Osiguranje u čarteru: Zaštitite se od neugodnosti i troškova2 min

Osiguranje prilikom najma plovila važan je dio priprema za ugodnu i bezbrižnu plovidbu. U slučaju nezgode ili drugih nepredviđenih okolnosti, osiguranje vam može pomoći u pokrivanju troškova i zaštititi vas od financijskih gubitaka

Sezona čarter najmova u punom je zamahu. S povoljnom vremenskom prognozom, pripreme za plovidbu s obitelji i prijateljima mogu započeti. Osim opreme, hrane i pića, za boravak na brodu ključno je izraditi detaljan plan plovidbe s itinerarom u atraktivnim uvalama i marinama. Također, važno je provjeriti je li skiperova dozvola važeća kako biste izbjegli probleme prilikom ukrcaja u čarter bazi. Posebno treba voditi računa o osiguranju skipera i posade, s naglaskom na osiguranje kaucije (depozita) koji se ostavlja kao garancija za podmirenje manjih šteta.

Najbitnije od svih vrsta osiguranja je osiguranje skiperske odgovornosti za štete prema trećim osobama. Naime, skiper je taj koji upravlja plovilom i odgovoran je za štete koje svojim djelovanjem može prouzročiti drugim plovilima, posadi na njima, ali i vlastitoj posadi. Ako dođe do sudskog spora između skipera i čarterske tvrtke ili vlasnika plovila koje je skiper oštetio, tada je dobro imati i osiguranje pravne zaštite skipera, koje pokriva troškove koji nastaju u pravnom postupku.

Dodatno osiguranje koje skiper i članovi posade mogu ugovoriti je i osiguranje od nezgoda, koje pokriva teže ozljede, trajni invaliditet te situacije spašavanja i povratka posade na sigurno mjesto. Ovo osiguranje vrijedi od ulaska na plovilo do iskrcaja.

Zanimljiva situacija može nastati kada iznajmljeni čarter brod nije spreman za sljedeći najam, zbog štete koja se dogodila tijekom prethodnog čarter najma. U tom slučaju ključnu ulogu ima osiguranje od posljedičnih šteta. Veliki financijski rizik za one koji planiraju godišnji odmor na unajmljenom plovilu je trošak najma i trošak putovanja do destinacije gdje treba preuzeti plovilo. Naime, nerijetko se događa da netko od članova posade odustane zbog objektivnih razloga, kao što je bolest, i tada bi bilo dobro imati ugovoreno osiguranje od otkaza najma – čartera.

S obzirom na razne situacije, rizike i opasnosti s kojima se skiper i posada mogu susresti, preporučili bismo vam da se prilikom rezervacije čarter plovila konzultirate sa stručnom osobom oko odabira potrebnih i korisnih osiguranja za vas i kompletnu posadu, a sve kako biste u miru uživali u plovidbi i zasluženom odmoru.

Fotografije Yacht-Pool & Zoran Jelača/HTZ

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above