Absolute 60 Fly na testu: Inovacija ‘na kvadrat’4 min
00:01:40
00:01:40

Vlasnička kabina u pramcu i sasvim novi koncept krmenog kokpita najveće su inovacije najnovije jahte Absolute 60 Fly koja predstavlja hrabar dizajnerski iskorak talijanskih graditelja

Talijansko brodogradilište Absolute izbacilo je na tržište svoj novi model s gornjim mostom imena 60 Fly. Radi se o jahti koja potpuno mijenja filozofiju jahti na tržištu u tom segmentu i uvodi sasvim nove dizajnerske i funkcionalne elemente.

Absolute 60 Fly dizajn

U prvome redu to se odnosi na kokpit, koji su u brodogradilištu ‘prekrstili’ u terasu. U njemu nalazimo slobodne elemente/stolice koje su dizajnirane tako da od njih možete slagati konfiguraciju koja vam odgovara, oko preklopnog stolića u centru kokpita. Skladne su i moderne, s lako pomičnim naslonima koji omogućavaju konfiguriranje kokpita po volji.

This is a photography of Absolute 60 Fly yacht
Službeno predstavljanje novog 60 Fly održat će se tijekom nautičkog sajma u Cannesu

Pritom klasičnog krmenog zrcala nema, već je umjesto njega postavljena ograda od nehrđajućeg čelika sa staklenom pregradom, koja vam omogućava neometan pogled na more i veliku krmenu platformu, na koju vode jako lijepe bočne stepenice s obje strane. Bočne stranice kokpita pritom su stilizirane i malo nakošene prema krmi u obliku repa automobila iz šezdesetih, što tom dijelu plovila daje baš spektakularan izgled.

Vlasnička kabina u pramcu

Inače, ako želite, cijeli se kokpit može zatvoriti pokrovima s bokova i pomičnom zaštitom od sunca na krmi. Druga velika inovacija na ovoj jahti je smještanje vlasničke kabine u pramac. Iako smo takva rješenja već vidjeli kod njihovih francuskih kolega, Absolute je proizveo najmanje plovilo na kojem je takvo rješenje implementirano. Također, izvedeno je bez ikakvih stepenica na podu ili stropu kabine, s tipično talijanskim, profinjenim osjećajem za estetiku.

This is a photography of Absolute yacht master cabin
Vlasnička kabina smještena u pramcu uživa u punoj širini jahte i velikim bočnim prozorima

Vlasnička kabina ima krevet okrenut prema pramcu, bočne prozore enormnih dimenzija i lijepu kupaonicu smještenu u prednjem dijelu kabine. Ona je podignuta iznad vodene linije, tako da kao vlasnik ove jahte imate potpunu privatnost, posebno ako spavate u marini.

Slično kao i na liniji Navetta, podizanje vlasničke kabine otvorilo je prostor za veliko spremište i tehničke uređaje ispod nje, do kojeg se dolazi kroz ‘tajni’ prolaz iz VIP kabine. Jahta u krmenom dijelu potpalublja ima prostranu VIP kabinu, te treću kabinu za dvoje, s razdvojenim krevetima. Ta kabina dijeli svoj toaletni prostor kao dnevni za cijelu jahtu.

Novi Absolute Fly ima raskošnu unutrašnjost

Iako je ovo trenutno jedina konfiguracija potpalublja, maštu nam je zagolicala mogućnost da se i VIP kabina smjesti po čitavoj širini plovila. Valja spomenuti kako se u velikoj krmenoj kabini nalaze i dva dodatna ležaja koja, osim za posadu, mogu odlično poslužiti i za smještaj prijatelja, jer je kabina opremljena zasebnim toaletnim čvorom, tušem i klima-uređajem, pa zapravo na raspolaganju imate četiri kabine. Moramo napomenuti kako je ovakva ‘raskoš’ unutrašnjeg uređenja moguća zahvaljujući potpuno novom kalupu trupa na kojem je razvijen ovaj model.

