjuzikl ‘Rocketman’

Tko god je pogledao nedavno snimljen autobiografski mjuzikl ‘Rocketman’, zasigurno pamti scenu za doručkom u kuhinji Eltonove majke. Bernie bezbrižno naškraba tekst na komadu papira, preda ga svome suradniku koji, raščupane kose i u kućnom ogrtaču, istog trena ustane i krene prema klaviru.

Dok se Bernie još nije stigao ni obrijati, Elton iz jednog pokušaja stvara i ekspresivno izvodi ‘Your Song’, njihovu prvu pravu uspješnicu, s kojom su osvojili američku publiku i otvorili put svjetskim turnejama.

Ovo je fotografija Elton Johna i Bernie Taupina na Oscars
Liričnost stihova Bernieja Taupina savršeno odgovara Eltonovu senzibilitetu i energičnosti

Scena iz filma, dakako, nije doslovno prenijela stvarne događaje, no to ne umanjuje stvarnu magiju njihove suradnje.

Najuspješnije, ali turbulentno razdoblje Elton John skicira u svome dnevniku: ‘Probudio (sam) se, pogledao tribinu. Napisao ‘Candle in the Wind’. Otišao u London, kupio Rolls-Royce. Ringo Starr je došao na večeru.’

Dok je na sceni ‘levitirao’, u stvarnosti je tonuo. Iza svjetala pozornice i upadljivih, blještavih kostima i modnih dodataka, glazbenik je vodio bitke s vlastitim identitetom, seksualnim opredjeljenjem, manjkom podrške, drogama, alkoholom, bulimijom (…) o kojima otvoreno, s jednom drukčijom perspektivom, i danas govori.

Ekstravagantna persona na pozornici, a ujedno konfliktna ličnost, čije rane iz djetinjstva slava nije uspjela izliječiti. Zanimala ga je umjetnička strana života, pjevao je o ljubavi i idealima, a bio temperamentne i buntovne prirode. Obožavao je luksuz i glamur, a prezirao slavu. Unatoč svim unutarnjih konfliktima, uspio je ostati svoj.

Utjecaji američkog bluesa, gospela, rock ‘n’ rolla, albumi Little Richarda, Jerryja Lee Lewisa, Elvisa Presleyja ostavili su traga u glazbenom izričaju Eltona Johna

Na vrhuncu autodestruktivnog lifestylea, Elton John doživljava katarzu te kreće dovoditi život u red.

Danas ‘najpoznatijeg homoseksualca na svijetu’, kako sam sebe naziva, kratkotrajan brak s Renate Blauel nije uspio preobratiti i sreću je u privatnom životu pronašao 1993. sa sadašnjim suprugom Davidom Furnishem, s kojim odgaja dva sina.

This is photo of a Rocket Man at Buffalo Show
Jedinstvena kompozicija pop i rock stilova pretvorila je Elton Johna u jednu od najvećih glazbenih ikona 20. stoljeća

Iako je vrhunac grandioznih scenskih nastupa doživio 70-ih, njegova kasnija glazba nije bila ništa lošija, samo drukčija – sofisticiranija, rafiniranija – baš poput njega. Društveni angažman potvrđuje nizom humanitarnih organizacija za pomoć djeci, oboljelima od AIDS-a i drugih kroničnih oboljenja te potporama umjetničkim područjima, pravima čovjeka i životinja…

S ‘Farewell Yellow Brick Road’, velikom trogodišnjom turnejom, Elton John se namjeravao pozdraviti s publikom koncem ove godine, kroz 300 koncerata diljem svijeta.

Vječni hitovi Eltona Johna

No, ako je išta pozitivno proizišlo iz aktualne pandemije, to je činjenica da su koncerti za 2020. odgođeni, tako da i sljedeće godine imamo mogućnost posljednji put uživo poslušati ‘I’m Still Standing’, ‘Don’t Let the Sun Go Down on Me’ ili ‘Tiny Dancer’ na velikim europskim pozornicama. Pjesme Eltona Johna zabavljaju i liječe, podižu i smiruju, a iznad svega djeluju iskreno i proživljeno.

Njegov prepoznatljivi tenor južnjačkog akcenta gotovo da ne možemo odvojiti od melodioznog zvuka klavira. Kada pjeva, suživljenost s pjesmom je tolika da je teško zamisliti da tekstovi nisu proizišli iz njegova pera.

To samo potvrđuje koliko je jaka bila veza između njega i Bernieja. Specifičan ritam i boja zvuka neodvojivi su od njegove pojave pa ne čudi da se mali broj glazbenika usudio snimiti obrade njegovih uspješnica. Jer, samo je jedan Sir Elton John.

Tekst Trešnja Ferić
Fotografije Jeff Lipsky, Blaine Ohigashi & Troy Harvey / ©A.M.P.A.S., Ben Gibson/Rocket Entertainment & shutterstock.com

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above