Pula: Istarska Arena dobrih uspomena7 min
00:02:59
00:02:59

Pula je kulturno središte poluotoka Istre još od rimskih vremena, stoga ne čudi da ovaj grad zrači takvom energijom te stoljećima privlači brojne filmske zvijezde, poznate glazbenike i turiste u potrazi za jedinstvenim doživljajem

Pavarotti, Sting, Leonard Cohen, Tom Jones, David Gilmour, Elton John, 2Cellos samo su dio plejade svjetskih glazbenih zvijezda koje su u pulskoj Areni, inače šestoj po veličini na svijetu, održale nezaboravne koncerte, a Pulu – taj lučki grad prepun povijesti – trajno označile kao svjetsku ‘must see’ destinaciju.

Pula, kulturna destinacija Istre

Mediteranska klima, izvrstan položaj unutar velikog i širokog zaljeva, prema arheološkim nalazima u obližnjoj špilji Šandalja, učinio je Pulu interesantnom ljudima već u praskozorje civilizacije, prije nekih, ne biste vjerovali, skoro milijun godina.

Arena Pula

Amfiteatar Pula
Pulska Arena jedna je od najsačuvanijih arena na svijetu, a ujedno i jedna od najljepših pozornica za festivale

Magnetski šarm ovog jedinstvenog mjesta kontinuirano privlači trgovce, nakon osvajača, još od rimskih vremena, a danas naročito turiste iz svih kutaka svijeta, stoga ne čudi da je Pula kulturno središte i najveći grad Istre i u 21. stoljeću.

Povijesne šetnje antičkim pločnicima, izvrsna istarska gastronomija, obilje avanturističkih tura kroz jedinstvene prirodne krajolike ili, pak, noćni život poznat po svojoj rokerskoj žici, koja titra već desetljećima, sve se to ispreplelo u jednom epicentru jugozapadnog dijela predivnog poluotoka Istre. Bilo da gradu prilazite s mora, cestom ili avionom u obližnju Zračnu luku Pula (blizu su i aerodromi Trst i Ljubljana), Pula je definitivno grad koji će vas trajno fascinirati.

Gradsko središte Pule obiluje antičkom baštinom

Fantastičan geografski položaj iskoristili su još ilirsko pleme Histri, a potom Grci, no s Rimljanima počinje onaj pravi procvat Pule koji će svoj zenit doživjeti u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije. Tada, u 19 st., ovaj grad postaje glavna ratna luka Carstva, a taj ‘melting pot’ nacija i običaja u godinama što dolaze učinit će Pulu onakvom kakvom je danas poznajemo – prekrasna i vibrantna destinacija kojoj uistinu nema premca.

Slavoluk Sergijevaca
Slavoluk Sergijevaca često se naziva Zlatna vrata

Vespazijanova Arena svakako je ‘epicentar’ Pule, a ‘Spectacvla Antiqva’ – scensko je uprizorenje gladijatorskih borbi koje se svaki tjedan tijekom toplih mjeseci može doživjeti u Areni, na kojem ćete se zabaviti, ali ponešto i naučiti uz puno akcije i veličanstvenu scenografiju.

Pula je grad kojem su najveća carstva udahnula bezvremensku ljepotu

No, prije nego što posjetite ovaj u izvornom obliku sačuvan amfiteatar koji je građen kada i rimski Kolosej, zakoračite u gradsku vrevu kroz jedna od gradskih vrata. Dvojna i Herkulova vrata bila su ulazi u grad, no Slavoluk Sergijevaca s uklesanim imenima ipak su najimpresivnija vrata, toliko da ih je i sam Michelangelo skicirao.

Augustov hram Pula
Augustov hram posvećen rimskom caru

Pored samih vrata, poznatih i kao Zlatna vrata, statua je irskog književnika Jamesa Joycea, koji je boravio u Puli pa čak i predavao jedno vrijeme, pored koje se mnogi turisti fotografiraju, a u blizini su i popularna mjesta za ispijanje prve jutarnje kave. Joyce nije nikako jedini književnik kojeg se povezuje s gradom, jer je Pulu u jednom od najznačajnijih djela renesanse – Božanskoj komediji, spomenuo i sam Dante, a za sve ljubitelje literature svake jeseni cijela Pula živi sa sajmom Sa(n)jam knjige.

