Cap Aureo: Teatar istarskih okusa5 min

Cap Aureo perjanica je Maistrina restoranskog portfelja i u protekle dvije godine, otkako je otvoren, postavlja visoke standarde fine dining scene

Reputacija Jeffreyja Velle kao iznimnog chefa i promicatelja moderne kuhinje u Hrvatskoj bila je neupitna s prvim tanjurima koje je pripremao u zagrebačkom hotelu Esplanade. Prošlo je od tada gotovo 13 godina, a neumorni duh ovog Maltežanina stremi k novim visinama i otvara do sada nepoznate kulinarske vidike brojnim gurmanima koji hodočaste u rovinjski Cap Aureo, restoran koji se nalazi na petom katu impozantnog Grand Park Hotela Rovinj.

pogleda na Rovinj iz restorana Cap Aureo

Fine dining restoran Cap Aureo

Cap Aureo perjanica je Maistrina restoranskog portfelja i u protekle dvije godine, otkako je otvoren, postavlja visoke standarde fine dining scene. Već sam hotel Grand Park ostavlja bez daha pri prvom susretu. Cap Aureo se sastoji od dvije restoranske sale, od kojih se ona unutar staklenog kubusa i s pogledom na more, marinu i staru jezgru grada prva puni. Gosti uživaju u nezaboravnom pogledu i pitoresknom koloritu, a kako sunce pada, tako i teatar okusa započinje svoj igrokaz.

Cap Aureo ima pogled na marinu i staru jezgru grada Rovinja koji poziva na uživanje svim osjetilima u ljepoti krajolika, u povijesti, prirodi, u aromama…

Kuhinja je otvorena tako da gosti neprestano mogu promatrati samu pripremu jela, a tik do nje smješten je i chef’s table. Minimalistički uređen prostor replicira se i na postavu stola. Ista čistoća, konciznost i perfekcionizam ocrtavaju se svakim narednim jelom koje kušamo. Temelj Cap Aureove kuhinje je namirnica i lokalitet u kojem se nalazi. Dakle, ono najbolje od Istre probrano je vještim okom chefa, a zatim u rukama mladog tima i njegovano bez prenaglašavanja tehniciranjem.

 Cap Aureo otvorene kuhinje

Sklad, zaigranost, nepoznati okusi i teksture dobro poznatih namirnica. Povrće dominira, no slasni komadi ribe ili kamenice iz obližnjeg Limskoga kanala, ili kakav sočan komad mesa, uvijek će se naći na meniju. ‘Cucina povera’ njihova je neosporna inspiracija, no za uspješnu fuziju nije dovoljna samo dobro posložena kulinarska filozofija i lokalne namirnice.

Kulinarski vizionar Jeffrey Vella

Umješnost visoke kuhinje sazdana je od brojnih elemenata, snažnog i dobro utreniranog tima, chefa koji je ne samo vizionar, već i perfekcionistički egzekutor. Kako se Jeffrey skrasio u zaseoku Maružini kraj Kanfanara, mjestašcu s tek 80-ak stanovnika, i kako kaže vrlo je sretan životom u Istri, vjerujemo da je ovo tek početak njegove gastronomske pustolovine kojom će Istru uzdignuti na gastronomski pijedestal.

kuhinja Cap Aureo

Kontinuirani rast Cap Aurea pratimo od prvog dana. Dva-tri jela nametnula su se kao klasici i dobro je što ih uz manje modifikacije zadržavaju tijekom cijele godine. Ostala jela relativno se brzo izmjenjuju i meni se neprestano osvježava što zbog praćenja sezone namirnica, a što zbog pregršt kreativnih ideja koje nakon perioda testiranja i usavršavanja dolaze na jelovnik.

Kako se u Grand Parku nalazi vjerojatno najbolji bar u Hrvatskoj, mladi barmeni osmislili su nekoliko koktela koji služe kao aperitivi i digestivi u Cap Aureu. Za one koji se ne odluče na čašu šampanjca ili pjenušca, topla preporuka. Nekoliko amuse-boucheva uvode nas u priču.

Moćni okusi Istre na tanjuru

Slatki izdanci mladog kukuruza, crème i kokice, a nakon toga mrkva u dvije forme; kao tartar i ukiseljena. Zatim stižu gljive, i to pečene portobello gljive, ukiseljene lisičarke, tanko rezani vrhovi sirovih šampinjona. Ovako divno otvaranje osvojit će vas elegancijom, vizualnim komponiranjem, kao i uzbudljivom igrom prostih namirnica.

Moćan i vrlo ukusan slijed je svakako poriluk i dagnje iz Limskog kanala. Poriluk je pečen s borovicama i vanilijom, sotiran sa slavonskim kulenom i grapom, što je dalo malo ljutine i slanosti, te povrh domaća sušena svinjetina iz Jeffreyjeva artizanskog opusa.

Cap Aureo jelo

Među novim jelima omiljene su nam zapečene šparoge s medvjeđim lukom, te zapečene kamenice iz Limskog kanala sa sotiranim zečjim bubrezima. Vrlo osebujno i višedimenzionalno jelo. Jedan od klasika koje smo već spominjali svakako je i interpretacija legendarnog talijanskog jela cacio e pepe.

Višedimenzionalno gastronomsko iskustvo u restoranu Cap Aureo

Zajedno s lignjom, crvenim kozicama, ribanom bottargom te martinijem sa zelenim čajem, definitivno cacio e pepe kakav nikad niste kušali. Izvrsno. Još jedan od noviteta na meniju koji nas se dojmio su novigradske Jakobove kapice pečene na maslacu, repa poširana u pelinu – crumpet, zatim je tu umak od 30 mjeseci odležanog sira Veli Jože mljekare Latus i, povrh svega, kavijar Oscietra.

Dašak luksuza koji se nadvio nad ugodnom atmosferom restorana i uigranim sommelierima i konobarima koje predvodi gospodin Željko Lozančić. Za kraj divne večere predlažemo vam osvježavajući sorbet od jagoda i komorača sa ‘slamom’ od jagoda, jagode i gel od limuna i limunske verbene. Cap Aureo zapravo nema strogo definiran degustacijski meni, već se jelovnik sastoji od 20 priča, jela, od kojih možete izabrati onoliko koliko želite.

Sljubljivanje vina također će biti prilagođeno vašem odabiru ako ne želite sami izabrati jednu od brojnih etiketa s bogate vinske karte. Karta je nedavno osvježena i proširena i zadovoljit će i najzahtjevnija nepca. Mlada sommelierka Maja Hrastinski, koju smo ranijih godina znali sresti u renomiranim restoranima poput Boškinca te restorana 360 u Dubrovniku, u tančine će vam objasniti svako vino ili preporučiti najbolju opciju prema vašim preferencijama.

Cap Aureo je u kratkom razdoblju postao jedan od najboljih hrvatskih restorana. Chef Jeffrey Vella i njegov sous-chef Ivan Koprivnjak pripremaju izuzetno uzbudljivu i ukusnu hranu, rekli bismo autorsku, jer je teško usporediva s ijednom drugom. Svaki odlazak za nas je novo gastronomsko iskustvo koje se malo gdje u Hrvatskoj može ostvariti na ovako visokoj razini. Ako još niste imali priliku, odvažite se i posjetite ih što prije jer kuhaju u najboljoj formi.

Tekst Hrvoje Petrić
Fotografije Cap Aureo

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above