Osim u kokpitu, možete uživati i u lijepim prostorima gornjeg mosta i pramca

Zanimljivo je kako je na vezu u marini do nas bio vezan stariji model Absolute 62 Fly, čija je duljina preko svega identična novom modelu, te će se i dalje proizvoditi za kupce sklone tradicionalnijim jahtama. S pramčanom kabinom inovacije ne prestaju. Nama je u oko upao tvrdi pokrov gornjeg mosta koji je ispunjen solarnim panelima, dostatnim za dnevnu potrošnju osnovnih uređaja kada ste na sidru. Bravo za ekološku osviještenost talijanskih graditelja!

Gornji most jedan je od najvećih u klasi, ima udobno sjedište uz kormilara, dodatno sjedište u srednjem dijelu sa stolom za blagovanje i malenim šankom preko puta, dok je u krmenom dijelu slobodan prostor na kojem možete smjestiti ‘šezlone’ ili bilo kakav pomičan namještaj. Taj krmeni dio se dodatno natkriva električni pokretanim pokrovom. Dodatno sjedište sa sunčalištem nalazi se na pramcu jahte.

This is a photography of Absolute 60 Fly salon
Revolucionarno dizajniran kokpit omogućava i lijep pogled preko krmenog zrcala iz salona

U unutrašnjosti dominira pogled kroz velike prozore, koji je još veći zahvaljujući izrezima u bočnoj ogradi, a kada vam pogled padne na ugrađeni namještaj, otkrit ćete lijepo izrađene elemente s besprijekornom završnom obradom. Namještaj je, osim LED trakama na stropu, osvijetljen i diskretnim reflektorima.

U salonu se nalazi kuhinja u krmenom dijelu, veliko sjedište u sredini i kormilarnica sa zasebnim izlazom na palubu s prednje desne strane. Zanimljivo je kako ovaj dio jahte možete urediti na četiri različita načina, ovisno o izboru ormarića koji su postavljeni uz desni bok, a ono što nam se posebno svidjelo jest činjenica da je najmanja visina u potpalublju 195 cm.

Absolute 60 Fly najveća brzina i potrošnja

Kada smo jahtom isplovili, mogli smo uživati u mirnoj plovidbi za koju je ona i konstruirana. Iako s visokim nadgrađem, zahvaljujući upaljenom stabilizatoru Seakeeper, ljuljanje nismo osjetili.

Radni režim jahte počinje pri brzinama od petnaestak čvorova kada započinjemo s glisiranjem, a potrošnja od devet litara po nautičkoj milji neće se promijeniti do brzine od 25 čvorova na sat, dok je maksimalna brzina koju smo zabilježili ozbiljnih 29 čvorova s potrošnjom od 10 litara po nautičkoj milji. Precizna mjerenja omogućili su nam uređaji Garmin, koji su izvrsno koordinirani s pogonom Volvo Penta IPS, a i dalje vam služe i za navigaciju.

Prilikom plovidbe brzinom od 24 čvora razina buke u unutrašnjosti nije prelazila 70 decibela. Ova komforna jahta nudi puno načina za uživanje i hrabar je iskorak koji je brodogradilište Absolute napravilo u budućnost. Čestitamo im na hrabrosti i želimo puno uspjeha.

Absolute 60 Fly tehnički podaci

Duljina preko svega: 18,66 m
Širina: 4,94 m
Gaz: TBC
Istisnina: TBC
Spremnik za gorivo: 2800 l
Spremnik za vodu: 730 l
Motori: 2XD11 IPS 950 533 KW
Najveća brzina: 29 čv.
Brzina krstarenja: 24 čv.
Zastupnik: Adriatic Wave

Tekst Darko Šupuk
Fotografije & video Absolute Yachts, International Yachting Media

Share this article:


Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude

Besplatni Newsletter

Pretplatite se za ekskluzivni sadržaj, vijesti i posebne ponude
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above
yachts.croatia
Let us open your eyes to Croatia!
Follow #YachtsCroatiaMagazine, find the magazine on the nearest newsstand & read us on the link above