Amfiteatar u Puli ili pulska Arena

Pula živi za glazbu pa tako brojni kafići i klubovi održavaju tradiciju žive glazbe i dobrog provoda, poput Rock Cafea, rock bara Mimoza, bara Pietas Julia, beach bara Zeppelin, DC Rojca, Stella cluba, Circola… No, osim brojnih glazbenika, Pula je od 1952. godine domaćin velikog filmskog festivala u samoj Areni, pa su i brojne filmske zvijezde prodefilirale ovim ulicama. Iako sporedne ulice, a naročito brojni parkovi austrougarskog štiha, pozivaju na razgledavanje, laganom šetnjom prema jugu dolazi se na glavni trg – Forum.

S ostacima Augustova hrama ovaj je trg, sa svojom otvorenošću i blizinom mora, omiljeno mjesto domaćih za ispijanje jutarnjih kava, ali i prekrasno mjesto okruženo galerijama i restoranima za dobar provod kako u jutarnjim, tako i u noćnim satima.

Ni pet minuta hoda od Foruma, Mletačka utvrda iz 17. stoljeća pruža savršen vidikovac na obližnje rimsko kazalište, te na cijeli grad i okolni akvatorij. Unutar tvrđave smješten je Povijesni i pomorski muzej Istre, gdje o povijesti Pule i Istre možete doznati gotovo sve. Duboki zaljev i prirodna zaštićenost luke tvorili su idealne uvjete za izgradnju obrambenog sustava s čak tridesetak utvrda, koji je Pulu učinio neosvojivom, a razvoj grada neometanim.

Kružna utvrda Maria Luisa na poluotoku Muzil jedna je od najzanimljivijih, pa se uistinu isplati do nje prošetati poluotokom i usput otkriti poznatu gradsku plažu na Stoji, Valkanama ili na Galebovim stijenama, ili unajmiti kajak pa veslajući proći dio od 30 km obale i posjetiti Štinjan i utvrdu Punta Christo.

Tehnomont marina Veruda
Tehnomont marina Veruda

Pula je u svim razdobljima povijesti bila epicentar kulture i razvoja, no u 19. stoljeću povezuje se željezničkom prugom direktno s Bečom, a grad postaje moderan polis u kojem se miješaju ideje, trendovi i naslućuje dolazak novog doba.

Osim prvih automobila, ulicama Pule prometuje električni tramvaj, a rođeni Puležanin Herman Potočnik piše vizionarsko djelo ‘Problem svemirskih putovanja – Raketni motor’. Smatra ga se pionirom svemirskih putovanja koji je predvidio čak i međunarodnu svemirsku postaju, i to u obliku kotača kakvom ju je prikazao i Stanley Kubrick u kultnoj ‘2001: Svemirskoj odiseji’.

 utvrda Maria Luisa Pula
Kružna utvrda Maria Luisa na poluotoku Muzil

Uz dvije marine i mnoštvo sadržaja, Pula je savršen porat za višednevni boravak

Nekadašnji Arsenal, smješten na južnoj obali pulskog zaljeva, spomenik je jednom od najnaprednijih postrojenja za gradnju (ratnih) brodova tog vremena. I danas se brodovi grade u brodogradilištu Uljanik, i to na istoimenom otočiću, a iskorak u proizvodnji napravili su 2018. s porinućem prvog luksuznog polarnog kruzera na svijetu ‘Scenic Eclipse’.

Razgranata mreža tunela – Zerostrasse, nastaje tijekom Prvog svjetskog rata, a skriveni svijet ispod cijelog urbanog tkiva, koji povezuje sedam gradskih brežuljaka (Zaro, Ghiro, Serpente, Magno, Paradiso, Rizzi i Vidal) s Kaštelom pružao je zaštitu za oko 50 tisuća ljudi.

Tridesetak kilometara obale i brojne utvrde moguće je istražiti pješice, biciklom i kajakom

Danas je sklop otvoren za javnost, a u hladnim hodnicima možete se skloniti od vrućine te otkriti zanimljivu prošlost s naglaskom na industrijsko doba grada.

No, da impresije Pule ne budu sazdane samo od tragova prošlosti, zavirite u Muzej ili ‘Kuću istarskog maslinova ulja’ na samo pedesetak metara od amfiteatra. Idealno mjesto za sve ljubitelje ove božanske tekućine, osim povijesti istarskog maslinarstva, nudi i degustaciju ponajboljih djevičanskih ulja, dok vas Gourmet tura vodi na mjesta autohtone istarske gastronomije, među kojima je i gradska tržnica.

Sagrađena u jeku secesije, sva obložena staklom i željezom, ne samo da je jedna od gradskih znamenitosti, već je i danas centralno mjesto opskrbe Puležanima. Posjet Aquariumu Pula, smještenom u znamenitoj utvrdi Verudela, oduševit će one najmlađe, koji imaju priliku razgledati jadranske i tropske ribe u više od stotinu bazena. Ako ste u grupnom posjetu, isprobajte igru Arena Mysterium u kojoj timovi rješavaju različite zadatke i upoznaju Pulu na drukčiji način.

Nacionalni park Brijuni
Nacionalni park Brijuni

Također nešto nesvakidašnje nudi postav Muzeja dobrih uspomena – MEMO, koji će domaćim turistima zasigurno izvući osmijehe pune nostalgije, a stranim posjetiteljima dati uvid kako je bilo živjeti u Puli u vrijeme prosperiteta socijalizma od 1950-ih do kraja 80-ih godina. Mistična Istra puna je prekrasnih mjesta i prirode, no Pula je istinski grad, kojem su najveća carstva udahnula bezvremensku ljepotu i projektirala je za ugodan život. Nešto od te ljepote nagrizeno je posljednjih decenija, no esencija je još tu i nudi more načina da ju se istraži i istinski zavoli.

ACI marina Pula i Tehnomont marina Veruda

Bez ustezanja možemo kazati kako Pula ima jednu od najljepših marina na Mediteranu. Naime, iz ACI marine u središtu luke pruža se pogled na veličanstvenu Arenu, a sa 190 vezova može primiti i jahte do 55 metara duljine. Marina raspolaže sa svom potrebnom nautičkom infrastrukturom, a u restoranu možete uživati u gastronomiji i predivnom zalasku sunca.

Blizina benzinske stanice, ali i Lučke kapetanije te carinske ispostave, čini ovu marinu uistinu sjajnim mjestom za posjet. Ako želite rezervirati vez u ACI marini Pula, možete to učiniti putem ACI aplikacije, e-maila na m.pula@aci-club.hr, ili na broj 385 (0)52 219 142 i GSM +385 98 398 837. Broj Lučke kapetanije je +385 52 535 870. Tehnomont marina Veruda moderno je uređena marina u mirnoj uvali, a na 18 molova ima 630 vezova, te može prihvatiti jahte do 40 metara. Kontak za rezervaciju je +385 (0)52 224 034 ili putem e-maila: recepcija@marina-veruda.hr.

Izletišta u okolici Pule

Nakon posjeta Puli svoja jedra možete namjestiti prema sjeveru te posjetiti jedinstveni Nacionalni park Brijuni, koji su nastanjivali još dinosauri, o čemu svjedoči više od 200 njihovih otisaka, a tijekom 20 st. u svojoj rezidenciji često je boravio maršal i bonvivan Tito i ugošćavao brojne svjetske državnike i holivudske glumce. Plovidbu možete nastaviti sjeverno prema šarmantnom Rovinju ili, pak, okrenuti kormilo k jugu i otkriti Medulin i njegove dugačke pješčane plaže, te istražiti pješačeći, plivajući i veslajući nesvakidašnji Park prirode Rt Kamenjak i cijelu Premanturu.

Tekst Filip Bubalo
Fotografije Boris Kačan, TZ Pula 
Video Swan-Lein Stošić

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above